V naší rodině se odjakživa na Vánoce peklo. Pamatuji se na babiččiny mrkvánky, které jsem zbožňovala, vzpomínám si, jak jsem milovala tu vůni vanilky, která předznamenávala vánoční atmosféru. Motaly jsme se se sestrou v kuchyni a snažily se mamince pomáhat. Zpočátku jsme asi spíš škodily, ale snahu jsme měly obrovskou.
Pak jsem se vdala a začala péct sama. Některé recepty jsem si opsala od maminky, některé od manželovy maminky, občas s něčím přišly kolegyně a kamarádky. Postupem času jsem došla do stádia, kdy mám asi dvacet oblíbených a hlavně ověřených receptů. Vyzkoušela jsem toho samozřejmě víc, ale pokud se recept neosvědčil, skončil v propadlišti dějin.
Peču hodně. Peču pro svou 86 letou maminku, která už na Vánoce nepeče, peču pro dceru, pro syna. Asi jsem trochu divná, ale mě to opravdu baví. Největší odměnou pro mě potom bývá pochvala toho, co jsem upekla.
Rozhodla jsem se proto, že některé osvědčené recepty zveřejním na svém blogu:
Mandličky na fotografii pod č. 1
42 dkg hladké mouky
28 dkg másla (nebo Hery)
14 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 celá vejce
trocha citronové kůry
krém:
15 dkg másla
30 dkg cukru moučky
10 dkg mletých mandlí
1 kapka monadlové tresti
3 lžíce vaječného koňaku
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme odpočinout.
Rozválíme ho na vále a vykrajujeme tvar mandlí.
V předem vyhřáté troubě pečeme do růžova.
Krém: Máslo utřeme s cukrem, přidáme vaječný koňak a mleté mandle.
Pro zvýraznění mandlové chuti přidáme kapku mandlové tresti.
Slepujeme krémem, povrch potřeme hořkou čokoládovou polevou a pak můžeme ozdobit dle fantazie.
Oříškové tyčinky na fotografii pod č. 2
46 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
12 dkg vlašských ořechů
26 dkg másla (Hery)
1 celé vejce
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme odpočinout.
Na mlýnku pomocí tvořítka děláme tyčky asi 6 cm dlouhé, které pak upečeme do růžova.
Vychladlé zdobíme čokoládovou polevou.
Kokosoví ježci na fotografii pod č. 3
30 dkg hladké mouky
15 dkg másla (Hery)
12 dkg strouhaného kokosu
10 dkg cukru moučky
1 vanilkový cukr
1 celé vejce
moučkový cukr na obalování
Opět všechny přísady zpracujeme a těsto necháme odpočinout.
Protlačujeme mlýnkem pomocí tvořítka, krájíme asi 6 cm dlouhé kousky, které pak pečeme do růžova. Na plechu necháme chvíli odpočinout a potom obalujeme v moučkovém cukru.
Košíčky na druhé fotografii
50 dkg hladké mouky
25 dkg másla (Hery)
12,5 dkg cukru moučky
2 celá vejce
1 vanilkový cukr
náplň:
1/4 l smetany
10 dkg piškot
10 dkg vlašských ořechů
5 dkg másla
3 lžíce rumu
cukr dle chuti
trocha skořice
poleva:
10 dkg čokolády na vaření
5 dkg ztuženého tuku
Zpracujeme těsto, které necháme odpočinout, potom ho vtlačujeme do formiček a upečeme do zlatova.
Smetanu přivedeme k varu, přidáme strouhané ořechy a povaříme. Potom přidáme strouhané piškoty, rum, cukr a skořici. Do prochladlé směsi zašleháme máslo.
Košíčky plníme náplní, poléváme polevou a zdobíme polovinou vlašského ořechu, nebo sekanými pistaciemi (dle fantazie).
Linecká kolečka na fotografii č. 4
50 dkg hladké mouky
25 dkg másla (Hery)
15 dkg cukru moučky
2 celá vejce
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme odpočinout.
Na pomoučeném vále vykrajujeme kolečka, do jedné poloviny z nich vykrajujeme dírku.
Upečená necháme na plechu chvilku vydýchat.
Potom spojujeme rybízovou marmeládou.
Banánky
28 dkg másla
7 dkg cukru moučky
2 žloutky
30 dkg hladké mouky
Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku a zpracujeme těsto.
Pomocí cukrářského pytlíku děláme na pečícím papíře malé čárky (lze použít i strojek na těsto). Po upečení spojujeme marmeládou, polovinu spojeného banánku máčíme v čokoládové polevě.
POZOR - tvary dělat opravdu malé a dál od sebe, hodně upečením nabydou.
Vanilkové rohlíčky  
; na fotografii č. 5
; na fotografii č. 5
30 dkg hladké mouky
25 dkg másla (Hery)
10 dkg mletých lískových oříšků
5 dkg cukru moučky
1 vanilkový cukr
2 žloutky
moučkový cukr na obalení
Všechny přísady zpracujeme na těsto, které necháme odpočinout.
Na lehce pomoučeném vále tvoříme rohlíčky. Doporučuji zpracovávat vždy
menší kousky těsta, zbytek nechávat v lednici. Teplé těsto má tendenci se
lepit, s vychlazeným se pracuje lépe.
Pečeme, až začínají spodky hnědnout, pak je necháme na plechu dojít a obalujeme
v moučkovém cukru. Neobalovat hned, to se pak lámou.
V naší rodině je to TOP cukroví, dělám ho z dvojnásobného množství.
Marokánky
15 dkg rozsekaných vlašských ořechů
13 dkg kandovaného ovoce (citronová a pomerančová kůra, rozinky)
15 dkg másla
6 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
2 polévkové lžíce strouhanky
1/4 l šlehačky (nebo 1/8 l šlehačky a 1/8 l kondenzovaného mléka)
čokoládová poleva
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme ořechy, ovoce, rozinky, šlehačku, cukr a na konec mouku a prosátou strouhanku.
Na pečící papír děláme lžičkou placičky.
Upečené potom na hladké straně potíráme čokoládovou polevou (štětcem či mašlovačkou).
Ořechy na fotografii č. 8
24 dkg lískových oříšků
18 dkg moučkového cukru
28 dkg másla (Hery)
40 dkg hladké mouky
náplň:
30 dkg moučkového cukru
30 dkg oříšků (směs)
30 dkg másla
15 dkg čokolády na vaření
3 celá vejce
8 lžic rumu
Ze všech ingrediencí zpracujeme těsto, které po odpočinutí v chladu vtlačujeme do formiček - hodně tence.
Upečené necháme vydýchat, vyklopíme z formiček.
Cukr utřeme s máslem, přidáme vejce a rum a ještě chvíli třeme. Potom přidáme strouhanou čokoládu a oříšky. Touto náplní slepujeme k sobě dvě půlky upečených oříšků.
Kokosky na fotografii č. 11
Jsou cukrovím, které dělám jako poslední a zpracuji do něj bílky, které zbyly z předchozích druhů. Uchovávám je v lednici.
Na 1 bílek: 5 dkg cukru moučky
4 dkg strouhaného kokosu
Ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj cukr a ve vodní lázni mícháme, až směs začne houstnout. Do tohoto "krému" vmícháme kokos. Na pečící papír děláme lžičkou hrudky (lze použít cukrářský pytlík). Pokud nepoužíme pečící paír, je nutné plech vymazat máslem a vysypat hrubou moukou.
Zpočátku pečeme při 170oC potom zmírníme troubu na 130oC a dosoušíme do zlatova.
Ořechové suchárky
17 dkg lískových oříšků
30 dkg hladké mouky
20 dkg másla
10 dkg moučkového cukru
1 žloutek
moučkový cukr na obalení
Oříšky namočíme na 1 hodinu do studené vody, aby změkly a pak je nahrubo rozsekáme.
Ze všech přísad zpracujeme těsto. Po zpracování těsta vytvoříme válečky o průměru asi 2 cm, každý obalíme mirkrotenem, aby se neslepily a na rovné podložce dáme na několik hodin do ledničky.
Potom vychladlé válečky krájíme na kolečka, klademe na plech a pečeme do růžova.
Upečené necháme vydýchat a pak obalujeme v moučkovém cukru.
Perníčky
18 dkg cukru
2 celá vejce
10 dkg medu
na špičku nože amonium (lze nahradit jedlou sodou - Soda bicarbona)
skořice
hřebíček
badyán
anýz
nové koření
citronová kůra
30 dkg hladké mouky
žloutek na potření
Cukr s vejci rozmícháme, přidáme med, koření a mouku a uhněteme tuhé těsto. Pokud se hodně lepí a je řídké, přidáme ještě trošku mouky.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále, vykrajujeme různé tvary, potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě.
Upečené perníčky zdobíme polevou:
1 bílek
15 dkg moučkového cukru
št'áva z 1/2 citronu
Všechny přísady třeme tak dlouho, až je poleva hladká.
Polevu lze obarvit potravinářskými barvami a pomocí sáčku, kterému ustřihneme roh, zdobíme perníčky.
Pyramidky na druhé fotografii
40 dkg hladké mouky
25 dkg másla (Hery)
20 dkg moučkového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
10 dkg mletých ořechů
2 žloutky
Vše zpracovat na těsto, které po odpočinutí vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme kolečka nebo čtverečky. Upečeme do zlatova.
Pyramidky dělám ve dvou variantách.
Na kulatý podklad ovocné a na čtvereček ořechové:
náplň ovocná:
20 dkg rozinek
10 dkg kandovaného ovoce
rum dle chuti
30 dkg mletých piškot
10 dkg ořechů
20 dkg má
sla
sla
trocha citronové št'ávy
Rozinky propláchneme horkou vodou a pokrájíme na malé kousky, kandované ovoce také pokrájíme a s rozinkami zalijeme rumem a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout. Máslo rozehřejeme, přidáme piškoty a strouhané ořechy, přidáme ovoce s rumem a vše spojíme do hmoty. Je-li řidší, zahustíme jí piškotami.
náplň ořechová:
16 dkg ztuženého tuku
16 dkg moučkového cukru
4 žloutky
12 dkg mletých ořechů (směs)
2 bílky
jemná prosátá strouhanka na zahuštění
Tuk rozpustíme a vsypeme do něj všechny ingredience zpracujeme do hmoty.
Z hmoty vytvoříme na kolečko či čtvereček pyramidku, necháme zaschnout a pak máčíme v čokoládové polevě.
Perníky
2 polévkové lžíce medu
3 celá vejce
25 dkg pískového cukru
5 dkg másla
Toto vše rozpustíme ve vodní lázni a potom přidáme:
27 dkg hladké mouky
1 kávovou lžičku sody
1/2 lžičky perníkového koření (hřebíček, badyán a skořice)
Mícháme ve vodní lázni, až se začnou dělat puchýřky.
Na vál nasypeme:
23 dkg hladké mouky,
uděláme důlek a vlijeme směs z vodní lázně. Zpracujeme těsto a necháme ho minimálně 1 den odpočívat. Je lepší i déle.
Vykrajujeme tvary, které po upečení hodně nabydou. Upečené slepujeme marmeládou, poléváme čokoládou, nebo zdobíme podle fantazie.
Ořechové šátečky - miminka na fotografii č. 7
25 dkg hladké mouky
4 dkg moučkového cukru
14 dkg másla
1 celé vejce
1 lžíce vody
náplň:
28 dkg oříšků (směs)
2 celá vejce
20 dkg cukru
moučkový cukr na obalení
Zpracujeme těsto a dobře vypracované necháme odpočinout. Připravíme si náplň: v misce smícháme všechny suroviny na mazlavou hmotu.
Těsto rozválíme na tlouštku stébla, rádlem nakrájíme čtverečky asi 4 x 4 cm.
Napříč každým čtverečkem položíme váleček hmoty, dva rohy přeložíme a stiskneme, aby se při pečení šáteček neotevřel, Náplň pečením nabyde. Upečené necháme vydýchat a potom obalujeme v moučkovém cukru.
Dortíčky na fotografii č. 6
42 dkg hladké mouky
28 dkg másla (Hery)
14 dkg cukru moučky
10 dkg strouhaných oříšků
4 žloutky
1 vanilkový cukr
krém:
10 dkg másla
20 dkg cukru moučky
6 dkg mletých oříšků
1 polévková lžíce silné černé kávy
Zpracujeme těsto, které necháme odpočinout.
Na pomoučeném vále vykrajujeme kolečka, která pečeme do růžova.
Necháme vydýchat.
Na krém utřeme máslo s cukrem a přidáme lžíci silné kávy. (od doby co je k mání Nescafé, rozpustím ho ve studené vodě a nemusím čekat, až mi káva vychladne).
Nakonec vmícháme oříšky. Krémem slepujeme kolečka, poléváme čokoládovou polevou
a zdobíme půlkou mandle, nebo vlašským ořechem.
Kostičky na druhé fotografii
40 dkg hladké mouky
25 dkg másla (Hery)
20 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
10 dkg mletých ořechů
1 celé vejce
krém:
20 dkg másla
20 dkg cukru moučky
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
2 lžíce vaječného koňaku
10 dkg mletých oříšků
Všechny přísady zpracujeme a necháme v chladu odpočinout.
Potom na pomoučeném vále rozválíme, vykrájíme čtverečky a upečeme do zlatova.
Krém - utřeme máslo s cukrem, přidáme koňak, kakao a oříšky.
Krémem spojujeme čtverečky, které pak zdobíme čokoládovou polevou dle fantazie.
Mrkvánky
35 dkg hrubé mouky
1 prášek do pečiva
25 dkg rozstrouhané mrkve (vymačkat št'ávu)
25 dkg másla (Hery)
moučkový cukr na obalení
Zpracovat všechny ingredience, hned rozválet na vále a vykrajovat různé tvary (menší, pečivo nabyde).
Pečeme do růžova a upečené obalujeme v moučkovém cukru.
Pracny na fotografii č. 9
14 dkg másla (tuku)
35 dkg hladké mouky
7 dkg vlašských ořechů
11 dkg cukru
1 celé vejce
lžíce kakaa
citronová kůra
hřebíček
anýz
badyán
skořice
moučkový cukr na obalení
Všechny přísady zpracujeme do těsta, které necháme v chladu odpočinout.
Potom vtlačujeme do formiček. Pečeme až začnou tmavnout (nejdříve v troubě vyběhnou, pak si sednou a tmavnou).
Pečené necháme ve formičkách vydýchat a pak obalujeme v moučkovém cukru.
Šklebličky &nb
sp; na druhé fotografii
sp; na druhé fotografii
50 dkg hladké mouky
2 celá vejce
2 lžičky octa
2 lžičky vody
50 dkg másla (Hery)
náplň:
1/4 l mléka
30 dkg mletých ořechů (směs)
2 vanilkové cukry
3 - 4 lžíce cukru
2 lžíce kakaa
moučkový cukr na obalení
Zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout.
Připravíme si náplň: mléko přivedeme do varu a povaříme v něm všechny přísady, po vychladnutí nápně jí plníme škebličky.
Odpočinuté těsto rozválíme na vále a za pomocí tvořítka, které tak trošku vypadá jako umělý chrup vykrajujeme kolečka, doprostřed dáváme náplň a v tvořítku stiskeme. Nemáme-li ho k dispozici, vykrajujeme kolečka a po přeložení stiskneme okraje. Pečeme do růžova a po upečení obalujeme v moučkovém cukru.
Mandlové hrudky na fotografii č. 10
25 dkg mandlí
25 dkg ztuženého tuku
25 dkg čokolády na vaření
piškoty
zbytky čokoládových polev
Mandle spaříme a oloupeme. Nakrájíme na
nudličky a na sucho opražíme na pánvi do růžova.
Ve vodní lázni rozpustíme tuk s čokoládou, použijeme i zbytky polev, kterými jsme zdobili cukroví, přidáme opražené mandle a strouhané piškoty na zahuštění.
Teplou hmotu dáváme do cukrářských košíčků, nebo na pečícím papíře vytváříme hrudky. Necháme ztuhnout.
Několik tipů na závěr
Všechny přísady, ze kterých se dělá těsto musí být stejně teplé - to znamená, připravit si vše předem, vyndat z lednice máslo či Heru a vejce, aby vše mělo pokojovou teplotu.
Čokoládové polevy na zdobení kupuji hotové, dělají se v různých variantách, hořká, mléčná, bílá a dobře se s nimi pracuje. Jejich zbytky pak zužitkuji při výrobě mandlových hrudek.
Cukr po obalování, který zbyde, prosiju a použiju při posledním pečeném cukroví - kokoskách.
****Krásné Vánoce a dobrou chut'.****
Hurá, určitě vyzkouším. Dnes, tedy včera, jsem byla nešťastná z toho, jak se mi ne a ne spojit těsto na linecké. Já vím, chce to praxi, ale když vám za zády stojí dva malí škodiči, tak to nepovzbudí
OdpovědětVymazatPáne jo.Hnedka bych si dala =).
OdpovědětVymazatTaky miluju tu atmosféru, koledy a svíčky, když s mou babičkou pečeme .. nejde mi ani tak o pojídání toho cukroví než o tu harmonii při pečení :)
OdpovědětVymazatMňam .. určitě něco vyzkouším =)
OdpovědětVymazatVyzerajú naozaj chutne, určite niektorý z receptov vuskúšam :)
OdpovědětVymazat