Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 10. ledna 2011

Krásná země

Máme krásnou zemi.
Když se na tu větu dívám, vypadá to jako fráze. Je však pravdivá.
Bezděz
V naší zemi jsem poznala spoustu krásných a zajímavých míst. Od mého dětství mě rodiče a i prarodiče vedli k jejímu poznávání.

Mám několik oblíbených míst.

Severní Čechy - oblast Lužických hor na jedné straně a na druhé skalní města s říčkami Křinice a Kamenice jsou mojí srdeční záležitostí. Je to místo kde jsem se narodila a prožila své dětství a část dospívání. Pěší procházky mezi skalami, výlety na kole a v zimě na běžkách utvářely můj vztah k tomuto místu. Život je tam těžší. Já své rodiště opustila, ale stále se tam moc ráda vracím.

Druhé místo, kam se ráda vracím je Český ráj. Trávila jsem tu pravidelně prázdniny s rodiči, pak jsme sem zajížděli se svými dětmi a nakonec i sami. Skalní města, lesy, údolí s rybníky, starobylé hrady, zámky - to vše na nevelkém území. Pamatuji ještě Semtínskou lípu, která stávala na půl cesty mezi Kostí a Humprechtem. Jméno tohoto místa je naprosto zasloužené.

Dalším mým oblíbeným územím je Šumava. Tady jsem zanechala svou stopu a stejně nesmazatelně se mi toto místo zapsalo do srdíčka. Trávili jsme tu většinu svých dovolených v dobách, kdy s námi ještě jezdily naše děti. Každororoční výstup na Boubín nebo cesta na Lipku byly součástí pobytu tady. Kopce, slatě, bystřiny a hluboké lesy, to vše protkáno nespočtem turisticky značených tras. Postupem doby jsme znali i neznačené cesty. Za těch několik roků tu vznikla mnohá přátelství. Šumava je však krásná i v zimě. Na běžkách jsme projížděli krajinou tak důvěrně známou a přesto jinou.

Mohla bych jmenovat i další místa, jako je Brno a celá Jižní Morava, okolí Plzně, Střední Čechy a i Praha, kde žiju. Těch krásných míst je nespočet.

O několika už jsem na svém blogu psala a o dalších se chystám psát. 

Je však ještě hodně míst, která jsem v naší zemi neviděla. 
Patří mezi ně například Severní Morava. Kdysi před mnoha lety jsme tudy projížděli, ale to místo mě vůbec neoslovilo. Pamatuji se jen na těžní věže a potrubí nad silnicí na Ostravsku. Vše působilo takovým ušmudlaným dojmem a nikdy mě nelákalo, se tam podívat. A přitom věřím, že je tam spousta krásných míst, která by stála za návštěvu.
Dalším, pro mě neznámým koutem země, je Česká Kanada. Byla jsem jen v Jindřichově Hradci a to se nepočítá. Nepoznala jsem ani Orlické hory nebo Jeseníky.

Člověk se rád vrací na místa, kde byl št'astný, na místa, ke kterým ho vážou vzpomínky, kde něco prožil.
O některých místech místech naší krásné země jsem se tu zmínila.

7 komentářů:

  1. Brno:) Jsem z Brna a hrozně se mi líbí špilberský park :)

    OdpovědětVymazat
  2. Beskydy jsou taky hezké, jezdil jsem tam v létě i v zimě... dokonce i nedávno.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám naši zemi ráda. Je sice malinká, ale má tu tolik nádherných koutů - navíc ani nehrozí, že bychom v lese potkali medvěda nebo smečku vlků. Mou srdeční záležitostí jsou Krkonoše, Jizerské hory a samozřejmě také Šumava.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Člověk pořád někam lozí a při tom je doma tak krásně.

    OdpovědětVymazat
  5. Věřím, že Tě průmyslová zóna kolem Ostravy a nad ní neokouzlila. Nad Ostravou je uhelno-průmyslová zóna ve své nejsyrovější podobě. Přesto si troufnu tvrdit, že ten zbytek okolo, je ten nejkrásnější kraj, jaký jsem v naší zemi poznala. Když jsem se sem z Prahy přestěhovala, byla jsem naprosto okouzlená. Protože tady jsem našla pohromadě všechno, za čím jsem dříve musela z Prahy cestovat dlouhé kilometry - hluboké lesy jako na Šumavě, a to v pouhé vzdálenosti 12 km od Ostravy jihozápadním směrem, soustavy překrásných rybníků jako v Jižních Čechách, přehrady jako na Slapech, skály jako v Českém ráji, krasové jeskyně, nepřeberné množství hradů, zánků a zřícenin, fantastické lidové skanzeny, malebné zákruty říček a řek, louky plné čápů, a jako bonus navíc romantické větrné mlýny, mechové jezírko na Rejvíze, nejvýše položené historické osadě na Moravě, mraky rozhleden, protože je tu báječně zvlněná krajina, v níž dominují úžasné Beskydy a mohutný masiv Jeseníků. Každý kraj má svoje, ale tady je to podle mne fakt nejmalebnější. A že jsem v mládí zcestovala (převážně vandrem) celé Čechy. Rozhodně se přijeďte někdy podívat, za dovolenou to tu fakt stojí. Hodně zajímavou a specifickou atmosféru mají příhraniční místa s Polskem, takové Zlatohorsko, Krnovsko, Osoblažsko...  A my teď máme výhodu, že v létě nemusíme ani nikam na dovolenou daleko jezdit (i když na podzim rádi míříváme na chalupu k Jimramovu)a vystačíme si s denními výlety z Ostravy po okolí. A jsme tak vyrekreovaní a naplnění krásou zdejší přírody, jak jsem snad byla málokde. Beskydy řekla bych mají až ozdravnou moc.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Moc děkuji za milý a hlavně obsáhlý komentář.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤