Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 14. března 2010

Grabštejn

Jak už jsem se zmínila, pocházím ze severu Čech. A ačkoliv jsem se svými rodiči navštívila hodně památek v blízkém i širokém okolí, o existenci Grabštejnu jsem neměla vůbec tušení. Když jsem pak zakotvila natrvalo v Praze a narodily se mi děti, začali jsme společně navštěvovat zejména místa v blízkém okolí.
Až ted' se vracím tam, kde jsem se narodila (a vracím se tam ráda).
Před lety jsem zakoupila encyklopedii o starých hradech a tam jsem "narazila" na jméno Grabštejn. Pátrala jsem a zjistila, proč nebyl na tehdejších mapách - byl totiž obsazen armádou (v dnešní době je armádou sice také využíván, ovšem jen z části).


Grabštejn se nachází nedaleko Hrádku nad Nisou a původně asi sloužil k ochráně cesty podle Nisy z Čech do Lužice. Jeho pravděpodobnými zakladateli byl rod Ronovců
O době jeho vzniku vedou historici a badatelé spory. Podle některých hrad pochází už z roku 1044, dle dalších pochází z první poloviny 13. století. První doložený doklad je z roku 1256, tehdy jej dostal v léno od krále Přemysla Otakara II. rod Donínů. Donínové hrad vlastnili do roku 1562, kdy ho byli nuceni pro dluhy prodat. Hrad koupil Jiří Mehl ze Střelic. Hrad byl v letech 1564 - 1569 přestavěn na renesanční zámek a v této podobě se zachoval dodnes. Zámek potom několikrát změnil své majitele, v roce 1645 byl obsazen Švédy, kteří odsud drancovali okolí. V roce 1651 zámek koupil hrabě Trauttmannsdorff, který krutě utiskoval poddané na svém panství, což vedlo v roce 1680 k povstání. Pro dluhy byl nucen prodat celé grabštejnské panství, které koupili v roce 1704 Gallasové a připojili jej ke svým državám v této oblasti. Posledními majiteli byl rod Clam-Gallasů.
Po roce 1945 přešel Grabštejn do majetku státu.
Od roku 1953 zde sídlila armáda, která Grabštejn neudržovala a ten chátral. Od roku 1988 je Horní zámek rekonstruován, mimo jiné i za přispění financí ze zahraničí. Ze zrekonstruované věže je nádherný výhled na celé okolí.
V Dolním zámku stále sídlí armáda, která zde má středisko pro výcvik služebních psů.

Foto zde

1 komentář:

  1. panejo, zmenil se. Dodelany sgrafita na vezi, zvon! to koukam :)

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤