Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 3. února 2011

Když odchází noc


Kouzlem opředený, jako je pohled na noční oblohu s Měsícem a spoustou hvězd, je i pohled na východ nebo západ Slunce. Je to nádherná podívaná, když se tma postupně začíná zbarvovat a pak vyjde Slunce, okamžik, kterým začíná den. A stejně tak i večery, kdy Slunce pomalu sestupuje za obzor, aby pak zbytek oblohy na chvíli zalily červánky, než je přikryje tma. Neopakovatelné představení, které je stejné a pokaždé jiné.

V roce 2009 jsme byli na dovolené u Jónského moře na samém jihu Itálie. Celou dobu jsem se chystala k tomu, že si vyfotím východ Slunce. Nikdy jsem ho ještě nefotila, protože jsme do té doby vždy byli na místech, kde Slunce zapadalo. Počasí toho června nebylo nijak příznivé a mnoho dní pršelo. Pobyt se chýlil ke konci a mě pořád lákalo si tu událost zdokumentovat.

A tak jsem jednou za naprosté tmy, krátce po čtvrté hodině ranní tiše vstala, abych nevzbudila spícího manžela a jen tak v noční košili jsem odešla s fot'ákem k moři. Měla jsem zvláštní pocit, byla to směsice strachu a zvědavosti. Opatrně jsem našlapovala pískem a raději si nepředstavovala, po čem můžu šlapat. Vzpomněla jsem si na nějaký přírodopisný dokument, ve kterém v noci z písku vylézala všelijaká havět'. Našla jsem to, co jsem hledala a usadila se na pláži na "naše lehátko" a čekala. Byla naprostá tma a potom se začala obloha nad mořem zbarvovat do tmavočervené barvy. A já v ten moment zjistila, že na té pláži už nejsem sama. "No nazdar, jsem tu v noční košili". Na návrat do bungalovu a převlečení bylo pozdě, protože bych mohla "prošvihnout" to, kvůli čemu jsem v tak brzkou hodinu vstávala. Obloha nad mořem byla červená, červeň pak přecházela do několika odstínů modré. Bylo vidět už i moře. Současně bylo už také víc lidí na pláži. Doufala jsem, že si nikdo nevšimne, co mám na sobě. Ale všichni se fascinovaně dívali na to nádherné přírodní divadlo. Červená, oranžová, žlutá, zelená a modrá se nabízely ve spektru barev. Pak se rozjasnilo a pomaloučku se "z moře" vynořilo Slunce. Čekání se opravdu vyplatilo a ten pohled byl úchvatný. A já fotila a fotila a přestala jsem vnímat, jak jsem oblečená. Nedaleko ode mně stál pán v pyžamu. který také fotil. Podívali jsme se na sebe s chápavým a trochu možná i spikleneckým pohledem. Noc odešla, začínal den a ještě nebylo ani pět hodin.
S úlovkem ve fot'áku jsem se vrátila do bungalovu a tiše si znovu lehla vedle manžela.
Když jsme se později probudili, nevěřil mi, že jsem ráno na té pláži byla.

Tady je důkaz mého brzkého vstávání, které jsem nazvala "Když odchází noc":
1. Ještě je noc
2. Začíná svítat
3. Svítá
4. Obloha už je ozářená vycházejícím Sluncem
5. Slunce vychází Na Téma týdne už jsem jeden článek, ve které jsem se vyznala, jaký mám vztah ke hvězdné obloze, napsala a doplnila ho i fotografiemi z mého archívu. Při prohlížení fotografií jsem našla mnoho dalších, o kterých se domnívám, že také stojí za zveřejnění.
Máte také rádi východy  a západy Slunce?

11 komentářů:

  1. Moc pěkný! Já teda východ vidím málokdy, protože tak ve tři usínám, ale rád ho mám taky. U moře je asi ještě mnohem hezčí, než kdekoli jinde.

    OdpovědětVymazat
  2. Hned bych jela zase k Jadranskému moři. U něj mi bylo nejlíp. Cvičila jsem už v šest hodin ráno na molu s ostatními jogu. Nádhera. Ale je to už asi deset let zpět

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky napsaný. Nejrači bych teĎ taky jela k moři, někam do tepla hezky ))

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Naštěstí nebyla, ale bylo na první pohled patrné, že se jedná o "noční roucho". A já nebyla středem zájmu (naštěstí), bylo to Slunce.

    OdpovědětVymazat
  5. Dokonalý, uklidňující fotky:)

    OdpovědětVymazat
  6. V Liberci, kde jsem strávila 24 let, jsme bydleli v domě, kde okna na jedné straně bytu byla na východ a na té druhé na západ. Byla nádhera pozorovat východ slunce v kuchyni při snídani a z balkonu se zase dívat, jak zapadá za vrcholky hor a Ještěd...

    OdpovědětVymazat
  7. " Je toho na mne moc !

    OdpovědětVymazat
  8. Také jsem si podobně otiskla vzpomínky z posledního rozednívání v Itálii. Možná jsou tamní svítání tak krásná právě proto, abychom se nebáli vybíhat v pyžamech a nočních košilích...kamkoliv

    OdpovědětVymazat
  9. Jo, jiné už to nebude. Bohužel.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤