Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 17. července 2011

Cesta s duchy


Po hodně dlouhé pauze se vracím k tomu, abych napsala článek na téma týdne. Dlouho jsem nepsala, byla jsem více než tři týdny pryč a některá témata mě nezaujala. Než mlátit prázdnou slámu a psát o ničem, tak raději nic.

Původně jsem nechtěla psát ani na toto téma. Ale dnes jsem prožila velice zvláštní pocit, který ještě ted' ve mně doznívá.
Cestovala jsem s duchy. Musím hned na začátek napsat, že nejsem veřící. Tedy přesněji, nejsem věřící ve smyslu náboženství. Ale věřím, že něco je. Neznámá energie, zvláštní síly - jsou tohle duchové?

Po nedělním návratu z Itálie se pomalu vracím do vyjetých kolejí. Řeším ještě nějaké resty z doby před odjezdem. Nemám vůbec ráda jakékoliv dluhy. Nerada jsem dlužníkem a nemám ráda, když někdo něco dluží mě. Odjela jsem coby dlužník. Částka to byla neveliká, nicméně pocit, že by se mohlo něco stát a já svému dluhu nedostála, mě trochu trápil. Asi jsem opravdu divná. V současné džungli, která panuje v téhle zemi, kdy i naše hospodářství má dluh, já měla špatné svědomí, že dlužím ještě nějaké peníze kameníkovi, který upravoval hrob v mém rodném městě. Dnes byl první den, kdy jsem nešla do práce a tudíž jsem mohla věci uvést na pravou míru a přestat být dlužníkem.

Odjeli jsme s manželem do mého rodného města, a já konečně zaplatila. Břímě mého malého dluhu ze mě bylo sejmuto. Kameník je milý a hlavně vstřícný člověk. Když jsem mu říkala, že jsem měla špatný pocit, s úsměvem mávl rukou a řekl, že tohle by přežil. Prý jsou tu jiní, kteří mu dluží už rok a nemůže z nich peníze dostat. To, co jsem mu platila, je prý jen kapička v moři, proti tomu, co má ještě u lidí.

V odpoledním slunci jsem stoupala hřbitovem do kopečka, manžel se vracel pro něco do auta. Cítila jsem, jako bych nešla sama. Měla jsem pocit, že se mnou jde maminka. Zastavila jsem se u lavičky a čekala, až si odpočine, abychom mohly stoupat dál. Manžel mě dohonil až u vodovodu, kdy jsem točila vodu do konve.
Kytky, které jsem zasadila v květnu, se krásně rozrostly a daří se jim dobře. Vybírala jsem z nich spadané lipové květy a slyším, jak někdo říká, že to vypadá lépe, než ta původní mramorová drt'. Ptala jsem se muže, co říkal, ale odpověděl: "Nic, já mlčím jako hrob." Byli jsme tam sami dva.
Asi jsem se opravdu zbláznila, ale já tu větu slyšela.
Lipové květy jsem vybrala, muž zapálil svíčku a pomalu jsme odcházeli. Divný pocit, který jsem ještě nikdy nezažila. To, že se mi o rodičích zdá, je normální. Sny jsou reakcí mozku na různé vjemy, vzpomínky a prožitky.
Ale já nespala.
Před hřbitovem jsme přemýšleli, co podnikneme dál. Rozhodli jsme se, že si uděláme výlet na zámek do Mnichova Hradiště. Nebude to až tak velká zajížd'ka.
Seděla jsem v autě a sledovala ubíhající známou krajinu.
V Novém Boru jsme odbočili na Zákupy a Mimoň a já znovu měla silný pocit, že nejedeme sami dva.
A v tom mi to došlo.
My jedeme po silnici, po které jsem coby dítě jezdila rok co rok s rodiči do Českého ráje. A navíc ve stejném termínu. Pocit, že je s námi v autě ještě někdo další byl tak silný, že jsem se otočila dozadu. "Kam se tak díváš?" ptal se muž. Vzadu v autě byl jen deštník a moje tričko.
Asi jsem se fakt zbláznila.
Projížděli jsme lesy za Mimoní, které jsem znala z našich společných dovolenkových cest a já si uvědomila, že jsem tudy jela naposledny před 40 lety. Cítila jsem se najednou jako mladá holka. Pocit, že jedu s rodiči na dovolenou byl stále silnější. Toho prošedivělého, vousatého pána za volantem jsem téměř nevnímala.
Pocit trval až před odbočku k zámku. A pak byl najednou pryč. Muž dával přednost autu přijíždějícímu od města.
A tady asi duchové vystoupili a pokračovali dál přes Hradiště ke Kněžmostu, do kraje prázdninových pobytů.

19 komentářů:

  1. To znělo skoro strašidelně. Ale věřím tomu, že jsou věci mezi nebem a zemí, které žádný nevysvětlí. Kdo ví, jak to je... ten pocit, co popisuješ, muse být pěkně intenzivní.

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle pocit znám.Sedím u počítače v místnosti,kde zemřeli oba rodiče a většinou dlouho do noci,kdy ostatní spí.Už párkrát jsem cítila,že se na mě ze tmy někdo dívá.

    OdpovědětVymazat
  3. V jedné moudré knížce jsem četl, že dovede-li si lidský mozek něco představit, pak to znamená, že to existuje. Nemám podobné zážitky se svými příbuznými, ale věřím, že mezi matkou a dítětem je natolik silné pouto, že dítě může vnímat i zesnulou maminku. Každý člověk má asi jiný stupeň citlivosti na duchovní věci, ale senzitivní jedinec může i slyšet věty.

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: U mě to nefunguje podle moudré knížky, ale bohužel podle toho co si myslím, nebo z čeho mám obavy. Zajímavé je ale to, že mi vždy v životě vychází s přesností 100% jen to ošklivé, to co si představuji, nebo na to hezké na co myslím, na to asi "duchovno" nestačí?   

    OdpovědětVymazat
  5. Já věřící jsem, jak píšeš, ve smyslu náboženství. Ale duchy nevidím, ani s nimi nemluvím. O mém zemřelém taťkovi, se mi ale zdá docela často a jsou to sny přijemné. Vždycky, když mám ve snu rodinu, je tam i on a vůbec v tom snu nejsem překvapená, kde se tam vzal, ale jeví se mi to jako přirozená věc, vždyť do naší rodiny patří.

    OdpovědětVymazat
  6. Já omu všemu věřím. Můj tát je realitní makléř a prodává domy a v jedom z nich jsem se cítila moc špatně říkali jsme že je v něm duch. Tak jsme to řekli tátový kamarádce, která je médium (může mluvit a duchy a vidí je) a tak šli to toho domu ho vyvolat a pak zjistili že do není duch, ale že je to náký tvor (teď si nepamatuji to jméno) a že se jen strašně bál lidí, protože kdysi v tom domě byli nácí fetáci a asi se tam něco stalo!!! Takže já na duchy VĚŘÍM!

    OdpovědětVymazat
  7. Hele určitě si se nezbláznila, a věřím tomu, že tam s tebou rodiče byli. Někdy mívám sny o něčem, co se buď stalo hodně daleko, a když pak zúčastněná osoba přijela, bylo vše přesně jak v tom snu. Takže čas od času burcuju kamarády jestli jsou v pořádku....

    OdpovědětVymazat
  8. Když to evokuje milé vzpomínky, tak je to krásné.

    OdpovědětVymazat
  9. Stane se někdy že máme podobné pocity, jsou-li přínosné a hezké jako milá vzpomínka je to dobře, horší je máme-li pocit nějakého dluhu, ať už citového, nebo morálního, potom jsou duchové jak jsi to nazvala věcí, ne zrovna příjemnou, a já je beru,za lehkou výčitku svědomí, stalo se že můj bratr, zemřel náhle, a já k němu mám citový dluh, a není to dobrý pocit, příběh by byl moc dlouhý. přeji ti jen krásné upomínky.

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám celý život smůlu, duchové neduchové. Také jsem měla párkrát zvláštní sen, zdál se mi třikrát za sebou a pak se to opravdu stalo. Bohužel ten někdo umřel. Od té doby se bojím jen pomyslet na někoho před spaním, aby se mi o něm nezdálo. Také se mi někdy zdají sny které jsem už dávno zapomněla, až o dvacet let zpět. Četla jsem, že člověk se sny vlastně léčí a proto, když ho ve dne něco rozhodí, pak se mu o tom zdá. Mozek se s tím prý vyrovnává. Každopádně ať je to jak chce, mě se hezké zdají tak dvakrát do roka.

    OdpovědětVymazat
  11. Pomoc, mám husinu! Já tahle strašácká vypravění miluju!

    OdpovědětVymazat
  12. Mám podobné zážitky, takže vím o čem mluvíš

    OdpovědětVymazat
  13. Představa jak duchové za jízdy vystupují z auta mně docela pobavila.

    OdpovědětVymazat
  14. Trochu mě z toho mrazilo, ale někdy myslím, že duchové fakt jsou.

    OdpovědětVymazat
  15. Já si také myslím, že jsi normální. Jak jsem u tebe četla, tak jsi měla s maminkou krásný citový vztah a to se někdy někde projeví. Já tomu věřím. I když jsem se s duchem jako takovým nesetkala, také věřím, že nějaké nadpřirozeno existuje.

    OdpovědětVymazat
  16. Pokud jsou takové duchovní cesty časem zpět příjemné, je škoda, že člověk nemůže cestovat častěji.

    OdpovědětVymazat
  17. Dějí se kolikrát věci,že člověk má pocit,že snad zblbnul.Většinou jak vidím ve snu některého z rodičů-bývá to v období starostí tak si říkám vidíš vše se vyřeší.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤