Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 12. září 2011

Ještě, že nejsem jedináček....


.... i když byla doba, kdy jsem si to přála. Dokonce jsem bohapustě záviděla své kamarádce Dáše, že nemá sourozence a je jedináček.

Dnes už to vidím jinak.
Mám sestru. Na tom by nebylo vůbec nic divného, spousta lidí má sestru.
Ale já mám mladší sestru!!!
V dětství a v době dospívání to byl pro mě problém. Mladší sestra.
Narodila se o 21 měsíců později než já. Zatímco já byla zdravím kypící dítě, moje sestra byla slabá a hodně často nemocná. Můj dětský mozek v té době tuto skutečnost moc nechápal. Bylo mi od dětství vštěpováno, že jí musím chránit. Ale vysvětlete to malému dítěti, které rozumu ještě nepobralo a navíc se nechtělo smířit s tím, že je sourozenec protěžován. Tak jsem to vnímala a určitě jsem i žárlila.

Jsme obě rozdílné, já zdědila podobu své matky a sestra podobu otce, včetně toho, že jako on, špatně vidí. A povaha? Já pro změnu po otci cholerik a má sestra zdědila povahu naší matky - melancholický flegmatik.

Moje nejzažší vzpomínka spadá do předškolní doby. Náš táta měl krásné vlnité vlasy a velice snadno se opaloval. A já slýchala neustále: "Hanička má takové krásné vlnité vlásky, Hanička má plet' jako broskvička". Věty, které mě bolely. Já sama měla vlasy jako hřebíky a při krátkém pobytu na Slunci mi naskákaly pihy, což do broskvičky bylo sakra daleko.
Už jsem se zmínila, že sestra byla hodně nemocná. Maminka to vyřešila tak, že zůstala doma a šila pro zákaznice, které za ní docházely k nám domů. Šicí stroj měla v kuchyni a tam také byla veliká krabice, do které se dávaly odstřižky a zbytky látek, ze kterých se šilo.
"Ájo, pohlídej Haničku, jdu do krámu". Cítila jsem se polichocena, že jsem byla pověřena tak důležitým úkolem a domnívala se, že mě sestra bude poslouchat jako maminku. Ale ouha, seděla před domem na tříkolce a dělala, jako bych tam nebyla. Její krásné zlaté vlasy se kroutily do prstýnků. Nevím, co mě k tomu vedlo, ale já vešla do bytu, vzala si maminčiny krejčovské nůžky a .... přišla jsem zezadu k sestře a ty její krásné zlaté vlasy jsem ostříhala. Sebrala jsem je ze země a spolu s nůžkami jsem je odnesla zpátky do domu. Můj dětský mozek si pamatoval, kam se dávají odstřižky.
První, co maminka viděla po návratu domů, byly ustřížené sestřiny vlasy. Samozřejmě následoval tělesný trest. Mé sestře už ale nikdy nenarostly ty krásné vlasy a já ještě mnoho let po této příhodě slýchávala, že kdybych tehdy nevzala ty nůžky....

Další má vzpomínka z dětství se sestry týká jen zprostředkovaně. Přišla jsem ze školy a doma byl místo maminky táta. Seděl u kamen, kouřil a já viděla v jeho očích slzy. Byla jsem prvňáček a přišlo mi divné, že velcí lidé, jako jsou tátové, můžou brečet. Ptala jsem se táty, proč brečí. On se na mě podíval a řekl, že mu jen vlezl kouř z kamen do očí a ty ho pálí. S odpovědí jsem se spokojila a až mnohem později jsem se dozvěděla, že ten den mým rodičům lékaři řekli, že pokud sestra přežije následující noc, snad vyhrají a pokud ne ....
Sestra svůj boj vyhrála, ale trávila hodně času po nemocnicích. Měla vleklé problémy s ledvinami a s krví.
Navíc lékaři zjistili, že má vadu zraku. Začala nosit brýle a to byl další handicap.
Já silná, zdravá a vedle mě neduživá, slabá a navíc obrýlená holčička, kterou jsem musela sebou brát, at' jsem šla kamkoliv. Dětský kolektiv dokáže být zlý k tomu, kdo se i minimálně odlišuje. Děti se mé sestře posmívaly a mě se neustále ptaly, proč jí všude sebou vláčím. Začala jsem jí bránit proti všem, prala jsem se i s kluky.
Když se potom sestřin zdravotní stav ustálil, šla do školy. A já, i když jsem byla rváč, ve škole jsem patřila k premiantům. Nepřinést domů samé jedničky, to by byla moje prohra. Sestra, která chodila do stejné školy, velice často slýchávala: "Alena by se za takovou známku styděla." "Popros sestru, at' ti to vysvětlí". Strašně jí to štvalo a začala na mně doma donášet a žalovat mé mimoškolní aktivity. Logicky následovaly tresty. Zatímco mé sestře procházelo vše, mě neprošlo nic. Navíc jsem slýchala větu: "Jsi starší, musíš mít rozum." Jak já tuhle větu nesnášela.

Chodila jsem do sedmé třídy a zjistila jsem tehdy, že mě moje sestra přerostla. Nejdříve jen o malý kousek a pak o půl hlavy. Geny zapracovaly, já zůstala malá jako maminka. Pro mě nepředstavitelná hrůza. V rodinách děti po sobě dědí věci. Navíc, když jsou stejného pohlaví. Dosud nosila věci po mě sestra a ted' se to obrátilo. Musela jsem "donosit" oblečení po sestře. Po mladší sestře!!!
Mlátila se mnou puberta, měla jsem pihatý ksicht a ještě na sobě věci po mladší sestře. A kolektiv mých vrstevníků zareagoval logicky - tak jak to děti umí. "Jé, hele, není ti to blbý, když taháš hadry po mladší ségře?" Tehdy jsem svou sestru nenáviděla, přála jsem si být jedináčkem a záviděla své kamarádce Dáše.

Odešla jsem na střední školu, bydlela jsem na intru a domů jezdívala na víkendy. Mnohdy jsem tam zůstávala i o víkendech. Život veselý, život studentský. Bez rodičovského dohledu je vždycky krůček k průšvihu. I stalo se, že jsem dostala podmínečné vyloučení z ubytování na intru. Telefon jsme doma neměli a já z pošty telefonovala k sousedům, aby mi zavolali sestru. Tehdy se jí podařilo ten dopis schovat, aby ho nedostali rodiče. Byla jsem ráda, že mám sestru. Byla jsem na ní i hrdá, protože mě v podstatě zachránila. Školní rok skončil, nastaly prázdniny a s nimi také skončilo to podmínečné vyloučení. Cítila jsem se svobodná.
Uteklo to vše jako voda a já se vrátila zpátky na intr a do školy. Při návštěvách doma sestra zjistila, že dostávám vyšší kapesné než ona. Marně jsem jí vysvětlovala, že se musím dopravit vlakem, nebo autobusem. Chtěla peníze a když jsem jí je odmítla dát, vytáhla ten dopis s podmínkou a pronesla: "No jak chceš, jdu ten dopis dát našim". Tehdy jsem jí opět nenáviděla. Trvalo mi tři měsíce, kdy jsem odevzdávala část svého kapesného a v podstatě jí sloužila, já srab, než se mi podařilo ten dopis získat. Konečně svoboda.

Život tropí hlouposti a moje sestra nastoupila na stejnou školu a bydlela na stejném intru jako já. Jako přes kopírák. Byla "bažant" a já opět cítila povinnost, že i tady jí musím chránit. Občas jsem jí ukázala nějakého kluka, který se mi líbil. V ten moment jsem si mohla být jistá, že na toho dotyčného si políčí, jen aby mě naštvala. Dokonce v té době přestala nosit brýle. Pro kluky byla mnohem atraktivnější, štíhlá vysoká s krásnou pletí, než já, její malá, pihatá, starší sestra.
Mojí satisfakcí však bylo to, že i zde slýchala větu: "Vaše sestra by se za takovéto znalosti styděla".

Je zvláštní, že se při psaní usmívám. Je to všechno tak strašně dávno. Můj pohled na sourozenectví by byl určitě mnohem zajímavější a zábavnější, kdyby stejný článek na toto téma napsala i moje sestra a popsala to vše ze svého pohledu. Takhle jsou to jen mé útržky vzpomínek.

Před půl rokem nám zemřela maminka a když
jsme pak po pohřbu seděli s dalšími příbuznými a vzpomínali, došlo i na prohlížení starých fotek.
"Tak tady jsem tě fakt chtěla zabít"
"Ježíš, jak já tě nenáviděla, když ti máma ušila tyhle šaty".
"Všude jsem tě sebou musela tahat jako medvěda".
Mnoho podobných vět, při kterých nám tekly slzy smíchu a odplavovaly smutek. Nad fotkami a vzpomínkami se všichni kolem nás bavili.
Jsem ráda, že mám sestru.

Sourozenecké vztahy jsou určitě v mnoha rodinách podobné. Kdyby mi tu někdo tvrdil, že se se svým sourozencem nehádal, nepral, že jejich vztah byl idylický, neuvěřím. Sourozenectví je boj o postavení v rodině, o přízeň rodičů, o hračku, kterou v daný okamžik potřebují nutně všichni.
A pak .... z dětí a dospívajících jsou dospělí lidé, kteří mají své životy a na sourozenecké spory už se vzpomíná jen s úsměvem.

Mám dvě děti - syna a dceru. Je mezi nimi rozdíl dva roky a osm měsíců. Syn zpočátku žárlil na svou sestru. Těžce nesl ztrátu pozice, do té doby, jedináčka. A navíc jsem mu z porodnice místo očekávaného bratra dovezla holku. Když odjel na dvoutýdenní školu v přírodě, byla dcera nešt'astná a opuštěná. Denně se ptala, kdy se jí bratr vrátí. Když přijel, vrhla se mu u školy kolem krku. Přišli jsme domů, šla jsem ohřát jídlo a slyším z dětského pokoje: "Krávo" "Debile". Můj muž se jen podíval a pronesl: "No, a máme obě děti doma".

32 komentářů:

  1. Tohle znám, jsem taky starší. U nás v tom byly navíc ještě genderové rozdíly: "Kolo je klučičí zábava." "Utírání nádobí je holčičí práce."...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky napsáno. Je to docela zvláštní, ale my jsme s bráchou nikdy nebojovali, ani jsme se spolu neprali a nenadávali si.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: On asi opruzoval všude, viděla jsem ho na víc blozích, myslím že i u tebe - nebo to byl Petr Vápeník?

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: U mně nebyl. Ale pochybuji, že by mi taky nabízel svůj navlhlý nástroj.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak nevím, ale není ta klasická sourozenecká nenávist zkrátka způsobená tím, že musíte sdílet prostor jednoho bytu s někým, koho jste si nevybrali, kdo je třeba totálně jiný? V dospělosti snad není divu, pokud tohle přechází, jít občas na kafe s někým, kdo je úplně odlišný, takový problém není, když si jinak žijeme každý po svém. Než že by za tím byl náhlý výbuch lásky.

    OdpovědětVymazat
  6. Při čtení takových článků je mi trochu smutno, že jsem jedináček. Měl jsem ale strááášně moc bratranců a sestřenic a tak mám i já nač vzpomínat.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: To je ve většině případů úděl nás starších sourozenců. U nás bylo vše zkomplikované tím, že sestra byla hodně nemocná. Dnes už s odstupem těch mnoha let rodiče chápu.

    OdpovědětVymazat
  8. Já patřím mezi jedináčky, pokud nepočítám své "vyčurané" i když dneska dost těžce životem zkoušené nevlastní sourozence, ale s těmi jsem ve styku byla minimálně, takže ti se nepočítají. Ani jsem si někdy nepřipadala ochuzená tím, že jsem sama, od dětství jsem byla pořád ve velké partě dětí takže mi to nijak nechybělo. Ale dvě děti jsem chtěla vždycky. A to se splnilo, dokonce i to že mám kluka i holku. A byli to ti klasičtí sourozenci, kteří se mydlili na potkání, ale když byl jeden někde na táboře druhý už se nemohl dočkat až dorazí, pak se na celý jeden den svorně zavřeli do pokoje a tam si vyprávěli navzájem své zážitky. Ale ráno už to bylo opět ve starých kolejí. Takže opět lítala ostrá slova a nadávky. Ale dodnes mají spolu hodně pevný vztah, a dost se navzájem podporují. a utěšují v případech že se něco nevyvede v osobním životě.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Asi to tak je ve většině případů. My se sestrou "válčily", ale když byl nějaký problém, byly jsme svorné a téměř neprůstřelné. I když žijeme dnes každá jinde a jinak, jsou věci, které nás spojují. Víme o sobě a jsme tu jedna pro druhou a kdykoliv si ochotny pomoci. Moje děti mají taky velice pevný vztah, ale v dětství také byly každou chvilku na válečné stezce.

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem nejstarší ze čtyř sourozenců a v dětství, jsem měla nejblíže k o rok mladšímu bráškovi. Co my se navyváděli lumpáren, dokonce jsme se i prali a v příštím okamžiku si hráli, jako největší kamarádi. Jako nejstarší, neznám nošení oblečení po druhém a brácha mě brzo přerostl, takže odpadlo i hlídání. Další dva sourozenci, jsou o dost mladší, sestra dokonce o 14 let, když jsem se vdávala, ještě nechodila do školy, takže k té jsem našla cestu až v dospělosti. Nikdy jsem nelitovala, že je nás tolik.   

    OdpovědětVymazat
  11. Kdybych měla sestru bylo by dnes vše možná jinak.Jako dítě jsem chtěla staršího bratra ,mám mladšího.Mám i nemám.Dělí nás sice jen plot,ale pro mě už to bratr není.Snažím se ho vnímat jako cizího člověka,který mě nenávidí,ale při čtení takovýchto článků o sourozenectví si uvědomuju,že to co nás spojovalo nelze jen tak vytěsnit z mysli.Pořád to tam někde vzadu je .

    OdpovědětVymazat
  12. Zajímavý článek ;)) Taky mám sestru, ale starší ;)

    OdpovědětVymazat
  13. [10]: Myslím si, že ve vícedětných rodinách taková rivalita není. Měla jsem spolužačku a ta byla z 10 dětí - pátá v řadě. Vzájemně si všichni pomáhali, starší pečovali o mladší. Chodila jsem k ní moc ráda a cítila se u nich báječně. Možná i proto, že jsem měla jen jednu mladší a slabší sestru.

    OdpovědětVymazat
  14. To znám. Mám dva mladší bráchy.

    OdpovědětVymazat
  15. Měla jsem staršího bratra o l,5 roku. Do 8,5 roku jsme se viděli jen velmi málo, žil u babičky. V jednom domě, kde bydlela i teta(otcova sestra), kam jsem přišla po smrti rodičů. On byl kluk. Tím to bylo dané. Mohl si hrát s čím chtěl (většinou si lepil letadýlka ve sklepě, takové dílně) dostával vše na co měl chuť, babička ho rozmazlovala. Půjčila mu i na Maneta, když chodil do průmyslovky. Splácel jí to- na knížku na své jméno. Učit se mu moc nechtělo, ač byl chytrý. Doháněl vše na poslední chvíli. Já jsem byla dobrá na pomoc v domácnosti, učila jsem se na vyznamenání a později na prospěchové stipendium. Pořád jsem byla ta v pozadí. Ale bylo období, kdy jsme jeden bez druhého ,,nedali ani ránu". Jako pubertáci jsme se také pohádali, ale nikdy jsem nemohla říci, že bych brášku nenáviděla. Vždyť byl to jediné, co mi po rodičích zůstalo. Toužila jsem po sestře, ale bohužel to ani nešlo, pro nemoc maminky. No a teď jsem z naší rodiny zůstala vlastně sama.

    OdpovědětVymazat
  16. Pravdivá věta "že každý touží po tom, co nemá"!!! Když je člověk sám, chtěl by sourozece, když je má, chtěl by být sám. Když je někdo svobodný, chtěl by být vdaný, když je vdaný, chtěl by být svobodný. Kdo má dítě, radši by byl bezdětný, kdo ho nemá, trápí se, že nemá smysl života! Atd. Těch případů je miliony a takřka ve všech směrech!

    OdpovědětVymazat
  17. Suprovej článek, fakt! a láska je jako horská dráha - pestrá, nevyspytatelná:)

    OdpovědětVymazat
  18. Připadá mi to trochu smutné a trochu legrační. Nejhorší je, když rodiče ani trochu nepřemýšlí a upřednostňují jedno dítě před druhým. Přitom to dělají nevědomky, určitě ne schválně...

    OdpovědětVymazat
  19. Úplně se v tvém vyprávění vidím. Sama mám mladší sestru (o rok, měsíc a den :)), skoro všechno, co popisuješ, jsme prožívaly, jenže trochu naruby - ona, tenkrát o dvě hlavy menší, bránila mně. A taky jsme se strašně řezaly, Bože, to byly bitky, dneska se za to vážně stydím, co jsem prováděla...

    OdpovědětVymazat
  20. Měla jsem brášku o třináct let mladšího, na mých svatebních fotkách to byl malý budulínek, moc jsem si ho neužila, a pokud, tak ke mě jezdil na prázdniny, jako kluk, mě asi bral jako někoho dospělého, nevím ? Teď, když už není, nepřekonatelně se mě stýská, lituji všeho, co jsem mohla a neudělala, co jsem mu neřekla a nejde to vrátit.

    OdpovědětVymazat
  21. Úplně se tady při líčení tvých peripetií se sestrou musím smát, byly jste pěkná kvítka obě dvě.

    OdpovědětVymazat
  22. Pěkně jsem si početla. Já jsem nejmladší ze tří sourozenců, byl tam dost velký věkový rozdíl, takže jsme se moc neužili. Se sestrou, která je o 7 let starší, to ještě šlo, ale velkého bráchu jsem skoro neznala. Je logické, že jsem vlastně v pubertě byla jako jedináček a dost mě to štvalo. Po letech jsme se sestrou opět k sobě našly cestu a jsme si tak blízké, jak to má být. Nevím, co je lepší, jestli malý nebo velký věkový rozdíl. Já mám 3 syny mezi kterými je rozdíl 2 roky, mladší jsou dvojčata, dnes už všichni třicátníci. Dalo by se říct, že ideální k hraní, ale každý si vždycky spíš "mlel na svém písečku" a nějaká velká družnost nebyla a dá se říct, že ani není. Tak nevím..

    OdpovědětVymazat
  23. [14]: Tak dokážeš prochopit a víš, co to je být starším sourozencem.

    OdpovědětVymazat
  24. ja mam tri sestry a nemenila by som veru i ked teraz to trochu skripe, nahromadene stresi robia svoje

    OdpovědětVymazat
  25. Máme tři syny- dva byly od sebe přes 3 roky, ten poslední od nejstaršího přesně o 18 let a tři dny a od středního necelých patnáct let. Byli ještě oba doma.  Starší ho klidně i koupal- tedy někdy, když si o to řekl. Učil se na něm zacházet s dětmi. Občas s ním blbnul, vyhazoval ho do vzduchu a já jsem trnula, že prorazí strop. Hráli si společně s kostkami a moduritovými vojáčky, co starší vyrobil. Nejoblíbenější hračky... Prostřední zase s ,,malým" vymetl kdejaký dětský film, chodil pro něj do jeslí.Pak studoval v Ostravě a jezdil každý týden domů. Když se nejstarší syn oženil, zůstal malému jen Jarek a visel na něm, když byl doma. Bylo mu devět, když se mu bráška oženil a odešel z domova. Oplakal jeho odchod a my s ním. Teď už jako dospělí jsou jako by si byli rovni věkem. Rozumí si, nehádají. Záleží asi na způsobu rodinného života. Nejstarší vždy říkal: Kdyby se vám něco stalo, má brácha nás, do domova bychom ho nedali.

    OdpovědětVymazat
  26. Moc hezky jsi to, Alenko, napsala. Já jsem byla doma nejstarší, sestra je mladší o 4 roky a bráška o 14. Nesnášela jsem to, jak jsem za všechno mohla, protože jsem byla nejstarší a měla mít rozum. To je asi všude. Proto jsem se tomu vyhýbala jak čert kříži, když byly moje děti dětmi. Jinak v mládí jsem také bráchu "nemusela", když jsem ho musela tahat sebou ven i na rande. Ale později, až jsem se vdala, měla děti a byla od domova tak daleko, jak jsem byla ráda, když z té Moravy k nám jezdil a začal brzy. Už od 13,5 roku věku jezdil 350 km a musel 2 x přestupovat a v Praze přecházet nádraží. A taky mi mockrát pomohl, když mi bylo zle. Dnes už na mne, bohužel, tolik času nemá a já nevím, je-li to dobou?

    OdpovědětVymazat
  27. Ali, taky mám mladší sestru, o dva a půl roku, a podobné problémy. Jako malé jsme se příšerně rvaly, moje sestra mě dokázala vytočit až k nepříčetnosti. Dělala mi naschvály, ale táta nikdy nic nezjišťoval a seřezal nás obě. Pocit křivdy znám z dětství moc dobře. Abych pravdu řekla, nerozumíme si do dneška, máme hodně rozdílné povahy, zájmy i priority, vlastně se skoro ani nestýkáme.

    OdpovědětVymazat
  28. Článkem jsi mě krásně pobavila.   

    OdpovědětVymazat
  29. [24]: Určitě to jednou skřípat přestane. Přesně jak píšeš, nejstarší je tak trochu pokusná panenka. Kdysi jsem četla takové pojednání. Na prvním dítěti se rodiče učí být rodiči, druhé dítě rozmazlují a teprve u třetího je vše srovnané. Zda je to pravda, nevím.

    OdpovědětVymazat
  30. Moc hezký článek. Já mám bráchu o 17 měsíců mladšího, taky jsme se rvali, hádali, ale i jsme si uměli hrát. ted máme super vztah, neměnila bych.  A moje děti? Eli má nějaký handicap, Jenda taky a Šárka mezi nimi chudák jediná "zdravá", snad mi to jednou nevyčte, že na ni nebyl čas, že jsem se věnovala zpočátku jen Elišce a ted zase Jendovi....

    OdpovědětVymazat
  31. Svatá pravda sourozenci jsou občas na zabití ovšem v uvozovkách, ale jsme rádi,že je máme.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤