Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 6. února 2011

Inspirace noční oblohou


Mnoho básníků, spisovatelů, hudebníků a dalších umělců bylo inspirováno noční oblohou.

Tajemný prostor nad námi s tisíci hvězd a hvězdiček a zejména Měsíc, se svým studeným světlem, provází lidstvo od samého počátku.
V dřívějších dobách musela na naše dávné předky působit noční obloha mysticky a tajemně.
Pradávní hvězdopravci hledali ve hvězdách znamení, která předurčí další pokračování osudů těch, kteří si přáli a chtěli znát, co je potká. My už na hvězdopravce pohlížíme tak trošku jako na šarlatány. Oni svým "čtením ve hvězdách" mnohdy hýbali i dějinami.
A my? Od školních let se učíme o Slunci a planetách, víme že hvězdy nejsou jen zářící světla na obloze a na Měsíc už vstoupila lidská noha. I když víme o hvězdách a Měsíci lecos, na druhou stranu i na nás působí noční obloha stejně, jako na dávné předky.  
Když jen tak namátkou zavzpomínám, napadá mě z dob mých studií satrické dílo Svatopluka Čecha Pravý výlet pana Broučka do Měsíce, nebo kniha Arthura C. Clarka Měsíční prach. Spousta dalších spisovatelů psala o Měsíci a hvězdách a nemuselo se vždy jednat o sci-fi. Celá řada  básníků opěvovala Měsíc, který nazývali Luna.
Mnozí hudebníci tvořili svá díla, ke kterým je Měsíc inspiroval. Já osobně mám moc ráda Měsíční sonátu od Ludwiga van Beethovena. A také jedna z našich nejslavnějších oper Rusalka od Antonína Dvořáka, v níž Rusalka hovoří s Měsícem: "Měsíčku na nebi hlubokém, světlo tvé daleko vidí, po světě bloudíš širokém, díváš se v příbytky lidí...", i když tady se jedná o slova Jaroslava Kvapila, který napsal k této opeře libreto. I ve slovech současných písní se zpívá o hvězdách a o Měsíci. Je to vděčné a i věčné téma.
Vrátím se však k prvnímu vstupu na Měsíc. Když v roce 1969 Neil Armstrong a Edwin Aldrin, jako první lidé kteří vstupovali na Měsíc, měli sebou jedno hudební dílo, které tam i poslouchali, a to
Novosvětskou od Antonína Dvořáka.

Já nejsem umělec a k napsání tohoto článku mě také inspiroval Měsíc, který mi dnes svítil na cestu domů. Tak jsem ten malý srpek, který vypadal na noční obloze jako malá lod'ka na vlnách, vyfotila. A dnes, snad díky silnému větru, který odvál smog, byly nad Prahou vidět i hvězdy.
2011.02.05 129
Mám pohled na noční oblohu ráda, mám ráda východy i západy Slunce. Tato podívaná je pro mně pokaždé nezapomenutelným zážitkem. O svém vztahu ke hvězdám a ke Slunci, jsem už psala ve svých dvou předchozích článcích.

6 komentářů:

  1. Tohle je vážně tvoje fotka? Krásná, jako od profesionála!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Fotka je opravdu moje a vznikla (ted' už vlastně včera) asi na pátý pokus. Po hodně dlouhé době jsem použila stativ.

    OdpovědětVymazat
  3. To je skutečně  nádherná fotografie. Troufám si říci, jako od profesionála, já ve tmě fotit neumím, vždycky z toho vyleze cosi neidentifikovatelného..

    OdpovědětVymazat
  4. Jakože nesnáším nevzdělanost, ale někdy umí být vědění na obtíž. Musí být skvělé vidět na obloze měsíc a hvězdy a nic o nich nevědět.

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s ostatními, fotka je nádherná!!! A celkově i článek je krásně napsaný a hlavně se člověk obohatí i nějakými cennými informacemi. Takže jak se říká - palec nahoru. :)

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤