Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 24. září 2011

Jako ovčí babička

Co může člověk dělat, když marodí?
Ležet v posteli a spát - to donekonečna nejde, i když se přiznám, že z kraje týdne jsem prospala větší části dne.
Číst si? To také jde, ale ne pořád. Už jsem přečetla Ztracený symbol od Dana Browna. Nevím, asi jsem náročná, ale čekala jsem od této knihy víc.
Nejsem ani pravidelný divák televize, tam sleduju převážně zprávy, občas nějaký film a závody Formule 1.
Občas posedím u počítače, líp se mi dýchá, než když ležím.
Co dělat, dny se vlečou a já je mám rozdělené do čtyřhodinových úseků, abych se pravidelně léčila.
Tak jsem se rozhodla, že budu jako ovčí babička.
Pro neznalé vysvětlím.
Kdysi, před mnoha lety běžel v televizi večerníček, který se jmenoval "Pohádky ovčí babičky". Ovčí babička v něm plete a přitom vypráví malému beránkovi pohádky a to hlasem Jiřiny Bohdalové. Moje obě děti tento večerníček milovaly.
Přiznám se, že mezi mé hobby patří i ruční práce. Vyšívání, pletení, háčkování jsou činnosti u kterých si odpočinu, zejména duševně. Bývaly doby, kdy jsem si i na dovolenou sebou vozívala nějakou tu ruční práci. Sedávali jsme s partou lidí na Šumavě, povídalo se a já mívala v rukách pletací dráty, nebo háček. A pak nějaký dobrák pronesl: "Hele, ty jsi jak ta ovčí babička".
A už mi to zůstalo.
Jakmile usedám k televizi se štrykováním, slyším svého muže: "Nojo, naše ovčí babička".

Co můžu dělat, když marodím?
A tak si sedím hezky zachumlaná před televizí a promítám si filmy, které mám ráda. V sedě je mi opravdu mnohem líp.
Vytáhla jsem klubíčka, donesla si jehlice, háček a je ze mě zase ovčí babička, jen s tím rozdílem, že já pohádky nikomu nevyprávím. Místo vyprávění pohádek budu užitečná jinak.
Navíc, když už dnes začal podzim. Smějící se
Hodně jednoduchý vzor - 1 krátký sloupek, 5 dlouhých sloupků - klasické vějířky. Pak vše ukončeno nápletem 2 hladce, 2 obrace. Kytička z krátkých a dlouhých sloupků.

Ještě jednodušší vzor - 3 dlouhé sloupky a 1 řetízkové oko. Stejně jako předchozí má náplet ze 2 ok hladce a 2 obrace.

Pletená na 4 jehlicích, počet ok dělitelný šesti, v každé sudé řadě přidáno 1 oko, až je dosaženo potřebné velikosti. Pak už jen plést stále dokola, až je čepice dostatečně dlouhá, opět ukončeno dvě oka hladce, dvě obrace. Vzorek, který je použitý - v 1. řadě nahodit a pak splést 2 oka, druhá hladce, ve 3. řadě nahodit a 2 splést, pak znovu to samé, čtvrtá hladce, v 5. řadě nahodit a 2 splést.

Poslední je ze zbytků předchozích čepiček. Zbyla mi bílá, zbyla mi i oranžová. Červená je bohužel akrylová příze. Čepička je pletená stejně jako ta předchozí jen s tím rozdílem, že místo vzorečku jsou proužky.
Všechny čepičky jsou ze 100% bavlněné příze Camilla (až na ty červené proužky).


Doufám jen, že se budou dceři líbit a holkám slušet. Marodit budu ještě notnou chvíli, až do příštího čtvrtka mám antibiotika. Třeba ještě do té doby něco vytvořím.

37 komentářů:

  1. šikovné ručičky, jen co je pravda!

    OdpovědětVymazat
  2. představa ovčí babičky sledujíc Formuli 1 mě baví :)A věřím, že se čepice líbit budou ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko nevím co tě postihlo za nemoc (jak ji označil lékař) a jaká máš antibiotika, ale tohle jsem měla z jara. S antibiotiky v práci a pár dnů dovolené na ležení, protože mě už nohy neunesly - asi si to dovedeš představit. Jen tu krásu jsem vytvářet nemohla, bolely mě totiž i ruce! Takže vidíš, může být hůř, tak usměv na tváři a hned bude líp! Ostatně vytvářet takové krásné věci když marodíš -to je přeci zázrak! Jsou nádherné a nemohou se nelíbit - pokud by se tak stalo - jsem první zájemce! Drž se, já se z toho hrabala 3 měsíce - ale měla jsem zřejmě něco jiného.

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, to je moc pěkné. Já umím jenom vyšívat. Přiznám se, že doteďka si nepamatuji (pořád mi to někdo vysvětluje), jaký je přesně rozdíl mezi háčkováním a pletením. Chtěla bych se to jednou naučit. Ta první čepička se mi líbí úplně nejvíc, ale i ty ostatní jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  5. Náhodou, na ten Večerníček si pamatuji i bez nápovědy a tvoje štrykování se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  6. Je mi líto, že marodíš, ale je vidět, že nezahálíš. Čepičky se ti povedly, určitě se budou líbit a teď se i hodí.

    OdpovědětVymazat
  7. Přiznávám se, že plést jsem se nikdy nenaučila, za to háčkování zvládám bravurně. A vyšívání, to mne bavilo strašně moc. Navyšívala jsem se toho až až. Jak pro jednu známou tak pro sebe. A máme toho doma dost. Teď už jsem hodně dlouho nic nedělala z ručních prací. Jsou jiné zábavy. No jo, formulky, letos jsem jich ale dost zameškala, nějak mi zase připadají nudné, to je pořád jen Vetel, Vetel, už to začíná být jak za éry Schumachera. No čepičky si myslím budou mít úspěch, neboj . A ty se brzy uzdrav

    OdpovědětVymazat
  8. Kombinace ovčí babičky a formule 1 mně taky velmi zaujala. Jen by mně zajímalo, jestli by si byla fanynkou F1 i kdyby tam nebyla žádná italská stáj?    Apropó, když kdysi jezdíval Schumi za Ferrari a vyhrával, tak to taky bývalo dost jednotvárné. To ti nevadilo?

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Určitě bych jí sledovala, i kdyby nejezdila stáj Ferrari. Zajímala jsem se o to už v dobách, kdy jezdil Jochen Rindt a to jsem ještě studovala. Takže F1 fandím více než 40 let. S dědou jsem jezdívala jako holka po všech možných závodech. Znám se osobně s Jardou Faltou. Pak když jsem poznala svého muže, který vyrostl v prostředí závodů a jehož strýc mnohokrát zvítězil na různých závodech a umist'oval se i na mistrovství světa, pokračovala jsem tam, kde jsem s dědou přestala. Začala jsem jezdit s mým mužem po závodech, nebo je sledovat v televizi.

    OdpovědětVymazat
  10. Ale nějakou pohádku bys mohla také přidat...

    OdpovědětVymazat
  11. Pravda - mha za mnou, mha přede mnou.

    OdpovědětVymazat
  12. [12]:Je to dobré, pěkné, že háčkuješ a pleteš. Je ti ale jasné, že tím namáháš právě plíce a průdušky?  Když jsem byla jako mladá holka v sanatorce, hodně jsme tam ,,zabíjely čas" pletením, háčkováním, ale doktor říkal, že ve velké ležené nesmíme nic takového dělat. To nám ale také nedoporučovali plakat, to prý také namáhá plíce. Kdyby náhodou někdo tvými krásnými čepičkami pohrdl, task, prosím tě, neplač, jo? Ať se brzy uzdravíš. Já  jsem jich v minulém a předminulém roce naháčkovala a napletla kolem 30, i kloboučky. Však jsem o tom měla také v té době ukázky na blogu.

    OdpovědětVymazat
  13. Alenko, to tedy koukám. Víš to, že jsi mi vzala nápad? Já teď zase začínám více plést ponožky, protože bude zima a mám tady mezi poznámkami na články taky jednu: Ovčí babička. Tak vidíš. Jinak čepičky parádní, jsi holka šikulka, určitě budeš pochválena! Ale teď je nějak hodně marodů, jsou všude okolo, bojím, bojím!

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Růženko, já vím, že to neprospívá nemocným plícím. Kdyby to doktor věděl, určitě by mě nepochválil. Ale pochválila mě dcera, čepičky se líbily. Hned mi obratem poslala na email další návrhy, jak by měly příští vypadat. Ono je jednoduché něco uštrykovat, ale chybí mi nápady.

    OdpovědětVymazat
  15. No to je ale parádní dílko. Tak se nám ale už holka uzdravuj, nebo opleteš celou Prahu

    OdpovědětVymazat
  16. Jestli se nebudou dceři líbit tak já je beru včechny. Jsou nádherné, umíš stonat  užitečně. Jen škoda, že stůněň když je tak krásně.Brzké uzdaravení přeju.

    OdpovědětVymazat
  17. Taky mám ráda vyšívání, háčkování, pletení, ale zatím to s těmi bolestmi nezvládám, ale doufám, že bude líp. Dřív jsem pletla holkám, pak  na Barbinky..tak snad se k tomu zase vrátím. Čepičky jsou moc hezké. Brzy se uzdrav, ovčí babičko (ty pohádky Jenda miluje).

    OdpovědětVymazat
  18. [16]: Děkuji za pochvalu. Celou Prahu neopletu, neboj, mám málo klubíček.

    OdpovědětVymazat
  19. [10]: Já mám taky červený auto a navíc třikrát týdně jezdím přes Bílou horu, tak si to můžeš vychutnat in natura.

    OdpovědětVymazat
  20. [8]: Myslím, že si tu tvou odpověď ohledně háčkování a pletení někam okopíruji, abych si to řádně vštípila do paměti :) Jo, babičky jsou v tomhle fajn, ta naše taky štrykovala, do doby než si našla přítele a tomu věnuje veškerý svůj čas :))

    OdpovědětVymazat
  21. Ty jsi hrozně moc šikovná babička, být malá, tak bych takovou taky chtěla :). Holčičkám se určitě čepičky budou líbit, jsou opravdu úžasné!

    OdpovědětVymazat
  22. Krom těch skvostných čepců - já ve škole vyvedl v rámci ručních prací jen kříž do vlasů (ale ten taky byl!) - mě zaujal zájem o Formuli, u ženy bych ho až tak neočekával, ale vidím to zaujatě, když můj zájem a pamatovák na jména (až na výjimky samozřejmě) skončil někde u Nuvolariho. S jeho jménem jsem před časem překvapil i domácí luštitelku křížovky, co by nápověda. Ten Nuvolari mě uchvátil totiž kdysi v rámci četby oblíbené knížky u babičky, knížka měla název "Modrý Mauritius" a byla napínavá kolem té slavné ztracené známky, podobně jako knížky o Bigglesovi (tamtéž). Už si nepamatuju, proč jsem si jméno slavného závodníka tehdy zapamatoval, když závody byly snad jen na pozadí těch dramatických zážitků..

    OdpovědětVymazat
  23. Krása, takovouhle čepičku bych klidně nosila taky

    OdpovědětVymazat
  24. Já obdivuju, že má někdo na to pletení a háčkování trpělivost. Měl jsem jednu moc šikovnou spolužačku.

    OdpovědětVymazat
  25. Ali, myslela jsem, že bude i pohádka!!!     Ten večerníček si docela dobře pamatuji.

    OdpovědětVymazat
  26. [20]: Tak to já se budu ted' dívat po všech červených autech.

    OdpovědětVymazat
  27. Alenko, nejdřív ti popřeju, abys byla brzy zdravá, abys mohla jít ven a ještě si užila sluníčka. A teď musím pět chválu na činnost ovčí babičky. Čepičky jsou moc pěkné a líbit se určitě budou. Já taky u televize háčkuju nebo vyšívám. Jinak mi to připadá ztráta času. Jo a Formuli 1, tak tu sleduju bez háčkování.

    OdpovědětVymazat
  28. [28]: Děkuju moc za přání. Doktor mi včera napsal vycházky, tak odopledne vyrazím - zatím jen na zahradu, abych alespoň obrala odkvetlé květy. Čepičky se líbily a jsem tomu ráda.

    OdpovědětVymazat
  29. Je to už docela vzácné, číst o pletení a háčkování. zkouušela jsem plést jako malá, ale nic složitýho. kde že, 4 jehlice. pak mi to začalo vrzat v prstech a pletení mě opustilo.. byla jsem hrozně choulostivá na výběr vlny...

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: Děkuji moc za přání. Já většinou čtu a nebo spím - pokud je mi fakt hodně zle. Tentokrát jsem moc ležet nemohla, špatně se mi dýchalo, tak jsem si pouštěla filmy a u toho štrykovala.

    OdpovědětVymazat
  31. [32]: Děkuji za pochvalu mých výtvorů.

    OdpovědětVymazat
  32. krásné výtvory! obdivuji design a vůbec to, že jich je tolik (mě vždycky všechno hrozně trvá x))

    OdpovědětVymazat
  33. [34]: [35]: Moc vám oběma děkuji

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤