Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 17. ledna 2010

Tremitské ostrovy

Mýtické a bájemi opředené Tremitské souostroví se nachází v Jaderském moři. Od roku 1989 je vyhlášeno přírodní mořskou rezervací. Je také součástí Národního parku Gargano. Celé souostroví se skládá z ostrovů San Domino, San Nicola, Capraia, Cretaccio a vzdálenějšího ostrova Pianosa. Toto souostroví bývá také nazýváno "perlou Jadranu". Průzračně čisté moře a bohatý podvodní svět sem láká mnoho turistů a milovníků potápění.

V antickém období bylo známo jako "Insulae Diomedeae". Podle řeckých bájí je zde pohřben král Diomedes a bohyně Venuše proměnila jeho druhy v ptáky, aby mohli střežit poslední místo odpočinku svého krále. Za letních nocí je slyšet zvláštní zvuk, který vytváří voda narážející na sklanaté pobřeží. Tyto zvuky byly považovány za nářek bojovníků oplakávajících svého hrdinu.
V období říše římské byla čísařem Augustem na ostrov San Nicola deportována jeho neteř Julie.

Správním sídlem tohoto souostroví je ostrov San Nicola, jemuž vévodí opatství Santa Maria a Mare, které bylo vybudováno benediktíny z Monte Cassina v polovině 11.století. Největším ostrovem je San Domino, má velice členité pobřeží, na jehož březích je několik jeskyní a podivuhodné pobřežní útvary. Tento ostrov také nabízí jedinou písečnou pláž v celém souostroví.
Ostrovy Capraia, Cretaccio a Pianosa jsou neobydlené.
K souostroví je celoroční spojení lodí z přístavů Pescara a Termoli. V turistické sezoně k tomuto souostroví připlouvají lodě téměř ze všech přístavů na pobřeží Gargana.

Foto v galerii

Žádné komentáře:

Okomentovat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤