Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 3. ledna 2013

Novoročně



Dodržování určitých tradic a rituálů zná určitě každý.
Něco si přináší už ze svého dětství, něco pak přinese vztah s partnerem, či přijme některé rituály od jeho rodiny.
Pamatuji si ze svého dětství, kolik rituálů či zvyků se v naší rodině dodržovalo v průběhu vánočních svátků a pokračovalo to až do Tří králů. Většinu z nich jsem v průběhu svého žití odbourala. Házet střevíc v mém věku je už zbytečností, z olova věštit neumím a jablíčko už hodně dlouho na vánoce nerozkrajuji. Jsem trochu pověrčivá a co kdyby ....

Některé však přetrvávají. Od štědrovečerního stolu se nevstává, na stůl, at' je sebevíce malý, dávám vždy chléb, aby ho bylo do příštích svátků dostatek. Moje děti se mi smějí, když vedle chleba pokládám i peněženku a to se stejným záměrem. Je to ted' o to humornější, že mám už jen důchod, i když mi ho valorizovali.

Od zpívání koled u stromečku jsem také ustoupila, i když nerada. Můj syn zdědil manželův hudební hluch a jejich dvojhlasný zpěv dokázal narušit kouzlo večera. Ale nevzdávám to. Vnučky se mi jeví velice nadějně, zejména mladší Ema moc hezky zpívá. Třeba se k tomuto rituálu vrátíme, jen poprosíme mužskou část rodiny, aby nás raději nedoprovázela.
Další rituály dodržuji i na Silvestra a Nový rok.

Rodina už si zvykla, že v této době neperu. Věřím na pověru, že v novoroční noci nesmí viset prádlo. Koho prádlo visí, druhý rok už tu nemusí být. Dodržovali jsme to u nás doma a když jsem o první silvestrovské noci v manželství začala "obíhat šňůry, tvářil se tehdy můj muž dost nechápavě. "Co je to prosímtě za blbost?"
Pak jednou přišla moje kamarádka s teorií, že prádlo nesmí viset o štědrovečerní noci. Také to dodržovali.
Přišla tehdy na Boží hod odpoledne hodně nešt'astná a řekla, že její babička chce asi zemřít. Když jsem se na ní s otázkou v očích podívala, řekla mi, že babička šla po večeři na zahradu, kde v mrazu pověsila své šaty a dvě zástěry.
"To je hloupost, prádlo nesmí viset o silvestrovské noci."
"Ne, u nás se dodržuje vánoční noc. "
Kamarádčina babička v únoru opravdu zemřela a já od té doby raději neperu ani na vánoce. Už si všichni zvykli, že kolem desáté večerní jdu zkontrolovat šňůry na půdě a sušák v koupelně, zda něco nevisí. Když byly naše děti malé a pleny se praly denně, nebyla jsem líná jít sebrat ještě vlhké prádlo, abych ho potom znovu ráno pověsila. Hlavně nesmělo viset v tyto dvě noci.

Tradice a rituály se týkají i jídla. Některé tradiční pochutiny jsem také odbourala. Ne pro jejich nezdravost, ale proto, že to nikdo nejedl. Kupříkladu ovar jsem dělala jen jednou. Kousek se sice snědl, ale většina zůstala. V následujícím roce mi manžel řekl, abych ovar nedělala, že je to zbytečné. Ledaže bych na něj sama měla chut'. Takže připravuju chlebíčky, někdy jednohubky, peču slané tyčinky. Jak stárneme, jíme už mnohem méně a více všeho zbývá.
Chlebíčky jsme s mužem dojedli včera večer.

Kromě zmíněných chlebíčků dělám v silvestrovském odpoledni novoroční dort. Je to jeden z mála rituálů, který opravdu dodržuji a který jsem si přinesla už ze svého domova. Dort rozkrojíme na Nový rok ráno, načínáme s ním i celý nadcházející rok.



Už loni jsem na svůj blog umístila přehlídku dortů.
Dortovou formu mám stále stejnou, i když už jsme sami dva. Když bývaly naše děti doma, dort mizel rychlostí odtávajícího sněhu. Ted' ne. Posnídali jsme ho s chutí na Nový rok, včera mi také přišel k chuti, manžel si ho dal i k odpolední kávě.
Dnes u snídaně jsem intenzivně přemýšlela nad dvěma věcmi. První byl chléb. Kdybych si ke kávě ukrojila místo novoročního dortu krajíc chleba, asi by se manžel tvářil divně. Ale jakou já měla chut' na chleba. Druhá věc, na kterou jsem myslela, byla nová a hlavně menší dortová forma.

Cestou na dopolední nákup jsem se zmínila manželovi, že bych se měla poohlédnout po malé dortové formě. Chvíli se na mě díval a pak pronesl: "Ale na malej dort se ti nevejde letopočet." Na jednu stranu mu rozumím. Miluje sladké a navíc nepřibere, ani kdyby toho snědl vagon. Já mám pocit, že jsem přibrala už jen při pečení. Stačí, abych dýchala sladké výpary. Je to nějaká spravedlnost?

Na odpoledne jsme měli pozvanou návštěvu. Docela jsem se těšila na "prima pokec" a současně i na to, že zmizí kus dortu. Obé se splnilo měrou vrchovatou. Byla jsem jediná, kdo si dort nedal. Zůstala jsem jen u kávy.

Rodiny našich dětí se na Nový rok vrátily z hor. Holčičky jsme si ve čtvrt na pět vyzvedli v Košířích a vyrazili na Strahov. Davy, které proudily směrem k Petřínu, byly obrovské. Podařilo se nám zaparkovat u vysokoškolských kolejí. Původně jsem plánovala, že půjdeme s holkama na ohňostroj na nábřeží, kam se svezeme lanovkou, ale manžel usoudil, že tam nebude k hnutí a holky moc dlouho v klidu nevydrží. Budou odpočaté z cesty z Krkonoš. Takže zvítězila varianta "B", kterou byl Nebozízek. Holky byly jako utržené ze řetězu. Ema měla bílou čepici a byla v šeru trošku vidět. Byla jsem nervózní a bála se, aby se v davech lidí někam neztratily. Holky se těšily na lanovku, ale vzhledem k času, který byl, muž usoudil, že tam lanovkou budeme moc brzy. Půjdeme-li pěšky, z času kus odkrojíme. Davy houstly, tma a šero také.
Blbě vidím na dálku a v šeru jsem opravdu jako krtek. Navíc si krtek nevzal sebou brýle. Zůstaly v kabelce a já vyrazila s taškou na fot'ák. A také bez čepice. Na co já myslela? Už jsem se těšila na holky a z domu jsme vyrazila jako by bylo jaro.


Pomalu jsme sestupovali z vrcholu Petřína, zastavili se nad lanovkou, aby se holky podívaly, jak jede a na Nebozízku se vyhýbá. Z mostu nad lanovkou byly vidět davy lidí u Nebozízku. Do začátku ohňostroje zbývala třičtvrtě hodina. Došli jsme k Nebozízku a holčičky se prosmýkly před dav lidí a sedly si na bobek k obrubníku. Začala jsem trnout. Bylo mi jasné, že když se budu hrnout k nim, něco si vyslechnu od lidí, kteří už tu zaujali pozorovací pozici. Ale holky takle dlouho nevydrží. Už jsem si s hrůzou představovala, jak přepadávají přes obrubník a kutálejí se ze svahu dolů. "Co budu dělat?"
Holky jsem zavola a řekla jim, že půjdeme jinam. "Ale tady nejsou stromy, jinde bude blbě vidět", řekl manžel a měl pravdu. Sára navrhovala, že půjdeme po trávníku z kopce dolů. "To zvládnem, babičko." "Vy jo, ale my dva s babičkou asi ne", řekl manžel. Zkusili jsme to obejít a najít jin
ou výhodnou pozici. Marnost nad marnost. Jen jsem si říkala, jak dlouho už tady ty davy lidí čekají. A přicházeli stále další a další. Ve svahu pod námi byl vysoký smrk a u něj stáli tři lidé. Nevím, co mě v ten moment napadlo, asi jsem v tu chvíli nemyslela, ale já se spustila v kozačkách na podpatku dolů po svahu. Nešla jsem přímo, sestupovala jsem šikmo sem a tam. Traverz na podpatcích. Holky se řítily za mnou, braly to rovně. Ema je dáma, ta to ustála, Sára jela po zadku. Za sebou jsem slyšela nadávajícího manžela. Jediná myšlenka byla, aby mi to také neujelo. V bílém koženém kabátě by to sice klouzalo báječně, ale o tak početné publikum jsem opravdu nestála.
V prostředku svahu byla mírná prohlubeň, nebylo to tak příkré jako svah. Podařilo se mi zastavit. Jeden podpatek se mi zabořil a já stála. Manžel ke mě přišel a tvářil se jako bůh pomsty. Kdyby s námi nebyly holky, určitě bych si něco peprného vyslechla. "Ty ses zbláznila, ne?" Vysvětlila jsem mu, že tady uvidíme lépe než nahoře a navíc se tu holky můžou trochu pohybovat a nehrozí, že přeletí obrubník. Nakonec přiznal, že mám asi pravdu, ale stále se mračil. Holky pobíhaly v kopci pod námi.


Sára přišla a ukazovala, že má obě kolena i zadek od bláta. Dokonale "pokřtila" nové kalhoty. Za chvíli přišla Ema, že si umazala kolínko. Malá dáma se nezapře. Byla z toho nešt'astná a já jí musela stírat bláto papírovými kapesníky. Sára byla spokojená a obalená blátem. Čas ohňostroje se blížil a já si všimla, že kolem nás ve svahu je celkem dost lidí. Krom našich vnuček tu pobíhalo více malých dětí. Holky jsme zavolaĺi, že už to začne. Přišly a zůstaly.

Když začal ohňostroj, Ema se mě zeptala: "Proč hraje taková smutná hudba, babičko?" Nedokázala jsem jí odpovědět, ale její otázka vyloudila úsměv i u zamračeného dědy. Podívaná to byla hezká, i když musím přiznat, že něktéré světelné efekty, které byly nižší, byly kvůli stromům hůř vidět. Příště se půjdeme raději tlačit na nábřeží, nebo půjdeme na parník. Měli jsme ho zarezervovaný už na letošek, ale nevěděli jsme, v kolik se mladí vrátí z Krkonoš, proto manžel rezervaci ve tři odpoledne zrušil.










Cestou zpátky chtěly jet holky lanovkou. Došli jsme k zastávce. Lidi už se na ní nevešli a stáli ve frontě i pod schody. Další davy přicházely. Šli jsme proti proudícímu davu a muž, který nesl Emu, ucedil: "Jsme jako husiti, taky proti všem."
Sára měla žízeň. Sebou jsme neměli nic a já jí slíbila, že jí v nedaleké restauraci koupím pití. I tady stála fronta lidí až ven. "Babičko, já to vydržím, když je tu taková fronta."

Po schodech jsme pak stoupali k Petřínské rozhledně.



Manžel střídavě nesl chvilkama holky, protože odmítaly šlapat schody. Na vrcholu Petřína obě ožily a cestou k růžovému sadu notnou chvíli pobíhaly v labyrintu.


Cestou k autu manžel vzal Emu "na koně" a Sára šla se mnou za ruku. "Babičko, proč nás dědeček nosí? On má rád koně?" "Myslím, že ne, on se koní trošku bojí."
"Tak proč nás nosí, když nemá rád koně?"
"Protože má rád vás a když jste unavený, tak vás kousek poponese."
"Aha a taky má rád Ferrari, vid'."
Dá se na tohle tomu malému filosofujícímu človíčku odpovědět?

Rituály, tradice a zvyky.
Ty vánočně novoroční zanedlouho skončí a náš život se zase vrátí do starých a vyjetých kolejí.
Budu už dodržovat jen ty nesváteční. V jednom ze starších článků jsem se zmínila, že například nešlápnu na kanál. Když byly moje děti malé, či jsem vozila v kočárku vnučky, vypadalo to mnohdy humorně, když jsem za kočárem skákala jako kamzík, nebo prováděla úhybný manévr do strany.
Zvyk nebo už je to pověrčivost?

23 komentářů:

  1. To byl hezký začátek, posvěcený tradicemi, sladce a příjemně prožitý, kouzelně popsaný a nafocený, tedy přeji, ať je to tak pěkné i nadále.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné zážitky, krásné obrázky. Líbí se mi nasvícená rozhledna!

    OdpovědětVymazat
  3. Asi budu taky povercivá,protoze jak na vánoce tak na Sylvestra neperu a nevesím prádlo!Ostatní tradice taky pomalu mizí,dávali jsme tri supiny z kapra pod talír a pak do penezenky,ale ted?Kdyz se nejí kapr,tak nejsou ani supiny.Ohnostroj nádherný,vnuckám se urcite moc líbil.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké zvyky. My ani jeden z nich nedodržujeme, ale máme jiné:

    OdpovědětVymazat
  5. Ali,my taky rozlouskávali vlašské ořechy,musely být čtyři,jaro,lto,podzim a zima.A já měla tenkrát dva špatné a byla pořád v nemocnici.Od té doby to nedělám. Dortíky jsou hezké,ale na Nový rok je ještě cukroví,tak se jí ke kávě,co zůstalo.

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Moc děkuji a přeji vše dobré do nového roku.

    OdpovědětVymazat
  7. Vidíš, a já krom těch, co jsem jmenovala u sebe, žádné jiné nedržím. Prádlo visí, svátek, nesvátek a ještě žiju .

    OdpovědětVymazat
  8. Taky dodržuji podobné zvyky- i s prádlem.Sice nevím proč-ale vždycky to u nás tak bylo.Ohňostroj byl krásný-ale já jsem asi děsná- klidně bych tuhle zábavu oželela- kvůli zvířátkům

    OdpovědětVymazat
  9. Krásně jsi to popsala, ostatně jako vždy. Jen se chci přiznat, že spoustu těch zvyků máme společných, já třeba to prádlo také jistím přes celé svátky, pralo se u nás až včera, jen ten novoroční dort nedělám. Ale ohňostroj byl krásný a určitě byly spokojené i vnučky a nakonec i manžel. Tak buďte takhle šťastní i nadále!

    OdpovědětVymazat
  10. Udělali jste dobře, že jste nešli dolů, tam bylo narváno ještě víc než loni, když byl ohňostroj po půlnoci.

    OdpovědětVymazat
  11. S tím prádlem to dodržuji také. Na Nový rok zase nedáváme nic pernatého, protože by odletělo štěstí.

    OdpovědětVymazat
  12. Mnohé z tvých pověr jsou mi sympaticky blízké. Snad proto, že je taky dodržujeme.

    OdpovědětVymazat
  13. Dort je krásný. A ohňostroj se také vydařil.

    OdpovědětVymazat
  14. Dort máš moc pěkný, já dort už nepeču. Sladké taky máme rádi, ale po Vánocích máme všichni ( kromě malých dětí ) sladkého plné zuby. Vánoční a Novoroční zvyky jsou pěkné. Každá rodina má své. Sice mi nevadí pověšené prádlo,ale některé zvyky držíme také.

    OdpovědětVymazat
  15. [8]: Na čáry nešlape moje dobrá kamarádka a když jdeme spolu, je to hodně zajímavý pohled.

    OdpovědětVymazat
  16. Jé, dorty jsou nádherné. Naše babička dělá dost podobný, jak na to koukám Krásný výčet zvyků, mnoho z nich ani neznám. A fotky z ohňostrojů jsou překrásné

    OdpovědětVymazat
  17. Alenko jsem přeslazená,ale kousek tvého dortu bych ochutnala .Vzpomínám na loňský článek s dorty.Fotky ohňostroje i nasvícené rozhledny jsou krásné,ale nejvíc mě pobavil rozhovor o koních v závěru článku

    OdpovědětVymazat
  18. Nevstávat od stolu jsem kdysi chtěla dodržovat, ale s malými dětmi (a s autisty) je všechno nepředvídatelné. Jestli visí prádlo na šŇůře, to neřeším. Jsem ráda, když stihnu nacpat a pustit pračku, ať je to kdykoliv. A čočku u nás nikdo nejí, tak ji nedělám...

    OdpovědětVymazat
  19. Vánoční a novoroční zvyky a pověry "odešly" s mým tátou, teď už nedodržujeme skoro žádné, s výjimkou prádla na šňůrách přes Nový rok.

    OdpovědětVymazat
  20. Dort opět pěkně vyvedený, jelikož jsem byla po celé svátky a ještě dlouho po nich nemocn a nemohla se z toho nějak vyhrabat, prožila jsem Silvestra pro mne naprosto ideálně, v posteli s knihou....jen mne mrzí že jsem nemohla jít fotit ohňostroj ve městě....Rozhledna je skvělá fotka, ta se opravdu podařila

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤