Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 1. října 2011

Podzimní makro


Už týden má nadvládu podzim.
Počasí nám však nahrazuje to, co v létě chybělo a to bylo Slunce.
Je jen škoda, že už je nízko a dny jsou kratší. Ale i když kratší, jsou krásné.
Dnes (než jsem se poprala s vkládáním fotek, měla bych napsat včera) jsem šla relaxovat na zahradu a když jsem procházela kolem rozkvetlé fuchsie, rozhodla jsem se, že jí musím zdokumentovat. Vrátila jsem se do bytu pro fot'ák a když už jsem ho měla v ruce, tak jsem se prošla po zahradě a fotila.
Vždyt' já na té své zahradě nebyla dva týdny.

Zvu Vás proto na prohlídku mé zahrady, i když je ted' trochu zanedbávána.

Fuchsie se nádherně rozrostla a kvete. Je vidět, že můj muž o zahradu pečuje a pilně zalévá.
Detail květu fuchsie z předchozí fotky.Jiřiny nádherně kvetou, tak na ukázku jeden z květů.Oleandry, kterých mám více než dvacet, také kvetou. Zanedlouho je budeme muset "nastěhovat" na zimu do domu.

Další rostlina, která přezimuje na chodbě - solanum. Říká se jí také hořcový stromek.

V domě bude také přezimovat plumbago - olověnec.Begónie budou také "zimovat" v domě.Muškáty přezimují ve sklepě. Každý rok si z nich připravuji "řízky" na příští jaro. Jsem docela úspěšná, už několik let se mi daří je pěstovat.



Je to jen malá ukázka, kromě převislých a klasických muškátů, mám i anglické.

Surfínie stále kvetou, i když jejich listy už moc nezdobí. Ale ještě mají spoustu poupat.Afrikány mají mnoho různých květů.

Lichořeřišnice hýří barvami.Slunečnice také ještě kvetou.

Fotek jsem na zahradě udělala spoustu. Tohle je malá ukázka toho, čemu můj muž říká "bush".Smějící se
Na závěr malý doklad toho, že by bylo potřeba se zahradě víc věnovat. Musíte však uznat, že odkvetlá pampeliška je nádherná.
A já si můžu jen povzdechnout, za ty dva týdny jich na zahradě odkvetlo několik. To zase ten trávník bude vypadat. Smějící se

34 komentářů:

  1. No vida, já znám lichořeřišnici(strašný jméno)jen jako léčivou rostlinu a ona je to taky okrasná květina. Pampeliška na konci září je pro mně docela překvapujícím jevem.

    OdpovědětVymazat
  2. ta pampeliška je asi nejhezčí.... v jednoduchosti je krása :)

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, ta vaše zahrádka, je pořád ještě samý květ, manžel se o ni opravdu stará na jedničku. Některé rostlinky jsem znala, ale hodně názvů jsem si přečetla poprvé. Třeba solanum, nebo olověnec jsem fakt viděla poprvé. Víkend se má vydařit, třeba si na chvilku sedneš na zahradu a budeš se kochat tou květinovou krásou.

    OdpovědětVymazat
  4. Já myslím, že pampeliška je krásná i nerozkvetlá. Nicméně ta vaše zahrádka je opravdu úžasná. Tvůj manžel je vskutku vzorový zahradník :) Je vážně hezké vidět na konci září takovou barevnou nádheru!

    OdpovědětVymazat
  5. oleandry máme taky,fuchsie mamce nejdou

    OdpovědětVymazat
  6. Krásne fotky, ale jesenné mi moc nepripadajú, skôr baboletné

    OdpovědětVymazat
  7. Ty fotky jsou okouzlující ^^

    OdpovědětVymazat
  8. to je nádhera. To se s mojí zanedbanou zahradou nedá ani srovnat. Moc pěkné fotky. Ty fuchsie se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  9. Ach jo, tiše závidím. Jen mi nejde do hlavy, jak se ti to vejde všechno domů přes zimu. To musíš mít zarovnané chodbu, schody(pokud jsou). Jste moc dobří pěstitelé a fotky jsou podařené.

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Asi mají barák jako hrad, který velikostí soupeří s nedalekým letohrádkem Hvězda na Bílé Hoře.

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Jméno má ta kytička opravdu hrozné, ale já jí pěstuju jen jako okrasnou.

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné fotky. Miluju focení květin

    OdpovědětVymazat
  13. No vidíš, já to dělám zcela opačně, olendr dávám ven už v dubnu a fuchsie v květnu .Máš tu fuchsii nádherně rozkvetlou, mě letos začaly stávkovat s kvetením. Už budou potřebovat zase přesadit, to bude asi tím. Jinak mi to v tom exploreru nejde, teď jsem na mozillovském počítači tak to jde...a navíc mi v tom exploreru nejdou přehrávat ani videa.

    OdpovědětVymazat
  14. Moc krásné fotky.   

    OdpovědětVymazat
  15. Jaště jednou jsem se podívala na odkvetlou pampelišku-je také nádherná.

    OdpovědětVymazat
  16. Jiřiny. To jsou báječné kytky na focení.

    OdpovědětVymazat
  17. Alenko nádherné snímky květin. Také mě vše na balkoně kvete,ale je znát nastupující podzim.

    OdpovědětVymazat
  18. Fuchsie je nádherná, je vidět vzorná péče!! Ostatní kytky také. Počasí jim přeje, ale bez neustálé dodávky vody to v tom suchu nejde. Doufám, že už je líp.

    OdpovědětVymazat
  19. [15]: Musím se přiznat, že já už fuchsie nepřesazovala několik let. Jen je každé dva týdny během pobytu venku přihnojuju hnojivem na muškáty. To je veškerá moje péče. A u přesto se mi odvděčují takovou záplavou květů. S tím počítačem je to opravdu zvláštní, mě to funguje jak s Mozillou, tak i Explorerem.

    OdpovědětVymazat
  20. Krásné obrázky, mám ráda květiny, i když až jednou (snad) budu mít svojí vysněnou zahrádku, asi je pěstovat nebudu, páč na to jsem antitalent. Navíc, do budoucna plánovaný baráček budeme mít malý jako klícku, takže by se to tam na zimu ani nevešlo .

    OdpovědětVymazat
  21. Máš úžasnou rozkvetlou zahradu, už fuchsie hýří barvami. Jiřiny miluju taky, ale i begónie, a strašně vděčné jsou afrikánky, kvetou dlouho, jsou nenáročné a prý jsou výborné v jahodách, neboť odpuzují nějaké červíky, které napadají jahody.

    OdpovědětVymazat
  22. Když se tak koukám na tu nádheru, žasnu. Jak to všechno stíháš a je vidět, že se daří, protože máš kytičky ráda a pěstuješ je s láskou. Je to nádherná směsice barev a tvarů, některé z nich jsem také viděla i slyšela po prvé! Gratuluji k té nádheře!

    OdpovědětVymazat
  23. Jestli je takhle krása "zanedbávána", tak to je zanedbání potřeba pořád!   

    OdpovědětVymazat
  24. [22]: Děkuju moc za pochvalu. Taky nejsem žádný talent na kytky, v mládí byl pro mě nejhorší trest, když jsem musela pracovat na rodičovské zahradě. Jsem naprostý laik a způsobem pokus-omyl, jsem si pár znalostí osvojila.

    OdpovědětVymazat
  25. Krásné fotky, závidím ti takovou barevnou podívanou...

    OdpovědětVymazat
  26. [27]: Děkuji za pochvalu. Některé kytky vydrží, i když se o ně téměř nepečuju. Mám v práci tchýnin jakzyk (jak příhodné) a když tam nejsem, nikdo ho nezalévá. V létě odjíždím na tři týdny na dovolenou a on to vždy zatím přežil. Takže to je odolná rostlina, ovšem její květ není nic moc.

    OdpovědětVymazat
  27. Ali, ty musíš mít pohádkovou zahradu! Tolik nádherných kytek!!!   

    OdpovědětVymazat
  28. Dneska nebudu číst ostatní komentáře, místo toho projedu ještě dvakrát ty překrásné detaily kytiček a nejraději bych tady brebentila o tom jak děláš to, a jak ono, čím hnojíš a jaké postřiky používáš na mršky co mě pijí krev spolu s mízou. atd........... to by bylo dlouhé.

    OdpovědětVymazat
  29. Náhodou som sem klikla z Hankinej Českej krajiny a hneď ma zaujala fotka oleandrového kvietka a k nej text. 20 oleandrov? Tak to je tromf aj tej mojej zbierky, ktorú som ešte pred dvomi rokmi mala. Bohužiaľ, zostal mi z nej jeden nekvitnúci oleander. Musím ale povedať, že bývam v panelákovom byte a každú zimu som mala problém, ako moje oleandre prezimovať. Až prišiel rok, kedy som ich nemala kde, tak mi okrem jedného všetky zamrzli. Aj ostatné fotografie kveto sú krásne.

    OdpovědětVymazat
  30. ahojte hele je mi teprv 7 a potrebuju vedet jaky kytky kvetou na podzim a na jaro a yimu a na leto díky

    OdpovědětVymazat
  31. great website, I'm gonna take a look at it tomorrow, thanks my friend!
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤