Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pátek 12. března 2010

Zvířetice

S rodiči jsme jezdívali mnoho let na dovolenou do Českého ráje, který jsme prochodili křížem krážem, navštěvovali jsme skalní města, obdivovali hrady a zámky. Jedním z tehdy navštívených byla i zřícenina hradu Zvířetice.
K tomuto hradu mě ted' vážou jedny z nejhezších vzpomínek. Vdávala se tu totiž moje dcera.
Hrad v současné podobě už jen naznačuje svou původní velikost a krásu. Nachází se nedaleko Bakova nad Jizerou nad vesnicí Podhradí.
Byl založen na začátku 14. století Zdislavem z Lemberka. Sám Zdislav a jeho potomci potom už používali přídomek ze Zvířetic. Tento rod na hradě, který založil, žil do roku 1504. Krátce hrad vlastnil rod Sezimů a ten jej prodal Janovi z Vartemberka. Hrad měnil majitele, krátce ho vlastnil i Albrecht z Valdštejna, ten jej přenechal svým příbuzným. Arnošt Josef z Valdštejna rozšiřoval zvířetické panství a v nedalekém Mnichově Hradišti nechal vystavět honosný zámek, kam se následně přestěhoval. Hrad byl potom využíván už jen jako kanceláře zvířetického panství.
V roce 1693 vyhořel po zásahu blesku, ale byl opraven. Druhý požár v roce 1720, který byl způsoben také bleskem, poškodil hrad natolik, že byl ponechán svému osudu.
Hrad je volně přístupný.

Foto v Galerii zde

2 komentáře:

  1. Tam se chystám už hodně dlouho! Ale pořád někdo nemá čas, buď já, nebo ostatní..:( Překrásné fotky - a ta svatba musela být úžasná! Mám další tip, kde bych se chtěla vdávat :))) Ani by to nemuselo být v kostýmech A ne že by to bylo aktuální, i když kolem mě už se všichni vdávají :/

    OdpovědětVymazat
  2. Just thought I would comment and say great theme, did you make it on your own? Its really superb! When I click your Feed it throws up a lot of strange characters, is the problem on my reader?
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤