Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 18. ledna 2010

Paestum

V Kampánii na planině Piana del Sele se nachází antické město Paestum.
Toto město založili v 6. století př. Kristem Řekové, kteří sem přišli ze Sybaris a pojmenovali ho Poseidonia. V roce 273 př.Kr. se město ocitlo v rukou Římanů, kteří původní název polatinštili na Paestum. V 5. století n.l. bylo Paestum převráceno na křest'anskou víru. V 9. století n.l. bylo město postiženo záplavami a následně malárií. Vše završili v roce 871 Saracéni, kteří při svých nájezdech město pustošili. Město zůstalo opuštěné a postupně zarůstalo lesem. Bylo objeveno znovu v 18. století při stavbě silnice. Je obehnáno hradbami, které jsou poměrně zachovalé.
V dnešní době městu vévodí tři dórské chrámy. Největší a nejzachovalejší chrám je Apollonův (někdy bývá nazýván Poseidonův nebo Neptunův). Byl vybudován přibližně v roce 450 př. Kristem. Nedaleko od něj je chrám bohyně Héry (někdy nazýván bazilika). Je asi o 100 let starší než Apollonův chrám. Třetím je chrám Athény (někdy také Ceres). Byl postaven kolem roku 500 př.Kr. Tento byl po určitou dobu využíván jako křest'anský kostel. Všechny dórské chrámy jsou nepřístupné, ale i pohled zvenčí je nezapomenutelným zážitkem.
Římané v Paestu vybudovali fórum, amfiteátr, divadlo a další budovy pro chod města. Na rozdíl od chrámů se z nich dochovaly mnohdy jen základy.
Nedílnou součástí archeologického areálu je Museo Paestum, které leží přes silnici. V něm lze vidět unikátní malované desky z travertinu, které byly nalezeny v hrobkách, z nich nejslavnější je malba z Hrobu potápěče, která vznikla v letech 480 - 470 př.Kr. a znázorňuje přechod mezi životem a smrtí. K vidění jsou hliněné nádoby, sochy a další vykopávky z této oblasti. (Je zde bohužel zakázáno fotografování, ale něco málo se povedlo).


Parkování je kolem celého archelogického areálu. Za procházku stojí projít se po Piana del Sele, na které se volně pasou buvoli, z jejichž mléka se vyrábí pravá kampánská mozzarella.

Fotografie v galerii.

2 komentáře:

  1. Your internet site came up in my research and I?m smitten by what you have composed on this issue. I am currently extending my enquiry and thus cannot contribute further, yet, I have bookmarked your website and will be returning to keep up with any future updates. Just love it and gives thanks for allowing my remark.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  2. I think am just having some problems with subscribing to RSS feed here.
    http://www.begwatches.net

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤