Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pátek 29. července 2011

Kam se poděl vkus


Nechci se v žádném případě stavět do role módního experta, na to tady už máme Františku Čížkovou.
Nejsem ani arbirem elegance.
Moje maminka byla původní profesí dámská krejčová a po vyučení šila v jednom z pražských krejčovských salónů. Dojížděla sem z Mělníka každý den. Když prohlížím její fotky, byla vždy perfektně oblečená. Pak později šila ve Vkusu a ještě později doma. Vyrůstaly jsme mezi látkami, špendlíky a spustou nití. K mamince chodily její zákaznice a my se sestrou rády přihlížely, jak z látky vzniká oděv. Možná nás tohle prostředí formovalo a vytvářelo to, čemu se říká cit pro detail. Maminka také šila i pro nás, ale ... jak říká přísloví: "Kovářova kobyla chodí bosa", které by se dalo aplikovat také: "Švadleny dcery chodí nahé". Nebylo to tak doslova, ale pravdou je to, že my byly až poslední na řadě, co se týkalo šití. Aby tomu tak nebylo, začaly jsme se sestrou pomáhat. Začišt'ovaly jsme, holovaly a krejčovské dovednosti se nám dostávaly pod kůži.

Svůj první model jsem si ušila sama ve 13 letech. Tehdy mi moje kamarádka, která byla napůl Němka, půjčila do té doby pro mě neznámý časopis Burda. Ve svém výtvoru jsem šla mamince naproti k továrně, ve které v té době pracovala. Vyšla z vrátnice a zděsila se. "Proboha, co jsi to provedla s tou šatovou sukní? Taková pěkná sukně, do které bys určitě dorostla!"

To zrovna - sukni mi koupila teta a byl to střih veskrze babičkovský a stejně tak její rozměry. Občas jí maminka vytáhla ze skříně a dívala se, zda už by mi nebyla. Vždy říkala, jak je báječně ušitá, že je klasického střihu a perfektně vypracovaná. Já se děsila dne, kdy opravdu vyrostu natolik, že jí budu nucena nosit. Nelíbila se mi, i když musím připustit, že po krejčovské stránce to asi bylo parádní dílo. Kdyby aspoň nebyla tak dlouhá. Nosily se mini a já byla ochotná přistoupit na kompromis. Kdybych jí mohla zkrátit, možná bych si jí někdy na sebe vzala.

Byly prázdniny mezi 7. a 8. třídou, když jsem listovala Burdou. Ten obrázek mě zaujal na první pohled. Byla to taky šatová sukně, ale měla, na rozdíl od té mé, šmrnc. Průstřihy průramků až k pasu, výstřih také tak hluboký a vše na šňůrky. Model mě nadchl. Odpoledne jsem se na maminku obrátila s dotazem, zda si mohu šatovou sukni přešít. Moc přívětivě se sice netvářila, ale táta se za mně přimlouval. Sice nerada, ale souhlasila. Ráno jsem vstala brzy, překreslila si střih z Burdy a pustila se do díla. Nezatěžovala jsem se páráním švů, rovnou jsem díly vystříhla z té původní sukně. Za čtyři hodiny bylo kompletně ušito. Moje nadšení neznalo mezí.

Maminka pak později uznala, že mi to sluší, že se to povedlo a že jsem jí opravdu ušila perfektně. Občas se sice objevila výčitka, že jsem zničila dárek od tety, ale sukni jsem nosila ještě i první rok na střední škole. To už však bylo opravdu hodně "ostré mini".Smějící se

Nechci a nemůžu o sobě tvrdit, že chodím vždy perfektně oblečená. Ale snažím se, abych nevypadala jako strašák do zelí. Občas si něco ušiju a přiznám se, že chodím ráda do second handů, protože tam se dají opravdu objevit zajímavé kousky oblečení. Snažím se, aby mé oblečení bylo sladěné a říkávám si, že maminčina původní profese mě zavedla snad dobrým směrem.

Je mi někdy líto, když vidím, co na sebe lidé dokáží navléci, ale pokud se v tom cítí dobře...

Co mě ale doslova nadzvedává jsou ponožky a podkolenky.

Zažila jsem dobu, kdy se nosily bílé ponožky a k nim fialová či červená saka - jakási uniforma rádoby úspěšných podnikatelů a manažerů. A já se od té doby na ponožky nějak zaměřila. Občas ještě někdo ty bílé ponožky nosí. Hrůůůza.

K napsání článku jsem se rozhodla dnes, kdy jsem v tramvaji viděla paní, která až na to, co měla na nohou, vypadala dobře. Měla na sobě světle béžový kostýmek se sukní do půlky kolen, který neměl chybu. Na nohou však měla natažené krepsilonové podkolenky, jejichž široký a nepřehlédnutelný lem končil asi 5 cm pod sukní, přes podkolenky bílé, nízké ponožky, na nichž se vyjímaly černé nápisy "Sport" a na nohou hezké balerinky v barvě kostýmku. Nebýt těch krepsilonek a bílých ponožek, byla by paní velice elegantní.

Občas takhle potkám nějakého člověka a jen si říkám, kam se poděl vkus.
To, co jsem viděla minulý týden v metru, však překonalo vše:
Starší pán, který měl na hlavě klobouk. Klasický klobouk, žádnou letní plátěnou hučku.
Košile s dlouhým rukávem a vesta od obleku a k tomu khaki zelené, plátěné a minimálně o několik čísel větší "kapsáče" pod kolena. Na nohou sportovní boty, které se celkem hodily k těm gatím, ale v botách černé ponožky, který byly vytaženy do půlky lýtek. Otočila jsem se po něm nejen já. Pán si vykračoval jako na přehlídkovém molu. A já si vzpomněla na pohádku "O královně koloběžce" - oblečená - neoblečená. Pán oblečen byl, jen smíchal součást oblečení sportovního se společenským. A ty černé ponožky tomu outfitu "dodaly grády".

Možná někoho svým článkem naštvu, proto se předem omlouvám. Já za to opravdu nemůžu, že koukám po těch ponožkách. Smějící se

A co Vy? Také se Vám někdy stane, že si říkáte - "ten (ta) má ale ránu" nebo "tak tohle bych si na sebe v životě nevzal/a" a nebo jen jako já zaúpíte "ponožky".

32 komentářů:

  1. Včera jsem jela do práce (na kole) a když už sedím na tom kole, tak koukám po ostatních cyklistech. Jeden měl džíny a z bot mu koukaly bílé ponožky. Měla jsem pocit, že tahle doba už přešla? Jinak po ponožkách moc nekoukám. A miluju pruhované podkolenky!!! K sukni jsou naprosto vynikající!

    OdpovědětVymazat
  2. Ono je to i o osobnosti. Znám lidi, co sebe klidně navěsí třebas pytel od brambor a stejně budou šik.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem taky vysazená na ponožky

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Pruhované podkolenky jsou pěkné, dotvářejí celkový vzhled. Dcera je také nosí. Mě nevadí v podstatě ani ty krepsilonové, jen nesmí být vidět ten pevný okraj. Pod kalhoty a dlouhou sukni ano, ale jinak ...

    OdpovědětVymazat
  5. Noo, já si myslím, že extravagance je super. Člověk který jde divně oblečen, ukazuje světu: "Hej! Je mi jedno co si vy myslíte, mě se to prostě líbí!" Ale je rozdíl, zda-li je to záměr a nebo jenom úlet. Já osbně moc dobře vím, že na mini nemám postavu, ale i tak to nosím, zkrátka jsem si to koupila v době, kdy jsem byla opravdu blbá. Ale teď už nejsou peníze na jiné. Koneckonců, i silnější holka si na sebe může vzít uplé tričko, když se v něm cítí dobře, ale zároveň se musí počítat s očima kolemdoucích. Svět se netočí jen kolem hadrů, to ví i malé dítě. Ale i tak jsem nadšená, když dohromady skoubím něco pěkného :) Důležité je, se nebát ukázat co vám opravdu líbí.

    OdpovědětVymazat
  6. Nad některými kombinacemi tak trpím, ale ponožky mě nechávají chladnou, sama je sice nenosím (až na v zimě prohované podkolenky), ale mám pro nošení pochopení. Například partner po úrazu páteře neovládá  úplně levou nohu, i když jakž takž chodí, hutnější ponožky si bere i do sandál, protože jinak by mu to děsně klouzalo. A mívá je teda i vytažený do půli lejtek, aby nikdo neviděl obvázaný zpevněný kotník. Mamky parter je sice zdravý, ale nohy se mu potí tolik, že musí nosit buď speciální sportovní ponožky nebo ty hodně chlupatý zimní. A můj taťka-ciklista- je permanentně nosí vytažené co nejvýš... zvyk z kola aby se mu nohavice nezamotala do řetězu..ale nosí to furt, protože nevytažený je to divný

    OdpovědětVymazat
  7. Jediný, co jsem kdy ušila většího, na stroji, je "somradlo" (kabelka) ze svých staých džínů... zlomila jsem při tom jehlu

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Extravaganci neodsuzuji, naopak. V zimě jsem si vytvořila čepici, že i moje dcera výtvarnice řekla - No mami, ty máš ale odvahu. U obou mnou uvedených případů to asi byl asi úlet.

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím-tento blog se mě líbí-hlavně cestování.Mrknu častěji-zatím jsem četla starší věci.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Zdravím také a jsem ráda. Zpracovávám postupně Itálii a ta je vesměs o cestování.

    OdpovědětVymazat
  11. K těm ponožkám-není to sice hezké,ale také to tak nosím.Mám potíže-otékají mě nohy-oteklé nohy bez ponožek-hrůza-to šíleně dře-tak "elegance" jde pryč.

    OdpovědětVymazat
  12. Zrovna si nevybavuju, že by mě něco tak vytáčelo, jako tebe ponožky, i když nepopírám, že se občas za někým ohlédnu, když se mu podaří obzvlášť "šik" model, ale přijde mi to spíš úsměvné, než že by mě to rozčilovalo.

    OdpovědětVymazat
  13. To s těmi ponožkami, snad dám přečíst manželovi. Teď v létě se s ním pořád hádám, že je nepřípustné, aby si do sandálů vzel fusekle. Pochopil to a ke kraťasům je nenosí, ale když si vezme dlouhé kalhoty a sandály, už sahá i po ponožkách.   Máš Alenko, velkou výhodu, že si umíš na sebe oblečení ušít, nebo ho upravit. U nás toto dělá moje mamka a až jednou nebude, jsme celá široká rodina, namydlená.

    OdpovědětVymazat
  14. Zajímavý článek, nezbývá mi nic než jen kývat hlavou a souhlasit. Lidi s fuseklema sou jako trpaslíci... Vlezou všude a strašně rychle se množí!

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Ali, nějak mi tady na vsi uteklo že už se zase nosí pruhované podkolenky. V osmdesátých letech jsem se jich něco z Prahy navozila členům té naší puberťácké partě na chalupu, a pak jsme všichni(celkem 10 lidí) hrdě obráželi zábavy.To se nosili vyhrnuté džíny, tyhle pruhované podkolenky a takové měkké bílé polobotky, úžasně pohodlné. Samo že jsme měli obrovský úspěch. Bílé, respektive jakékoli ponožky do sandálů mě hrozně iritují v normálním nošení. Neberu trekové sandály a nějaké túry, tam mají své opodstatnění. Ale tady na vsi by ses poměla, některé variace oblečení jsou stále jak z dob kolektivizace a to i u mladších ročníků, bývalé pošťačka, autobusáci či nádražáci dále jako vrchol "elegance" nosí části či celé uniformy z bývalého zaměstnání, a u některých dam či slečen v Třebový si nejsem jistá, zda mají doma vůbec zrcadlo větší než kapesní, ve kterém by se shlédly, protože to v čem se hrdě nosí.....také jsem leta šila podle Burdy, hlavně dětem a i sobě a když jsme se sem přestěhovali a já vyrážela do města v některých ze svých šatů, dokonale sladěných i s ostatními doplňky jak už to ostatně u Burdy bylo zvykem, koukali na mne jak na mimozemšťana.Dnes když si něco kupuji, většinou mám sebou arbitra v podobě dcery, která ač to nepřiznává, je ráda když se mnou jde a otáčejí se za námi ostatní, a tak si můžu být jistá, že mi většina věcí jí schválených půjde k duhu, a jelikož naštěstí máme i stejný vkus, i když si koupím něco sama tak je mi to většinou od ní schváleno a pochváleno .

    OdpovědětVymazat
  16. Na ponožky jsem taky háklivá . ¨

    OdpovědětVymazat
  17. No jo, a to jsem si myslela, že jsem jediná, kdo při procházce městem úpí nad tím, co jsou lidé schopni na sebe navléct.

    OdpovědětVymazat
  18. Mně je celkem jedno, co nosí ostatní. Dokonce mě ani netrápí, když má někdo ponožky v sandálích. Když to sami neřeší, tak co, důležitější jsou jiný věci.

    OdpovědětVymazat
  19. Mě teda ponožky netrápí, ale v některých situacích to fakt není dobrý. Třeba u té paní, která byla oblečena v sukni a halence, a na nohách měla podkolenky a ještě k tomu ponožky, to už je docela rana.

    OdpovědětVymazat
  20. ještě lepší, než vytažené ponožky z bot, jsou vytažené ponožky ze sandálů. To je teprve podívaná:)

    OdpovědětVymazat
  21. Ježiš to se mi stává furt. Normálně si už začínám říkat, že si pořídím mobil s foťákem a budu chodit po ulicích a fotit street fashion. Všímám si toho denně, denně potkám spoustu lidí, kteří jsou naprosto luxusně vyfiknutí, kreativně, módně, minimalisticky, úžasně, vtipně nebo prostě perfektně, a naproti tomu pořád existuje spousta čechů, kterým zjevně nikdo nevysvětlil, že obléknout se neznamená jen navléct na sebe to první, co mi přijde pod ruku, aby na mě nefoukalo. Je to děs a bída, co jsou někdy lidi schopní nosit.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak se koukám, že jsi píchla do vosího hnízda. Začnu tím, že moje maminka je vyučená švadlena a šila na mne a sestru jako na holky krásné věci. Já jsem od ní dostala do vínku starý šicí stroj, který už samo dávno není, tak jsem si uměla vždy nejen začistit záclony či něco rovného, ale naučila jsem se i zkracovat sukně, kalhoty, zvětšovat nebo zmenšovat, ale šít - to ne. Zvládla jsem jen na vnoučátka, když byla malá kalhoty, vestičky a teď ušiju leda tak pro mne a pro maminku takové ty kalhoty na doma. A co se týče módy, moje maminka taky vždy chodila jak ze škatulky a ještě teď ve svých 91 letech si nevezme na sebe všechno. Bílé ponožky mne tak neberou, musím se přiznat, že bohužel už roky přesvědčuji manžela, že se to nenosí, ale marně. Ale jinak se také ohlídnu, když potkám nějaké "strašidlo" a nejsou to jen ti starší.

    OdpovědětVymazat
  23. [11]: Já ponožky nezatracuju, ale když má někdo v sandálech vysoko vytažené ponožky, či v botách k sukni, to se mi ježí vlasy.

    OdpovědětVymazat
  24. Tak teď abych si připadala jako tele, i když to tak nikdo nemyslel:)))

    OdpovědětVymazat
  25. Občas je to opravdu síla co kolem sebe vidíme

    OdpovědětVymazat
  26. Je to snad tím že je oblečení dostupné, je velký výběr všeho ? Nechápu to ? proč dnes lidé chodí tak příšerně oblečení. Článek je tak napsaný, jako by byl můj, ne že bych ho tak dobře sesumírovala, ale je to v mé hlavě, Za mého mlada, nebylo nic v obchodech, a tak jsme si to prostě, ušili upletli i kabelku z korálků na ples, jsem si udělala, a věc i třeba koupená v OP Prostějov, tak to bylo velice kvalitně udělané, sice v tisícových kopiích, ale s dnešní kvalitou se to nedá ani srovnat, podívám-li se na některý starší program, třeba na J. Bohdalovou a V. Dvořáka, jak byli elegantní, tak mě Jiřinka dnes připadá jak ošuntělá babka, zkrátka jako já. Ztratili jsme vkus, nemáme dost prostředků, dost chuti se tím zabývat, dost času a nebo vše dohromady ? říkám na mě už nezáleží, koupím raději něco mladým, ale jak oni se do toho umí vymustrovat, elegantní věci jim již raději nekupuji, radši něco sportovního i když tu módu botasek džínů a bund nemohu vystát, pokud koupím něco elegantního, ještě zabalené to dají do skříně a nikdy to na nich neuvidím, kdysi jsem psala, jak ráda bych na své krásné vnučce viděla šatičky a vysoké podpatky, té hezké módy se asi nedožiji, je to jako akce a reakce s punerank.

    OdpovědětVymazat
  27. Kdysi jsem šila dost často. Když já jsem byla mladá v obchodech byla příšerná konfekce a šít v salonu? Na to jsem neměla peníze. První model ze salonu byly moje svatební šaty. Jinak jsem si na sebe šila sama podle Burdy vypůjčené od mé šťastnější sousedky, která ji měla předplacenou.Začala jsem šít na své dva syny trenýrky, později i kalhoty. V mém repertoáru byla i košile.Na sebe jsem si později troufla do všeho. I večerní šaty jsem si šila a ty se opravdu povedly.Tehdy jsem měla ještě postavu na kterou nebyl problém šít. Dnes už by to bylo horší a ani mě to nebaví.Navíc na trhu je tolik hader, že i vybrat se dá docela slušně.

    OdpovědětVymazat
  28. [24]: Ne, nezlobíš mě. Mě vadí ty ponožky jen v určitých případech, jaké jsem uvedla ve článku. Dnes v tramvaji měl pán dlouhé černé fusekle a k nim pantofle a samozřejmě krat'asy.

    OdpovědětVymazat
  29. Musím říct, že neřeším, co má kdo na sobě. A v poslední době vypadnu občas z domu zrovna v tom, co mám na sobě..a mám radost, že jde Jenda vůbec ven, že ho nemusím táhnout násilím..a neřeším, jestli ponožky ladí ke kalhotům.

    OdpovědětVymazat
  30. Nemít manželku, asi bych chodil jako strašidlo. Jen s tou kampaní - do sandálů nepatří ponožky - se nemohu smířit. Není to jen hloupá móda, diktovaná někerými barbínami? Tak abych nebyl za hastroše, nosím i v létě zavřené boty.

    OdpovědětVymazat
  31. Musím říct, že popis pána v metru mě opravdu pobavil :).. Často se divím, co na sebe lidé dokáží navléct a někdy je mi to až líto, hlavně když vidím, že by to byl jinak moc hezký člověk (nejsem povrchní, ale člověk by měl o sebe trošku dbát, pokud chce mít ve společnosti určité postavení). Stejně mi bývá ale smutno, když vidím, jak se spousta lidí obléká nezajímavě, sterilně a ,,šedivě".. Bezvýrazně zkrátka. Nikdy nevím, jestli jsou to lidé, kteří mají strach, že by vybočovali nebo jsou to lidé opravdu tak nudní a šedí. Já se ráda oblékám malinko jinak (samozřejmě nejsem žádné strakaté extravagantní strašidlo). Ráda ladím různé odstíny barev a ráda se oblékám žensky, protože žena jsem =).. Mimojiné také vyrábím bižuterii, takže svůj zevnějšek vždy něčím svým doplním a ozvláštním, což se mi náramně líbí. Takže jednoduše - trochu estetického cítění a nebát se ukázat své já (s mírou!) a pak je vše v pořádku..

    OdpovědětVymazat
  32. I'd just like to let you know hvow much I learnt from your writtings Liked you. Hope to be back fast for some more good stuff
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤