Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 23. března 2010

Krásný Dvůr

Jednoho podzimního dne jsme se vydali na sever na akci, která, jak jsme posléze zjistili, se nekonala. Co ted'? Zalistovali jsme v atlasu a objevili zámek Krásný Dvůr. Neznali jsme ho, tak jsme se rozhodli, že se na něj pojedeme podívat.
Tento zámek se nachází nedaleko Podbořan ve stejnojmenné obci.
Zámek Krásný Dvůr
Zámek zvenčí byl z části zakryt lešením, koupili jsme si vstupenky a chvilku počkali na začátek prohlídky. Návštěvníky této prohlídky jsme byli my s manželem, další manželský pár a průvodkyně - mělo to výhodu, nikde jsme se netlačili a byl i prostor pro naše dotazy.
Během prohlídky jsme se dozvěděli o historii tohoto místa.
Průvodkyně nám současně doporučila, abychom se šli podívat do zámeckého parku. Z oken nám ukázala slavný Goethův dub i zahrady, které však nejsou přístupné veřejnosti.
Uvědomila jsem si, že už jsem tenhle zámek viděla v nějaké televizní inscenaci a pak jsme se dozvěděla, že se zde točil jeden díl Básníků a mnoho dalších filmů.
Po prohlídce jsme se vydali do parku, který je rozlehlý a nádherný. Je to typická anglická zahrada s různými stavbami. Došli jsme až k obelisku, který, jak jsme si přečetli, byl postaven na počest vítězství u Ambergu. Při procházení parkem jsme obdivovali další pavilony. Na rozdíl od zámku bylo v parku dost návštěvníků, využívajících krásného počasí pozdního podzimu.
Večer po návratu jsem si zámek vyhledala na internetu a zjistila jsem o něm mnoho zajímavého. A současně jsem také zjistila, že jsme spoustu věcí, díky neznalosti, neviděli.
První zmínka o tomto místě pochází z roku 1295, původně zde stála tvrz, která byla v 16. století přestavěna na renesanční vilu. Roku 1649 se majiteli Krásného Dvora stali Černínové z Chudenic, kteří v letech 1720 - 1724 nechali vybudovat barokní zámek, který zůstal v jejich vlastnictví až do roku 1945. Anglický park, který je prvním a největším parkem tohoto typu u nás, má rozlohu 100 ha a byl založen v letech 1783 - 1793. Více informací najdete na: www.krasny-dvur.cz

Takže tento zámek a zejména anglický park v budoucnosti ještě navštívíme, abychom viděli všechnu tu nádheru, kterou toto místo nabízí.


Fotografie v galerii

1 komentář:

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤