Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 8. srpna 2012

Ty zpíváš líp


Svého babičkovství si opravdu užívám plnými doušky.
Myslím si, že určitě nejsem sama, že obdobné pocity zažívá většina z nás, kteří jsou prarodiči.
.
Je to krásný pocit, který je navíc umocněn i tím, že vnoučata jsou v této mé životní etapě asi to nejkrásnější, co mě mohlo potkat. Spíš bych asi měla napsat - co nás mohlo potkat, nebot' v názorech na prarodičovství, se s manželem shodujeme. Svá vnoučata milujeme a snažíme se využít každého okamžiku, kdy s nimi můžeme být, protože nás svou přítomností obohacují.

.
Vnouček je ještě malinký, včera mu byly tři měsíce. Když se skloním nad kočárkem a vidím jeho úsměv, jsem št'astná.
A že se umí usmívat. Smějící se

.
Holčičky už jsou větší a já se bavím jen tím, když poslouchám jejich "dospělé" řeči. Nejkouzelnější jsou, když si myslí, že jsou samy. To je potom hodně těžké udržet "poker face" a nerozesmát se nahlas.
.
Byli jsme na zahradě, seděli jsme v altánku a holky jezdily na tříkolce před garáží. Najednou se ozval řev a slyším Emu, která pronesla: "Tak a du to na tebe žeknout." Bočnice u altánu byla zatažená. Sára doběhla Emu a prosila jí, aby na ní nežalovala. Ema byla rozhodnutá nám všem sdělit, co její o rok a půl starší sestra vyvedla. "No, tak dobře", pronesla Sára. "Tak si teda žaluj, ale já s tebou už nebudu kamarádit." Seděli jsme za plachtou asi metr od diskutujících holčiček a snažili se, abychom nevyprskli smíchy. Pro ně jsme byli daleko, až za plachtou. "Tak dobže, já jim nic nežeknu", svolila Ema. Holky se vzaly za ruce a svorně odešly znovu jezdit před garáž.

.
A v tom jsem zaslechla smích.
Sousedka za plotem, která trhala rybíz, se chechtala a utírala si slzy od smíchu. Sama je také dvojnásobnou babičkou. "Ty jsou jako ti naši kluci, ale měla jsem co dělat, abych se nezačala nahlas chechtat."
.
Shodly jsme se, že nás babičkovství baví a že si ho obě náramně užíváme.
A pak mi sousedka začala vyprávět o svém mladším vnoučkovi. Je o půl roku mladší než Sára a je napůl Ital. Matteo chodí do školky s Nellinkou Gottovou a je do ní celý paf. Před prázdninami měli ve školce besídku pro rodiče. Matteův tatínek Claudio byl v té době v Itálii, tak šla s maminkou babička. Gottovi byli oba. Besídka byla kouzelná a nakonec Karel Gott dětem ve školce zazpíval.

Když se tatínek vrátil z Itálie, Matteo mu vypravoval o besídce a sdělil mu, že Nellinky tatínek jim na besídce také zpíval.
"A jak zpíval?", zeptal se tatínek.
"Ty zpíváš líp."
.
Nejsou ty děti kouzelné?

31 komentářů:

  1. To je fakt kouzelné. Jak jsi popisovala ten sesterský rozhovor mezi Sárinkou a Emičkou, můžu říct, že bych se chechtala taky. Tohle jsou totiž nejlepší roky s děckama, to je věk, kdy jsou nejkreativnější a nejvíc své a mají fantazijní nápady. Pak začnou chodit do školy a formovat se do průměru...

    OdpovědětVymazat
  2. Jo , naše holky když byly malé tak taky měly spoustu správných " vejšplechtů " , v tom se děti nališí . A čím jsou menší , tím víc si myslí , jak jsou moc dospělé .

    OdpovědětVymazat
  3. Je to krásné a radostné, škoda že tak rychle vyrostou, po dvacátém roku se to obrátí, a legrace, je prý s námi starými.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně a mile napsané, v té záplavě depresivních článků, co se tu všude kolem poslední dobou hemží, je to jako balzám na duši.

    OdpovědětVymazat
  5. Jéjda to bylo Alenko, tak milé vyprávění, že se tady před obrazovkou počítače úplně rozplývám a usmívám se jak měsíček na hnoji. Máš nádherná vnoučata a jsou teď v tom nejbáječnějším věku.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné vyprávění o babičkovství a nejenom.Děti jsou děti,ale že si ty dvě rozumí?A je krásné,že děti skutečně řeknou,co mají na srdci.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]:-[8]: Moc Vám všem děkuji za milé komentáře.

    OdpovědětVymazat
  8. Milé povídání. Zvlášť se mi líbil výrok, že Matteův tatínek zpívá líp než Mistr.     

    OdpovědětVymazat
  9. Maruška-Fukčarinka8. srpna 2012 v 16:56

    No to je krásné vyznamenání pro tatínka Matea , komu čest, tomu čest

    OdpovědětVymazat
  10. No to je nádherné! To se opravdu ničím vynahradit nedá. Já dnes potkala dceru mé bývalé kolegyně, tak jsme chviličku pokecaly, nechala jsem pozdravovat její maminku a ona říkala, že jí hlídá dceru a jestli jsem také hlídací babička. "Já bych hlídala, až bych brečela", řekla jsem já, "ale koho? Nejmladšímu vnukovi je už 15 let a má slečnu"

    OdpovědětVymazat
  11. Při čtení tvých článků o vnoučatech se docela začínám těšit až taky budu babičkou. Sice doufám, že to ještě nějaký ten rok nehrozí (Bára má teprv 21), ale blíží se to.

    OdpovědětVymazat
  12. Jo, děti většinou mívají jiná měřítka než dospělí.

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Jestli bude tvoje dcera jako mí synové, tak si na babičkovství asi ještě počkáš. Těm mým je 29 a 27, a vnoučata v nedohlednu. Oba si totiž na nějaké vážné vztahy nepotrpí. Oni se ti mladí teď do rodičovství nijak nehrnou.

    OdpovědětVymazat
  14. Máš hezké zážitky s vnoučátky, chlapeček roste jako z vody, není to tak dlouho co se narodil a už je to kus chlapa!

    OdpovědětVymazat
  15. Máš šikovná vnoučátka Já na chvíle z dětství strávené u babiček a dědečků vždy velmi rád vzpomínám...

    OdpovědětVymazat
  16. Jsou to takové roztomilé cácorky. Já si bohužel vnoučat dcery moc neužívám, protože celý den pracují a pak už spí. A když nepracuji tak jsem v Praze.

    OdpovědětVymazat
  17. A z mého pohledu taky všichni zpívají lépe než Gott.

    OdpovědětVymazat
  18. [21]: S advokacií máš pravdu Byla to krásná léta Já mám ještě obě babičky, ale dědečka již jen jednoho.

    OdpovědětVymazat
  19. Zvláštní... Právě jsem si vybavila všechny chvilky a zážitky ze školy díky tomuto článku. Jako by to bylo včera, kdy jsme říkávaly " Já to na tebe řeknu! Né prosím, nedělej to - Jinak se s tebou nebudu bavit!" No jo, občas se mi po těch časech stýská. Teď už jen stresy se školou a žádné bezproblémové hraní na pískovišti :P

    OdpovědětVymazat
  20.    Alenko, i děti pozanjí kdo umí lépúe zpívat    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  21. To jsem se zase zasmála :) babička ještě nejsem a pravděpodobně hodně dlouho nebudu. Neumím si to zatím představit, ani to, že mívají babičky radost ze svých vnoučátek. Já osobně se pořád cítím jako dítě. A moje zájmy se kluků zatím moc netýkají, takže i vlastní dítě bude ještě v nedohlednu. Pravda, někdy mívám zaláskované pocity, ale žel Bohu, vždycky se zamiluji do někoho zadaného, nebo do někoho, s kým prostě chodit nemůžu. Ale už jsem si na tu svou smůlu v lásce zvykla.

    OdpovědětVymazat
  22. Babičky jsou nejlepší! K babičkám jezdím odmalička a i teď se za nimi alespoň jednou za týden vypravím. S babičkami se nejlépe povídá, ony nejlépe poradí, babičky také nejlépe vaří! Pokaždé, když za babičkami přijdu, obě mají navařenou nějakou dobrotu, a tak přeci neodmítnu pozvání na oběd ... Babičky jsou zkrátka k nezaplacení!

    OdpovědětVymazat
  23. Malé děti jsou kouzelné a bezprostřední, Ali, to je bez debat. Taky si náramně užívám babičkovství a někdy se můžu potrhat smíchy, když začne starší vnučka rozumovat a okřikovat mladší sestřičku. Té je teprve rok, mluvit ještě neumí a všemu se směje.

    OdpovědětVymazat
  24. [22]: Přiznávám se, že já se také občas svých vnuček zastanu a trochu dceru usměrňuji. Babičky už asi takové jsou.

    OdpovědětVymazat
  25. [21]: Já chodím domů až kolem deváté a to už jsou děti v posteli. A navíc bydlí 30 km ode mne a víkendy chtějí mít jen pro sebe. A taky se necítím pořád jako dědeček.

    OdpovědětVymazat
  26. No to tedy JSOU roztomilé. Já čekám a čekám...a nic. Moc mě to ještě netrápí, ale až to přijde, budu celá poprděná. Ale že mi manžel řekne, jak se těší (tento týden), to jsem tedy nečekala. Jen aby se dočkal. Dnes to ti mladí vedou nějak jinak...

    OdpovědětVymazat
  27. Roztomilý článek. Není na bezprostřednost našich miláčků. Já už mám taky vnoučata, která mají svoje zájmy a o nějakou péči babičky a dědečka už nestojí.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤