Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 18. září 2011

Podvečerní obloha


Dnes jsme měli výletní den.
Stejně jako se stěhovaví ptáci na podzim houfují k cestě na jih, tak my s mužem pravidelně putujeme do Litoměřic. Už jsem se několikrát zmínila o tom, že jsem zahrádkářka. Nechci o sobě tvrdit, že jsem vášnivá zahrádkářka, protože na to mám málo času, ale zahrádkářka jsem tak nějak z donucení. Já, holka ze severočeského činžáku, pro kterou byl nejhorší trest okopat, nebo vyplít kus země na zahrádce, kterou si moji rodiče pořídili. Nutnost starat se o zahrádku začala v době, kdy jsem začala bydlet s mým mužem. Jeho rodina kromě vilky, vlastnila ještě zahrádku. O ní se starávala manželova babička, ta však zemřela. Zahrada kolem vilky byla zpustlá, bujel tu plevel, v koutě rostla bezinka a vedle ní se krčily lilie. Nikomu to však nevadilo. Až později jsem zjistila, že nikdo z rodiny mého muže nemá k zahradničení vztah. Zahrady mi bylo líto a já se o ní začala starat. To, co jsem jako dítě doma z duše nenáviděla, se stalo mou vášní. Můj muž, který se k tomu stavěl skepticky, začal mi nakonec s prací na zahradě pomáhat.
A tak jezdíme pravidelně do Litoměřic na Zahradu Čech. Tady trávíme dopoledne a po obědě navštěvujeme místa v bližším, či vzdálenějším okolí.

Dnes jsme z Litoměřic zamířili do Duchcova. Krásné odpoledne, kdy na zámku probíhaly živé prohlídky, při kterých herci z místního divadla v zámeckých komnatách hráli epizody ze života jednoho z nejslavnějších obyvatel tohoto zámku - Giacoma Casanovy.

Po prohlídce zámku jsme se šli ještě podívat do zámeckého parku a já si všimla, jak se začínají od západu kupit mraky. I když byl celý den hezký a prosluněný, obloha vypadala na déšt'.
Cestou zpátky jsem si vyfotila nejvyšší horu Českého středohoří, kterou je Milešovka. Je vysoká 837 m. Obloha nad horou, která je nazývána jedněmi jako Hromová hora a druhými Větrná hora, byla ještě krásně modrá, ale nalevo od ní se už černaly mraky.

Další fotky jsem už fotila jen otevřeným oknem z auta, za jízdy. Byla jsem uchvácena nádherou, kterou vytvářely mraky a Slunce chýlící se k západu.

Bylo to krásné přírodní divadlo.

Siluety hor a nad nimi barvy, které namíchala podvečerní obloha.

Doma jsem si po návratu pustila zprávy a zjistila jsem, že ta obloha nelhala. Bude pršet.
Nevadí, já budu vzpomínat na to fascinující přírodní divadlo, které tomu dešti předcházelo.

26 komentářů:

  1. Je zajímavé jak rychle se mění obloha a to nejen před deštěm.Máš krásné záběry a opravdu i já si pak v duchu se zavřenýma očima promítám film, který jsem si při pozorování zachytila.Já zahradničím také má zahrádka se skládá ze tří truhlíků květin na balkoně a pak jednoho obr zelenino bylinkového-fazole pnoucí a bazalka s pažitkou Ale i tak se ráda na výstavách či v OBI koukám ráda do oddělení zahrada

    OdpovědětVymazat
  2. Hezké fotky. Tyhle děsivé mraky na fotkách miluju. Na nich je krásné to, že je ten mrak zachycený v nějaké podobě, která se už nikdy nebude opakovat. Když stejný mrak vyfotíš za minutu, tak už je úplně jiný. Nejhezčí je ta celkově třetí fotka s těmi homolemi kopců v dálce. To je jak krajina někde na cizí planetě.

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju tyhle dramatické změny na obloze věštící příchod bouřky a miluju i tu bouřku, pravda venku být zrovna nemusím, na to z ní mám příliš velký respekt.

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo, dnes by mělo pršet v celých Čechách, zítra by to mělo dojít i na Moravu. Ty mraky nad Milešovkou, jsou opravdu nádherné a je to díky zapadajícímu sluníčku, které si našlo v mracích mezírku. Doufám, že nám něco ukážeš i ze Zahrady Čech a ze zámku, muselo tam být krásně.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty fotky z auta jsou perfektní...taky jsem něco takového zahlédla, ale neměla jsem po ruce foťák :(

    OdpovědětVymazat
  6. Hezké fotky, České středohoří a Krušní hory mám rád.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tohle je má domovina, prosím :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné divadlo, ale tu změnu co věstí bych si raději odpustila. Zrovna včera po cestě z výstavy jsem si říkala, že poslední tři víkendy bylo nádherné počasí a já vždy jeden den, tedy vlastně jen dva dny, ztrávila zavřená ve výstavní hale. Ten jeden víkend jsem se pařila na sluníčku od rána jak ještěr . Mám ráda teplo, při deštích a studenu mám špatnou náladu. A to jsem Ryba, takže bych měla mít studeno a mokro ráda.

    OdpovědětVymazat
  9. Alenko, moc jsi mě potěšila krásnými záběry dramatické oblačnosti v dramatické krajině ohněm zrozené, kterou miluji )).

    OdpovědětVymazat
  10. Poslední fotka je opravdu úchvatná! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Alenko, dnes u nás opravdu celý den prší, to včera byla už signalizace. Tak ty jsi byla včera v Duchcově? A víš, že je to jen 15 km od nás? Škoda, mohla jsi přijít aspoň na kávu, moučník peču každou sobotu. Jo a fotky - nádhera! Příroda je opravdu mocná čarodějka, s tím souhlasím všemi deseti!

    OdpovědětVymazat
  12. Alenko moje chvála sice přichází pozdě, ale přece! Fotky jsou nádherné, konkurence Dráčkovi, ale on má zase ty mráčky jinak nafocené-:)) Že bude pršet hlásili už od pátku, v Praze začalo pršet odpoledne a prší stále. Konečně se trošku ochladilo!

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Máš snad pocit, že letošní léto bylo nějak příliš horké.?   

    OdpovědětVymazat
  14. [15]: Já jo! Byla jsem začátkem léta na dovolené v Krkonoších - chodila tam v tílku, byli jsme začátkem srpna na Šumavě - i to tílko jsem chtěla odložit!-:) Poslední týden v srpnu bylo takové vedro, že jsem o něm psala i na blogu. Takže...mě  to tak prostě přišlo!-:)))

    OdpovědětVymazat
  15. Krásné obrázky, jen jsem radši, když z takových mráčků neprší :).

    OdpovědětVymazat
  16. [1]: Nejen obloha, ale i příroda dokáže vytvořit úplná umělecká díla. Ale jsou to jen prchavé okamžiky. K tomu zahradničení - kdyby nebyla kolem domu zahrada, měla bych také jen truhlíky a květináče.

    OdpovědětVymazat
  17. " Prohlížím obrázky .... do boha !

    OdpovědětVymazat
  18. Ali, v krátké době už jsi třetí, kdo vyfotil Milešovku!

    OdpovědětVymazat
  19. [21]: Děkuji moc za pochvalu. Ta obloha opravdu byla fantastická, já si jí všimla dost pozdě, než jsem vyháhla fot'ák, tak také uplynul nějaký čas. Fotek mohlo být víc, ale manžel jel a jel..

    OdpovědětVymazat
  20. [16]: Jestli se dobře pamatuji, tak by to asi nikoho moc nepohoršilo, kdybys to tílko opravdu sundala.   

    OdpovědětVymazat
  21. krásné fotky, podobné moje romantická dušička miluje. Na Zahradě Čech jsem snad nikdy nebyla.

    OdpovědětVymazat
  22. [23]: Jak to můžeš vědět?? Copak jsi tam byl??   

    OdpovědětVymazat
  23. William Hazlitt~ Men of genius do not excel in any profession because they labor in it but they labor in it because they excel.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤