Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 18. října 2011

Pauza

Byla jsem nucena udělat si blogovou pauzu.
Není to proto, že by mi blog začal vadit, nebo že nemám témata o kterých bych psala, či fotografie, které bych tu mohla prezentovat. Opak je pravdou. Témat a fotografií mám spoustu, ale to, čeho se mi nedostávalo, byl čas. Přitom se mi po blogu a zejména blogových přátelích zastesklo. Prostě mi ti moji lidé chyběli.

Čas - už ve svém předchozím článku jsem se zmínila o tom, že musím zlikvidovat kytky. Ten výraz není úplně přesný, spíš by se hodilo zazimovat, ovšem v některých případech to jako likvidace vypadalo.
V pátek ráno jsem vstávala brzy, manžel byl doma, tak jsme společně vyrazili na velký víkendový nákup. Kdyby jen víkendový. Za dobu mé nemoci muž kupoval jen to nejnutnější, takže se jednalo o doplnění základních potravin. Bylo krásné i když studené dopoledne. Tím, že jsem ve čtvrtek nestihla předpověd' počasí, krátce jsem zapnula počítač, abych se podívala na stránky Českého hydrometeorologického ústavu. Je to jasné, noc na sobotu bude mrazivá, je rozhodnuto.
Vzala jsem si fot'ák a oběhla jsem celý dům, abych si naposledy zdokumentovala letošní "kvetení".
Muž mi mezitím začal snášet z oken truhlíky, které jsem v květnu stěhovala do bytu sama. Tehdy nemohl, protože byl po operaci. Když jsem viděla tu záplavu květů, bylo mi mých kytek líto.
Pracovní stůl jsem si dala na trávník do míst, kam svítilo sluníčko. Zahájila jsem báječně, protože mi hned na začátku jeden truhlík spadl, girlandy květů byly natolik dlouhé, že se převážil. No báječně, mám z toho řezanku. Stříhala jsem jednotlivé větve a z vrcholů jsem si dělala "řízky" na příští rok. Odpoledne se zastavily naše děti, tak pomohly s vynesením největších oleandrů do patra a mezipatra domu. Potom ještě odtransportovaly agáve do garáže. Na chvilku jsem přerušila práci a těšila se z přítomnosti vnuček. "A babí, proč ty kytičky takhle stříháš?"
"Aby se mi vešly do regálu".
"A babí, můžu si vzít ty kvítky?"
"Samozřejmě, já ti ještě nějaké natrhám, abys měla pěknou kytičku."
Vzpoměla jsem si, jak jsem v létě lamentovala nad mladší vnučkou, která za mnou přišla s olámanými květy muškátů. A ted', paradoxně, jim ty květy dávám.

Potom za mnou přišel syn a řekl mi větu, která mě dojala. "Víš mami, pro vás s tátou už je to rutina, ty vnoučata, ale pro nás je to novinka. Tak vám chci říct, že v květnu budete mít další vnouče". Měla jsem obrovskou radost a v podstatě jí mám pořád. Když pak všichni mladí odjeli, nevnímala jsem to, že mě zebou nohy a že likviduju své milované kytky. V duši mě hřálo to synovo sdělení. Slunce se schovalo a já zjistila, že je mi opravdu velká zima. S mužem jsme přenosili truhlíky do garáže a rostliny, které jsem předchozí den ještě chemicky "neošetřila", jsem před garáží postříkala. Bylo bezvětří, tentokrát jsem se "neotrávila".

Když kytky oschly, byla už skoro tma. Nanosili jsme něco do domu, zbytek do garáže.
Byla mi pěkná zima. Bolely mě nohy, bolela mě i záda. Bylo krátce před osmou hodinou večerní, když jsem se dostala do bytu. Uvařila jsem konev čaje s citronem a na stůl postavila láhev s rumem. Muž přišel chvilku pro mě a pronesl: "Jsem servaný, jako rybíz". To já byla také. Dali jsme si čaj s rumem, abychom se zahřáli. Usnula jsem v sedě asi půl hodiny po příchodu domů, v ruce jehlice s rozpletenou čepicí pro vnučku. Když jsem navlékla zpátky oka, která mi ve spánku spadla, šla jsem se podívat po manželovi. Seděl v kuchyni za stolem a také spal.
V noci na sobotu jsem spala hodně špatně, záda mě bolela. Dvakrát v noci jsem se šla podívat na teploměr, abych zjistila, že je něco málo nad nulou. Muž se také převracel a špatně spal.

V sobotu ráno byly 2 stupně pod nulou. Byla jsem ráda, že jsme stihli vše dát pod střechu. Dívala jsem se z okna na jinovatkou zšedlou trávu a na bílou lavici, kde ještě včera bylo moje středozemí. Vzala jsem si vázací drát a šla na chodbu "zmenšit" oleandry, aby se kolem nich dalo procházet. Večer jsme se domů dostávali přes větve, které zabíraly celé schodiště.
Pak jsem šla do garáže a podívala se na souvislou plochu květin. Připadala jsem si jako v krematoriu, ostatně tak se cítím téměř každý podzim.
Pokračovala jsem ve stříhání a přípravě sadby na příští rok. Měla jsem pocit, že kytky neberou konec. Nohy a záda bolely. Šla jsem na zahradu a přinesla si zahradní židli, abych trochu ulevila nohám.
Potom se objevil muž: "Tak ty jsi marodila čtyři týdny a ted' tu sedíš na tý studený židli. Máš rozum?" Šel nahoru do bytu pro halogenová kamínka.
Vrátil se a pronesl: "Mám průser".
"Co jsi shodil?"
"No, takovou tu velikou, co fialově kvete".
Zvedla jsem své bolavé tělo a šla se podívat. Bouganvilea ležela na schodišti, zem všude a květináč na střepy. Sebrala jsem svou středozemní kytku a šla hledat vhodný květináč. Manžel zatím likvidoval nepořádek.
Ostříhala jsem polámané větve a bouganvileu jsem přesadila do nového květináče.
Vrátila jsem se do garáže a pokračovala ve stříhání muškátů.
V pozdním odpoledni přišel na návštěvu náš kamarád. Udělali jsme si "garážový mejdan". Seděli jsme u pracovního stolu, já ve vat'áku, muž ve staré bundě a popíjeli kávu. Já nepopíjela, já jí vypila na ex a pak si znovu navlékla rukavice a pokračovala v přípravě sadby.
Do bytu jsme se vrátili krátce před osmou hodinou a já se těšila, jak se podívám na Letopisy Narnie. Viděla jsem asi prvních dvacet minut a opět jsem usnula, tentokrát bez pletení.
Měla bych se podívat na počítač, zda někdo nepíše, či se podívat na blog. Myšlenku jsem zavrhla už cestou do koupelny a rovnou padla do postele.

V neděli ráno bylo něco málo pod nulou. Jinovatka znovu zdobila trávník. Před osmou hodinou jsem vzbudila manžela, aby stihl start Formule 1 a přitom už jsem vařila oběd.
Potom znovu do garáže a opět v rukách zahradnické nůžky.
Po obědě jsem se vrátila zpět do garáže. Manžel přišel chvíli po mě a sdělil mi, že kočka to má za sebou. Se slzami v očích jsem zvažovala, zda nechat kytky a jít kopat hrobeček, nebo zda dodělat kytky a kočku pochovat potom. Tak nám to ta holka stará kočičí nezvládla. Marodila se mnou. Zatímco mě čeká nástup zpátky do práce, kočku už nečeká
nic.
Během odpoledne jsem kytky dodělala. S mužem jsme je pak po postřiku proti škůdcům umist'ovali na místa, kde budou trávit zimu. Když bylo z větší části vše na svých místech, pustila jsem se do úklidu garáže. Stále jsem oddalovala to nevyhnutelné, co nás ještě čekalo. Kočku jsme pochovávali už za šera.
Počítač jsem opět vůbec nepouštěla.

Ráno jsem vstávala v nekřest'anskou hodinu, to je ve čtvrt na šest. Cesta do práce za naprosté tmy. V tramvaji jsem si četla a občas jsem se musela hodně soustředit na to, kde jsem, abych nepřejela. V práci jsem měla to, čemu se říká "spadlý řemen". Téměř čtyřtýdenní pauza vykonala své. Pak jsem likvidovala resty, které se tam za dobu mé nepřítomnosti nakupily a zjistila, že zanedlouho půjdu domů.
Odpoledne mi telefonovala dcera, že se s holkama staví pro nové čepice. Byly tu dříve, než jsem dojela z práce.
Jednu čepici jsem měla hotovou, druhou jsem dodělávala až dnes odpoledne. Holky v nich potom odjely v půl osmé domů. Věděla jsem že bych ještě potřebovala srovnat kytičky v pracovně a hlavně vyluxovat koberec na schodech, kam v sobotu manželovi spadla kytka. Ale co, zítra je také den. Stáhnu fotky, které jsem udělala já, nebo manžel a potom se konečně podívám na blog.

Tak tu jsem a rekapituluju, proč jsem měla pauzu.

Omlouvám se, že jsem tentokrát nikomu neposlala žádný komentář, ani jsem nereagovala na milá slova mých návštěvníků.
Slibuju, že se polepším. Kytky měly kvůli počasí přednost.Usmívající se

36 komentářů:

  1. No to je hezký. Kdyby ti syn nesdělil tu novinu s vnoučetem, tak by ses dál šťourala v těch svých kytkách a na nás blogové kamarády bys klidně dál kašlala. Ale protože si měla potřebu se pochlubit novým chystaným vnoučkem, tak si odložila kytky a na chvíli ses rozhodla nám milostivě udělit audienci.   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Neštengruj, kdopak z nás je tak pilný jako Alenka? Já určitě ne. Hřeším na to, že těch pár rostlinek mám na zasklené lodžii a v chodbě a pořád odsouvám jejich zazimování. Samozřejmě tak krásné nemám. Budiž odpuštěno a těším se na další článečky. Mám sice pak hrozné midráky, že jsem tak ,,nepracovitá", ale ať. Gratuluji k tomu budoucímu vnoučeti- je to radost.

    OdpovědětVymazat
  3. Jaké my jsme duše spřízněné, to snad ani není možné, jen s tím rozdílem, že já ještě říkám, budu-li žít udělám za rok opatření, něco rozdám , něco zlikviduji, ale na jaře je holky zase přesadím do většího a je to už tak daleko, že to nemůžeme unést ani ve dvou a kytky rozstrkáváme po domě tak vysoko, že na zalití si bereme štafle, žebřík a kladku na zdvihání, muži bude příští rok sedmdesát, já tedy doufám , že mě přežije a on zase říká že kvůli mým kytkám nebude moct ani umřít.

    OdpovědětVymazat
  4. Ali, teda klobouk dolů, máš doma takové malé zahradnictví a věřím ti, že na to zazimování padly všechny tvoje síly a už jsi neměla chuť se za námi podívat. No, hlavně, že už je to za tebou, tyhle práce taky nemám ráda. Zato zpráva o budoucím vnoučátku mě potěšila - hezky se ti to doma rozrůstá, a nejen kytky

    OdpovědětVymazat
  5. Nezbývá mi než se přidat ke komentáři č. 4 - KLOBOUK DOLŮ před takovou pilnou včelkou, jenom té práce co je vidět na fotografiích, to je teda moře a velemoře těžké práce!

    OdpovědětVymazat
  6. J8 bych se se svým fotoaparátem u tebe doma vyřádila! Tolik květinek bože to musí být ráj nejen pro tebe ale i pro včeličky! Že já mám jako čmeláčí dítě v krvi květiny?:) (moje příjmení )

    OdpovědětVymazat
  7. Zahrada si prostě svůj čas vynutí.

    OdpovědětVymazat
  8. Od teďka, se budu na domy v záplavě krásných květů, dívat úplně jinýma očima. Nějak jsem nepřemýšlela nad tím, co je za tím vším schované práce. Váš dům musel být okytičkovaný od prvního patra až po půdu a zahrada kolem něj, jakbysmet. Zpráva o novém vnoučátku, tě musela moc potěšit, rozněžnilo to i mě. Jestlipak to bude chlapeček?   

    OdpovědětVymazat
  9. Gratuluji, hlavně, aby vše s dalším skorovnoučátkem dobře dopadlo :).

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Vzpomínala jsem na své blogové kamarády a raději bych seděla před monitorem počítače, než likvidovat kytky. Ted' jsou pod střechou a já snad budu mít více času. Nicméně na další vnouče se moc těším a díky této informaci mě letos tolik nemrzela pravidelná likvidace květeny.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Děkuji moc a přeji si totéž.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak za prvé, kočičky je mi moc líto, vím sama jak to bolí, a ta tvoje dokonce počkala až budeš silnější a líp její odchod zvládneš. Za druhé, fakt to je u tebe jak pobočka zahradnictví...já už dost květin kvůli místu i mým zádům zlikvidovala, většinou to tahám nahoru na půdu sama, protože mrazy přijdou vždy v tu nejnevhodnější dobu když jsou všichni v práci. Však jsem taky po tom pátečním a sobotním lítání s květináčema a truhlíkama měla pár zádových šlehů tak silných, že jsem šla až na kolena na zem.... a z třetí velká gratulace k dalšímu vnoučeti . Jo a máš perfektní police na truhlíky, to bych taky někde potřebovala, jenže nemám kde.Jinak zase budou koníčci

    OdpovědětVymazat
  13. Alenko, nemám co dodat. V podstatě bylo všechno řečeno. Měla jsi opravdu hektický týden, zprávy krásné (i mně slzička ukápla nad dalším vnoučátkem), ale také smutné (chudinka kočička) a té práce co jsi zvládla! Také se hluboko skláním a přidávám se k Jarce. Ani já jsem netušila, co taková krásná květinová paráda v oknech dá práce! Krásně jsem si i početla, jedním dechem, díky za vše!

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Zvířátka nás provázejí kouskem našeho života a pak odcházejí, také to sama znáš. Já už žádné jiné zvířátko nechci, dcera mi nabízela novou britku, ale fakt ne. Když se budu chtít pomazlit s kočkama, půjdu k dceři.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Děkuju moc. Já byla také dojatá, když mi syn řekl o dalším dět'átku. Přiznám se, že už se na další vnoučátko těším.

    OdpovědětVymazat
  16. bouganvilea - moc pěkná fotka ! :)

    OdpovědětVymazat
  17. [4]: To já jsem ji chtěl jen tak kamarádsky pozlobit a ona to moc dobře ví.   To slovo "neštengruj" je takové krásně archaické, ale už bohužel vymírá, protože je nahrazováno slovem "nepruď".

    OdpovědětVymazat
  18. Mě se líbí ty police na truhlíky,aby kytky mohly přezimovat.Já už nyní pěstuju jen dva truhlíky muškátů.Nemám to kam dát v zimě.Jinak mám všude letničky.

    OdpovědětVymazat
  19. Jako v zámku šípkové Růženky.

    OdpovědětVymazat
  20. Žasnu, co všechno zvládáš, ale hlavně nad tou spoustou kytek. Krásná je zpráva o novém vnoučátku, gratuluju. Kočičky je mi líto..

    OdpovědětVymazat
  21. Durmaniiii, tak to byla spoustu let moje pýcha potom také přestali kvést, tak jsem jim začala vyhrožovat, když nevykvetete půjdete na kompost, tak raději spáchali sebevraždu, jako ty tvé, z klacků si kamarádka nadělala řízky a u ní, tak to by jsi musela vidět, když se jí ptám,jak to dělá, tak říká, moc se s tím hrabeš, čím blbější sedlák, tím větší brambory.

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: Já myslel nejen ty květiny, ale i ten spánek.

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Spánek - v tom máš pravdu. Za normálních okolností spím v průměru 6 hodin denně a stačí mi to. Ale po tom pracovním víkendu jsem byla utahaná tak, že bych usnula asi i ve stoje.

    OdpovědětVymazat
  24. Ali, vůbec se nedivím, že jsi neměla čas. Zazimovat tolik kytek dá opravdu spoustu práce, jenom mám obavy, abys to zase neodstonala, musela jsi pěkně vymrznout. Máš můj veliký obdiv, nedovedu si představit, že bych něco takového zvládla!

    OdpovědětVymazat
  25. na pauze nie je nic zleho, ale je fajn ze si knam zaskocila msim sa priznat ze ja k pestovani kvetov ktovie aky vstah nemam.. ale rada sa na ne divam

    OdpovědětVymazat
  26. Tedy ty tvoje květinky, to pomalu vydá na práci na celý úvazek! Tak fotka plné garáže mě dostala.

    OdpovědětVymazat
  27. [26]: Práce je to opravdu hodně, ale dělám jí už několik let. Měla jsem obavu, abych neprostydla, ale v garáži jsem si topila. Horší je to tady v práci, kde nám z úsporných důvodů ještě netopí, vyfasovali jsme fleecové bundy, prý to pana šéfa vyšlo levněji, než zatopit.

    OdpovědětVymazat
  28. Někdy dostáváme dary a když to přijde, a my takový dárek dostaneme, musíme začít myslet na sebe na své zdraví, abychom si ten krásný dárek, dlouho a ve zdraví a pohodě užívali, blahopřeji.

    OdpovědětVymazat
  29. Nádhera. Moje babička měla taky plno kytek, pamatuji se, jak jsme je nosili do sklepa  a já jsem to nesnášela. Ted nemám moc místa, tak mám kytek mnohem míň. Jsu šikulka a ty police jsou prima. Gratuluji k budoucímu vnoučátku.

    OdpovědětVymazat
  30. Ali, úplně tě chápu, něco podobného máme doma, ale v menším, tvému "zahradnictví" se to určitě nevyrovná! Jenom, aby to opět neodneslo zdravíčko. Doufám, že jste při tom shonu, stačili oslavit budoucí vnoučátko.

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: Aničko, moc děkuju za přání. Doufám, že si dar v podobě dalšího vnoučátka užiju.

    OdpovědětVymazat
  32. Já se hlásím jako další zhazovač kytek! vlastně asi spíš shazovač!

    OdpovědětVymazat
  33. Tedy, zlatíčko, to byl opravdu nabitý víkend! A máš pěknou úrodu kytek a květináčů, to je přehlíka, jak v zahradnictví... jsi velká kytičkářka.

    OdpovědětVymazat
  34. Milá Alenko jsi pilná včelka. Čas nás honí neustále asi všechny jen s malým rozdílem. Je mi líto to s tou kočičkou, ale tak už to je jeden život končí a druhý začíná a vůbec není rozdílu mezi zvířátkem či člověkem.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤