Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 25. ledna 2011

Až vyjde Slunce


Cicero: "Člověk má největšího nepřítele sám v sobě."

Většina z nás už určitě přemýšlela o smrti a o umírání.
"Co bude, až já tady nebudu?  Proč vůbec žiju?"
Takové a podobné otázky si možná kladou mnozí. Někteří přemýšlejí o tom, že své momentální trápení skončí, jednou a provždy.
A několik z nich tuto myšlenku dovede až k tomu neodvratnému kroku. Ke kroku, který je tím posledním a ze kterého už není návratu.
Důvody pro tento krok bývají různé. Někdy je to jen nešt'astná láska, jindy nemoc a strach z pomalého umírání. Někdy to může být samota, stáří, opuštěnost. Důvodem mohou být i psychické problémy, kdy tento krok může být jediným řešením.
Člověk, který se k takovémuto činu odhodlá, musí být v naprosto bezvýchodné a zoufalé situaci.

Lucius Annaeus Seneca: "Někdy i žít je statečným činem."

Je zvláštní, že mě napadl tento Senecův citát. Vždyt' sám Seneca spáchal sebevraždu, ke které byl ale v podstatě donucen. Ale ten citát se mi líbí. Život není jednoduchý, potkává nás mnoho problémů během něj, musíme překonat mnohá úskalí.
Žiju už dost dlouho a během své životní pouti jsem poznala pár lidí, kteří ten poslední krok udělali. Dostali se do bodu, kdy důvody nežít a skončit vše, byly pro ně v ten daný okamžik podstatné.
Spolužačka z nešt'astné lásky spolykala prášky. Měla obrovské štěstí, podařilo se jí zachránit a potom pobývala nějaký čas v psychiatrické léčebně. Po návratu byla jiná, vážná a zamyšlená a věděla, že udělala hroznou blbost. Ztratila několik přátel, mnoho lidí jí odsoudilo, další se od ní odvraceli a dlouhou dobu "nosila nálepku magora, který byl v blázinci". Uplynul nějaký čas, vše se srovnalo a ona byla znovu ta št'astná a veselá holka, jako před tím, než potkala toho "pitomce", kvůli kterému "to udělala." Nedávno jsem jí potkala, raduje se ze tří vnoučat, pomýšlí na odchod do důchodu a plánuje si, jak bude cestovat. Kdyby jí tehdy nenašli......
Náš známý se oběsil. Zkrachovalo mu manželství, odstěhoval se od rodiny a začal pít první ligu. Když měla jeho dcera narozeniny, čekala, že táta přijde. Nepřišel. A pak, po několika dnech, vyšel v novinách článek s fotografií a žádostí o pomoc při zjištění identity neznámého, který se našel na Strahově. Nikdo z nás tehdy nic netušil. Manžel šel "na jedno" do hospody a byl zpátky během 10 minut. Byl bledý a začal hledat noviny s fotkou, aby mi pak řekl, kdo to je. 
Dodnes jsem nepochopila, proč to tehdy udělal. Mladý a zdravý chlap, který měl spoustu kamarádů a notný kus života ještě před sebou. Jestli byl natolik zoufalý, nebo v tu chvíli sám, či snad zvítězil ten chlast, to už nikdo nezjistí.
Já sama ted' neprožívám to nejlepší období, spíš naopak. Problémy a starosti mě pohlcují už druhý měsíc. Občas mívám pocit, že se pohybuji ve vzduchoprázdnu, že to, co se kolem mě děje, se mě netýká, že to jen pozoruji. Omyl, týká a jak!

Když je mi hodně zle, připomínám si tato krásná slova, která kdysi řekl Jan Werich:

"Až ti bude úzko, otoč se čelem ke Slunci. Všechny stíny budeš mít za zády".

Opravdu a upřímně se těším, až vyjde Slunce.
---------------------------------------------------------

A malá úvaha na závěr:
Včera obletěla svět zpráva, že sebevražedná atentátnice zabila na letišti Domodědovo v Moskvě 35 lidí a dalších asi 170 zranila.
Je to sebevražda? Pro ní ano, ale ve jménu své víry vzala sebou mnoho dalších, těch, kteří měli svůj život ještě před sebou a určitě nechtěli zemřít. Islám a jeho Alláh Akbar.
Ale to už by byla jiná kapitola.

9 komentářů:

  1. Ano, sluníčko je takovou mojí jedinou jistotou. A když není a je pod mrakem, zapálím si doma tolik svíček, kolik jen jde a najednou mám sluníček...

    OdpovědětVymazat
  2. Líbí se mi, žes to napsala citlivě a lidsky. Spousta lidí se na ty ,kteří si v zoufalství sáhnou na život, dívá jako na doživotní "šílence", kteří by, ve svém vlastním zájmu, měli být navždy pod zámkem. Ale na příkladu své spolužačky jim dokazuješ, že je to jen jedna etapa v lidském životě, od které se lze, s trochou pomoci a štěstí, odpoutat a prožít plnohodnotný život. Než odsuzovat a otáčet se zády, je lepší přátelský zájem a empatie. Co se týká tvé současné situace, můžu jen říct, že ti držím palce, aby všechno dobře dopadlo a abys kolem sebe měla lidi, kteří dokáží vzít za ruku a pohladit, když je nejhůř.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně napsaný článek, k té sebevražedné atentátnici...já si myslím, že takoví lidé nejsou ani tak sebevrazi, jako fanatici....oni si vlastně myslí, že když sebe i ty lidi zabijí, tak jim zajistí posmrtný život, takže podle svého k tomu mají "dobré" důvody...to bych řekla že není případ sebevraždy jako takové, nevím...

    OdpovědětVymazat
  4. TENTO DOPIS NEPŘESTÁVEJ ČÍST!!!!TENTO DOPIS JE OSI PŘÁLA MÍT SVÉHO KONĚ JESTLI TENTO DOPIS POŠLEŠ 20-TI LIDEM TAK JSI POTOM V DUCHU ŘEKNI SVÉ TAJNÉ PŘÁNÍ ZJEVÍ SE TI DO 5 DNŮ. JESTLI TO NEPOŠLEŠ 2D JEDNÉ HOLKY Z RUSKA JE JÍ 13 LET A VŽDYCKY 0-TI LIDEM TA HOLKA PŘÍJDE K TOBĚ VEČER V 00:00 A ZABIJE TĚ!!!!!!!!!!!!! JEDEN KLUK TO NEPOSLAL A DO ZÍTŘKA NA POSTELY TAM BYLA JENOM JEHO KOSTRA A DOPIS PSANÉ KRVÍ!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Je mi líto, že i na tebe padly starosti a problémy.... když teď čtu, jak píšeš, že pozoruješ to celé kolem se a míváš pocit že se to tebe netýká, musím jen říct, že mne to docela zarazilo... protože ty samé pocity už několik měsíců mám já... jako bych četl v rozevřené knize a jen jsem zvědavý jak se to celé rozuzluje, vlastně se ani nad sebou netrápím, jsem jen taková literární postava. možná je to takový pud sebezáchovy, že se tak odtažitě od sebe

    OdpovědětVymazat
  6. Je to smutné, ale silné a nadějné vyprávění. Na Sluníčko taky čekám jako na smilování.

    OdpovědětVymazat
  7. Good day! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤