Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 30. prosince 2010

Pochoutka nejen na Silvestra

ohnostroj



Zítra je Silvestr a pro tuto příležitost se kromě alkoholu chystá i něco dobrého na zub. Sladkého už bylo dost, tak proč nezkustit pro změnu něco slaného.

Všem, kteří na můj blog zavítají, bych chtěla nabídnout ještě jeden z receptů, který pokládám za rodinné stříbro. Všichni ti, kteří ochutnali, pak chválili.
Mezi spoustou receptů na slané pečivo, tenhle vítězí na celé čáře:



Slané tyčky

75 dkg hladké mouky
50 dkg Hery
50 dkg Nivy
2 celá vejce
1/2 prášku do pečiva
lžička sladké červené papriky

vejce na potření
kmín
hrubá, tzv. pekařská sůl 

Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a paprikou a potom do ní strouháme na jemném struhadle Nivu - je dobré občas Nivu zamíchat do mouky, aby byla rozptýlena stejnoměrně. Potom přidáme tuk a vejce a zpracujeme těsto.
Na lehce pomoučeném vále rozválíme na tlouštku asi 1/2 cm, rádlem vykrajujeme tyčky.
Přeneseme na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme kmínem a hrubou solí.
Pečeme do zlatova.
2010.12.30 006

K dobrému vínu, nebo i pivu je to naprostá bomba.  

Dobrou chut'.

3 komentáře:

  1. Ocenila bych to bez Nivy, tu totiž nejím. Ale jinak to zní lákavě :o))

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Já si myslím, že by to mohlo snad jít nahradit jiným sýrem, ale Niva má specifickou chut', která v podstatě nahrazuje v tomhle případě i sůl. A navíc po upečení vůbec není poznat, že je v tom Niva.

    OdpovědětVymazat
  3. Asi se ptát hloupě, ale kde seženu hrubou pekařskou sůl. Používám mořskou sůl.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤