Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 23. srpna 2012

Projekt - Výhled z okna


Z okna se dívám docela ráda.
Tedy abych to upřesnila. Dívám se ráda z jednoho okna v našem domě a navíc pokud možno přes hledáček fotoaparátu. Další okna nejsou tak zajímavá. Nebaví mě dívat se sousedům do zahrady, nezajímají mě domy na druhé straně ulice, i když na tuto stranu se z okna občas podívám, abych se koukla, kdo na nás zvoní.
.
Ale to jedno, už výše zmíněné okno, které je situováno na sever, mi nabízí tolik možností k fotografování. At' už to jsou červánky před východem slunce na pravé straně, či mnohdy velkolepé západy slunce na straně levé. Ze svého okna vidím výpadovku na Karlovy Vary, věže kostela na Bílé Hoře, letohrádek Hvězda ve stejnojmenné oboře, domky v Ruzyni, sídliště Dědinu a do dálky záříci Obchodní centrum Šestka. Vídám i dosedající letadla na Ruzyňském letišti.
Včera jsem se z tohoto okna pokoušela vyfotit blesky, které křižovaly oblohu a občas ozářily celou Bílou Horu, místo kde bydlím. Marně.
.
Sever-rat na svém blogu vyhlásil (už před deseti dny) Projekt - Výhled z okna. Rozhodla jsem se, že se také připojím a vyberu něco ze své "okenní galerie". Bylo to těžké, protože z okna mám více než 100 fotografií. Volba nakonec padla na tuto, není kvalitní, ale je určitě originální:
.
.
Nejvyšší hora Českého středohoří Milešovka je od Prahy vzdálena přibližně 80 km.
Za optimálních podmínek, za jasného počasí, je vidět od nás z Bílé Hory.
Na fotografii je uprostřed mezi paneláky sídliště Dědina.
Foto pořízeno krátce po západu Slunce, letos koncem května.

33 komentářů:

  1. jé, to je hezký výhled, taky jsem uvažovala o tom, že se k projektu připojím :)

    OdpovědětVymazat
  2. O tom projektu jsem neslyšela, díky za info Moc pěkná fotka, já mám bohužel na obě straně výhled bud do ulice nebo do zahrady, která je přilepená k sousedním domkům (bydlíme v řadovkách).

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný, taky bych se mohla připojit :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je nádherná fotka a připadá mi trochu jako exotická. Jako by to bylo někde jinde focené...

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný výhled. Taky se chci zapojit, ale musím probrat svá cd s fotkama. Teď zrovna je ten výhled poněkud fádní. Ale někde v archivech mám docela pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný výhled. Já bych z okna mohla vidět Krkonoše, kdyby ten kopec, co mi brání ve výhledu, byl o pár metrů nižší. Ale což, alespoň nám sem nefouká :)

    OdpovědětVymazat
  7. Alenko, pohled na Milešovku, která patří do mého kraje je úžasný, škoda, že jí doplňují ty dvě "obludy" v popředí. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkná fotka, u nás by to také šlo, z jedné strany koukáme do lesa na srny, z druhé je vidět les a za ním až do Hradce. Ale dvěstě metru od nás od domu vidíme Opatovice, Černou horu, Sněžku je tu opravdu výhled pěkný.

    OdpovědětVymazat
  9. Bydlíme v prvním patře a ve výhledu mi brání domy i stromy, ale tvůj snímek je Alenko nádherný, jestli bude někde možnost hlasování, máš můj hlas zaručený.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak vdíš, tohle mě nenapadlo, že můžeš vidět Milešovku. Mám značně neuspořádaný a nefunkční představovací systém naší země. Nejsem kamarádka z mapou a představit si to jak kde leží jaké město taky nezvládám. Ale s tmi paneláky to je dokonalý protiklad a vypadá to skvěle.

    OdpovědětVymazat
  11. Ali to je bomba.Milešovka mezi dvěma paneláky viděná z Prahy.Ani se Ti nedivím,že z tohoto okna ráda koukáš.

    OdpovědětVymazat
  12. Krása. Záleží podle vzduchu. Z Poděbrad jsem jako dítě někdy viděl z balkonu Krkonoše.

    OdpovědětVymazat
  13. Soutěž vypadá zajímavě, možná se přidám .

    OdpovědětVymazat
  14. To tedy musela být krásná viditelnost až tak daleko. Třeba včera jsem neviděla od nás ani do Mostu (cca 10 - 15 km). Povedený snímek!

    OdpovědětVymazat
  15. Ty máš z okna krásný výhled, Ali! Uvažuji o tom, že se k projektu taky připojím, protože můj výhled opravdu stojí za to!

    OdpovědětVymazat
  16. Pěkná kompozice snímku. Milešovka na něm vypadá jako sopka na vzdáleném mořském atolu.

    OdpovědětVymazat
  17. [18]:Já mám vyfotografovanou Etnu z letadla při letu z Malty.

    OdpovědětVymazat
  18. [19]: V tom případě nemohu sloužit. Já letěla v životě dvakrát, jednou to byl vyhlídkový let před více než 50 roky a podruhé z Bratislavy do Prahy starou DC, která se nad Vysočinou dostala do turbulencí. Šílený zážitek a já od té doby nelétám.

    OdpovědětVymazat
  19. Jsem fascinována, co všechno lze z Tvého okna vidět. A když jsem četla, žemůžeš vidět i Milešovku, tak ze mě vypadlo slovo "fakt?" Zajímavé, opravdu.

    OdpovědětVymazat
  20. Tvůj výhled má zajímavou atmosféru

    OdpovědětVymazat
  21. Hezký výhled. To by člověk ani neřekl, že je ta Milešovka vzdálena 80 kilometrů.

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: To se mi ani nechce věřit, že bys mohla letět Dakotou. U ČSA Dakoty létaly pouze do roku 1960. Já bych řekl, že to byl spíš starý IL-14, což byla mimo jiné přesná kopie Dakoty.

    OdpovědětVymazat
  23. [21]: Ten výhled není pokaždé takový, Milešovka je vidět opravdu jen za jasného počasí. Projekt je opravdu hodně zajímavý.

    OdpovědětVymazat
  24. Koukám se a fotím taky pohled z okna tady ve Velkých Llsinách, ale jsou tam stromy, jen různě v různém čase ,,osvícené" sluncem.

    OdpovědětVymazat
  25. Ta Milešovka mě překvapila! Já ji vídám teprv až odněkud od Roudnice, když jedeme na chatu. To mě přivedlo na myšlenku po letech se vypravit při příznivé viditelnosti zase na žižkovskou věž a omrknout dalekohledem svět okolo.

    OdpovědětVymazat
  26. [27]: PS. Podle té fotky by se pomalu dala i odvodit poloha okna, odkud byl záběr pořízen!

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Já jsem v roce 1974 letěl do Berlína s IL 18. To bylo něco podobného, jenže čtyřvrtulové. Z okénka jsem viděl, jak na křídle poskakují nýty, plechy tam vlály jako prádlo ve větru a motor vypadal tak nějak ohořele. Když pilot na začátku ranveje roztáčel vrtule, tak se celé letadlo rozkymácelo a křídla začala mávat, jako kdyby to byl pták. Opravdu zážitek.

    OdpovědětVymazat
  28. [28]: To okno je na severo-severo-západ. A když si natáhneš čáru od Milešovky mezi panelákama na Dědině až na Bílou Horu, tak můžeš k Signoře přijít i na návštěvu.

    OdpovědětVymazat
  29. Ty koukáš na Milešovku z jedné strany, já z druhé.

    OdpovědětVymazat
  30. Milá Alenko, máš moc zajímavý výhled z okna. A ten narůžovělý nácech večera. Super.

    OdpovědětVymazat
  31. Nádherná fotka a prima nápad. Škoda, že nestíhám probírat se svými fotkami, možná bych se zapojila.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤