Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 23. ledna 2010

Grumentum

Basilicata, jejíž původní název je Lukánie, není turisty tolik vyhledávána jako sousední Kalábrie, či Kampánie. Přitom nabízí spoustu zajímavých míst.
Při našem putování Kalábrií jsme navštívíli spoustu známých i méně známých míst. Jednou jsme se rozhodli, že přejedeme Apeniny a z pobřeží Tyrhénského moře pojedeme k moři Jónskému. Při hledání vhodné trasy, jsme na mapě narazili na značku, která upozorňuje na archeologické vykopávky. 
Jsou  to pozůstatky antického města Grumentum, ležící v blízkosti jezera na řece Agri. Toto město patřilo k nejvýznamějším střediskům v římské Lukánii a to díky své strategické pozici. V těchto místech svedli Římané dvě vítězné bitvy s Kartáginci, v jedné z nich v roce 207 př.Kr. ztratil Hannibal osm tisích svých mužů a čtyři slony.
V letech 872 až 975 n.l. bylo město zničeno Saracény a opuštěno. Na blízkém návrší vzniklo město, které nese název Grumento Novo.
V současné době zde stále probíhají archeologické výzkumy. Při procházení areálu je možno vidět pozůstatky chrámu, divadla, lázní, amfiteátru a dalších památek. Nedaleko od vykopávek je moderní muzeum Museo archeologico nazionale, které ve dvou podlažích nabízí archeologické nálezy z této oblasti. Nejvýznamější památkou je mramorová busta Livie, manželky císaře Augusta.
Za parného letního dne jsme došli k  areálu a byli jsme jedinými návštěvníky. Kromě nás zde byli pouze archeologové, pán v pokladně u vchodu a smečka psů, ležících ve stínu. Při naší procházce se k nám připojili dva psi, kteří se oddělili od smečky a dělali nám doprovod. Byl to zvláštní pocit, psi byli neurčité rasy, byli vyhublí a po celou dobu vyháněli z cesty, kterou jsme šli, ještěrky a další havět'. Psi vypadali jako kdyby byli z doby Říše římské a zůstali na tomto místě, aby ho hlídali od dob největší slávy města až po dnešek.
Příjezd do Grumenta z dálnice A3 - sjet na sjezdu Atena Lucana, pokračovat po SS 598, která je také nazývána Superstrada dell' Agri, odbočit na SS 103 na Grumento Novo - vše je přehledně značeno, doporučuji nejprve návštěvu muzea, do archeologického areálu platí vstupenka z muzea.

Plánek areálu a další foto v galerii.
Scan vstupenky s mapou

Žádné komentáře:

Okomentovat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤