Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 10. října 2011

Snad pro hezčí den


Od rána prší a je doslova psí počasí.
To znamená, že by ani psa nevyhnal.

Po krásných dnech babího léta se nám podzim připomenul hodně silně.
Nevadí mi déšt', vím, že je potřebný. Potřebuje ho příroda, potřebujeme ho i my lidé.
Mám déšt' ráda, zejména ten letní, protože krásně voní.
Ale nemám ráda déšt', který je provázen větrem a zimou. A to dnes bohužel bylo. Než jsem došla na autobus, měla jsem mokrou bundu i přesto, že jsem se skrývala pod velikým deštníkem. Vítr hnal vodní kapky téměř vodorovně a každou chvíli si pohrával s deštníkem a obracel jeho dráty.
Psí počasí a nálada pod psa.

Doma jsem si udělala hrnec čaje a šla stáhnout do počítače fotky. Včera odpoledne se udělalo na chvilku hezky, sice byla zima, ale nepršelo. Vzala jsem si fot'ák a šla vyfotit oleandry, které kvetou tak krásně, až je mi líto, že zanedlouho budou nastěhovány do domu.

Před více než týdnem jsem vás pozvala na malou ukázku z mé zahrady.
Přijměte tedy pozvání k prohlídce několika oleandrů. Mám k nim zvláštní vztah a patří mezi mé oblíbené rostliny.

První oleandr mám už téměř 40 let (sakra, to to uteklo). Opatřila jsem si ho "krádeží prostou" a to tak, že příborovým nožem, za zády své kolegyně, jsem odpižlala dva malé výhonky v Menze na Albertově. Jeden pro mě, druhý pro ní. Dnes je z něj obrovský keř, k jehož stěhování je potřeba dvou lidí.

Druhý oleandr jsem si koupila před mnoha lety v Holešovické tržnici. Zvolila jsem barvu tmavě růžovou, aby se vyjímal vedle toho prvního bílého. Oni tehdy také jiný neměli. :-D

Později, když jsme začali cestovat na jih, jsem zjistila , že oleandry lemují cesty a rostou všude kolem. Vypravila jsem se s kapesním nožíkem na vycházku kolem přístavu ve Vrbosce na Hvaru a stejně jako můj první exemplář, jsem ho prostě ufikla.
Ale ouha. S ním jsem si dovezla spoustu škůdců a hmyzu, takže poté, co zakořenil, nakazil mé dva předchozí exempláře. Trvalo mi několik sezón, než jsem za pomoci chemických postřiků a ručního stírání jednotlivých listů od puklic, své oleandry vyléčila.

Řeklo by se, že tři stačí.
Poprvé v Itálii a moje nadšení nebralo konce. Do té doby jsem netušila, kolik barev oleandry mají. Domnívala jsem se, že jsou to ty tři, které mám doma a ze kterých jsem už pro své kamarády a známé, vypěstovala spoustu dalších.
Vzpoměla jsem si na to, jak jsem si z Chorvatska zavlekla hmyz a škůdce. Jen jsem se kochala tou nádherou a barevnou škálou. Pak jsem si všimla, že Italové přijeli se zvláštním zemědělským strojem, jakýmsi plotostřihem a oleandry ostříhali. Sebrala jsem si pár větviček a z první italské cesty mám tento. Ale nedala jsem ho mezi ty své vzrostlé hned, byl notnou chvíli v karanténě.

Cestou zpět jsme nocovali na Lago di Garda, na jehož březích rostou také oleandry a tam jsem objevila oleandr, který měl barvu do oranžova. Jeho fotku vám tu nenabídnu, protože včera už nekvetl.
Místo toho vám nabídnu ukázku dalších oleandrů. A protože jsem tak trochu pedant, dávám na každý z nich cedulku, odkud pochází.





Přiznávám se, že oleandry nekupuji, většina z nich byla opatřena tak, jako ten první. Když jsem viděla, jak brutálně jsou keře střihány a že ani těm mým neuškodilo, když se kousek ořízly, chodím na své výpravy vyzbrojena kromě fot'áku i malým nožíkem.

Výjimku jsem udělala v minulém roce, kdy jsem objevila v katalogu zahradnictví Petro v Mělníce žlutý oleandr. Do něj jsem peníze investovala. Nevím však, zda jsem nekoupila "zajíce v pytli", protože po dvou sezónách na zahradě, ještě nekvetl. Další žlutý jsem si přivezla minulý rok z Kalábrie, ten už kvetl, ale jen jednou v červenci.

Ještě jedna barva oleandru mi chybí. Krvavě červený se žlutým středem. Viděla jsem ho letos dvakrát. Poprvé na hlavní třídě v kalabrijském městě Paola a podruhé u vykopávek Paestum, kde kvetl před jednou z restaurací. Takže, pokud to vyjde i příští rok a já opět vycestuji do jižních krajin ... možná svou sbírku, která má více než dvacet exemplářů, zkompletuji.

Moje oleandrová "vášeň" jde tak daleko, že už jsem dvakrát vypěstovala oleandry i ze semínek. Oleandry, které mají květy s jednoduchými úbory, někdy vytvoří lusk a v něm jsou semínka.

Doufám, že pohled na barevné květy je příjemnější, než dívání se na to, jak prší.
Krásný večer všem.

36 komentářů:

  1. Ali, tvůj článek mi přinesl trošku sluníčka a také vzpomínky na letošní dovolenou. Vůbec mě neudivuje tvoje vášeň pro tyto rostlinky. Kdo viděl podél dálnic v Itálii (nebo jinde na jihu) ty kilometry barev, určitě pochopí. Já mám doma jediný oleandr, bílý, po mamince. Také trpí puklicí, ale přes léto venku pookřeje a vykvete do krásy. Teď lituji, že jsem si nepřivezla žádné řízky. Snad příště. Ať se těm tvým exemplářům dobře daří.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky ještě krásnější sbírky.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejen je krásné se dívat na tvé fotečky, ale i číst tvůj blog - :))Oleandr znám jen z novin a fotek - je neskutečně krásný a ani se nedivím, že je to tvá vášeň! Ať ti tato záliba dlouho vydrží a dělá ti jen radost!

    OdpovědětVymazat
  4. Maniak Ale když tě to baví. Já jsem zase ujetá na fotoaparáty. Kdykoliv jdeme po městě už se ženu k výloze. Doma máme jen dva. Jeden který používám a pak starý krám na film...:) Květiny jsou moc krásné ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Ali, to máš nádhernou sbírku. Musím se přiznat, že jsem si některé kytky pořídila stejným způsobem - výraz mého muže "zcizováním". Z Italie jsem si taky přivezla oleandry, ale pak jsem měla strach, aby je naše nová kočička neokusovala a neotrávila se, tak jsem je darovala. Je o ně dobře postaráno a kvetou krásně.

    OdpovědětVymazat
  6. Fotky jsou parádní! Před chvílí jsem dokoukala film Bílý oleandr, a krom jiného si z něj odnáším, že oleandr je prudce jedovatý Tak snad vaši "krádež" v Menze přežili bez následků

    OdpovědětVymazat
  7. Fotky jsou pěkný, ale přiznám se, že ke květinám nemám vztah a nerozumím jim.

    OdpovědětVymazat
  8. To je náhodou dobře, že si k oleandrům dáváš cedulky se zeměmi původu, aspoň si u každého, můžeš pěkně zavzpomínat, kde rostl a jak jsi k němu přišla. Máš krásné úlovky. Líbí se mi italské, mají zajímavé středy. Škoda, že nekvete žlutý a držím palce, abys svoji sbírku co nejdříve rozmnožila o ten červený, sežlutým středem.

    OdpovědětVymazat
  9. Počasí je opravdu hrozné, Ali, jenže s tím nic nenaděláme, prostě nastal čas grogu a čaje se slivovicí.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné , pěkná vášeň, Ali, nemáme místo na tak krásné květiny. Ale už jsem jich viděla dost i ve zdejších zahradách u domů a pod. Pokud jsou jedovaté, tak bych je doma stejně nemohla mít, škoda.

    OdpovědětVymazat
  11. Ali, tak tomu říkám pořádná sbírka. Já mám jen jeden, taky už letitý, každý rok mi kvete a je docela odolný. Moc se mi líbí, jak voní, obzvlášť před deštěm.

    OdpovědětVymazat
  12. Před dětmi jaem zvládala pokojové rostliny. Tohle je nádhera, ale mě by určitě tak nerostly. Počasí je pod psa! Mrznou už i ruce.

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: Jsem ráda, že pohled na květy oleandrů potěšil. Také vzpomínám na ty rozkvetlé kilometry podél dálnic.

    OdpovědětVymazat
  14. Jsou nádherné.Zvlášť ty s těmi kulatými květy. Takhle já miluju a pěstuju  "rozšiřuju" si svojí fuchsiovou základnu. A co se týče Zahradnictví Petro, tak z těma jsem velice rozhořčená skončila. Letá jsem u nich fuchsie kupovala a ne v malém množství, většinou to bylo hodně přes tisícovku za objednávku ale měli to něčím nakažený což ovšem nepřiznali a mě se jich většina nedožila ani přesazení do truhlíků, natož sezóny....

    OdpovědětVymazat
  15. Jsou krásné, všechny.Oleandry miluju,mívali jsem doma, když jsem byla malá. Já na ně nemám bohužel místo. Moc si je sle užívám v jižních krajích na dovolené. Díky za ty fotky.

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Děkuji za pochvalu. Kdysi jsem jako ty mívala navíc ještě spousty fuchsií, ale tuž jsem omezila a soustředila se na oleandry. Mám těch kytek opravdu spoustu a ted' přemýšlím, kam s nimi. Tuhle "nerudovskou otázku" řeším každý podzim a při tom bedlivě sleduji zprávy o počasí. O víkendu má prý být přes den krásně, ale v noci má mrznout. Obávám se, že to bude konečná pro mojí zahradu a já začnu zazimovávat.

    OdpovědětVymazat
  17. Jo, tak ti můžu říct, že jsem toho fakt už chtěla nechat a na celou výstavu se vykvajznout....ale nedalo mi to, chci se tam podívat. Dotykový telefon jsem měla možnost mít, ale po konzultaci se synovým kamarádem co telefony prodává jsem ho zavrhla, protože jsem psavec tak mi říkal, že to je na prd a rychle ten displej odchází. A s Bobím? To ráno jsem se fakt vzbudila nablblá až na půdu a otravovala po facebooku koho jsem mohla .Chudáci kamarádi si se mnou užili...no nediv se, to je můj zpovědní blog. Doufám, že mě nezatratíš v případě že tam budeš číst...

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Jo jinak nevadí, že píšeš až k poslednímu článku, vím že jsem toho na chatě produkovala dost. Však až přijde manželovi vyučtování za net asi bude trochu nadávat. Vyplácala jsem za ten týden a něco nejen volný data ale už jsem mu zabrousila i do placených....tedy zpovědní blodg je tenhle druhej.

    OdpovědětVymazat
  19. Ty oleandry jsou opravdu nádherné.Také jsem je dřív pěstovala-teď nemám místo.V jižních zemích je obdivuji.Na Liparských ostrovech z nich jeden pasák koz vyřezával větvičky a pletl košíky,jako u nás z vrbového proutí.

    OdpovědětVymazat
  20. Nádhera, dneska jsem se opravdu potřebovala akutně nějak hodit do pohody, tvoje fotky mi k tomu částečně pomohly, díky .

    OdpovědětVymazat
  21. [17]: Strávila jsem na tvém blogu celý předchozí čas a pročetla vše. Dala jsem si do souvislti to, co jsi naznačovala na jaře a ted' se to spojilo. Určitě tě neodsuzuju, to bych musela odsoudit spoustu lidí

    OdpovědětVymazat
  22. Věř mi nebo ne, v životě jsem tolik krásy pohromadě neviděla! Je vidět, že umíš, když ti tak krásně kvetou! To je opravdu radost chodit tou tvou zahradou! Nechceš tam za vstupné provázet?

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Děkuji za pochvalu. Ta zahrada není až tak veliká. Jen je na ní hodně kytek a hosté jsou u nás vždy vítáni.

    OdpovědětVymazat
  24. TOo čučím , to je krása. Já vzdala oleandr kvůli tomu hmyzu, jen se mě to podařilo zlikvidovat už to tam bylo nanovo. Bože a ta vůně jak vylezeš v Chorvtsku z letadla. Hned cítím ty oleandry.

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: Děkuji za pochvalu. Přiznám se, že jsem s hmyzem bojovala tři roky, než se mi podařilo ho zlikvidovat. Někdy se během zimních měsíců objeví nějaký škůdce, ale musí se ničit a hubit co nejdříve, aby se nerozšířil.

    OdpovědětVymazat
  26. To je nádherná sbírka, ani jsem netušila, kolik odrůd oleandrů existuje...Až když jsem loni fotila ty u Balatonu (http://priroda-jjanynka.blog.cz/1008/madarsko-balatonfured-kvetiny), tak mi došlo, že není jen bílý a růžový, které má moje maminky...   

    OdpovědětVymazat
  27. [26]: Děkuju moc za komentář a za pochvalu kytek. Díky tvému komentáři jsem zjistila, že moje sbírka není kompletní, domnívala jsem se, že mi chybí jen jeden druh, ale mýlila jsem se. Plnokvětý žlutý oleandr jsem viděla poprvé u tebe na blogu.

    OdpovědětVymazat
  28. Taky nemám rád, když prší a fouká. Onehdy jsem tak zmokl, když začalo do deště foukat, takže deštník byl rázem k ničemu. Než jsem se vrátil z obchůzek do školy, byl ze mne Vodník Česílko.

    OdpovědětVymazat
  29. [28]: Já si v pondělí připadala podobně. Nemám tenhle psí čas vůbec ráda. Jsem letní člověk, potřebuju k životu sluníčko a když jsou tyhle plískanice s větrem, nejraději bych nevystrčila nos z baráku.

    OdpovědětVymazat
  30. Fotečky jsou krásné a povídání jistě působí antidepresivně,na toho,kdo v této době nemá podobné starosti jako ty a já kam s ním, je to jako v té povídce od Nerudy, krásně vyrostli, rozkvetli zdvojnásobili se a co teď, jistě je možno je nechat venku jako všude na jihu, ale když jsem to udělala bylo vždy po nich, jak to řešíš, když jich máš tolik.

    OdpovědětVymazat
  31. No, vidiš, nikdy mě nenapadlo, že se dají sbírat i kytky, ale jsem zaujata touto tvou vášní, kytičky dělají radost. Ale pěkně jsem zírala, když jsi psala, že jednu máš už 40 let, to by mě taky nenapadlo, že člověk může mít kytku už takhle dlouho, ale to bude asi tím, že naše rodina nikdy neměla zahrádku, aspoň od té doby, co jsem živa. Nu, já sbírám kamínky, ty sbíráš kytičky, obojí barevná záležitost :)

    OdpovědětVymazat
  32. [30]: Aničko, dochází na nejhorší. Vzhledem k počasí budeme kytky s největší pravděpodobností ukládat už tento víkend. Malé oleandry a klasické ibišky, které mám také přes léto venku jsou v místnosti, kde se méně topí. Velké oleandry, bouganvilee, solanum jsou na svělé chodbě a po celém schodišti. Musím se vázat, aby se kolem nich dalo projít. A pak máme světlý světlý sklep, v podstatě původní dílnu a tam do regálů ukládám muškáty a na police fuchsie a agáve. Je to vždycky akce, kterou nemám ráda. Nejvíc práce mi však dá to, že já při ukládání muškátů si rovnou dělám sadbu na příští rok a tu mám pak na okně v chodbě. Náš dům je v zimním období jako botanická zahrada. Přemýšlím o kytkách už od pondělního večera, kdy jsem viděla předpověd' počasí.

    OdpovědětVymazat
  33. Nádhera, krásné kytičky. Ty jsi věděla, jak mi udělat radost..

    OdpovědětVymazat
  34. Krásně ti to kvete! Já mám bohužel už jen jeden poslední - taky se mi podařilo je zabreberkovat a jen tenhle jeden to přežil.

    OdpovědětVymazat
  35. [33]: Děkuju moc, kdybych ti mohla pomoci, ne jen udělat radost.

    OdpovědětVymazat
  36. [32]:Jako u nás, z domu uděláme bydlení pro kytky, ze tvého vyprávění soudím že prostoru máš více, mám například voskovku, někde na fotkách by jsi ji našla, vyvázali jsme ji na stěnu, můj manžel pro ni vyrobil mřížku a zabírá několik metrů čtverečních, ale za tu práci a dvacet let péče mě holka odměňuje množstvím květů a silnou kořeněnou vůní po celém domku a takových kolosů mám víc a ty opičárničky co pro ně vymýšlíme na zimu, by tě i pobavily.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤