Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 4. října 2011

Psycho ?

Co může s člověkem udělat jeho podvědomí?
Myšlenky, kterým se bráním a které stejně v pravidelných intervalech vyplouvají na povrch a naléhavě se připomínají.
Možná se nad tím, co tu píšu někdo pousměje, někdo se bude možná chechtat nahlas, najdou se i mnozí, kteří to nepochopí.
Nemám ráda braní krve.
Vím, nebolí to, ale...

Určitá rodinná zátěž, nebo rodinné dědictví?
Moje maminka také neměla ráda braní krve. Jako dítě jsem nad tím moc nepřemýšlela, ale vzpomínám si, jak mě v mém dětství provázela na odběr krve.
Nevěděla jsem do čeho jdu. Vzpomínám si jen, že jsem byla usazena na kulaté stoličce, podobné té, jaké bývaly u piana, jen měla bílou barvu. A pak si vzpomínám na ránu, když moje maminka, stojící za mnou, omdlela. Potom jsme spolu seděly na schodech, maminka měla nějakou gázu v ruce a k té čichala. Až po chvíli se zvedla, že konečně zvládne jít domů.

Když jsem studovala střední školu, onemocněla jsem. A pak jsem dostala papír do laboratoře a šla. Sedněte si, zapumpujte si .... za chvíli mě probudila zima. Ležela jsem na bílé pohovce, pod nohama jsem měla podložku a nade mnou dvě starostlivé oči s dotazem: "Už je vám dobře?"
Dívala jsem se a nechápala. Proč tu ležím a kde vlastně jsem? Sestřička z laboratoře mě upozornila na to, že jsem omdlela při braní krve. Nechápala jsem proč.

Při dalších odběrech jsem už preventivně hlásila, že omdlívám. Od té doby mi byla krev odebírána v horizontální poloze a já, kupodivu, nikdy neomdlela. Ale ráda jsem to nikdy neměla.
Pak jsem čekala své první dítě a v rámci prenatální péče jsem, mimo jiná vyšetření, také musela navštívit laboratoř. Noc před tím jsem strachy nespala. Manžel mě odvezl autem a místo mě stál frontu před odběrním místem. Seděla jsem na lavičce v čekárně a klepala se jako drahý pes. Pak jsem manžela vystřídala ve frontě a jen vzpomínám, jak dav za mnou hartusil. A tehdy došlo k tomu, že můj strach byl tak silný, že i při napíchnutí žíly, moje krev netekla. Zkusily první ruku, zkusily druhou ruku, pak si na mě zavolaly posilu. Chudinky sestry v laboratoři si se mnou nevěděly rady. Byla jsem tam tehdy asi čtvrt hodiny a s provrtanými žílami na mnoha místech se konečně dočkaly "ty upírky" mé životodárné tekutiny. Samozřejmě, že jsem zase omdlela. Probrala jsem se ležíc na dřevěné lavici na Břevnovské poliklinice. Můj muž měl o mě strach, ale na druhou stranu nechápal, proč jsem sebou sekla. Já to nechápala také. Ovšem moje podvědomí si tuto zkušenost uložilo do své databanky.

Když jsem čekala své druhé dítě, mé těhotenství bylo rizikové a já pobývala určitý čas v Motolské nemocnici, kde k pravidelnému rituálu patřily odběry krve. Předem jsem upozornila na to, že omdlívám. Pravidelně proto za mnou postával statný sanitář, abych nepadla až na zem. Za dobu pobytu v nemocnici jsem si na odběry krve zvykla, ale ráda jsem je mít nezačala.
Bavila jsem se na toto téma s mojí sestrou a ta mě ujistila, že je na tom obdobně. Také omdlívá. Asi opravdu rodinná zátěž.

Před několika lety jsem marodila a paní doktorka si mě pozvala na sedimentaci. Samozřejmě, že jsem strachy už noc předtím špatně spala. V té době moje dcera marodila také. Odběr proběhl v pořádku, to znamená, že jsem neomdlela. Pak jsem se bavila se sestřičkou a ta mi sdělila, že dcera asi bude po mě. Nechápavě jsem se na ní podívala. "No víte, já jí před dvěma dny tady brala krev a ona omdlela". Ježíšmarjá, my jsme teda rodina. Další psycho.

Dnes ráno jsem byla na krvi.
Od tří hodin jsem byla vzhůru. Proč nespíš, říkala jsem si, vždyt' to nebolí, už jsi to zažila tolikrát. Moje vnitřní já se ale klepalo strachy a nedalo mi spát.
Do laboratoře mě vezl manžel. Za těch 37 let, kdy jsme spolu, mě už zná.
Coby inteligent jsem se usadila proti dveřím do odběrní místnosti. Přede mnou bylo bílé křeslo. Prázdné. To zvládnu. Za chvilku přišla druhá sestra a křeslo už prázdné nebylo. S odvráceným zrakem jsem těkala po čekárně a přemýšlela, že bych si šla sednout jinam.
Já, která odvrací zrak i když je v televizi záběr na jehlu v žíle, jsem seděla a měla první řadu.
Můj žaludek mi tancoval a já byla ráda, že jsem na lačno.
Odběr jsem zvládla, muž mě pak odvezl domů.

A já tu ted' sedím a píšu. Levou ruku mám křečovitě skrčenou do ostrého úhle, abych neviděla náplast a místo vpichu. Jsem psycho? Možná ano, možná ne. Ovšem mám jednu stoprocentní jistotu, ze mě by se nikdy nemohl stát uživatel drog.Smějící se

53 komentářů:

  1. No Bohu díky, že si nezačneš píchat nějaký svinstvo.))

    OdpovědětVymazat
  2. Braní krve je pro mne též nepříjemné.

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem při braní krve neomdlela, ale z jehel mám děsný strach. Pamatuji si, když nás očkovali ve škole, že jsem chodila jako první, abych se nemusela dívat na ostatní a dodnes, když jdu na jakékoliv píchání, mám hlavu otočenou na druhou stranu, protože kdybych viděla blížící se jehlu, tak uteču, nebo aspoň ucuknu.    Taky na 100% vím, že bych injekci sama nedokázala, nikomu dát.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle mi zrovna nevadí, i když celkově mám z doktorů strach a vyhýbám se jim, seč můžu. Braní krve a různé injekce beru jako nutné zlo. V mládí jsem několikrát darovala krev a ani tehdy mi to nijak nevadilo. Ale děsím se případného pobytu v nemocnici - té nesvobody, závislosti na někom cizím, bezmoci sama o sobě rozhodovat. To je psycho zase pro mě.

    OdpovědětVymazat
  5. To ti tedy nezávidím, já to nesnášela jako malá, ječela jsem a pobíhala po celé ordinaci, takže mě chytala máma, sestra i doktorka... ale teď jsem si zvykla a beru to jako velká holka... :)

    OdpovědětVymazat
  6. A já si až do teďka myslel, že to omdlévání žen ve filmech je pouze taková umělecká nadsázka.

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Jo, pro mně by nemocnice taky byla psycho. Za svůj již poměrně dost dlouhý dospělý život jsem měl to ohromné štěstí, že jsem v nemocnici strávil pouhý den. Za což děkuji Bohu. I ten jeden den byl totiž dost velké psycho. Vedle mně ležel nějaký starý pán již v agónii, celou noc něco blábolil a já pochopitelně ani nezamhouřil oko. To byl děs. Večer jsem byl zdravý a ráno jsem si připadal jako těžce nemocný.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Tygře, nemusí si hned začít něco píchat. Může něco čichat, kouřit nebo brát perorálně, repertoár je široký.

    OdpovědětVymazat
  9. [1]: U mně, ani u mých nejbližších opravdu nehrozí, že bychom si mohli něco píchnout. Jak píšeš o tom "přeprogramování", já už to zkusila tolikrát, zdůvodnila jsem si vše stokrát, ale podvědomí je silnější.

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Bohužel není. Je s podivem, že vydržím spoustu jiných věcí, které mnohé ženy neustojí, ale když se jedná o braní krve a jehlu v žíle .. jdu do kolen.

    OdpovědětVymazat
  11. Psycho to možná je, ale na druhou stranu, každý máme něco. Moje švagrová kupříkladu se nikdy nedotkne ústy dřívka od nanuka... Já zase během dvou let absolvovala asi padesát odběrů, takže jsem si zvykla a už mi to nevadí. Dokonce jsem se přistihla, jak občas studuji techniku jednotlivých sestřiček... Jak říkám, každý mámě něco .

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Máš můj obdiv, já sedím toporně, jako kdybych spolkla pravítko a s hlavou odvrácenou čekám, až bude konec. Odběrů jsem absolvovala nejvíc v druhém těhotenství, ale nikdy jsem si nezvykla.

    OdpovědětVymazat
  13. Taky mám strach z jehel. Neomdlívám. Ale čím častěji jsem musela chodit na krev tím se strach zmírnil. Když jdu jednou za delší čas tak jsem nervní dva dny dopředu. Když chodím častěji tak začínám mít hrůzu až když nastoupím do autobusu směr nemocnice.

    OdpovědětVymazat
  14. Taky to znám, i když v malém vydání, když mi brali párkrát krev - musel jsem se hodně "zapřít do sebe" a nemyslet na to, co se děje. Laická "diagnoza" - "psycho" (může pak být i "trénované"), podvědomá obava a asi hodně představivost(fantazie)! Stalo se mi jednou, ještě na penzionu, že jsem si nějak u dveří do koupelny skřípnul prst u ruky. Probral jsem se po nějaké chvíli na podlaze, asi to ani nebylo za dlouho, protože spolubydlící nic nezaregistroval. Pamatoval jsem si, že jsem se ještě po tom skřípnutí snažil rozepřít rukama o futro dveří, bolest sice u toho byla a prst v tu chvíli vypadal nějak trochu zdeformovanej a to bylo asi pravým důvodem - pohled na ten prst a představa, že to mohlo být ještě horší. Sugesce a podvědomí mohou být někdy jako potvory, ale jindy i naopak!

    OdpovědětVymazat
  15. Ali, nic si z toho nedělej, jsi úplně normální! Takových lidí je spousta. Pamatuji se, že jsme měla na základce spolužáka, který při odběru krve omdléval a že mi ho bývalo strašně líto.

    OdpovědětVymazat
  16. Aspoň nějaká jistota mě kupodivu braní krve vadí méně, než očkování

    OdpovědětVymazat
  17. Asi Tě pobavím, ale já mám od dětství takovéhle děsy, když mám donést někam moč. Celou noc se budím, k ránu už nespím a děsicé sny, že se nevyčůrám, nestrefím a podobné kokotiny.

    OdpovědětVymazat
  18. Mohu tě uklidnit, asi se to stává lidem často. Moje dcera je na tom stejně a možná ještě hůř. Nejenže omdlévá, ale i dostane takový křečovitý záchvat. Přičítáme tomu píchnutí vosy na dovolené přímo do žíly, kdy se jí to stalo poprvé. Lékaři příčinu ani po vyšetřeních nezjistili. Takže to musí prostě akceptovat že to tak je.

    OdpovědětVymazat
  19. [5]: Taky jsi už velká holka.

    OdpovědětVymazat
  20. Souhlasím s Hankou v komentáři č. 15. Je fajn, že máš vedle sebe takového hodného manžela, který je ti všude oporou, to si můžeš gratulovat! Já si také zažila odběrů, že je nelze spočítat, takže kdybych měla ještě na rukou nějaké žíly, nebránila bych se opět odběrů. Ale vzít mi krev je velký problém, žíly se vytratily a  nové se neudělají, ani kdyby čert na koze jezdil-:((

    OdpovědětVymazat
  21. Neomdlévala jsem, ale koukat na to píchání jsem nechtěla. Jen injekcí do zadku a stehen jsem se nebála, protože tam to vždycky zajelo jak do  másla. Tak to aspoň jedna sestra v nemocnici říkala.

    OdpovědětVymazat
  22. Myslím, že ty nepříjemné pocity a strach už dnes není ani tak ze samotného odběru, jako spíš obavy, že zase omdlíš. Omdlít je fakt nepříjemné, zažila jsem to.

    OdpovědětVymazat
  23. Alenko, zrovna v pátek se chystám na odběr. Mně to však problémy nedělá, jen říkám, že nemám žíly a mám na levé ruce jediné místo, odkud ji mohou brát. A vidět to zrovna taky nemusím. Vždy otočím hlavu na druhou stranu. Ale moje nejstarší vnučka Lada, ta omdlívala při odběru asi jako Ty. A ani nevím, kdy teď byla naposledy a musím se zeptat, jak to dopadlo. Ale to už asi jiné nebude. Tedy u Tebe určitě.

    OdpovědětVymazat
  24. Ahooj předem se omlouvám za reklamu..

    OdpovědětVymazat
  25. Také odběr krve atd. moc nemusím.Teď po přečtení komentářů mě jezdí mráz po zádech.No, ale i na mne jednou došlo.Abych nemusela ležet v nemocnici,tak jsem si doma píchala do břicha injekce na ředění krve.No brrrr...

    OdpovědětVymazat
  26. Příspěvek spadl jako spam-vytáhne ho někdo?   

    OdpovědětVymazat
  27. To je velice nepříjemné, ale mne se to naštěstí netýká. Já zase nesnáším, když se mi někdo dívá do krku,zvláště pak po ránu. Nedávno jsem to musela absolvovat hned několikrát. Hrůza. Každého straší něco....     

    OdpovědětVymazat
  28. Má to jedno pozitivum - nebudeš narkoman.

    OdpovědětVymazat
  29. Zvracela jsrm  když jsem byla u zubaře, pokaždé a pak mi jeden vysvětlil, že je to je psychika aže to musím vůlí ovládnout a ono to jde. Nevím zda omdlévání jde ovládnout ale toho strasz se asi zbavit jde.

    OdpovědětVymazat
  30. [13]: Nevím, zda to nazvat přímo strachem, já si to ve své hlavě zdůvodním, ale podvědomí "pracuje proti mě".

    OdpovědětVymazat
  31. Jéje, podvědomí je pěkná potvora. ale asi nejen ono...

    OdpovědětVymazat
  32. [11]: Janinko, mě dřívko od vlastního nijak nevadí. Cizí dřívko od nanuka bych ale taky nechtěl ocucávat.

    OdpovědětVymazat
  33. Ali, máš u mě odpověď na paličkování.

    OdpovědětVymazat
  34. [31]: Vidím, že mě chápeš. Pohled na krev mi nevadí, to zvládám. Běžně jsem ošetřovala své děti, ba i muže, když si něco udělali. Jen opravdu nezvládám ten pohled, či pocit na jehlu v žíle.

    OdpovědětVymazat
  35. [32]: Ty jsi případ, jasně, že švagrová necumlá dřívko od svého nanuka . Narozdíl od našeho Matěje, kterému nevadí ani vajgly venku na zemi. Asi se z něj jednou zblázním.

    OdpovědětVymazat
  36. [35]: To jsi mi připměla jednu hodně zasutou vzpomínku, je starší víc než třicet let. Dětská poradna u nás v té době bývala jednou v týdnu ve středu odpoledne. Dcera byla mimino, jela jsem s ní na prohlídku a zvážení. Kluka jsem předtím vykoupala a převlékla do čistého, protože se za dopoledne pěkně zmazal. Cestou jsem se zastavila s kamarádkou, která šla z poradny, chvilku jsme povídaly a jí si všimla, že můj syn má v puse vajgla. "Okamžitě to zahod', čuně, ani nevíš kdo to měl v puse". Pak jsem chlapci otřela špinavou pusu a pokračovali do poradny. Doktorka prohlédla dceru a pak říkala, já se podívám i na kluka, když ho sebou máte. Vzala jsem jeho tričko, že ho svléknu a po celé ordinaci se sypaly vajgly. Sbíral je totiž celou cestu.

    OdpovědětVymazat
  37. Brrrr a já jdu zas v pátek na injekci do svého "kolénka" i když prý omlazující tak děsivá představa té tlusté jehli a toho tlaku brrr . Jo a ty odběry, nedívám se a je mě stejně blééé, ále ještě jsem naštěstí sebou nikdy nebacila. Jo a k zubaři tam se nebojím tam to jistí hodná a šikovná paní doktorka, ta ti mě tak zaměstná a já mám pocit, že ona je tam u mě zbytečná

    OdpovědětVymazat
  38. [37]: Tak to ti budu držet palce. Sama jsem to nezažila, ale můj syn chodil na injekce do obou kolen, dostával je dovnitř kloubu. Je to chlap jak hora, ale trpěl u toho jako pes.

    OdpovědětVymazat
  39. I já se bojím píchání. Jako sestřičce mi nevadilo píchat do ostatních, ale já se bojím. Neomdlívám, ale odvracím hlavu a s nadějí čekám, že už to skončí. Když se takhle sestra před porodem 3x netrefila a zkoušela to znovu, tak potřetí jsem se rozbrečela... A ted mi to připomnělo nedávné každodenní braní krve v nemocnici.brrrr.

    OdpovědětVymazat
  40. Alenko, zdravím tě a přeji krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
  41. [39]: Mě ve špitále taky brali denně krev, sice jsem si zvykla, ale můj odpor se nezměnšil.

    OdpovědětVymazat
  42. Závěr byl dobrý, konec dobrý, všechno dobré!

    OdpovědětVymazat
  43. [43]: Ha, omdlévání raději nezkoušej!

    OdpovědětVymazat
  44. Kdo říká, že tam za těmi dveřmi, nic není, nevěř mu. Naše podvědomí, nevědomí, paměť generací, to jsou divné věci, a to že říkáme zdědili jsme to po předcích je také zajímavé, je to tak kratičká doba co lidé vědí něco o genech a lidském podvědomí, zajímalo by mě co bude třeba za sto let, co budeme vědět a čeho se lidé budou bát, ztratí-li instinkty, které tvá rodina, jak je vidět, ještě stále má.

    OdpovědětVymazat
  45. Milá Ali, je zřejmě nějaký předúpírovský stav. No za 3 dny bude úplněk, ale nedávno psala Ježurka o odběru krve a dalších problémech. Taky jsem vždy z toho vedle, protože málokdo to zvládne a vždy se obvolávají sestřičky, které to zkusí. V našem městě jsou pouze dvě sestry, které to zvládnou a to jedna jen jedna je v nemocnici. Taky si pak připadám jako indián, protože hraji všemi barvami a mám-li napsaný odběr 14 zkumavek, tak je to horor na entou. Přeji dobré pořízení a doslova se těším, že snad se i u nás dožijem, že vyšetření tělních tekutin zvládnou pomocí super přístroje bez odběru a píchání.

    OdpovědětVymazat
  46. [43]: Pohled na krev jako takovou mi nevadí, i když to nevyhledávám. Ale odběry a jehla v žíle, je moje trauma. Moje dcera, která je stejný případ jako já, šla darovat krev. Tam to zvládla, ale pak na ulici omdlela. Přivezli mi jí nějací lidé tehdy do práce, kromě toho, že jí bylo zle, ještě si rozbila při pádu koleno, včetně kalhot.

    OdpovědětVymazat
  47. Rozhodně ne víc než já, já braní krve a injekce obecně miluju. To už se mi párkrát stalo, že na mě vykulená sestřička zírala, cože se při braní krve ne kompletní rozbor (asi čtvrt litru) tak usmívám a já jí s ďábelským úsměvem sdělila, že mám jehly hrozně ráda.

    OdpovědětVymazat
  48. Tak to máš můj hluboký obdiv. Nedívám se a mám hnusný pocit. Injekce do kolen dostával můj syn, on během jednoho roku hrozně vyrostl a nějak se mu přestaly vyvíjet chrupavky v koleně. Doktoři to nazývaly chondropatie, nebo tak nějak podobně. Syn řekl, že nikdy nezažil horší bolest.

    OdpovědětVymazat
  49. [48]: [49]: No, to si piš...byla jsem na punkci kolene minimálně čtyřikrát a naposled jsem se jim rozbrečela na tom hnusně studeném stole (jak u veterináře). Sice to nebyl princip tekutina "dovnitř", spíš tekutina "ven", ale nepřeju to nikomu a víckrát už to nechci zažít...no, vidiš, a to jsem "darovala" krev z kolena

    OdpovědětVymazat
  50. [50]: Punkci jsem také zažila a to dvakrát. I když jehla byla "tlustá jako kopyto", dalo se to přežít. I když musím přiznat, že poprvé si na mně pozvali i sestru z druhé ordinace a držely mě dvě, tedy spíš klečely. Podruhé jsem to zvládla docela v pohodě. Ale že by to patřilo mezi mé libůstky, nemůžu říct.

    OdpovědětVymazat
  51. Thank you for such a great blog. Where else could anyone get that kind of information written in such an incite full way? I have a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤