Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 26. května 2011

Nadějné vyhlídky do budoucna

Nedělám si příiš velké iluze o budoucnosti.
Zejména o budoucnosti, kterou nám chystá vláda s oběma komorami parlamentu. Nedávno jsem četla, jakým způsobem se bude měnit věk odchodu do starobního důchodu. Spočítala jsem si, že moje starší vnučka, které budou koncem srpna čtyři roky, půjde do důchodu v 72 letech. Ta mladší také v 72 letech a nádavkem jí k tomu budou přidány ještě 4 měsíce. No, mají holky neveselé vyhlídky.

Dost dobře si nedokážu představit, jak po střechách leze 70 letý pokrývač, který klade tašky, nebo 70 letý kominík. A to vůbec nepřemýšlím nad těmi, kteří tvrdě fyzicky pracují. Asi to dopadne takhle:

29 komentářů:

  1. To chce nebýt zaměstnanec, ale podnikatel. Nebo se odstěhovat. Ono bylo celkem jasný, co ve vládě vymyslí.

    OdpovědětVymazat
  2. Ten věk odchodu do důchodu, se prý bude upravovat podle našeho průměrného věku dožití. Riziková zaměstnání, budou mít jiný režim. Prý.

    OdpovědětVymazat
  3. Jde v zásadě o to, zabránit co největšímu počtu lidí, aby se důchodu vůbec dožili a tomu zbytku, aby ho nezneužívali dlouho. Není v lidských silách, vykonávat zaměstnání do takového věku, většina skončí daleko dřív v invalidním důchodu, pokud ho ovšem prozíraví politici nezruší. Vlastně mě to šíleně vytáčí, na druhou stranu se cítím bezmocná a ta kombinace vzteku a bezmoci, už teď nesvědčí mému zdraví, takže nejspíš skončím v první skupině.

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, taky si myslím, že podstatou toho všeho je snížit počet důchodců na minimum. Jsou to hrozné vyhlídky, zvláště když vidím, kolik lidí je na tom zdravotně bídně už třeba v šedesáti! Na druhé straně si říkám: "Kde je psáno, že současný stav vydrží tak dlouho?!"

    OdpovědětVymazat
  5. No, není to nic veselého, tedy ta jejich vyhlídka, ale já věřím, že se to ještě párkrát změní. Jiná vláda, jiná budoucnost. Je to pořád dokola. Horší bude, až nás, rentiéry, jak se teď vzletně používá, začnou systematicky likvidovat, zdravotnictvím počínaje.

    OdpovědětVymazat
  6. Vůbec se tím nenechte deptat! Kdo ví, jaká vláda tu bude za 2 roky? Nikdo! Já jsem věřící a pevně věřím, že Bůh se postará. Neznamená to, že já nebudu dělat nic, ale je to jistota, že se nic na světě nemůže stát, aby o tom Bůh nevěděl a aby to nedopustil. Stane se jen to, co On dopustí.

    OdpovědětVymazat
  7. Bohužel je čím dál víc starých lidí a méně mladých, kteří na důchody pracují. Kde nejsou peníze ani čert nebere.

    OdpovědětVymazat
  8. Nejsou to nadějné vyhlídky. Já se zatím uklidňuju tím, že šedesátku mám ještě daleko a do té doby se toho ještě může stát....

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Tygře, já bych takový optimista nebyl. Vhledem ke zvětšujícímu počtu seniorů a klesajícímu počtu pracujících to bude muset každá vláda řešit podobným způsobem. I když předvolební sliby budou pochopitelně znít jinak. A každá další vláda taky bude moc ráda, že taková nepopulární opatření udělala ta vláda před ní a ona si tím pádem nemusí špinit ruce. Bylo by velmi neprozřetelné myslet si, že když nějaká vláda zavede odchod do důchodu třeba v 68 letech, tak jiná vláda tuto hranici sníží. Prostě jsme v prdeli, tak je to.

    OdpovědětVymazat
  10. Signoroo, ten článeček "Růžová budoucnost" mně hodně pobavil. I když je to ve skutečnosti děsivá, ale hodně pravděpodobná vize.

    OdpovědětVymazat
  11. [2]: Každý nemůže podnikat ve velkém, když na to chybí kapitál a známosti. A malí živnostníci mají většinou co dělat, aby se udrželi. Já dělám na živnost a když mi nedojde půlka objednaných lidí, tak jsem v pr...li, protože mám o to míň peněz, ale platit poplatky, pojištění, nájem a domácí výdaje, musím, ať si vydělám nebo nevydělám...

    OdpovědětVymazat
  12. Signorrrra! Tvůj článek i vize budoucnosti je supertřída! Ale s Kalouskem na závěr jsi mě teda dorazila, to jo...

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Otázka je, proč je málo mladých lidí? Každů důsledek má svou příčinu.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak asi opravdu dopadneme, málo mladých lidí je díky těm frajerům nahoře, dnes mít dítě je přepych a každý si, to nejdřív rozmyslí, co si může dovolit. Jen lidi škubou a nechají se živi a sami kradou a lžou ve velkém. Ale oni můžou jim to projde. Dokud budou lidi blbí a nevypráskají je , bude hůř a hůř. Komunisti vyhnali, tak proč to nejde teď, ty byli hajzlové, ale na tyhle neměli. Jen se lidu vysmívají a mi obyčejní blbci máme spočítaný průměr, jak máme víc ani přídavky dětem nedají se nedivím, že dětí ubývá. Chtěla bych je vidět žít z platu obyčejného dělníka a daně bych jim napařila. Sakra to jsem se rozčilila. Budejď by bylo na důchody, už mají rozkradeno!!

    OdpovědětVymazat
  15. [17]: Vendy, ta příčina, proč se rodí málo dětí, ovšem není v politice státu, ani ve špatné ekonomické situaci. Je to problém všech vyspělých zemí Evropy. Lidé jsou pohodlní, nechtějí mít s dětmi starosti, chtějí dělat kariéru a chtějí si hlavně užívat. Na Západě mnoho žen než by přetrpělo 9 měsíců těhotenství a následující kojení, tak si raději koupí už "hotové" dítě v jihovýchodní Asii. U nás na to má také mimo jiné vliv katastrofálně vysoká rozvodovost. Když se u nás každé třetí manželství do tří let rozvede, tak stihne sotva jedno dítě. To je taková nepsaná zákonitost - čím chudší země, tím více dětí, čím bohatší země, tím méně dětí.

    OdpovědětVymazat
  16. no ten clanocek ma pobavil, velmi pekne napisane i ked ja sa domnievam ze okrem politikov a inych /ne/pracujucich ludi sa toho dochotku dozije len hrstka.. hlavne ked su nizke platy a kto ma rodinu musi makat dva krat tolko takze sa udre k smri skor ako vobec sa priblizi k tomu dochotku a to je ten ucel aby sa dochotku dozilo co najmenej ludi

    OdpovědětVymazat
  17. [19]:Toho poměru jsem si taky všimla, ale myslím, že my nejsme zrovna nejbohatší země, i když, pravda, na úrovni Afghánistánu, nebo Indie, ještě nejsme, to je fakt. A asi máš zčásti i pravdu ohledně toho pohodlí a nechuti se zabývat několik let miminem a starat se o ně, ale podmínky pro to, mít dítě, tu skutečně nejsou zrovna růžové.

    OdpovědětVymazat
  18. Moc Vám všem děkuji za milé komentáře. Mě čeká ten přesun z pracujícího na rentiéra příští rok. Sama jsem zvědavá, jak to všechno dopadne, ale nedělám si vůbec žádné iluze. S platem, který je hluboce podprůměrný, nemůžu očekávat žádný velký důchod.

    OdpovědětVymazat
  19. [22]: Ale na druhou stranu to zas tak moc není. Jen desetinásobek průměrné mzdy

    OdpovědětVymazat
  20. [10]:[15]: Myslela jsem to s nadsázkou. Taky nebudu žádný podnikatel.

    OdpovědětVymazat
  21. Skvělé, až skončím po mateřské na pokladně v supermarketu, rozhodně si ke mně nestoupejte za třicet let do fronty. Už sama sebe vidím, co by stařenku, jak markuju nákup...

    OdpovědětVymazat
  22. Taky nevím jak to zvládnou do tolika let pracovat.Snad jen ti co se nyní poflakují na sociálce a do práce říkají,že za pár šupů vstávat nebudou.Nějak začít dělat musí ale nechtějí aspoň v mém okolí ne.

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Jasně, jasně... ono to vypadalo jako míněno vážně... Možná to chtělo odlehčit nějakým smajlíkem, u psaného slova se někdy nepozná ironie nebo nadsázka, která by byla poznat z tónu hlasu.   

    OdpovědětVymazat
  24. Excellent read, I recently passed this onto a colleague who was simply doing a little research on that. Anf the husband actually bought me lunch because I discovered it for him smile So ok, i'll rephrase that: Thanks for lunch!
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤