Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 18. srpna 2012

Alberobello


Alberobello jsem toužila navštívit už dlouho.
V roce 2005, kdy jsme se seznámili s našimi přáteli Mauriziem a Flavií, kteří nám po návštěvě tohoto města ukázali fotografie a model trulli, jsem zatoužila se tam někdy podívat. O dva roky později toto město navštívil můj spolužák a já si se zájmem prohlížela jeho fotografie.
Chci to vidět na vlastní oči!
.

.....
Alberobello - tento název by se dal přeložit jako krásný strom, či krásný topol. Slovo albero má sice v italštině více významů, ale z městského znaku je patrné, že se bude s největší pravděpodobností jednat o krásný strom.

.
Cestovní kancelář, přes kterou jsme si zajistili pobyt, měla v nabídce i fakultativní výlety a jedním z nich byla návštěva Alberobella. Na nástěnce v hotelu byla uvedena i cena za tento zájezd - 35 €.
Projevili jsme zájem, ale byli jsme pouze čtyři, my dva s mužem a další manželský pár. Pro čtyři zájemce se výlet nekoná. Navíc jsme se potom dozvěděli od lidí, kteří v hotelu bydleli, že se tento zájezd neuskutečnil ani v předchozích dvou týdnech. Prý o to nebyl zájem. Zvláštní, napadlo mě.
.
Rozhodli jsme se tedy, že pojedeme sami.
Po trase, po které jsme sem přijeli, jsme jeli kolem Lecce až do Fasana, kde jsme opustili Strada statale Adriatica a vjeli do nízkých kopečků, které jsou zde v Salentu považovány za hory. Cesta se klikatila do obce Selva di Fasano a potom pokračovala mezi poli, políčky a olivovými háji až k Alberobello. Už cestou sem byly v polích a okolí silnice k vidění trulli, volně rozeseté. Bylo mi jasné, že se blížíme k cíli.
...
....
Unikátní a pozoruhodné stavby se nenacházejí nikde jinde, než v této oblasti. Jejich hlavním znakem je kuželovitá střecha, podle které dostaly své jméno trulli z řeckého slova trullos, což znamená kopule. Byly prý vymyšleny proto, aby lidé nemuseli platit daně. Povinnost platit daně se vztahovala pouze na dostavěná obydlí, která byla zakryta střechou. Když přicházeli daňoví výběrčí, obyvatelé střechy rychle rozebrali a daně neplatili, protože obydlí bez střechy bylo neobyvatelné. Po jejich odchodu střechy zase znovu poskládali. Střechy trulli jsou sestaveny z opracovaných kamenů, volně naskládaných na sebe, bez jakéhokoliv pojiva. Stejně tak i stěny trulli jsou sestaveny z kamenů bez použití jakékoliv malty, či jiného spojovacího materiálu. Stěny trulli jsou natřeny na bílo, střechy mají barvu původního kamene a jsou zakončeny jakousi pokličkou či věžičkou, která je opět natřena bíle a zakončena astronomickým, či náboženským znamením. Mnohé střechy jsou ozdobeny symboly.
Trulli mívají čtvercový, nebo kruhový půdorys a je v nich stálá teplota 16°C, bez ohledu na to, jaké počasí panuje venku. Tlouštka zdí je od 1 do 2 metrů, i když se tu vyskytují i stavby se zdmi pětimetrovými.
:.
Pokusila jsem se jednotlivé symboly ze střech trulli přeložit, jak dalece se mi to podařilo nejsem schopna posoudit. Použita naskenovaná stránka z průvodce Alberobello, kterou vydalo nakladatelství Trimboli Editori.
.
..
..
Přijeli jsme do Alberobello a na kraji města, kousek od hřbitova, jsme zaparkovali a vydali se po šipkách, které, jak jsme se domnívali, nás navigovaly k trulli. Po zhruba půl kilometru chůze po silnici jsme zjistili, že to, co hledáme je vzdáleno více než dva kilometry a šipky nejsou pro pěší turisty, ale pro řidiče. Zůstala jsem stát ve stínu mohutné pinie a manžel se po silnici vracel k parkovišti, kde jsme nechali auto. Ze stínu jsem pozorovala další bloudící a tápající řidiče. Nejsme sami, kdo hledají.
Manžel přijel, já nastoupila a podle šipek jsme doputovali na parkoviště, které bylo v olivovém háji a tady jsme nechali vozidlo. Dostali jsme mapu města a zeptali jsme se, kudy se máme vydat. Bylo nám řečeno, že trulli se nacházejí na obou stranách od parkoviště a byl nám popřán příjemný den.
Plánek, který jsme dostali na parkovišti, vše co je označené oranžovou barvou, jsou trulli.
..
Sešli jsme z parkoviště na chodník, přešli můstek a otevřel se nám kouzelný pohled na trulli - domečky, které jsem si přála vidět.
.
.
.

Naší návštěvu jsme začali ve čtvrti Rione Monti.
Chodili jsme uličkami mezi domky, občas do některého nahlédli. Čekala jsem každým okamžikem, že z nich vyleze trpaslík, či hobit.
.
.
.
.
..
V mnoha domečcích byly prodejny suvenýrů, v dalších se prodávaly místní kulinářské a alkoholické produkty. Přijali jsme pozvání do jednoho trulla, ve kterém byla textilní manufaktura, tedy spíš manufakturka, kde se vyráběly látk
y z přírodních materiálů - lnu, bavlny a dokonce i z konopí, podle starých vzorů. Nádherné ubrusy, ubrousky, nebo látkové pokličky na hrnky lákaly ke koupi. Ale ty ceny! Navíc, určitě bych takovou krásu nedávala na stůl, riskujíc, že mi to někdo pobryndá, či poleje. A aby to leželo ve skříni? Poděkovala jsem a manufakturu jsme opustili.
...
.
...,
.
..
Doputovali jsme na "trullí hlavní třídu" a pomalu stoupali nahoru až k vrcholu kopce Rione Monti. Domečky byly seřazené v řadě a ve všech byly prodejny. Koupila jsem si průvodce, několik pohlednic na památku a v dalším obchůdku zvoneček.
..
.
.

Došli jsme ke kostelu, který je zasvěcen sv. Antonínu (San Antonio). Vešli jsem a tiše se procházeli tou hodně zvláštní stavbou, která byla vybudována na půdorysu řeckého kříže v letech 1925 - 1927. Její střecha je kryta kameny ve stylu trulli, takže dokonale zapadá mezi ostatní domečky.

.
.
.
Potom jsme se vraceli směrem z kopce dolů a odbočovali do uliček a zákoutí a já fotila a fotila. Tato část Alberobella by se dala přirovnat ke Zlaté uličce na Pražském hradě. Společným prvkem jsou malá obydlí a sortiment prodávaného zboží, i když zde to bylo na mnohonásobně větším prostoru.
.
Přešli jsme údolí, kterým prochází komunikace a po schodišti vystoupali do čtvrti Aia Piccola. I zde jsou trulli, na rozdíl od Rione Monti se v nich však stále bydlí.
.
.
.

Bílé zdi domečků a nad nimi kuželovité střechy, zakončené kuličkou, jinde hvězdičkou, či křížem, nás pak provázely při procházce touto čtvrtí a dokonce se objevovaly i v místech, kde bychom je neočekávali.
...
.
.
Šli jsme se podívat také do centra města, navštívili jsme nádhernou katedrálu, která je zasvěcena Sv. Kosmovi a Damianovi. Při východu ven jsem si fotila vstupní bránu, která byla velice dekorativní a zjistila jsem, že mezi vysokými a novějšími stavbami se krčí také jedno trullo. Když jsem se zadívala pozorněji, objevila jsem trulli mnohem více.
.
.
:.
Po prohlídce centra jsme poobědvali v jedné příjemné pizzerii a znovu se vrátili do čtvrti Aia Piccola, kde jsme objevili i toto:
.
Všimli jste si něčeho?
.
Tak tady ještě jednou v detailu.
Je vidět, že místním obyvatelům nechybí smysl pro humor.
..
.
Procházeli jsme v horkém letním dnu po kouzelném městě a dokonce objevili i Muzeum vína. Objevili jsme také jakousi informační nástěnku:

.
.
.
.
Ve čtvrti Aia Piccola jsme nepotkali téměř žádné lidi. Jednak byl čas siesty a druhak téměř všichni turisté byli na druhém kopci
Rione Monti.
Na parkoviště jsme se vrátili olivovým hájem druhou stranou, než jsme z něj odešli.

Alberobello se svými trulli se stalo součástí světového kulturního dědictví UNESCO v roce 1996.

V průvodci, kterého jsme zakoupili, jsme zjistili, že nedaleko se nachází jeskynní komplex Grotte di Castellana , ale o něm někdy příště.
..
Po oba následující týdny našeho pobytu se výlet do Alberobello uskutečnil, ale jak jsme zjistili, byla navštívena pouze čtvrt' Rione Monti. Takže jsme udělali dobře, že jsme vyrazili sami a z tohoto zajímavého pohádkového města viděli mnohem více.
Tyto a další fotografie naleznete v Galerii.

31 komentářů:

  1. Alenko, to je pokoukáníčko Vše jsem si prohlédla a nedivím se, že jsi toužila vše vidět na vlastní oči, moc pěkné. Pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, to je nádhera a víš ty co? Já si už odminula říkala, že jsem tyhle domečky někde viděla a až teď mě trklo! Když jsme před třinácti lety jeli do Řecka, autobusem jsme jeli až do přístavu Brindisi a kus před ním jsme fascinovaně koukali na tahle stavení. Nejeli jsme přímo městem, ale asi nějakým předměstím, byly tam rozesety po polích, vůbec jsme netušili, co to je, z dálky to vypadalo jako včelí úly . Vida, jak mi to po ránu pálí !

    OdpovědětVymazat
  3. Nad každou fotkou Alenko, vzdychám a áchám, to je taková pohádková krása, nemůžu uvěřit, že se na ní nechtěli všichni z vašeho hotelu podívat, protože já bych toto na vlastní oči, určitě vidět chtěla. Jdu se ještě mrknout do tvé galerie, domečků trulli, není nikdy dost.   

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera a působí to moc hezky,vše v jednom stylu.Jen a to se musím zeptat,kde mají okapy?Stéká voda někde po stěnách?Promiń za blbou otázku.

    OdpovědětVymazat
  5. Alenko, tvé fotky jsou nádherné. Všechno jsem prohlédla a pokochala se. Kdysi jsem toto městečko zahlédla někde na fotografii a zatoužila ho vidět. Tak se mi to podařilo s tebou. Ještě jdu mrknout do Galerie.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je náááádhera! Připadala jsem si jako v pohádce a nedovedu si představit, že jde opravdu žijí lidé a že ji dovnitř neprší, když mají tu střechu jen z kamenů bez pojidla. Tento zážitek musí být úžasný, díky aspoň za ten fotografický.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za osvezení starých zázitku,kdysi jsem tam byla(uz dobré ctvrt století)a v tech jeskyních taky,ale pomalu jsem uz zapomela Ale ta psí boudicka!to je krása!

    OdpovědětVymazat
  8. Pro mě ta reportáž byla asi stejně úžasným zážitkem, jako vaše reálná cesta, o tomto kouzelném místě, jsem nikdy neslyšela, a prvně jsem ho viděla v minulém cestopisu, člověk nemůže poznat za jeden život všechno, i kdyby sebevíce chtěl aléééé, tak mám nového brouka v hlavě, a nový sen, i když letos jsem si řekla, že už nikam, že nemám dost sil, tohle je ale tak krásné lákadlo Děkuji za krásný článek, poutavě napsaný a fotky, ty mě dostaly naprosto dokonale.

    OdpovědětVymazat
  9. Byli to čímani. Naši ti zdaní barák, ať máš střechu nebo ne...

    OdpovědětVymazat
  10. Ali, to jsou pohádkové domečky, taky bych čekala, že v nich bydlí hobiti. Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje. Jsem nadšená i z tvých fotek, perfektně zdokumentováno!

    OdpovědětVymazat
  11. 16°C to je lepší než klimatizace. Ta boudička pro psa je zajímavá. Máš pěkné fotky a povídání tak jako vždy.

    OdpovědětVymazat
  12. Krása mistře, víc nemám co říct...je to totiž úžasný a slova jsou málo....

    OdpovědětVymazat
  13. krása, sakra doteraz som o tom mieste ani netušila...musím svoju planétu spoznať lepšie   

    OdpovědětVymazat
  14. Jedním slovem nádhera... podle toho namalovaného sluníčka se dá po střechách, že jsou pevné, jistě i chodit.

    OdpovědětVymazat
  15. Nádhera, Itálie je moje srdcová záležitost a toto je rozhodně tip na výlet. Šedé střechy pěkně ladí s modrou oblohou a pejsek nemá chybu

    OdpovědětVymazat
  16. Maruška-Fukčarinka20. srpna 2012 v 3:18

    Alenko nádhera, bylo co obdivovat. U nás se méně chápavím říkalo TRULA

    OdpovědětVymazat
  17. [1]: Jsem moc ráda, že si ti Alberobello líbí.

    OdpovědětVymazat
  18. [6]: Je to opravdu nádhera a já jsem ráda, že jsem jí mohla vidět na vlastní oči a přiblížit jí tady vám všem.

    OdpovědětVymazat
  19. To je nádhera, tam se chci taky podívat. Musí se tam krásně bydlet, jako že ty domečky vypadají pohodlně. Jinak bydlet v "kulturní památce" s sebou nese určitě svoje mouchy. Ale stavby jsou to nádherné a je jich tolik :) S fakultativními výlety je to tak skoro vždycky a když člověk ještě nemá štěstí na průvodce (Benátky s náboženským fanatikem - to byl fakt zážitek, viděla jsem všechny kostely v celých Benátkách - a nic víc). Nakonec je to vždycky lepší, když člověk vyrazí sám.

    OdpovědětVymazat
  20. [15]: Je to opravdu nádhera. Střechy určitě pevné jsou - na jedné z fotografií (poslední před kostelem) je na střeše vidět člověk. Ani jsem netušila, že jsem ho zvěčnila, ale když jsme procházeli kolem, všimla jsem si, že natírá vápnem čepičku na střeše. AS co vím, byl to urostlý chlap - žádný hobit.

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: O sektářských fanaticích bych mohl napsat celou knihu, měl jsem je doma, ženu a syna. Ti jsou ještě horší než náboženští.

    OdpovědětVymazat
  22. Podle fotek i komentářů je Alberobello úžasné místo. Skoro mám chuť se tam taky podívat. Zajímalo by mě, jak ty "střechy nestřechy" stavěli. Kdybych v tom bydlela, trochu bych se bála, aby mi to nespadlo na hlavu. Architektura je to ale úžasná. A těch 16 st., skoro jim to závidím...

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Trochu vím, čím jsi prošel.

    OdpovědětVymazat
  24. To je náádhera. Škoda, že se tam asi nikdy nepodívám. Děkuji, že alespon na tvých fotkách mohu cestovat. Parádní fotky.

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Marci, jsem moc ráda, že jsem tě tímto městečkem, alespoň na dálku, mohla provést.

    OdpovědětVymazat
  26. Tak já jsem to vzala poněkud netradičně od spoda. Shlédla jsem nejprve fotky a fascinovaně měla přitom otevřenou pusu. Teprve pak jsem začala číst od spoda nahoru a prohlížela pečlivěji.

    OdpovědětVymazat
  27. Nádhera - letos jsem tuto oblast měla v úmyslu navštívit, bohužel to nevyšlo, ale záběry mne natolik navnadily, že se budu rozhodně snažit tuto krásu vidět na vlastní oči.

    OdpovědětVymazat
  28. I really appreciate this amazing post that you have provided here. I am certain this would be valuable for many of your visitors and frequent visitors.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  29. Do tohoto města bych se také strašně moc ráda jednou podívala! Stojí určitě za to a Tvé fotografie jsou toho důkazem

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: Určitě se ti to jednou povede, vím, že také ráda cestuješ. Jsem ráda, že jsem ti to zatím mohla přiblížit alespoň takhle.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤