Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pátek 9. září 2011

Chalupská slat'

Šumava - ten název mi voní.
Cítím čerstvý vzduch, slyším šumění lesů a zurčení potůčků. V lesích se modrají borůvky, rostou houby, které sice nejím, ale o to raději je sbírám.
Je to místo hodně blízké mému srdci.
Když byly naše děti malé, nedokázala jsem si představit léto bez pobytu na Šumavě. Za těch téměř 20 let, kdy jsme zde pravidelně trávili prázdniny, jsme tu prochodili hodně míst, poznali spoustu lidí. Dokonce jsme se sem chtěli odstěhovat, protože ovzduší svědčilo našim dětem.

Jedním z míst, která jsme každoročně navštěvovali je Chalupská slat', která se nachází nedaleko obce Borová Lada v oblasti, které se říká Šumavské pláně.
Leží na okraji Národního parku Šumava v údolí Vydřího potoka v nadmořské výšce pohybující se od 897 do 920 m. Na této slati je největší rašelinné jezírko, které má rozlohu 1,3 ha a na něm jsou ostrůvky. Na nich roste rosnatka okrouhlolistá, blatnice bahenní a další rostliny. Slat' je přístupná po povalovém chodníku, který je zakončen u jezírka vyhlídkovou plošinkou. Vzpomínám si, že před několika lety jsme na této plošince viděli i svatbu. Kolem povalového chodníku jsou k vidění rostliny, které na této slati rostou a jsou označeny nápisy. Převládá zde kleč, borovice blatka, klikva bahenní a mnoho dalších rostlin. V místech, kde byla v minulosti těžena rašelina, se vyskytuje bříza pýřitá, smrk a borovice.
Návštěva Chalupské slati je nenáročnou procházkou. Auto lze zaparkovat na parkovišti za obcí Borová Lada při silnici směrem na Kvildu.
Naše letošní návštěva Chalupské slati se uskutečnila koncem července. Počasí nám tehdy nepřálo. Byla zima - pouhých 10oC - což na červenec opravdu nebylo nic moc. Mraky se honily po obloze, Slunce nesvítilo a při cestě zpět jsme ještě navíc zmokli.

Chalupská slat' je také místem, které se objevuje v povídce Karla Klostermanna Bílý Samum. A já si vždycky v těchto místech vzpomenu na film Král Šumavy - zvláštní asociace.

Už se těším, jak jednou do těchto míst vezmu naše vnučky, abych jim ukázala jeden z mnoha krásných koutů naší země.
Přijměte proto mé pozvání do jednoho z krásných míst Šumavy.

Informační tabule před vstupem na Chalupskou slat' upozorňuje ještě na další slati. Během těch let, kdy jsme sem jezdili, jsme kromě Podkováku, navštívili všechny a to opakovaně, dokonce i v zimě, kdy byly pod sněhem.Louka před slatí, vítr česal nejen naše vlasy, ale i trávu. Obloha nevěstila nic hezkého, Slunce nesvítilo.Povalový chodník, po kterém se bezpečně pohybují návštěvníci slatě. Vzpomínám si, jak před těmi mnoha roky býval jen z kulatiny, na mnoha místech se propadal. Dnes je z fošen, má kolem rantl a je mnohem výš. Pod ním bude mnoho původních chodníků, zašlapaných do mokřadu.Takové krásné pohledy se nabízejí po cestě po chodníku.Chodník končí malou plošinkou u jezírka, na němž jsou ostrůvky porostlé rosnatkou okrouhlolistou.Pokusila jsem se o přiblížení, rosnatka je ta červená rostlinka - potvůrka je masožravá.Na těchto ostrůvcích posedávaly divoké kachny, kterých na jezírku bylo nepočítaně.Slat' je porostlá spoustou rostlin, zde je ukázka břízy zakrslé, nevím proč, ale v hlavě mi uvízl i její latinský název - betula nana. Rostou zde i borůvky, ale pozor, jsme v rezervaci a tudíž se zde nic netrhá.Když jsme opouštěli slat', začalo pršet. Obrázek je smutný, chybí mu sluneční svit.

Další fotografie z návštěvy Chalupské slati jsou v galerii.

24 komentářů:

  1. Je to nádherná krajina, i když díky "způsobu letošního léta" se zdá být téměř podzimní. Jen to zelené listí a nezažloutlá tráva svědčí o tom, že fotky vznikaly opravdu v létě.

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda čtu staré spisovatele, jako Klostrman, kteří tu atmosféru,tvých fotek uměli popsat tak jak už to dnes ani není možné, nikdo už to nečte,tedy ne že by mě bylo sto, to ne, ale ta doba v těch knížkách mě tak dojímá a vyvolává ve mě pocit blaženého klidu, mám je po rodičích a jsou to stejné pocity takového příměří, jako u tebe na fotkách.

    OdpovědětVymazat
  3. Šumava je nádherná, krásně se tam fotí a bicykluje.

    OdpovědětVymazat
  4. Ač jsem z jižních Čech, jezdívali jsme spíš do Krkonoš, na podnikové rekreace, takže Šumavu moc dobře neznám. Ty slatě se mi moc líbí, je prima chodit po těch dřevěných chodníčcích. Škoda, že jste neměli hezké počasí, ale i tak bylo hodně zajímavého k vidění a podařily se ti pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Krajina je to nádherná a je hluboko zapsaná v mém srdci. Zanechala jsem v ní hodně stop. Letošní léto bylo opravdu zvláštní, takové "neletní". Když jsme šli na slat', potkali jsme skupinku turistů a po pozdravu nám jeden z nich řekl: "Ještě chybí, aby začalo sněžit". Naštěstí jen pršelo, ale hodně vydatně.

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé snímky, krásný, tajemný kraj. Proč mi to připomíná krajinu, kde se filmoval Pes baskerwilský. Mám trochu svíravý pocit, když si vzpomenu, jak se dá propadnout do rašeliniště...

    OdpovědětVymazat
  7. Těší mě že se Ti tam líbí.Mě také.Dokonce mám to štěstí že bydlím v Borové Ladě :) takže časem to okouzlení Šumavou vyprchá..

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Možná to bude tím, že děj Psa baskerwilského se odehrával na blatech a tato krajina je blatům hodně podobná. Já kdysi zapadla na Šumavě do malé lesní prohlubně s rašelinou a ten pocit jsem zažila. Přišla jsem tehdy o boty, ale ten pocit byl hodně divný, každý krok ven znamenal hlouběji.

    OdpovědětVymazat
  9. Šumava je taky blízká našemu srdci. Manžel tam byl na vojně, na vojnu sice s láskou nevzpomíná, ale na Šumavu ano. Zajeli jsme tam několikrát na dovolenou, prošli jsme spoustu krásných míst a i já jsem Šumavou okouzlená.

    OdpovědětVymazat
  10. Také tohle místo trochu znám,naposledy jsem zde byla loni.Koukám,že kačeny zde mají trvalé stanoviště ,taky se jim tady zřejmě líbí.

    OdpovědětVymazat
  11. Tvoje fotky mi připomněly mojí návštěvu rezervace SOOS u Františkových Lázní. Kdo tam ještě nebyl, vřele doporučuji .

    OdpovědětVymazat
  12. Krásná krajina, moc hezké fotky, líbí se mi ty nádherné ostrůvky s kachnami. To je romantika, to jsem ještě nikde neviděla. Ale jinak jsem také chtěla napsat to, co Janinka. Byla jsem také na návštěvě rezervace SOOS u Frant. Lázní a tímto jsem si to připomněla. Je tam opravdu krásně.

    OdpovědětVymazat
  13. uau :O super fotky ..pôsobia príjemne :)

    OdpovědětVymazat
  14. Musí tam být nádherně. Ač jsem na Šumavě byla jen jednou v zimě a jednou v létě, mám tyto hory moc ráda a doufám, že se tam ještě někdy vrátím.

    OdpovědětVymazat
  15. o Sumave som toho uz dost pocula aj videla krasne fotky.. ja som chcela tento rok zajst do Terchovej alebo slovenskeho raja. akosi to nevyslo, snad na dalsi rok

    OdpovědětVymazat
  16. [8]:To musel být docela děsivý pocit.

    OdpovědětVymazat
  17. Šumavu jsem milovala, asi jako ty a místa kde rostou hřiby na náměstí jsou pro mne jakoby posvátná. Zřejmě to už nikdy nezažiji, ale takové zážitky přeji všem, Tvoje krásné povídání a fotky mě vrací do mladších let, tak ráda jsem tam jezdila. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  18. Nádherné místo, krásné fotky,  děkuji za virtuální procházku.

    OdpovědětVymazat
  19. Chalupskou slať znám téměř důvěrně, mám ji i na blogu. Byli jsme tam dvakrát, je to opravdu nádherné místo. Na Šumavě je moc krásně.

    OdpovědětVymazat
  20. Opravdu je to krásné místo a ty ostrůvky s kačenama to je úžasné.

    OdpovědětVymazat
  21. Je to ostuda, ale na Šumavě jsem ještě nebyla. Letos jsem měla naplánovaný Český Krumlov a pro mé potíže zdravotní se poznání neuskuteční. No co není z plánů letošních uskutečněno přesouváme na příští rok. Přece doufat je krásné a mám se na co těšit.

    OdpovědětVymazat
  22. Every body knows that men's life seems to be not very cheap, nevertheless some people require cash for various things and not every one earns big sums cash. Thus to receive good <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/credit-loans">credit loans</a> or just car loan will be a proper way out.

    OdpovědětVymazat
  23. This is a fantatic site. Good fresh user interface and nice informative blogs. I will be coming back in a bit, thanks for the great article.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  24. Q. What happens to a hamburger that misses a lot of school?
    http://www.begwatches.net

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤