Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 3. června 2012

Abiturientský sraz


Čas utíká, čas přímo pádí a od doby mých studií uplynulo 40 let.
Spíš bych měla upřesnit, že teprve uplyne, nebot' zkoušku dospělosti, jak se také maturitě říká, jsem skládala 6. června 1972.
Sraz se konal včera a dalo by se říci, že byl poměrně úspěšný. Před 40 lety nás maturovalo 32. Dvě spolužačky už bohužel nejsou mezi námi. Sešlo se nás osmnáct, a to je velice slušná účast, uvědomím-li si, že některé se těchto akcí nezúčastňovaly od samého začátku. Přišly také dvě profesorky, což už je v našem věku hodně veliký úspěch.

Letos poprvé jsem si však uvědomila, že mi bude něco chybět. A to je zázemí. Při všech předchozích srazech jsem cestu na sever spojovala s návštěvou maminky, kde jsem se dala tzv. do gala. Místo, kde jsem se mohla umýt, opravit si líčení, učesat vlasy a hlavně se převléknout, už není. A také jsem se měla kam vrátit. V mém rodném městě mám sice sestru, ale už předem mi oznámila, že nebude doma, protože se účastní nějakého slavného turistického pochodu kolem Železného Brodu.

Ráno jsem vyrazila v džínách, které doznaly značné újmy při jedné ze zastávek, kdy jsem si téměř hodinu při povídání s jednou velice milou a příjemnou doktorkou, hrála s jejími dvěma psy. No co? V tašce mám připravenou sukni, o které se vyjádřila jedna mladá dívenka na loňské svatbě mého syna, že mám "báječný outfit". I cestovní boty jsem chtěla zaměnit za obuv, pokud možno společenštější.
Při zastávce na hřbitově, kde jsem svým rodičům na hrobě vyplela to, co tam růst nemá, jsem džíny dotvořila k "naprosté dokonalosti". To, co se nepovedlo dvěma psům, povedlo se mě.
Ruce jsem si umyla až v hospodě, kam jsem zašla na oběd. Teplota se na mém rodném severu pohybovala podle intenzity slunečního záření a teploměr v autě ukazoval 12°C, občas se dokázal vyšplhat i na 14°C. Mám jít v těch umolousaných džínách? Nebo mám mrznout v sukni a v sandálech naboso? Jak znám své spolužačky, přijedou načinčané a načesané od holiče. Já si stihla pouze ve čtvrtek obarvit vlasy a zkrátit ofinu. Vlasy jsem stáhla do culíku. Původně jsem sice měla v plánu navštívit svojí kadeřnici, ale ... Za čtrnáct dní už budu, snad, relaxovat v Puglii. Nedokážu plavat stylem "paní radová" a vlasy si v moři vždycky zmáčím. Kadeřnice by byly ted' vyhozené finance. Ke Zdeničce zavítám až po svém návratu.

Na WC v supermarketu jsem se převlékala do sukně. Určitě jsem vypadala hodně komicky. Učesala jsem si vlasy a zkontrolovala nalíčení. Džíny jsem si preventivně složila do tašky, to kdyby byla ještě větší zima. Vzpoměla jsem si na okřídlenou větu - "zima se nestydí".
Když jsem kráčela zpátky k autu, tiše jsem doufala, že si mě nevšimne moc lidí, protože boty, které jsem měla na nohou se k té sukni hodily jako pěst na oko, o čouhajících ponožkách ani nemluvě. Vlezla jsem do auta a přezula si boty.
Část spolužaček už čekala před hospodou. Užasle se na mě dívaly: "Ty máš sukni?" "No, mám, já chodím v sukni ráda." "Ale my jsme tě snad v sukni ještě neviděly." Šla jsem zpátky ve svých vzpomínkách a pak i nad prohlížením alb z předchozích srazů, jsem si uvědomila, že jsem byla vždy v kalhotách a sukni jsem měla jen jednou před 30 lety! A přitom já chodím v sukni moc ráda. Byla jsem jediná, kdo jí měl, když nepočítám paní profesorku, kterou snad nikdy nikdo neviděl v kalhotách. Přiznám se, že mi nebylo nejtepleji. Když jsem krátce před devátou večerní odjížděla, teploměr ukazoval 9°C.

Sešlo se nás osmnáct. Poseděly jsme, probraly život, zavzpomínaly na dobu studií a slíbily si, že se zase znovu sejdeme.
Je nás ze třídy málo, které ještě pracujeme. Většina "děvčat" už je v důchodu. Některá jsou v řádném, další odešla v minulém roce, kdy to bylo mnohem výhodnější, do předčasného. Nevím, zda to byla náhoda, ale ze všech, dnes už penzistek, snad jen jednu mrzí, že už nechodí do práce. Až se sejdeme příště, budeme "v penzi" pravděpodobně už všechny.

Holky, moc ráda jsem Vás všechny viděla.

23 komentářů:

  1. Člověk si při srazu určitě krásně zavzpomíná. Mě srazy teprve čekají a musím říct, že mám z nich trochu strach, jelikož mi bude chybět právě to, na co se při srazech vzpomíná, škola, maturita, práce a další různé vzpomínky. Krásný článek, krásně se to četlo. Musím říct, že při 12 stupních v sukni, je teda úctyhodné. Osobně bych já v kraťasech zmrzal :) A pak večerní návrat... brrr! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zima - nezima, báječný outfit musí být zviditelněn, ne?

    OdpovědětVymazat
  3. No vidíš, vás ubylo jen dvě, a to jsi o desetiletí starší, já když dávala  dohromady ten loňský sraz ze základky jsem zjistila že u nás už nejsou naživu tři, a to jsem nedohnala všechny, ani způsobem kdo ho zná ať mu to vyřídí. Za to jsem zjistila, že jedna spolužačka umřela v 36 letech, spolužák v 46 a další spolužačka v 49....a pak si jedno nedej a nevem si v devíti stupních sukni na boso

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jsi asi pěkně vymrzla, u nás na drsném severu byla pěkná kosa... :)

    OdpovědětVymazat
  5. jo to je fakt kravina největšíííí

    OdpovědětVymazat
  6. Tak trošku ti závidím. My měli sraz ZŠ po 25 letech minulou sobotu. Chyběla jsem. Do poslední chvíle jsem nevěděla, jestli budu v práci nebo ne. A i když jsme nakonec měli sobotní odpoledne volné, tak se mi po tom náročném týdnu nikam jezdit nechtělo.

    OdpovědětVymazat
  7. Ali, jak se tak dívám, jsme na tom stejně. Já jsem ale maturovala o pár dnů dříve. Doufám, že nějaká dobrá duše podobný sraz uspořádá,já jsem od místa činu dost daleko a nějak jsem za těch 10 let, co jsme se neviděli, ztratila kontakty. Pěkně vtipně jsi svoje zážitky popsala.

    OdpovědětVymazat
  8. Jsme stejný maturitní ročník, takže by jsme měli letos mít taky "kulatý" sraz, ale zatím o ničem nevím a musím se přiznat, že jsem jedna z těch, které ty srazy flákají. Minule jsem nebyla a předpředminule (nekoktám, taková je opravdu moje pauza)jsem měla dokonce letní šaty, což je u mě zázrak, protože jsem kalhotová a ty sukně nemusím. Sešli jste se v hojném počtu a myslím, že i přes to chybějící zázemí, nelituješ.

    OdpovědětVymazat
  9. Nás chodí na srazy velice málo. Z třicetitří sotva patnáct. Chodíme po deseti letech a teď už je to osm let, co jsme se naposledy neviděli. Asi rok pak trochu udržujeme kontakty na spolužácích a za další to  utichne. Ono to bude trochu i tím, že jsme rozházení po celé republice.

    OdpovědětVymazat
  10. Taková setkání potěší. Po takové době je to milé a vždy je na co vzpomínat.   

    OdpovědětVymazat
  11. Moc ráda bych to ještě nějak zažila, vždy když se potkám, ať jsou to rodáci, študáci, nebo kamarádi z dětství, je to jako v té písničce, " tak ahóój, tak se měeej, zase někdy. Říkám si, toho nebo ty lidi, bych moc ráda viděla, napíšem si? zavoláme ? Je škoda to pominout a nesejít se. Věřím že to bylo hezké setkání, protože to psaní, bylo hezké.

    OdpovědětVymazat
  12. Moc hezky napsané.Také mě čeká příští týden sraz.Není sice "kulatý",ale už se scházíme každý rok - do té kulaté 5O zbývá skutečně jen "pár" roků.

    OdpovědětVymazat
  13. Ano, ano, věřím, že Ti rodiče moc schází a lepší to už nebude. Ale zase jsi se viděla s některými Tvými spolužáky a spolužačkami, to se také počítá! A vyřešila jsi to také dobře, je vidět, že jsi překvapila a to je hezké! Krásné vzpomínky!

    OdpovědětVymazat
  14. Chválím tě za tu sukni:) Až když jsem četla u tebe, uvědomila jsem si, že u nás jsme byly sukňové taky jen dvě.

    OdpovědětVymazat
  15. Chodíme na třídní srazy dost často, teď v době internetu to není žádný problém. Téměř celá třída máme na sebe kontakt.Ale píšu si jen s některými spolužáky.

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: nebo kdo vás nesnášel

    OdpovědětVymazat
  17. [1]: Zavzpomínaly jsme si báječně. Scházíme se pravidelně a pořád je o čem mluvit. Zima byla opravdu hrozná.

    OdpovědětVymazat
  18. Maturovala jsem o tři roky dřív, než ty, Ali. Párkrát jsme se po maturitě taky sešli, ale nebyli jsme v době studií moc dobrá parta, takže už se nescházíme.

    OdpovědětVymazat
  19. Taky jezdívám na srazy mých bývalých spoluzáku,maturovala jsem v roce 1968,nase trída byla"dívcí",takze ze zacátku se jich scházelo tak max.8z32,po letech se obe trídy spojily a ti "skalní"se scházejí co 2 roky.Uz se tesím na dalsí sraz,mel by být letos!

    OdpovědětVymazat
  20. [3]: Ze střední školy ubyly dvě, ale ze základky už nežijí čtyři - tedy ty o kterých vím. Je docela možné, že o mnohých ani nevím. Bohužel - už se kácí i v našem lese.

    OdpovědětVymazat
  21. Alenko i já už nebudu mít na srazu zázemí a abych pravdu řekla, moc se mě tam nechce. Většinou však jak se nám nechce bývá to prima. Měli bychom jej mít až v roce 2013 a tak času dost. Snad to spojím s návštěvou kamarádky a přespím na hotelu. No hlavně, že sji nezmrzla a prima jste se pobavili.

    OdpovědětVymazat
  22. Já chodím na srazy ráda. Zrovna měl být loni, ale nevím, jestli byl. Jsem daleko, ale víc lidí na mě má kontakt. I z učiliště Adast - to už není a tak jsou lidi různě. Třeba se i tento sraz podaří, zkusím to natřepat...

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤