Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 28. května 2012

Vážně i nevážně o incestu

V naší zemi je incest pokládán za trestný čin, za který hrozí až tři roky vězení.
Někdy však trest přijde sám.

Už je to dávno. Byla jsem ještě holka a žila ve svém rodném městě.
Tehdy jsem se setkala s výsledkem tohoto spojení, i když v té době jsem slovo incest ještě neznala.
K nám do domu se přistěhovali noví sousedé. Měli kluka, který byl jen o nějaký rok starší než já. Kluk se záhy zapojil mezi náší partu dětí ze dvou činžáků a z nedalékého hřiště.
Jeho maminka byla Francouzka, byla krásná, velice milá, česky v té době mluvila dost špatně, občas hledala správná slova a na její "rrr" nelze zapomenout. Táta byl mnohem starší než ona a byl to klasický prototyp mrzouta.

Bylo to o prázdninách, byli jsme všichni na hřišti. Před naším domem stál malý divný člověk. Díval se prázdnýma očima před sebe a kýval se z jedné nohy na druhou. Všichni jsme se zastavili a dívali se na divnou osobu. Kdo to je? Kde se tady vzal? Nikdo z nás nikdy nic podobného neviděl.
Nový soused pronesl: "To je můj strejda" a odešel k divnému člověku. My ostatní jsme zůstali stát a dívali se na zvláštní dvojici. Hubený dlouhý kluk a malý, stále se kývající, člověk. Kluk ze sousedství se po chvilce vrátil a my se na něj sesypali jako vosy. Naše otázky nebraly konce a on jen neochotně odpovídal. Je to mladší bratr jeho maminky a on má ještě dalšího podobného strejdu.
Doma jsem potom rodičům, s očima navrch hlavy, vyprávěla o divném malém člověku. A hlavně jsem se ptala. Rodičům se do odpovědí moc nechtělo, co budou vypravovat holce. Pak mi maminka řekla, že takoví lidé se občas narodí, když jsou rodiče příbuzní. Nechápala jsem - vždyt' máma a táta jsou také příbuzní, vždyt' nosí stejné jméno.
Maminka si se mnou sedla, protože jí došlo, že se mě hned tak nezbaví. Vysvětlila mi, že takové divné děti se někdy narodí, když jsou máma a táta sourozenci, nebo i bratranci. S její odpovědí jsem se spokojila, ale rozhodla se pátrat dál.

Po nějakém čase se divný člověk objevil u nás na zahradě. "Máš tu strejdu", řekla jsem sousedovic klukovi. Podíval se na mě, pokrčil rameny a odešel za kývající se postavou. Odvedl svého strejdu do domu a pak se vrátil. Jak ráda bych se zeptala, ale bylo mi to hloupé. Otázky však vířily mou hlavou.
Jak šel čas, "strejda" se objevoval u našeho domu a když nenašel kluka, osloval nás, ostatní děti. Zpočátku jsme z něj mívali strach, ale postupem doby jsme si na zvláštního člověka zvykli.
Pak po čase, cestou ze školy, jsme si klukem povídali o všem možném a já se začala vyptávat, proč je jeho strejda takový, zvlášt', když jeho maminka je krásná a zdravá žena.

A on vyprávěl zvláštní příběh svojí mámy.
Jeho babička byla Češka, která se při studiích seznámila s francouzským studentem. Byla z toho láska jako hrom a babička se po studiích odtěhovala do Francie. Tam se narodila jeho maminka a pak o něco později i její sestra. Dědeček odešel jako dobrovolník bojovat do Španělska a tam padl. Babička se s oběma dcerami vrátila zpátky do Čech, ve Francii už jí nic nedrželo. Mladá vdova se dvěma holčičkami se nastěhovala ke svým příbuzným a potom později se provdala za jednoho z nich. Z tohoto manželství se narodili dva divní synové. Jeho vyprávění doplnilo mezery a já věděla, že tohle by nemělo být.
Později jsem se v knihách dočetla o tom, že při spojení dvou příbuzných může dojít k degeneraci, nebo i k úmrtí dítěte. Znala už jsem význam slova incest i slovo krvesmilstvo.
Za incest hrozí trest.
Nebylo už tady trestem narození dvou postižených jedinců?

Příběh incestu byl mistrně zpracován ve filmu Luchina Viscontiho Hvězdy velkého vozu. Visconti toto hodně kontroverzní téma zpracoval kultivovaně, neobhajoval ani nemoralizoval.

Říká se - "kdo jsi bez viny, hod' kamenem".
Je to už nějaký čas, kdy jsem v televizi viděla případ dvou sourozenců, které maminka odložila hned po porodu do kojeneckého ústavu. Děti byly dány do adopce a pak, když dospěly, potkaly se a aniž by tušily, že mají stejnou matku, zamilovaly se do sebe. Narodilo se jim dítě, které bylo naštěstí zdravé. A pak se přihlásila jejich matka, která vše rozvířila a těm dvěma mladým lidem hrozilo trestní stíhání. Jak vše dopadlo, nevím.
Je správné toto trestat?
Ti dva mladí lidé, kteří nosili jméno svých adoptivních rodičů netušili, že jsou bratr a sestra.

Nepřísluší mi soudit. Jen si občas vzpomenu na "strejdu", který chodil navštěvovat synovce a svou krásnou sestru.

Abych tato vážná slova trochu odlehčila, zmíním se krátce ještě o jednom případu.
Otec mé kamarádky míval chovnou stanici hladkosrstých jezevčíků. Měl tři chovné feny a mindrák.
Jeho mindrák pramenil z toho, že je jediným mužským v celé rodině. Sám měl dcery, dcery měly zase dcery a on prohlašoval, že pro babu není kam plivnout. Aby si to trochu vykompenzoval, nechal si z jednoho vrhu psa. Prý, aby byl v baráku další chlap. Se psem jezdil po výstavách a když některá z fenek hárala, měl starosti, aby nedošlo k maléru. Svého psího šampióna v těch momentech izoloval. Kdo s čím zachází, s tím taky schází. Došlo k nejhoršímu, pes nakryl fenu ze stejného vrhu. Narodilo se pět krásných štěňat. S jejich narození vyvstala "nerudovská otázka" - kam s nimi? Celá rodina byla zavázána mlčením, protože, kdyby to prasklo, musel by nejlepší fenu vyřadit z chovu a kdoví, co by se ještě mohlo stát.
S kamarádkou jsme tehdy byly u nás v kuchyni a dívaly se k jejich brance. Lilo jako z konve. V brance stál její otec a proti němu jeho kolega kynolog, který měl, na rozdíl od otce, deštník. Kamarádka mi s úsměvem říkala, že táta nemůže svého kolegu pozvat dál, protože v bytě mají ta problémová štěňata. A kdyby to prasklo? Tak to raději mokl.
Neprasklo to, kamarádčin otec to ustál, štěňátka rozdal do dobrých rukou, v kraji, kde měl chalupu a chovnou stanici provozoval ještě mnoho let. Psího šampióna Dicka nechal dožít, zahradu rozdělil plotem, aby nedošlo k dalšímu podobnému maléru. Pak už měl jen fenky. Nechtěl být sám chlap v domě.
Někdy si říkám, že se svým způsobem vytrestal sám. Kolik musel mít strachu, aby někdo neodhalil "nepapírový" vrh štěňat.
A co mu dalo úsilí, aby pro všechna našel nový domov.

Trestat nebo netrestat?
Někdy trest přichází sám.

35 komentářů:

  1. Toť je tedy otázka s tím trestem. Já myslím, že společnost, která akceptuje homosexualitu jako normu, nemá morální právo trestat incest. Netvrdím, že by snad incestní vztahy měly být nějak podporovány, ale co je v době téměř dokonalé antikoncepce tak hrozného na incestu, aby jeho pachatelé museli být izolováni na tři roky od zbytku společnosti a to na nemalé náklady daňových poplatníků?

    OdpovědětVymazat
  2. Co vede otce , aby zneužívali své dcery ( pochybuji , že by k takovému spojení došlo dobrovolně ze strany dcery ) ? To přece není normální jednání . Tady je asi trest na místě , ale co se sourozenci , kteří nevědí , že jsou sourozenci . V bibli se praví , že nevědomost hříchu nečiní . Na tom asi něco bude . Myslím , že by se takové případy měly posuzovat přísně individuálně .

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně jsem si Alenko početla, moc dobře jsi toto blogové téma pojala. S láskou mezi příbuznými nemám žádnou zkušennost, buď žádná nebyla, nebo se o ní nikdy nemluvilo. Případy, kdy se dva zamilují a neví o svém příbuzenství odsuzovat nelze, tam kde se o tom ví a sex se provozuje jen pro "potěšení", nebo z přinucení, je to zvrácenost a úchylka.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Možná proto jsem ten článek napsala. Trestat či netrestat? Je to jen taková úvaha nad tématem týdne. A sama nevím, zda by trest v těchto případech byl adekvátní, či nikoliv.

    OdpovědětVymazat
  5. Už dlouho jsem nečetla tak dobře napsaný článek. Trestat či netrestat? Myslím si (když tedy pomineme rodiče zneužívající své děti), že to je něco, co si každý vybírá sám. Taky jsem znala jednu takovou rodinku,kdy teda kamarád zkoušel svůj první sex se svou starší sestrou. Dodnes se za to oba stydí a jsem asi jediná kdo to ví. Naštěstí se nic nestalo, ale bylo to dobrovolné. A myslím, že když je to dobrovolné je to na nich.

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Jestli se člověk homosexuálem rodí, to nevím a netroufám si posoudit. Každopádně jsme-li ochotní příjmout zákony upravující homosexuální vztahy, pak tuto úchylku bohužel považujeme za normu.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkné a napínavé! A souhlasím, že někdy je ten trest "zhůry" nejpřesnější a nejspravedlivější...

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Opravdu si myslíte, že narození postiženého potomka je trest "zhůry"? A za co tedy trestá Bůh ty lidi, kteří se incestu nedopustili? A nejste vy tak náhodou také trestem pro své rodiče?

    OdpovědětVymazat
  9. Kdo si počká, ten se dočká. To si říkám teď já po přečtení Tvého krásného článku. Je vidět, že nám máš pořád co říct a hlavně moc hezky a napínavě sepsat. Život píše romány, co? Neuvěřitelné někdy!

    OdpovědětVymazat
  10. Já bych to zakázal, ale netrestal. Znám případ, který není incest, ale v podstatě je. A ten bych spíše trestal. Moje ex má nevlastní sestru se společným otcem. Když jí bylo kolem 4 let, tak ji adoptoval další muž, kterého si vzala její máma. Vychoval ji podle svých představ a pak se nakonec se svojí ženou rozvedl a tu dívku si v jejích osmnácti vzal.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Incestní vztahy jsou proti přírodě, a tak se z nich s vysokou pravděpodobností rodí nezdravé potomstvo. Kdybych se incestu dopustila a mé děti to potkalo, asi bych to považovala za trest "zhůry" - tím "zhůry" nemyslím jenom Boha, jak jsme se asi dotkla Vás, nejsem křesťan a má to pro mě širší význam. Zvrácené mi to nepřijde, moji rodiče budou mít asi stejný názor! Zvrácený mi přijde sex s vlastní babičkou...

    OdpovědětVymazat
  12. Z různých románů jsou známy vztahy mezi sourozenci, blízkými příbuznými už z dávných dob - třeba Egypta, Říma. Příbuzenské vztahy- dokonce svatby,  byly pěstovány mezi šlechtou, panovnickými rody, proto také mnohé rodiny zdegenerovaly a nakonec rody vymřely. Takže nic nového pod sluncem. Už jsem to někde psala: kdyby byla pravda, že pochází lidstvo z Adama a Evy, už tehdy by to byl incest mei sourozenci, když se rodina rozrůstala, ne? Takže vše určují vztahy mezi lidmi, společenské řády, zvyklosti.

    OdpovědětVymazat
  13. Pokud se incestu lidé dopustí z lásky a s láskou, nikdo při tom není týrán, znásilňován či jinak mučen, dobrá, stane se, není to úplně společenská norma. Neříkám schválně NENÍ TO NORMÁLNÍ, protože co je dnes NORMÁLNÍ, pak netrestat, ti lidé sami jsou potrestáni doživotním mlčením a strachem kdy se co provalí, ale v případě kdy je to proti vůli někoho a násilně, s mučením, tak jsem pro ten nejtvrdší trest.

    OdpovědětVymazat
  14. Na těžkou otázku těžká odpoveď, pokud se dotyční skutečně milují a nejsou obětmi násilí, nemyslím, že je moudré jim jejich lásku zakazovat.

    OdpovědětVymazat
  15. Na tohle těžko odpovědět. Většinou je to nemorální a mělo by se trestat (příklad - zneužívání dcery svým otcem. Problém je, když je otec nevlastní, pak to vlastně není incest, ale zneužívání.

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: K tomu trestání a nemorálnosti - myslím to tak, že by se měly postihovat případy, kdy je dítě k incestu vlastně přinuceno. Jako v případě rakouského občana, kterému dokonce jeho dcera porodila několik dětí... a vlastně už byla dospělá. Jenže zavřená a s totálně pokrouceným vnímáním reality.

    OdpovědětVymazat
  17. Ali, ty jsi bezedná studnice příběhů a dovedeš je krásně napsat.

    OdpovědětVymazat
  18. Někdo se s etickým základem narodí, a sebehorší výchova ho nedonutí dělat něco špatného, druhý je vybranou výchovou a hýčkáním předurčen, stát se privilegovaným člověkem a jeho cesta se vyvine jinak, nežli je očekáváno, vstoupí mu do cesty nástraha, kterou nikdo nečekal, je odsouzení hodný ? V tu chvíli, samozřejmě ne, ale další vývoj má již ve svých rukou, a co udělá potom je a nebo není k odsouzení, záleží na tom, jak se rozhodne to řešit. A to je ta svobodná vůle, kterou nám dal Bůh.

    OdpovědětVymazat
  19. Alenko, přečetla jsem článek týkající se "tématu", je vidět, že je psaný ze života, kterým jsi prošla a takové články mám nejraději, vlastní, vlastní názor, vlastní úvaha - žádná kopie, vlastní pohled...v každé obci se najde nějaký příbuzenský pár, já osobně znám dvě rodiny, jedna měla 5 dětí, všechny zemřely, až předposlední zůstalo těžce postižené a poslední je vysokoškolačka. v Druhém páru mají dvě děti, jedno zdravé a druhé s menší tělesnou vadou, Jinak vědomé zneužívání v rodině odsuzuji a považuji za odporné. Pěkný den

    OdpovědětVymazat
  20. V mé blízkosti bylo děvče zneužíváno otcem, tohle odsuzuji a zároveň se ptám bylo to opravdu tak, že nešlo tomu předejít? Odpověď dostanu těžko, jen vím, že trpěli a trpí ostatní sourozenci po zbytek života. Dotyčný byl potrestán odnětím svobody. Incesty by se dít neměly pokud jsou vědomé - známé okolnosti příbuzenských vztahů

    OdpovědětVymazat
  21. Incestní vztah v žádné případně není v pořádku, je to proti přírodě. Uzvávám, že někdy shodou náhod nemusí být incest vědomý, ale co chudáci děti a hlavně děti jejich dětí?  Poruchy se většinou dědí ob jednu generaci.

    OdpovědětVymazat
  22. Jako mnohé, ani incest není možné posoudit a odsoudit šmahem Každý případ je jiný. Četla jsem Incest od Jindry Tiché, zase jiný případ, tam mi bylo těch dvou líto. Život je často hodně složitý.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: V mé blízkosti byl zneužit otec dcerou, viz můj předešlý komentář, sourozence neměla, jen silnou dominanci vůči jedinému chlapovi, kterého si zvolila ve svém životě! Potrestána nebyla - sakra Maruško proč ne? - : (

    OdpovědětVymazat
  24. Moc Vám všem děkuji za komentáře k tomuto hodně kontroverznímu tématu.

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: A není na vině i otec, že se nechá dcerou svést?

    OdpovědětVymazat
  26. [17]: Moc hezky napsaný článek, mám ráda tvé články. A s Vendy souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  27. This is my first time i visit here. I found so many entertaining stuff in your blog, especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the leisure here! Keep up the excellent work.
    http://www.elsedress.org

    OdpovědětVymazat
  28. Thanks a bunch for another great article. I have been reading your blog for a couple days, and I have been enjoying ever second of it There are so many blogs out there, its nice to find a good one!. I write for a blog that is a lot like yours, is there any way you would write a guest post on it? If you are interested, please send me an email!
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  29. Zajímavý článek. :) Myslím, že posuzovat by se holt měl případ od případu.

    OdpovědětVymazat
  30. Tý jo, moc pěkný....jen neznám TT, opravdu to byl incest..? Nejsem tu ještě ani rok..

    OdpovědětVymazat
  31. Každý z nás tak či onak aspoň raz tvárou v tvár s akciami, ktoré sľubujú veľké ocenenie - televízory, autá, chladničky alebo iPhone5C. Ale je to naozaj - získať zdarma iPhone? Podrobnosti WEB!

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤