Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 1. března 2012

Proč to tak je?

Dnes jsem si pustila televizi. Číním tak každé ráno. Ne proto, abych se na ní dívala, ale je to jediný přesný ukazatel času, který mi napoví, kdy mám opustit domov a vydat se k tramvaji.
Seděla jsem u ranní kávy a z malé kuchyňské obrazovky hřímal sociálně demokratický senátor:
"Tady bude za chvíli tak draho, že už i pražáci budou muset jezdit do Německa na nákupy, tak jako to děláme my z pohraničí......" V duchu jsem ho poslala do míst, kde záda ztrácí slušný výraz.
Proč si bere do huby pražáky? Proč zbytečně rozdmychává vášně?

Už mnohokrát jsem se zamýšlela nad tím, proč tolika lidem u nás vadí pražáci.
Je to patriotismus?
Nebo jen averze vůči někomu jen proto, že se narodil, či žije v určitém městě, či na určitém místě? V Praze žiju téměř čtyřicet let, ale nejsem pražák. Můj muž mi někdy důvěrně říká, že jsem "náplava". I když ... můj děda pocházel ze Žižkova.
Manžel se sice v Praze narodil, ale dům, ve kterém od narození žije, patřil až do roku 1968 do okresu Praha-západ. Takže svým způsobem také není pražák.

Často jsem se setkala s tím, že pražáci jsou ve zbytku naší země, nenáviděni. Ale proč?
Máme snad Kainovo znamení?

Na jedné z našich dovolených jsme se seznámili s manželským párem, který byl přibližně v našem věku. Tím, že se vyskytovali na stejné pláži jako my, usoudili jsme, že svou dovolenou tráví ve stejné rezidenci. Pozdravili jsme se první, pak druhý den a když jsme se vedle sebe ocitli i třetí den, začali jsme se bavit. Podle přízvuku jsem poznala, že jsou to moraváci. Byli jsme si vzájemně sympatičtí a dokázali jsme "prokecat" notnou část doby trávenou pod slunečníky. Pán si stěžoval, že má na hodně špatném místě zaparkované auto. Bylo nové a on se obával, že vedle hřiště, kde parkuje, může dojít k jeho poškození. Můj muž mu nabídl, že může parkovat vedle našeho apartmánu, že je tam volno a navíc, bude mít auto ve stínu.
Po přeparkování nám byli naši noví známí velice vděční a po domluvě přišli večer posedět. A jako správní moraváci donesli lahvičku bílého vína. Já z našich zásob a italského chleba vytvořila jakési jednohubky. Seděli jsme, popíjeli víno a pokračovali v plážových debatách. A pak mě to došlo, vždyt' my jsme se vlastně ani vzájemně nepředstavili. Došlo na vzájemné představení. Byli ze Znojma a když jsme jim řekli, že my jsme z Prahy, nastalo ticho. "Vy jste opravdu z Prahy?" "Ano, jsme." Znovu bylo chvilku ticho a pak se ozvalo: "Ale vždyt' vy jste úplně normální." "?!?!?"

Tak nevím. Možná se ted' ve školách ve zbytku naší země učí, že v Praze žijí lidé nenormální, že mají možná rohy, někteří psí hlavu, jiní žerou děti a že není radno se s nimi bavit.
S averzí vůči pražákům jsem se setkala mnohokrát. Často jsem slyšela výraz "zasraný pražáci" (omlouvám se, tyto výrazy na svém blogu běžně nepoužívám). Jako bychom mohli za to, kde žijeme, nebo kde se mnozí narodili.

Svůj podíl na tom mají i politici, jako ten z dnešního rána, který evidentně pražáky nesnáší a také různé statistiky, které ukazují, jak jsou v Praze, oproti jiným místům, vysoké platy. Nojo, ale do toho průměru jsou započítávány i platy všech mocipánů, bankéřů, manažerů a dalších. Tak trochu mi to připomíná vtip o huse. "Jak ti chutnala ta husa?" "Já žádnou neměl." "No, já jí sněd celou, ale v průměru jsme měli každý půlku."
Ano, v Praze je blaze. Mělo by se ovšem dodat, že blaze je asi tak 20 procentům lidí. Zbývajících 80% nikdy nedosáhne ani na průměrný plat.
Ne, nechci si stěžovat. I když na druhou stranu je můj hrubý plat na třech čtvrtinách celostátního průměru. Sestra, která žije a pracuje v Ústeckém kraji, tedy v tom zmíněném pohraničí a vykonává téměř stejnou práci jako já, je na tom, co se týče platu, podstatně lépe.

Nechci a nemíním se zabývat politikou, na to je můj život příliš krátký, ale ten socan z rána mě parádně vytočil. Měl by zvednout zadek ze své senátorské židle a podívat se, jak se žije většině obyvatel hlavního města.

A co vy? Také Vám vadí pražáci?

48 komentářů:

  1. Ono to, Alenko, bude asi nejvíc kvůli politice a politikům - politická rozhodnutí pocházejí z Prahy. To je fakt. A taky jsou různé platy v různých oblastech republiky - a pražské platy patří k těm vyšším. (Nechci tím shazovat ani tebe, ani tvůj plat, neber to osobně - navíc vím, že takzvané průměrné platy jsou hodně zavádějící. Skvělý příklad jsi uvedla na huse.)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím také komentovat,nedá mi to.Na Pražáky jako lidi,co se ochoty poradit týče,nemám nejmenšího slova.Trochu závidím staré město pražské,Karlův most a tu překrásnou atmosféru.Všude se najdou extrémní rozdíly.Ale byla bych zvědavá,co by říkali Pražáci na to,kdyby najednou zasedal parlament v Ostravě a prezident by úřadoval na Ostravském hradě./ono je to utopie,já vím/.Ono my si musíme uvědomit,že vše je o penězích,a to přetransformování vlády do Ostravy,by znamenalo pro Prahu velký odliv financí,a turismus toto město neudrží.Toho si bud'me vědomi.A ještě jednoho si musí být Pražáci vědomi,a to,že Praha,jako hl.město čerpá za státního rozpočtu nejvíc financí,a to jde i z peněz danových poplatníků,což znamená od lidí z celé republiky.

    OdpovědětVymazat
  3. Ali, to není moc dobré téma. Dalo by se to hodně rozvést a stejně by to nemělo konce. Stejně tak jsou napadáni Brňáci, Ostraváci, kdysi i Slováci atd. Všude tam mám známé, včetně Prahy, nikomu nic nezávidím a máme se rádi .Také se občas nechám vyprovokovat nějakým blbcem, ale nestojí to za to.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Co má normální člověk (i když říkat Pražákovi normální člověk se asi nesmí ) společného s tím, že Praha čerpá nejvíc peněz ze státního rozpočtu? I my, Pražáci, přeci platíme daně, stejné procento ze mzdy, jako statní lidé v republice a nemáme žádné úlevy. Nikdo nám neříká: Neplať, vždyť ty jsi Pražák, ty nemusíš.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě nevadí Pražáci, mě hlavně vadí socani a politici vůbec....

    OdpovědětVymazat
  6. No, já myslím, že zrovna v tomhle pan senátor zmínil pražáky čistě z hlediska zeměpisného umístění, takže není potřeba si to brát zas tak osobně. Prostě na mě ten výrok působí tak (možná je to tím, že nemám potřebný kontext), že i lidem z Prahy, čili poněkud daleko od hranic, se zanedlouho víc vyplatí dát ty peníze za cestu a jet nakupovat do Německa.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, ale zas na druhou stranu chápu. Já si zas to s tím 'Ale vždyť seš přece normální' kdysi zažila ve chvíli, kdy jsem řekla, že jsem z gymplu...

    OdpovědětVymazat
  8. Blbí lidé holt posuzují člověka podle toho odkud pochází a ne jaký skutečně je. Jako perličku bych uvedl přepis rozhovoru mezi moderátorem a soutěžícím z jedné televizní soutěže:

    OdpovědětVymazat
  9. To existuje podle me po celem svete. Zijes v jednom state a "valci" jih proti severu . Pokud jsi procestovala Italii, severany nazyvaji polentoni a jizany terroni a taky tam existuje urcity druh nenavisti, tak jako v Cesku. To bylo, je a bude a my s tim nic nenadelame. Tak jak se najde blbec mezi moravaky, tak se najde blbec mezi prazaky. Konkretne mne je to uplne jedno, jestli je nekdo cernej a nebo bilej a jestli je to prazak, moravak a nebo slovak. Spis se o tom  mluvi a tim to vyvolava o tom diskutovat a mezi sebou mit urcity druh nenavisti, je to urcity druh rivality.

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Promiň, ale ty jsi přesně předvedla příklad té nesmyslné a iracionální averze vůči Pražákům. Kteří PRAŽÁCI ho zkazili? Tady žije přes milion lidí. A byli to opravdu Pražáci? Nepřistěhovali se sem třeba před pěti nebo deseti lety? Koukala jsi jim do rodných listů, že můžeš skálopevně prohlásit, že ho Pražáci zkazili? Taky to mohli být Slováci, Rusové, Ukrajinci, Vietnamci nebo Američani, protože i ti všichni žijí v Praze.

    OdpovědětVymazat
  11. Taky mi přijde spíš, že to ten pán myslel tak, že i ze středu republiky se za chvilku vyplatí jet nakupovat za hranice :) Ale možná to napsané vyznělo jinak, než jak to vyznělo v televizi...

    OdpovědětVymazat
  12. a slyšela jsem jakous teorii, že dneska už ani čistokrevný Pražák neexistuje a všichni jsou naplaveniny :)

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Člověku může být blaze kdekoliv a nemusí to být ani závislé na tom, kolik si vydělá.

    OdpovědětVymazat
  14. Můj manžel používá termín "zasraný pražáci" dost často. Taky používá "zasraný liberečáci". A třešinkou na dortu jsou "zasraný kamioňáci". A kdybych měla vypsat města, kde všude jsou lidi "zasraný", asi by mě to vyhodnotilo jako spam . Jeho naštvání většinou souvisí pouze s poznávací značkou auta a s hovadama na silnicích, kteří totálně ignorují dopravní předpisy a kteří jaksi nechápou pravidla "zipu".

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: A používá tvůj manžel taky někdy termín "zasranej já", nebo sám sebe z té všeobecné zasranosti paušálně vylučuje?

    OdpovědětVymazat
  16. No, taky si občas říkám proč jsme občas tak nastavení proti pražákům. Většinou se jedná bezesporu o slušné, vstřícné a milé lidi. Pověst vám kazí nejen politici, ale ti tam jsou nalezlí z celé republiky, ale hlavně pár těch CHYTRÝCH kteří všechno ví, všude byli a všechno umí. Takže potom ty hlupáky na vesnici, kteří se celý život  starají například o zahrady a pozemky poučují jak mají co dělat, jak se mají starat o svoje zvířata a pod. Navíc si přijedou na víkend a vyžadují veškerý servis na který jsou zvyklí ve městě. Ale na vesnici to lidi většinou nemají. Ať už je to nedostatek v dopravní obslužnosti, poštovní služby, krám, atd.  

    OdpovědětVymazat
  17. Souhlasím- je to nebetyčná blbost-posuzovat lidi podle toho,kde bydlí.A takové postoje- hned odsuzovat- ty mne vytáčejí doběla.

    OdpovědětVymazat
  18. A mně zase říkají: "A ty seš FAKT učitelka?" Je to všude. Jsem z Moravy, rodiče byli z Prahy.....

    OdpovědětVymazat
  19. [16]: Jestli ono to několikanásobně vyšší financování obyvatel nezavinil fakt, že Praha má několikanásobně víc obyvatel než většina měst.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: To jistě, já to nehodlám zpochybňovat  ve výši prostředků. Spíš mi vadí to procento na obyvatele.A to je v Praze, Brně , Ostravě několikanásobně vyšší než jinde. A touž vůbec nemluvím o vesnicích do 500 obyvatel. Ty dostanou tak cca 2 mil. a starejte se.Přitom mají na triku všechny svoje cesty, osvětlení... a vůbec, tohle je zbytečný . Hezký den

    OdpovědětVymazat
  21. Všechny pražáky nakonec zlividuje Jóžin z bážin...

    OdpovědětVymazat
  22. Já takle na pražáky nekoukám a ani jsem se s tímto názorem nesetkala. Netolerantní a nafoukaný pitomec, může žít i na dědině. Myslím, že nezaláží na tom kde kdo bydlí, ale jaký je to člověk.

    OdpovědětVymazat
  23. [15]: Ne, páč řídí normálně . Jinak ještě používá slovíčko zkur...., ale to jsou většinou politici. A tak .

    OdpovědětVymazat
  24. Jenže tohle je dneska opravdu "normální", že politik plácá nesmysly o něčem, o čem vůbec nic neví, tak je to ve všem. (také mám za dnešek politiků dost, účastnila jsem se dnes demonstrace na univerzitě v Ústí)

    OdpovědětVymazat
  25. Víš , oni jsou Pražáci a Pražáci . Zrovna tak jako Němci nebyli všichni fašisti . Když mně na přechodu málem srazí auto s pražskou SPZ , řeknu to samé , co jsi zmínila výše ty o těch zas.. Pražácích . Ono taky nepřispívá ke všeobecné popularitě  když je všeobecně známo , že uklízečka na ministerstvu bere víc než já s maturitou a atestací v oboru geriatrie , na tři směny a víkendy a svátky jsou v ceně . Jasně v Praze se žije poměrně draho a tudíš tam musí být vyšší platy , aby to lidi vůbec utáhly. Všude žijí lidi namyšlení na bůhvíco a lidi tkzv. normální . Praha je snad jen víc na očích , co by hlavní město a více se o něm mluví než o nějaké Horní Dolní .

    OdpovědětVymazat
  26. Zasr... Pražáci se u nás neříká. U nás jsou Pražáci jedině zkurv... To jen pro odreagování.

    OdpovědětVymazat
  27. Pražáci jsou Pražáci, taky je nemusím.-:(

    OdpovědětVymazat
  28. Zatoulala jsem k vám na blog. Četla jsem starší články a pobavila jsem se. Měla v úmyslu přečíst a odejít. Ale, bohužel musím reagovat.

    OdpovědětVymazat
  29. Všechno je o lidech. Setkala jsem se s Pražáky protivnými, ale také i sympatickými. Bohužel těch protivných bylo mnohem víc. Můj kamarád jedny takové namyšlené Pražáky pěkně vytočil, když se jich na dovolené  zeptal:

    OdpovědětVymazat
  30. Praha je v podstatě jedna veliká vesnice. Vždy v Praze byly větší pracovní příležitosti, lidé jezdili nejdříve za prací, pak zjistili, že se jim v Praze líbí, a to z různých důvodů.Jednoduše se z nich stali Pražáci a ti když přijeli na návštěvu, začali se předvádět, začali "zpívat". No a "zpívání" je něco, co lidem rve uši.Pak začali hanět zaostalost s poznámkami: jak tady můžeš, můžete bydlet. V takovém zapadákově!

    OdpovědětVymazat
  31. Ještě jednu poznámku k platům. U nás i v zahraničí. Vlády vždy ve velkých městech, obzvláště v hlavních městech, lidem "podstrojují". Jednoduše mají strach, proto lidi uplácí, aby se lidé nestavili na odpor.

    OdpovědětVymazat
  32. Zatím mi jako pražandě nikdo ústa nerozbil, ani kafe neotrávil.

    OdpovědětVymazat
  33. Nejhorší lidé se srocují většinou tam, kde jde něco vyždímat, vydolovat, vyrabovat a opustit, stejně je na tom i současná Praha, ne Každý kdo tam žije je Pražák, většina co tvoří ten negativní dojem, si na ně jen hraje, a ty já považuji za ty, co to Pražákům kazí, mám s nimi špatné, osobní zkušenosti, mám k nim vypěstovanou averzi a i když s tím bojuji, vyhrává u mě všeobecný názor. Pražáků ubývá, myslím těch úctyhodných, kteří ji měli rádi, jako matku měst, já ji milují, je krásnější nežli Paříž a Řím dohromady, ale bez lidí by to byla jen bezduchá mrtvola, to čím město je, je tvořeno lidmi a není lichotivý všeobecný názor. Kdysi, když o Praze mluvil pan profesor V. V. Štech, tekli po mé tváři slzy dojetí v současnosti jsou to jiné slzy....

    OdpovědětVymazat
  34. Zdravím z vesničky kousek od Brna, teda my tady u nás,aspoň v rodině a blízkém okolí, o pražácích tak škaredě nemluvíme, i když nějaké to hodně silné  slovo na politky ode mně často padne, ale oni to vlastně někdy jsou i moraváci.Jen prostě tady u nás jezdí šalina a u vás tramvaj. Moje 8-letá vnučka to ale chudina neznalá věci okomentovala: ještě jsem nejela vlakem,šalinou ani tramvají. No a je to. Tak jak se oteplí,svezu ju v Brně třeba tramvají a jak pojedem do Prahy, tak zase pro změnu šalinou a bude vymalováno. Na druhou stranu je ale pravda, že moje letitá kamarádka odešla asi před 15lety z překrásné krajiny pod Pálavou do Prahy a říkala, že život v Praze je hodně jinej,snad i jednodušší,asi jak pro koho.Ale na Moravu se vrací strašně ráda.Je teda učitelka,proti Brnu,hodně lepší.I já jako bankovní úřednice jsem vždycky měla plat tak o 3-5tisíc menší,než stejná pozice v Praze. Ale na druhou stranu jsem vždycky litovala lidi na Vysočině,chudáci horáci, ale když jsem u známých  a jejich okolí zjistila,jak jsou na tom daleko líp,než my u Brna,tak ta pravda bude, jak píšete úplně někde jinde.A nakonec, moje dcera žijící na jihu Itáli říká,že po deseti letech pobytu,životní úroveň u nich klesla o 50procent,jo a ty ze severu taky nemají rádi.Prej jsou to studení čumáci. Tak se mějte moc hezky,Váše postřehy  se mně moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  35. Maruška-Fukčarinka1. března 2012 v 21:36

    V Praze je blaze, tak se to říká. Mě je blaze u nás v Havířově. Tak si vyber, blaze je tam kde se nám líbí. To, že ti v té Praze se maj je proslulé. Taky vtip,který se vyprávěl od benzinky v Praze -pointa chlapi nechte natankovat Ostraváka ať stihne sobotní šichtu . Vše mě přijde vyvolané uměle- viz. :"Na rozbouřeném moři se lépe vládne. Ovšem má zkušenost z dovolené mě dost šokovala.Jeli jsme na lodi na výlet a na palubě jsme si povídali- muži, ženy. Došlo kdo odkud je a jedna paní mě řekla máte v tom Havířově taky obchody, pronesla to dost jizlivě. Já jí odpověděla jistě, nó no´dovíjaké tam to musí vypadat. Prachy máte jak chlap dělá na šachtě. Mého muže i dost lidí kolem to nakrklo, její spolucestovatelka se vše snažila urovnat. Nakonec jí řekla prosímtě mlč, já tam jezdila na prázdniny k tetě. Je tam krásně, jsou tam normální lidi a plno obchodů,divila by jsi se.

    OdpovědětVymazat
  36. Ta averze lidi na lidi z velkomesta(a to Praha urcite je)je vsude na svete,lide jakoby jim zavideli,ze ziji v hlavnim meste a nekteri "velkomessti"toho zneuzivaji.Ale v Nemecku byla jedna vyjimka po dlouhe roky a to byl Bonn,kdyz byl hlavnim sidlem vlady zapadniho Nemecka.Tady je averze vzdy a vzdy bude proti lidem z Berlina!

    OdpovědětVymazat
  37. A mě to bylo vždycky líto, když jsem byla u babičky na Moravě a děti mi říkaly,že si se mnou nebudou hrát,když jsem z Prahy

    OdpovědětVymazat
  38. Ehm, neviem ci sa mam k tomu vyjadrovat.. Noo, ked sme mi isli do Prahy na strednej boli sme upozorneny na vreckarov a to ze sa na nas budu divat Prazaci z vrchu, tvarit sa pripadne ze nerozumeju. Prisla som, videla som a zazila som az na jednu namyslenu predavacku uplnu normalku

    OdpovědětVymazat
  39. Mně nevadí Pražáci, mně vadí namyšlení Pražáci, kteří se chovají jako - že my mimo Prahu jsme včera slezli ze stromu Tím to asi vzniklo. Podotýkám, že mám mezi Pražáky mnoho přátel.

    OdpovědětVymazat
  40. Moc Vám všem děkuji za příspěvky k tomuto článku. Pozorně jsem je přečetla všechny a jsem za Vaše názory vděčná.

    OdpovědětVymazat
  41. Prostá odpověď. Typická česká závist. Mají představu, že se máme líp. A nakonec, co se týče kulturního vyžití,  máme se i líp a já jako Pražák jsem měl navíc lepší vyhlídky u venkovských holek. .   

    OdpovědětVymazat
  42. [30]: Městečko u Berouna? Dobrý fór!

    OdpovědětVymazat
  43. [42]: Pavle, proč si nutně myslíš, že když se někomu něco nelíbí, že to musí být závist?

    OdpovědětVymazat
  44. Vidíš, a je to tady! Pražácí - jedno malé téma a tolik komentářů! Ba jo, je to asi tím, že pražáci jsou na ráně! Je na ně odevšad vidět a slyšet! Vím, že existuje rivalita třeba mazi Brnem a Prahou, ale jak já říkám, vše je v lidech! Pokud se špičkuje jen tak z legrace, budiž, ale jinak je to blbost!

    OdpovědětVymazat
  45. Ve městě, kde žiju, je atypická averze vůči pražákům jen při vyslovení P, je to šílené. Jenže pravdou je, že hodně lidí se po příchodu do Prahy změní k horšímu, ale rodilí pražáci jsou v pohodě - vlastní zkušenost. Nevadí mi nikdo, je mi jedno, z jakého je města, hlavně ať se chová slušně.

    OdpovědětVymazat
  46. Ali, znám spoustu fajn pražáků (včetně tebe) a spoustu takových, kteří mě štvou (těch bude asi víc), ale proti pražákům obecně vůbec nic nemám. Mně vytáčejí bezohlední lidé, a ti jsou úplně všude!

    OdpovědětVymazat
  47. V Praze jsem od r. 1974, kdy jsem tu nastoupil do internátní školy. Vždycky jsem se cítil být západočechem, ale doma mi všichni říkali: "Nazdar, Pražáku".

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤