Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 15. března 2010

Český Šternberk


Toto staré rodové sídlo se tyčí na skále nad řekou Sázavou už od 1. poloviny 13. století ve stejnojmenné obci. Je jedním z nejkrásnějších a nejlépe dochovaných hradů v naší zemi.
Zakladatelem hradu byl Zdeslav z Divišova a jeho potomci pak používali přídomek ze Šternberka. Rod Šternberků patří mezi významné české šlechtické rody a zapsal se do dějin této země. Roku 1467 byl hrad obležen a dobyt vojsky krále Jiřího z Poděbrad, nebot' tehdejší majitel hradu Zdeněk ze Šternberka byl královým odpůrcem a vybízel katolický svět k vojenskému zásahu proti Jiřímu z Poděbrad. Král se bránil a po dobytí hradu byl Šternberk pobořen. Potomci Zdeňka získali hrad zpět v roce 1479 z rukou krále Vladislava II. Hrad byl potom na přelomu 15. a 16. století přestavěn v pozdně gotickém slohu.
Během třicetileté války byl hrad obsazen císařskou armádou a po jejím skončení byly přestavovány interiéry hradu. Od roku 1712 se stali majiteli Šternberka páni z Götzenu, prvním z nich byl Jan Maxmilián, který byl manželem dcery Václava Jiřího ze Šternberka. Ten začal s rozšiřováním hradu.
Roku 1753 byl vybudován dolní barokní zámek, který byl propojen s hradem do jednoho celku.
Páni z Götzenu vlastnili hrad do roku 1841, poté se vrátil zpět do rukou rodu Šternberků.
Roku 1949 byl hrad vyvlastněn a Šternberkům byl v restituci vrácen v roce 1992.

A na závěr ... již několik roků skupina nadšenců na státní svátek (28. října) pořádá se svolením majitele historický den. Hradem návštěvníky provází průvodci v kostýmech a místo výkladu fakt, jsou v sálech hradu sehrávány scénky z jednotlivých historických období, kterými tento hrad a jeho obyvatelé v průběhu minulých let prošli.

Foto zde

2 komentáře:

  1. Thank you for the wonderful write-up, I've got added your blog coupled with wish to revisit very soon. I have to admit the exact post decorated right here properly put into writing and in order to the purpose, insight is excellent!
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤