Zítra je Silvestr a pro tuto příležitost se kromě alkoholu chystá i něco dobrého na zub. Sladkého už bylo dost, tak proč nezkustit pro změnu něco slaného.
Všem, kteří na můj blog zavítají, bych chtěla nabídnout ještě jeden z receptů, který pokládám za rodinné stříbro. Všichni ti, kteří ochutnali, pak chválili.
Mezi spoustou receptů na slané pečivo, tenhle vítězí na celé čáře:
Slané tyčky
75 dkg hladké mouky
50 dkg Hery
50 dkg Nivy
2 celá vejce
1/2 prášku do pečiva
lžička sladké červené papriky
vejce na potření
kmín
hrubá, tzv. pekařská sůl
Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a paprikou a potom do ní strouháme na jemném struhadle Nivu - je dobré občas Nivu zamíchat do mouky, aby byla rozptýlena stejnoměrně. Potom přidáme tuk a vejce a zpracujeme těsto.
Na lehce pomoučeném vále rozválíme na tlouštku asi 1/2 cm, rádlem vykrajujeme tyčky.
Přeneseme na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme kmínem a hrubou solí.
Pečeme do zlatova.
K dobrému vínu, nebo i pivu je to naprostá bomba.
Dobrou chut'.
Ocenila bych to bez Nivy, tu totiž nejím. Ale jinak to zní lákavě :o))
OdpovědětVymazat[1]: Já si myslím, že by to mohlo snad jít nahradit jiným sýrem, ale Niva má specifickou chut', která v podstatě nahrazuje v tomhle případě i sůl. A navíc po upečení vůbec není poznat, že je v tom Niva.
OdpovědětVymazatAsi se ptát hloupě, ale kde seženu hrubou pekařskou sůl. Používám mořskou sůl.
OdpovědětVymazat