Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 1. ledna 2011

Kufstein


Při mnoha našich cestách po dálnici na Innsbruck jsme za řekou Inn míjeli město, jemuž dominuje pevnost a které se jmenuje Kufstein. Nebylo však nikdy našim cílem, vždy zůstávalo jen kulisou na naší pouti, at' vedla kamkoliv.
A pak jsme se rozhodli, že to změníme a do Kufsteinu se podíváme.

Kufstein
První zmínka o Kufsteinu je z roku 1205. Město bylo vybudováno na ochranu obchodní cesty podél Innu a patřilo po 300 let k Bavorsku. O toto starobylé město se však vedly dlouho spory mezi Tyrolskem a Bavorskem. Až roku 1504 jej Maxmilián I. dobyl a prohlásil habsburským územím. Roku 1703 se bavorské jednotky pokusily získat Kufstein opět do své moci, město téměř rok obléhaly a okupovaly. Město však zůstalo součástí Tyrolska.

Dominantou města je mohutná pevnost - Festung Kufstein. Ta kromě obranné funkce sloužila i jako vězení. V současné době je v ní umístěno národopisné muzeum - Heimatmuseum, které nabízí expozici zbraní, nábytku a forem na odlévání předmětů z vosku. Jsou zde také k vidění kosterní pozůstatky jeskynních medvědů, staré 30.000 roků. Ve věži Burgerturm jsou umístěny největší varhany na světě - Heldenorgel, jejichž zvuk se rozléhá po širokém okolí.
Kolem pevnosti se rozkládá historické centrum Kufsteinu s malebným náměstím Unterer Stadtplatz. V jeho blízkosti jsou pozůstatky městských hradeb a uzoučké uličky s vyzdobenými fasádami a nespočtem kavárniček a vinárniček lákajících turisty.
Kufstein - večerní panorama
Kufstainu se právem říká Perla Tyrolska. 

V turistické sezóně se Kufstein díky své poloze stává cílem mnoha návštěvníků. Je zde dostatek možností k zaparkování, ovšem v historickém centru je omezený počet parkovacích míst. My jsme zaparkovali u Městského parku, který je jižně od pevnosti. Při prohlídce Kufsteinu jsme prošli jen jeho historickou část. Město se rozkládá na obou březích řeky Inn a má necelých 16.000 obyvatel. V jeho okolí je spousta možností pro sport. V zimních měsících jsou to svahy blízkého pohoří Wilder Kaiser s jejich středisky Söll a Ellmau. Kufstein je výbornou lokalitou pro cykloturistiku. Cyklostezky jsou podél obou břehů Innu, vedou i do kopců a k jezerům.  

Fotografie z procházky historickým centrem Kufsteinu jsou v Galerii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤