Vánoce už skoro klepou na dveře, v domácnostech se chystá ten nejkouzelnější večer v roce, který mnohým přinese radost.
A samozřejmě se v mnoha rodinách i peče.
Tradičními vánočními lahůdkami jsou vánočka a štrůdl.
První vánočku jsem pekla, když jsme ještě neměli děti. Jedna kolegyně přinesla recept a druhá mě v polední pauze vzala domů, umíchala z trochy mouky a vody těsto a učila měl plést základ vánočky ze 4 pramenů. Teoreticky jsem byla připravená. A prakticky? Ze všech ingrediencí jsem podle receptu udělala těsto, rozdělila ho na 9 dílů a vytvořila vánočku - jednu. Vypadala nádherně. Potřela jsem jí rozšlehaným vejcem, posypala mandlemi a dala do trouby. A nastala pohádka "Hrnečku vař!". Vánočka byla široká jako plech a na koncích doslova přetékala. Kdyby trouba neměla dveře, dozajista by se přišla podívat do kuchyně, co tam vyvádím. Vzhledem k rozměru nebyla stále propečená, tak jsem pekla a pekla. A ve finále? Z trouby jsem vyndala něco obrovského, konce byly zateklé pod plechem a vypadaly tak trochu jako uhlí. Stejnou barvu měla asi půl centimetru vysoká vrstva na spodku. Hrůza!!
Od té doby uplnulo 33 roků a já upekla už mnoho vánoček. Ale pokaždé si na tu svojí premiéru vzpomenu.
Vánočka
1/2 kg polohrubé mouky
1/2 kg hladké mouky
20 dkg másla (Hery)
25 dkg cukru písku
3 dkg soli
1 vanilkový cukr
rozinky, mandle
citronová kůra
1 celé vejce
6 žloutků
2 kostky droždí
mléko
Uděláme kvásek z droždí, trochu cukru a vlažného mléka. Mouku s cukrem, solí, mandlemi a dalším promícháme v míse, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme vejce a žloutky a v troše mléka rozpuštěné máslo.
Vypracujeme důkladně tuhé těsto, které necháme na teplém místě kynout. Těsto rozdělíme na dva nebo tři stejné díly (podle velikosti vánoček), upleteme vánočky, potřeme celým vejcem, posypeme nahrubo mletými nebo rozsekanými mandlemi.
Pečeme asi 3/4 hodiny.
Vánočka tvarohová
15 dkg másla (Hery)
15 dkg cukru písku
3 celá vejce
špetka soli
1 měkký tvaroh (balený jako máslo - tvaroh ve vaničce ne)
5 lžic mléka
1 lžíce rumu
50 dkg hladké mouky
2 prášky do pečiva
rozinky, mandle
citronová kůra
Máslo, cukr a vejce utřeme. Přidáme mléko a rum.
Zbylé ingredience smícháme na vále, vytvoříme důlek, do kterého vlijeme utřenou hmotu.
Zpracujeme těsto, ze kterého vytvoříme vánočku, potřeme vejcem, posypeme mandlemi a
pečeme asi 1/2 - 3/4 hodiny.
Většinou z pečení vánoček zbydou bílky, tak ještě jeden recept, jak je zužitkovat.
Biskupský chlebíček
6 - 8 bílků
15 dkg cukru písku
1 lžíce rozpuštěného másla
nahrubo strouhaná nebo sekaná čokoláda
nasekané mandle
nasekané oříšky
rozinky
kandované ovoce
12 dkg hrubé mouky
2 nahrubo rozstrouhaná jablka
Ušleháme bílky, přidáme cukr a zašleháme do bílků, přidáme máslo, vmícháme další přísady. Nakonec přimícháme mouku.
Pečeme v máslem vymazané a prosátou strouhankou vysypané formě při mírné teplotě do 150o C, spíše než pečeme, tak sušíme. Trvá to poměrně dlouho, proto špejlí zkoušíme, zda hmota nelepí. Až potom je upečeno.
Po upečení lze zdobit čokoládou.
Já osobně to peču v keramické formě ve tvaru kapra, pak polévám tmavou čokoládovou polevou a bílou polevou někdy maluju šupinky. Někdy ho nechám jen tak čokoládového, jindy na něj nalepím mandlové šupinky. Fantazii a tvořivosti se meze nekladou.
Podle mé rodiny je to prý ten nejlepší kapr.
A abych nezapomněla na ten štrůdl.
Od té doby, co se prodává již rozválené listové těsto, které je navíc na pečícím papíře, je pečení štrůdlu jednoduchá záležitost. Plnit lze čímkoliv.
Já osobně hotové těsto rozbalím, posypu strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami a hrubě sekanými vlašským ořechy, posypu cukrem se skořicí, zabalím, potřu rozšlehaným vejcem a hotovo. Nemusí být všechno tak složité.
Krásné Vánoce a hodně úspěchů při pečení.
Hmmmmm tak takoveho kaprika bych si opravdu dala. =) Skoda, ze u nas o sladke v posledni dobe nejak neni zajem. Ale zkusim recept podstrcit segre, ta zmakne vsechno a jeste ji to bavi. =)
OdpovědětVymazatAle originál mäsko z kapra je tiež dobré.
OdpovědětVymazatPříhoda s vánočkou mě opravdu velmi pobavila, jak jinak, cizí neštěstí... Ach jo, jsem hrozná...
OdpovědětVymazatMusi to byt všechno chutné.
OdpovědětVymazatVěřím tomu, že to musí být výborné. Biskupský chlebíček mám taky rád. :) Dokonce ho zvládnu upéct i já sám, když se mi zrovna chce. ALe to je hlavně díky tomu, že manželka dělá v restauraci, tak má zdroj na kvalitní gastro vybavení a máme fakt dobrou troubu a další výbavu. :) Na klasické troubě, co jsem měl v minulém bytě, bych toho moc nesvedl. :( :D
OdpovědětVymazat