Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 20. ledna 2010

Velia

Při sjíždění na pobřežní silnici, lemující členité kampánské pobřeží nás zaujaly věže na kopci. A pak, když byla chvíle volna, podívali jsme se do průvodce, kterého jsme měli sebou a zjistili jsme, že se jedná o pozůstatky původního antického města Elea.

Dnešní Velia se nachází v Národním parku Cilento při pobřežní silnici SP 161. Věže jsou opravdovou dominantou tohoto místa a nelze je přehlédnout.
Město bylo založeno v roce 545 př.Kr. řeckými osadníky Fóky, kteří sem připluli z Korsiky a neslo původní název Elea. Ve své době bylo význačným přístavem, kulturním centrem a v letech 540 - 460 př.Kr. proslulo známou filosofickou eleatskou školou. Mezi jeho rodáky patřili Zénón z Eleae a Parmenidés. Stejně jako další řecká města z období Magna Grecia bylo později osídleno Římany a stalo se jejichoblíbeným letoviskem. Pobýval zde i Horácius. Přibližně v 9. století n.l. začalo město upadat, výskyt malárie učinil velkou část města neobyvatelnou. Představitelé vyšší společenské třídy však žili v horní části města až do 15. století.
Většina budov v tomto městě se nezachovala. V dolní části města jsou k vidění pozůstatky přístavní čtvrti a přístavní brána Porta Marina. Jsou tu také zachovány antické hroby. Směrem do kopce jsou k vidění římské lázně a zbytek akvaduktu, který do nich přiváděl vodu. Ještě o kus výš jsou k vidění pozůstatky Aeskulabova chrámu. Jednou z nejvýznamějších památek je Porta Rosa, která byla vybudována Řeky ve čtvrtém století př.Kr. Sloužila nejen jako brána do města, ale byla součástí viaduktu pro vozovou cestu.
V horní části města, na akropoli, je mohutná normanská věž, pozůstatky amfiteátru a zrekonstruovaný chrám. Při odkrývání památek byly objeveny základy chrámu z 5. století př.Kr.

V současné době zde stále probíhají archeologické výzkumy, od roku 1998 město patří do světového kulturního dědictví.
Při vstupu do archeologického areálu je malá expozice, která mapuje objevy této oblasti.

Parkování je před areálem.

Foto v galerii

Malé obrázky Zénóna a Parmedidése použity z italské verze Wikipedie

Žádné komentáře:

Okomentovat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤