Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 17. března 2010

Točník

Na Zámeckém vrchu podél významné zemské cesty z Prahy do Řezna a Norimberka nechal král český a římský Václav IV. vystavět honosné sídlo - hrad Točník. Hlavním důvodem byl požár dolního hradu Žebráka v roce 1395, jehož poloha a velikost neskýtala takovou bezpečnost a pohodlí, jako nové sídlo na vyšším vrchu.
Hrad Točník
Po Václavově smrti v roce 1419 přešel Točník do rukou jeho bratra Zikmunda, který hrad dal do zástavy Seinsheimům a později pak Kolovratům. Ze zástavy tento hrad vykoupil král Jiří z Poděbrad, poté se opět dostal do zástavy a střídal majitele. Do královských rukou se dostal zpět za vlády Vladislava Jagellonského. Za vlády jeho syna Ludvíka Jagellonského měli hrad v držení pánové z Vartemberka, kteří nechali hrad přestavět v renesančním slohu. Dalšími majiteli byli Lobkovicové, od nichž císař Rudolf II. odkoupil hrad zpět. Hrad v době třicetileté války sloužil jako úkryt místnímu obyvatelstvu a již nikdy nebyl trvale osídlen. To vedlo k jeho chátrání. Posledními majiteli byl rod Colloredo-Mansfeld, kteří hrad (spolu se Žebrákem) prodali Klubu českých turistů.
V současné době je hrad restaurován, aby byl zachován pro další generace návštěvníků. Konají se zde šermířské akce, středověké trhy a koncerty.
Foto zde

Žádné komentáře:

Okomentovat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤