Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 5. srpna 2012

Projekt VSTUPENKA

.
VSTUPTE - tedy pokud máte vstupenku.
Kousek papíru, někdy jen obyčejný, potištěný, jindy grafické dílo, či v poslední době i jiný kousek materiálu (viděla jsem i keramickou placičku), nás opravňuje k tomu, že máme právo vstoupit. At' je to do kulturního stánku, či do památky.
.
Přiznám se, že by mě samotnou nenapadlo psát a cokoli zveřejňovat na téma vstupenka, ale u Zeleného kavalíra jsem objevila tento zajímavý projekt.


Reagovala jsem v komentáři a slíbila, že zveřejním nějaké staré vstupenky.
.
Byly časy, kdy jsem si je lepila do cancáku. Zvláštní slovo, ale ti, kteří někdy jezdili na čundr, či slušněji řečeno trempovali, si takto pojmenovali sešit, kam si zapisovali cesty, které absovovali po naší krásné zemi. Poznamenávala se do něj setkání s lidmi, potlachy a také se do cancáku lepívaly nejen jízdenky, ale i vstupenky.
Člověk míní a .... já svůj cancák nenašla.
Ne, že bych měla doma nějaký velký nepořádek, o ten menší se mi pravidelně starají vnoučata, ale v minulém roce jsem reorganizovala knihovny, zapisovala si knihy do počítače a při té příležitosti jsem svůj cancák pravděpodobně někam založila. Stává se mi to. Když jsem letos v únoru psala o svém maturitním plese, chtěla jsem přiložit stužku s nápisem "Maturant 1972". At' jsem hledala, jak jsem hledala, stužka nebyla.
A ted', při hledání cancáku - ejhle, stužka je na světě.
Jen tak přemýšlím, při jaké příležitosti, či při hledání čeho, narazím na ten svůj starý sešit, který se mnou procestoval hodně veliký kus naší země.
.
Vstupenky jsem slíbila a sliby se mají plnit.
.
Mou záchranou je to, že si ukládám divadelní programy a občas do nich vložím vstupenku. Opravdu ale jen občas. Programů mám celou krabici a vstupenek v nich vložených jen pár.
.
Začnu vstupenkami z kulturních akcí. Je možná zajímavé porovnat, jak se ceny vstupenek rok od roku zvyšují.
.
Tato vstupenka je z ledna 1977 a Kočičí hra patři k nezapomenutelným představením. Dovolím si tvrdit, že jedním z nejlepších, která jsem kdy na prknech, která znamenají svět, viděla. Herecký koncert dvou velkých dam našeho divadla - Dany Medřické a Vlasty Fabiánové, kterým zdárně konkurovala Luba Skořepová. Cenu si bohužel už nepamatuji, ze vstupenky jí nelze zjistit, pravděpodobně byla na utržené části.
Václav Havel se stal nejen presidentem, ale i fenoménem. Shlédli jsme tuto jeho hru za pouhých 35,-- Kčs - ještě za Československa. Absurdní drama nikdy nepatřilo a asi ani nebude patřit k mým oblíbeným. Viděla jsem více Havlových her a tuto pokládám za jednu z nejlepších. Možná i proto, že v hlavní roli se představil můj oblíbený herec Jiří Bartoška.


Ve stejném divadle o šestnáct let později a už za 300,-- Kč. Anton Pavlovič Čechov - to je klasika. Mnohem známější jsou hry Tři sestry, Višňový sad či Racek. Platonova jsme si vybrali i proto, že zde hrál syn mojí spolužačky. Každopádně nás toto představení nezklamalo.

Nezapomenutelné představení, drsné, syrové a kruté - na druhé straně herecký koncert Juraje Kukury a jedno z posledních představení Jiřího Zahajského. Cena shodná s předchozím 300 Kč.

Malá směs vstupenek z různých divadelních představení.
- Na letní Shakespearovské slavnosti chodíme pravidelně, vstupenka se zachovala z předloňského roku.
- Divadlo bez zábradlí a skvělé představení, ve kterém podali brilantní výkon Veronika Freimanová a Zdeněk Žák v režii Jiřího Menzela. Viděli jsme později i pokračování tohoto dialogu dvou herců - Další roky ve stejnou dobu. Tato obě představení se stále ještě hrají.
- Caligula - krutý příběh šíleného římského císaře byl hereckým koncertem Jiřího Langmajera.

Tato vstupenka už na mém blogu je u článku o představení muzikálu Robin Hood .
Dostali jsme je k Vánocům, cena na nich byla zabílena, ale vím, že jedna stojí Kč 700,--.
Od roku 1991 je to 20x více.


A i když se mi nepodařilo najít již výše zmíněný cancák, kde mám různé vstupenky, přeci jsem jich pár našla mezi pohlednicemi a leporely, které si kupuji při návštěvách hradů a zámků. Za svůj život už jsem jich navštívila mnoho.

Tato vstupenka je velice zajímavá. Je to v podstatě pohlednice, jak je vidno z její druhé strany a je možnost jí po prohlídce Orlíka i někomu poslat. Já této možnosti naštěstí nevyužila, proto jí mohu mít zde.

Hrad Točník a i nedaleko ležící Žebrák jsou našim častým cílem, jezdívali jsme sem s dětmi, pak i sami a plánujeme výlet i s vnučkami. Jen až ta mladší ještě trošku povyroste.


Na závěr se musím Zelenému kavalírovi omluvit. Historické vstupenky, které jsem v komentáři slíbila, jsem nenašla.
.
I když 35 let, které uplynuly od shlédnutí Kočičí hry, je u
ž také trochu historie.:-)

30 komentářů:

  1. Alenko, máš můj obdiv, já kdybych hrabala sebe víc, tak nenajdu nic ... sběratelka teda nejsem a vstupenky také nemám, ale na druhou stranu, je to moc hezké vzpomínání. Do divadla chodíme hodně, ale nikdy mě nenapadlo, si schovat vstupenku, ale kdoví, zda to také jednou neudělám jako milou vzpomínku. Pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Vstupenky shromažďuju podepsané číšníkem a s názvem, co jsme si dali, z výletů. V divadlë jsem nebyla od poslední maturity (mimo povinný dozor s učni). Lituju, ale co nadělám. A v kině - taky od předposlední maturity - a taky něco, z čeho jsem po dvaceti minutách zklamaná odešla. Teď se dívám na malý králíčky...

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné nedělní ráno, často si říkám "To až v příštím životě...". Toto je jeden z důvodů - nic si neschovávám a když, tak jen tak halabala a po čase to stejně vyhodím - a pak mě to mrzí. Abych s tím začala teď, to už je pozdě po tolika nezaznamenaných událostech...Obdivuju tvoji systematičnost....pro mě je svým způsobem něco podobného blog.

    OdpovědětVymazat
  4. To je zajímavý projekt. Už jsem sbírku vstupenek viděla u Corly a teď u tebe. Vstupenky si vždycky chvilku taky nechám, ale protože je nedávám na jedno místo a jen tak se povalují, v rámci úklidu, je nakonec vždycky vyhodím. Teď vidím, že je to škoda. Vstupenky jsou moc hezké a krásně se nad nimi vzpomíná na navštívená místa.

    OdpovědětVymazat
  5. Kočičí hra je geniální věc, a Dana Medřická v ní byla zcela nepřekonatelná. A druhá skvělá věc je Dům na nebesích. Tady se zase našli v rolích Jiřina Bohdalová s Petrem Nárožným....vstupenky asi bohužel také žádné nenajdu, a v poslední době jsem nikde nebyla krom psích výstav a tam vstupenku jako vystavující nepotřebuji. A propo, snad to vyjde a v listopadu budem na podzimních Letňanech, jsou dvoudenní tak konečně tě ráda uvidím a přivítám u kruhu....

    OdpovědětVymazat
  6. Omlouvat se nemusiš, vstupenky jsou krásné a povídání k nim je zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  7. Ráda bych se také zúčastnila, ale všechno vyhazuji.

    OdpovědětVymazat
  8. Je to hezký nápad. Ty jsi, Alenko, shromáždila pěkné kousky. Také někde pár vstupenek mám, ale ví Bůh kde. Obyčejně je vložím do nějaké knihy, aby se nepomačkala. Podívám se po nich, ale nic neslibuji. Rozhodně jich nemám tolik.

    OdpovědětVymazat
  9. To znám , když něco zapomenutého hledám , obvykle nic nenajdu a pokud to najdu , tak někdy jindy a někde jinde než jsem původně myslela . Vstupenky nabídnout nemohu , obvykle si je nechovávám .

    OdpovědětVymazat
  10. Kouzelné připomínky. Taky jsem si je kdysi schovávala, ale uplavaly v roce 1997. Nyní už skoro nikam nechodím, tedy kina, divadla. Jen na literární večery, ale to jako člen literárního klubu, většinou bez vstupenky.

    OdpovědětVymazat
  11. To je zajímavý projekt, akorát já bych do něj rozhodně přispět nemohla, protože vstupenku vlastním asi jenom jednu .

    OdpovědětVymazat
  12. Obdivuji, jsou, nebo brzy budou to, faksimile, o svém sběratelství mám často pochybnosti, někdy i tendenci k ráznému vytřídění, ale když to potom někde vidím, tedy mě to utvrdí že sbírat se má. Hezké

    OdpovědětVymazat
  13. No to by mne ani nenapadlo a jak vidím, je to škoda-no co nadělám.

    OdpovědětVymazat
  14. Je to moc krásné a zajímavé vzpomínání. Já si jednak vstupenky také neschovávání, a pak také by jich mnoho nebylo. Škoda, já sama osobně bych občas ráda, ale manželovi to nic neříká. Tak nic. Ale vždy, když jedeme někam, kde jsme ještě nebyli, kupujeme si - vlastně spíš kupovali jsme si pohlednice. Jak v cizině, tak u nás doma. Těch mám plnou krabici a kdoví, v kterém kontejneru jednou skončí. Škoda, rádi se v tom přehrabujeme a vzpomínáme. Možná si to jednou někdo rád vezme, co já vím. Ale rodina určitě ne.

    OdpovědětVymazat
  15. Maruška-Fukčarinka5. srpna 2012 v 22:49

    Vždy si říkám, že schovám a obvykle zůstane v kabelce ta poslední. Samozřejmě než jdeme na další představení. No zkusím zapátrat.

    OdpovědětVymazat
  16. [1]: Přiznám se, že já ukládám programy z divadel. A občas v některém z nich zůstane vstupenka. Divadelní programy mám ráda, např. v Národním divadle je v programu komplet celá hra včetně všech dialogů a to by byl hřích se takových věcí zbavit. Při návštěvách hradů a zámků si kupuji leporela a v nich také občas zůstane vstupenka založená.

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Třeba nějakou vstupenku najdeš a také se připojíš.

    OdpovědětVymazat
  18. Taky platy jsou jiné než byly před lety. Já chodil do kina za 5 korun a teď stojí 200.

    OdpovědětVymazat
  19. [21]: Máš pravdu s těmi platy. Já nastupovala před 40 lety a můj nástupní plat byl 900 hrubého - což bylo 720 čistého. Lístek do kina stál 6 - 8 korun a divadlo bylo kolem 30 korun.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Opravdu to máš velice hezky připravené

    OdpovědětVymazat
  21. Projekt VSTUPENKA mě také zaujal a ihned jsem začala s hledáním. Jsem na tom podobně, jako ty, plno programů divadel ze 70.let minulého století, ale vstupenkám se tehdy nepřikládal takový význam. Něco novějšího určitě najdu. Ony totiž ty naše české vstupenky jsou někdy opravdu malá umělecká dílka.

    OdpovědětVymazat
  22. Ali, ty máš úctyhodné množství vstupenek a krásně jsi je uspořádala i popsala. Možná, že bych taky nějaké našla, schovávala jsem hlavně vstupenky z hradů a zámků.

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Tvé vstupenky jsou opravdu také úžasné

    OdpovědětVymazat
  24. Točník, to si pamatuji, máš hezkou sbírku.

    OdpovědětVymazat
  25. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article and i am hoping the same best work from you in the future as well.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤