Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 4. března 2012

Kam jdeš? Na věž!

Titulek jsem použila z hodně staré dětské říkanky.
Docela se hodí k tomu, co tady chci prezentovat.
Už několikrát jsem ve svých článcích ukázala nepříliš známá místa Prahy.


Cibulka je jedním z nich.
Usedlost s rozlehlým parkem, který přechází do lesa a je součástí jednoho z jedenácti přírodních parků, které se nacházejí na území Prahy. Tento přírodní park se jmenuje Přírodní park Košíře - Motol a má rozlohu více než 350 hektarů.
Cibulka je pokládána za srdce tohoto přírodního parku.
Jméno získala po rodu Cibulkových z Veleslavína, kteří jí vlastnili až do začátku 18. století. V roce 1817 tuto usedlost zakoupil pasovský biskup kníže Leopold Leonhard Thun-Hohenstein a nechal jí přestavět na své letní sídlo. Původní statek byl přestavěn do podoby empírového zámečku a pozemky kolem byly přeměněny v rozsáhlý anglický park. V parku byly vysazeny nejrůznější druhy stromů a byl obohacen o množství drobných staveb a sochařských děl.
Po smrti hraběte Thun-Hohensteina v roce 1826 Cibulka vyhořela a začala chátrat.
Jejími vlastníky se stalo město Praha, které jí prodalo České spořitelně a od ní jí zakoupil Autoturist, který zde plánoval zřídit hotel a kulturní centrum. Z veškerých plánů, kvůli nedostatku financí, nezůstalo nic. Byly provedeny jen nejnutnější udržovací práce. To, co nechal hrabě Thun-Hohenstein vybudovat, bohužel stále chátrá.

Jednou z dominant parku je vyhlídková věž, která má podobu hradní zříceniny. V dobách knížete Thun-Hohensteina tu bývala postava rytíře v brnění s mečem, která se po zatáhnutí za páku pohybovala.


Kolem věže jsme šli už mnohokrát, ale nikdy jsme nebyli nahoře. Vstup do ní byl opatřen masivní železnou bránou.
S holčičkami jsme šli na výcházku, jak ony říkají "do lesa". Před mostem jsme odbočili na cestu a šli podél semmeringu. Holky neomylně mířily na hřiště, které je zde v lese vybudováno. Nedaleko něj se nachází pozůstatky tvz. Poustevny, ve které za hraběte Thun-Hohensteina bývaly dvě dřevěné loutky poustevníků. Při šlápnutí na práh poustevník, který do té doby seděl za stolem a četl Bibli, povstal a požehnal příchozím, zatímco druhý odpočíval na lůžku. To, co zbylo z původní poustevny je zde.


Když se holky dostatečně "vyřádily" na hřišti, vydali jsme se lesem dolů k jezírku. Cestou sem jsme si všimli, že je rozkopaná přístupová cesta a až v lese nám došlo, proč tomu tak je. Praskla voda. Severní strana stolové hory Vidoule je bohatým prameništěm. Jako volný přírodní tok je zde ponechán potok Cibulka a další prameny jsou svedeny potrubími do rezervoárů a pak odtékají do Motolského potoka a posléze do Vltavy. Kořeny stromů byly částečně obnažené, zem, listí a jehlíčí vzala voda sebou.

Jezírko je v lese a bylo ještě z části zamrzlé. Je napájeno potokem Cibulka.

Od jezírka jsme pokračovali nahoru pod věž. Starší vnučka nám chtěla ukázat zámek.



Došli jsme pod věž k bráně. "Chodíme si sem se školkou hrát na zámek." A pak se zahleděla nahoru a všimla si, že jsou na věži lidé. "Babí, půjdeme na tu rozhlednu?" Přiznám se, že se mi moc nechtělo, ale co bych pro ta svá zlatíčka neudělala. Cestičkami jsme došli k věži. Starší z holčiček byla notný kus před námi a radostně výskala. Mladší pronesla, že na věž nechce. Srdce se mi zatelelilo radostí. Prima, pošlu nahoru dědu s tou starší a já s tou malou počkáme dole. Koleno od říjnové návštěvy Tolštejna občas zazlobí. Což o to? Nahoru to jde, ale cesty dolů jsou bolavé.


Došli jsme pod věž a ta malá "zrádkyně" pronesla: "Chci tam taky".
Kam jdeš? Na věž!
Nahoru to šlo. První šel děda, za ním holčičky a nakonec já. Nelitovala jsem toho, že jsme nahoru vylezli. Stromy jsou sice hodně vysoké, takže výhled není nic moc, ale přeci jen.
Takhle vypadá z věže Nemocnice Motol.

Na druhé straně je pohled do lesa.

A do třetice - pohled do mraků

Cestu z věže jsme absolvovali v obráceném gardu. První jsem šla já. Schody jsou úzké, jen pro jednoho. Starší vnučce jsem nakázala, aby se držela a šla opatrně. Kdyby uklouzla, byla jsem před ní a doufala jsem, že jí zachytím. Je to ale holka šikovná a sestup zvládla v pohodě. Ne však moje koleno. Začalo protestovat v polovině sestupu.
Dědovi s tou mladší to trvalo déle. Sestupoval v hlubokém předklonu a přidržoval tu malou. Dole si rovnal záda.
Musím přiznat, že to bylo poprvé, kdy byla věž otevřená.

Sluncem ozářená zed' věže v detailu.

Cibulka je zvláštní místo. Kdyby existoval stroj času, chtěla bych se sem podívat. Vrátit se v čase o necelých 200 let zpátky. Prohlédnout si empírový zámeček a anglický park, se všemi jeho doplňky, které vznikly v době hraběte Leopolda Leonharda Thun-Hohensteina. Muselo tady být krásně.
Snad se najde bohatý kupec, který se pokusí uvést bývalou krásu tohoto místa do méně chátrajícího stavu.

* * * * * * * * * * * * *

A na závěr? Navíc z úplně jiného soudku.

Moje mladší vnučka Ema měla v pátek 2. března 2012 3. narozeniny. Utíká to. V článku,
kde jsem popisovala cestu na sever, jsem se zmínila. že jsme dceři v Jiřetíně pod Jedlovou vyzvedávali marcipán a já si vše pojistila koupí marcipánových figurek, pro případ, že by se dort dceři nepovedl.

Nejen, že se povedl, ale navíc i báječně chutnal. Oslava se odehrávala včera Košířích u druhé babičky a bylo to báječné a příjemné odpoledne.
Zbyly mi figurky z marcipánu. Nevadí, Ema bude mít za měsíc svátek.
Mám šikovnou dceru a omlouvám se, že jsem si dovolila zapochybovat o jejích schopnostech.

42 komentářů:

  1. Chválím blogísek :) Šikulka :)

    OdpovědětVymazat
  2. No vidíš, já už si na Cibulka a jak to tam vypadá ani moc nepamatuju, párkrát jsem tam byla s mým vlastním otcem jako malá holka, ale u té věže ne, spíš jsme tam chodili po parku....fakt že to bych si pamatovala....Jediné co vím  je to že socha arcibiskupa je na Malostranském hřbitově....což mi připadá proč se jmenuje Malostranský, to mi nikdy nešlo do hlavy....

    OdpovědětVymazat
  3. Je to pěkné , když je kam jít s dětma i ve velkoměstě . A dortík se tvojí dceři moc povedl , malá měla jistě radost . Mojí nejstarší dceři bylo 2.3. 21 let . Jo , to byly časy , když jí byly 3 roky .

    OdpovědětVymazat
  4. to je překrásné místo...=O...jednou bych se tam chtěla taky podívat...=D

    OdpovědětVymazat
  5. Měli jste moc hezký den, taková procházka potěší. S vnoučaty je vždy dobře. Dortík je moc pěkný. Vnučce přeji zdravíčko a pohodové dny. Já od zítřka jsem opět hlídací babi.

    OdpovědětVymazat
  6. Park Cibulka je krásné místo,bohužel značně zdevastované, usedlost Cibulka i drobné stavby v parku chátrají. Na výlet, který jsme si tam s mužem asi před třemi lety udělali moc ráda vzpomínám. Poprvé jsem také jela motoráčkem Pražským semmeringem  a to byl úžasný zážitek. Ze staveb na mě udělala dojem právě věž, která tenkrát  nebyla přístupná a   tajemný Čínský altán, který  však okupovali bezdomovci. Měli z něj udělaný parádní letní bejvák s krásným výhledem. Areál opravdu  stojí za vidění,je to velmi romantické místo a četla jsem někde,že by se měl snad začít opravovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Fotky jsou moc pěkné, jen z nich ještě stále vyzařuje ta předjarní syrovost a chlad, možná i díky tomu vypadají stavby smutněji a zchátraleji, než třeba v létě. To ta poslední fotka věže zalité sluncem, to už je jiný kafe.

    OdpovědětVymazat
  8. Výborný nápad. Musím se tam také zajet podívat.

    OdpovědětVymazat
  9. Alenko vidím, že Praha není jen staroměstské náměsí a Karlův most, ale i krásné parky a příroda. Měli jste moc hezkou procházku a malá Ema ji zvládla i s výstupem na věž. Díky za pěkné fotky, tento park, ani historii Cibulků jsem neznala. Dortík pro Emičku, je nádhernýýý!

    OdpovědětVymazat
  10. Nejdřív musím zareagovat na dortík, protože je úžasný, opravdu se dceři povedl , jen se zakousnout...

    OdpovědětVymazat
  11. O tom parku jsem skutecne nikdy neslysela,je to tam zajimave,jen skoda,ze to tak chatra.Dortik se moc povedl a jmeno Ema se mi moc libi,tajne si preji vnucku Emu ,ale zatim se nic nekona!

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné povídání i fotky.Človek by řekl, že okolo Prahy nebude nic moc pěkného a vida.Krása.A ten dort- jsi moc šikovná- vypadá moooc jedle.

    OdpovědětVymazat
  13. [5]: Většina lidí při vyslovení slova Praha vnímá památky, domy a hluk. Naštěstí je v Praze i hodně přírody. Nedaleko nás je Obora Hvězda, kousek od dceřina bydliště tento park. Je dobře, že je kam chodit.

    OdpovědětVymazat
  14. Hezké povídání. V životě jsem neslyšela, že nějaká "Cibulka" v Praze existuje. Taky nejsem pražák.

    OdpovědětVymazat
  15. [17]: Já věděla, že nějaká Cibulka je, ale neznala jsem jí. Miládko, já zase vůbec neznám Vysočinu, nepočítám-li cestu po dálnici ke kamarádce do Brna.

    OdpovědětVymazat
  16. O Cibulce skutečně slyším poprvé a podle všeho je to zajímavé místo, takové tajemné se spoustou zřícenin. Je škoda, že se o tamní rozpadlé stavby nikdo nestará. Zajímalo by mě, jestli potomci Thunů-Hohensteinů stále žijí a zda-lipak by se o to třeba eventuelně postarali. Toť otázka.

    OdpovědětVymazat
  17. Pěkná reportáž, krásné fotky, zajímavé místo. I já bych se chtěla vrátit zpět a někde zpovzdálí pozorovat, jak to tam tenkrát chodilo.

    OdpovědětVymazat
  18. Na Cibulce jsem nikdy nebyl, protože je to z mé cesty. Ale dobrej nápad a zajedu tam někdy.

    OdpovědětVymazat
  19. Jak tak koukám na Tvé nádherné reportáže z míst, o kterých jsme my nikdy neslyšeli, napadá mne, že jsi vlastně pro nás takový Krištof Kolumbus. A trochu také Emil Holub. Krásné jsou i fotky, úplná paráda.

    OdpovědětVymazat
  20. Dortík se povedl - dcera si omluvu zaslouží - ale na druhou stranu, vždyť ses chtěla jen pojistit, to znamená, že myslíš na zadní vrátka,protože - co kdyby?

    OdpovědětVymazat
  21. [16]: Jejda, děkuju, ale já nejsem mistr , to, co udělala tvoje dcera, bych nedokázala, já jen umím pracovat s čokoládou .

    OdpovědětVymazat
  22. [19]: Já na té věži byla také úplně poprvé, vždy před tím byla zavřená. Děkuji za pochvalu dortu.

    OdpovědětVymazat
  23. [26]: Myslím si, že bys to dokázala. Dcera říkala, že je to stejné jako pracovat s modelínou.

    OdpovědětVymazat
  24. Ali, děkuji za krásný článek. V parku Cibukla jsem nikdy a ani jsem o něm neslyšela. To Tvoje povídání je moc poučné a zajímavé. Přeji pohodový týden.     

    OdpovědětVymazat
  25. Tak to vidíš! Jeden bydlí vedle a neví nic. Tak to koukám! Díky za poučení!

    OdpovědětVymazat
  26. Ali, podobná místa mám moc ráda, úplně jsi mě nalákala. Až pojedeme příště do Prahy, řeknu příteli: "Chci tam taky!"

    OdpovědětVymazat
  27. [29]: Děkuji moc za přání pohodového týdne a přeji totéž. Park Cibulka si zaslouží nejen návštěvníky, ale hlavně by potřeboval finance.

    OdpovědětVymazat
  28. Moc hezké a zajímavé povídání. Tam jsem nikdy nebyla. Je moc velká škoda, že to všechno tak chátrá. Doufám s tebou, že se snad někdo najde a podaří se mu to uvést do přijatelného, když už ne do původního stavu. Dcera je moc šikovná, dort se moc povedl.

    OdpovědětVymazat
  29. Praha je plná překvapení. Tvoje vnučky musí být šťastné, když s nimi chodíte na procházky, poznávají stále něco nového.

    OdpovědětVymazat
  30. Dort se povedl a fotky jsou úžasné.

    OdpovědětVymazat
  31. Jej, mě honí mlsná . Místečko v lese vypadá překrásně, těžko uvěřit, že je to v Praze. Kdysi to musel být přepychový zámeček.

    OdpovědětVymazat
  32. [33]: Kéž by se někdo takový našel. Ale v tom marasmu, který tu je, nevím. Chybí peníze ve školství, zdravotnictví a i v jiných oblastech. Snad jen nějaký mecenáš.

    OdpovědětVymazat
  33. No vida to dědu dostanu. on si myslí, že už má Prahu za těch třicet let, co tam bydlí, celou projitou, ale jsem si jistá, že Cibulku nezná. Košíře ano? Dobrá vezmu staroušky na výlet, aby si nemysleli, že už všecko znají :) Mockrát děkuji za tip. Takováhle místa mám nejradši.

    OdpovědětVymazat
  34. Zajímavá místa. Zase jsem o něco chytřejší.A dort je náádherný. Malé dívence přeji vše NEJ!

    OdpovědětVymazat
  35. O Cibulce jsem kdysi četla a zaujala mě. Nikdy jsem tam ale nebyla. Nyní to již nedoženu. Tak jsem ji viděla alespoň s tebou. Moc pěkný článek a fotky.

    OdpovědětVymazat
  36. [38]: Bude to pro tvého dědu asi překvapivé, že jsou ještě takováto místa. Pokud chceš opravdu tento plán uskutečnit, tak se na Cibulku dostaneš pohodlně autobusem č. 123, který jezdí od metra B z Anděla. Zastávka na vystoupení je "U lesíka" a odtud je to jen kousek k původnímu zámečku a věži.

    OdpovědětVymazat
  37. [37]: To se stává. Většinou si to lidé rozebrali na vlastní obydlí a teď tam jsou cedule, rozebrán tam a tam.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤