Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 5. května 2011

Nevěra může přinést i štěstí

Nadpis vypadá podivně a možná někoho zarazí.
Jak by mohla nevěra přinést štěstí.
Vždyt nevěra je špatná, odsouzeníhodná, tak jaképak štěstí?
Paradoxně to však byla nevěra, která udělala tři lidi št'astné.

Budu vyprávět jeden skutečný příběh. Příběh tří lidí, se kterými jsem se setkala a v podstatě ještě setkávám. Nebudu je tu jmenovat, zasvěcení ví o koho se jedná.

V jedné pražské ulici žil manželský pár. Byli to artisté, kteří cestovali od jara do podzimu po městech v naší zemi a do svého domu se vraceli vždy, když už počasí nedovolovalo předvádět jejich umění. Děti neměli. Paní se jednou při produkci zranila a lékaři jí definitivně sdělili to, že dětí se už nikdy nedočká.
Při jedné z jejich produkcí se na ně přišla podívat mladá žena. Byla v zoufalé situaci a byla ochotná dělat cokoliv. Po nějaké době, kdy působili ve městě kde žila, se k artistům připojila. Důvod, pro který to udělala, někteří lidé nikdy nepochopili. Tato mladá žena utekla z domova, kde nechala své dvě malé děti. Žila v hrozném manželství, kdy její muž pil a pak jí bil. Jednou jí zranil a způsobil jí úraz, který jí poznamenal na celý život. Nějaký čas trávila v nemocnici, kde jí dávali dohromady a odtud se už domů vracet nechtěla. Vrátila se ke svým rodičům, kde očekávala, že bude přijata a doufala, že tady vytvoří zázemí pro své děti. Rodiče jí tehdy pomohli postavit se na nohy, ale potom na ní začali naléhat a přemlouvat jí k návratu k manželovi a dětem. Zkusila to, ale situace se opakovala znovu. Zase pití a potom bití. K rodičům se už vrátit nechtěla, tak přijala práci s ubytováním v jednom městě. Požádala o rozvod a snažila se získat jakýkoliv byt, kde by mohla začít znovu se svými dětmi. Její manžel však nelenil a požádal o svěření dětí do své péče. Jako důvod uvedl to, že matka své děti opustila. Soud prohrála, děti získal do péče otec a jí byly nařízeny alimenty.
S artisty putovala a dělala jim asistentku. Oni byli vděční za společnost mladé dívky, která jim nahrazovala děti, kterých se nedočkali a ona u nich v jejich domě získala azyl. Měla své soukromí, kde jí nikdo nevyčítal, že opustila děti. Tito tři lidé putovali po zemi, aby svým uměním bavili lidi. Čas však je neúprosný, lidé stárnou, jejich fyzická zdatnost slábne a poutě už také nebývaly to, co kdysi. Došlo zákonitě k tomu, že artisté přestali putovat a zůstávali delší dobu ve svém domě. Našli si zaměstnání a jen někdy, občas, svým uměním ještě pobavili lidi při několika málo příležitostech.

Já je poznala před 37 lety a domnívala se, že jde o klasickou rodinu. Rodiče a dcera, tak na mně působili. Nikdy jsem se neptala, kdo jsou, čím jsou. Byli všichni milí, zdravili jsme se a občas pronesli nějakou větu.

A potom se rozpoutala bouře. Taková ta klasická, maloměstská.
Drbny z naší ulice stály v hloučku a jako tlampač rozhlašovaly, že ona mladá žena čeká dítě. Říkala jsem si, co jim je do toho, věk na to má, tak proboha proč by nemohla mít dítě?
Hlas drben však zněl dál a rozhlašoval světu zprávu, že pan domácí byl nevěrný své ženě, která ted' chodí a trápí se, protože on je ten, který čeká dítě s jejich schovankou. Ta věta mě zarazila. S jakou schovankou, ona není jejich dcera? Až pak jsem se dozvěděla, že ona milá žena není dcerou dvou sympatických, usmívajících se lidí. Hlas ulice však byl zlý, odsuzující.

Mé děti už trošku odrůstaly, další jsme s manželem neplánovali. Při nejbližší příležitosti jsem mladé ženě nabídla věci po svých dětech. Byla překvapená a dojatá a ptala se: "Ty mě neodsuzuješ?"
Proč bych jí měla odsuzovat. Za co? Já vím, působilo to nemorálně, ale ona byla v ten moment št'astná. Od té doby se datuje naše přátelství. Vyslechla jsem si celý jejich příběh, občas jsem vídala i její děti z prvního manželství, které jezdívaly za maminkou na krátké návštěvy. Když se jí narodilo dítě, odpustila i artistova žena svému manželovi nevěru a byli št'astní všichni. Jejich dům se rozezněl dětským pláčem.
Potom se nevěra zopakovala a narodilo se druhé dítě.
Drbny pomalu stárly, jedna po druhé odcházela. Nikdo už nekomentoval zvláštní rodinu. Mladá maminka se dvěma dětmi a dva starší, št'astní lidé.
Já se při návštěvách vždy usmívala, když jsem slyšela děti, které staršímu pánovi právem říkaly tatínku a jeho manželce babičko.

V tomto životem napsaném příběhu nevěra učinila tři lidi št'astné. Ti dva starší se dočkali potomků a dědiců, kterým mohli předat svůj majetek a mladá žena měla děti, které vychovala v klidu a láskyplném prostředí.

Zní to jako pohádka? Možná ano, ale je to skutečný život.

32 komentářů:

  1. http://twilightsaga-original.blog.cz/1104/foto-mesice-semifinale Ahojky pokud tě můžu poprosit hlasuj tady pro fotku která se ti líbí nejvíce :)) díky moc ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Skoro až neuvěřitelný příběh :)! A pěkně napsaný.;)

    OdpovědětVymazat
  3. To byl zajímavý příběh, kdybych ho četla v knize, nebo viděla na filmovém plátně, myslela bych si, že je to jen autorova fabulace.

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý , zní to trochu vymyšleně, ale život může napsat opravdu cokoli   

    OdpovědětVymazat
  5. Príde mi to trochu divné že tej žene nevadilo ked spával s inou a mal s ňou ešte aj deti. =) Ale no čo už =)

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Příběh je pravdivý. Všem nám kolem bylo jasné, že se v podstatě jedná o bigamii, ale chápali jsme to.

    OdpovědětVymazat
  7. Každý svého štěstí strůjcem, za tohle nikoho neodsuzuju, vždyť v leckterých zemích je bigamie legální. I když já bych na tohle náturu určitě neměla...

    OdpovědětVymazat
  8. Denně slýchám desítky lidských příběhů, z kterých se až tají dech a zdají se být neuvěřitelné, ale jsou skutečné. Tento příběh začíná smutně, domácí násilí je bohužel dnes velmi časté, ale konec je šťastný tedy v uvozovkách.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: V tom máš pravdu. Já to také neodsuzovala, i když to vše bylo na hraně zákona. Možná kdybych neznala celé pozadí, dívala bych se na jinak, nevím.. Ale také bych na to neměla náturu. Nechtěla bych být v situaci ani jedné z žen.

    OdpovědětVymazat
  10. To je ale zamotané.. Hm, dobře, že jsou nakonec šťastní a je jedno, jakým způsobem.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: O osudu starších dětí nevím, budou už dávno dospělé a budou mít svůj život. Ony jsou dospělé už i druhé děti a starší manželé už nežijí. Mladá žena se o ně starala a opatrovala je až do smrti.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tohle umí opravdu napsat jen sám život. To by skutečně asi těžko napadlo někoho jen tak. Já osobně také nechci nikoho soudit, důležité je, že byli všichni šťastní a spokojení. A o tom přece život je.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Ono to všechno vypadá hodně nepravděpodobně, ale napsal to život. V podstatě je odsoudily jen místní drbny. To byl takový klan nesympatických bab, které měly vždy někoho na tapetě. I já s mým mužem jsme byli předmětem jejich zájmu. Žili jsme spolu téměř rok jako svobodní, než jsme se vzali. To, co je dnes běžné, bylo v letech 1974 - 1975 naprosto nemyslitelné. Také jsem si s nimi užila.

    OdpovědětVymazat
  14. Hezký a zajímavý příběh s dobrým koncem, který dokazuje, že paušální odsuzování něčeho, co je z morálních hledisek špatné, nemusí být vždy na místě. Život je pestrý a odehrává s v mnoha různých rovinách. Neexistuje žádná univerzální šablona pro to, co je správné a co není.

    OdpovědětVymazat
  15. v tomto pribehu to dopadlo evidentne k seobecnej spokojnosti

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Musím se přiznat, že to byl důvod, proč jsem tenhle příběh zveřejnila. Pročítala jsem některé příspěvky na TT a tam je většinou nevěra odsuzována a stavěna na pranýř. Chtěla jsem proto nevěru tímhle článkem tak trochu očistit, protože v tomhle případě byla nevěra ku prospěchu věci. Život je opravdu pestrý.

    OdpovědětVymazat
  17. Velice nezvyklý příběh, i když kdo ví, je tolik různých lidských osudů o kterých se nikdo nedozví, protože zúčastnění, si je nechají jen pro sebe a málo kdo je zasvěcen. Tys nám jeden odhalila a tak jsme zase překvapenější, co všechno může život přinést. Odsuzování je odsouzeníhodné. Rozhodně to pavlačového typu, které navíc ubližuje, protože se živí domněnkami výmysly a nenávistí.

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Příběh je to opravdu nezvyklý. Ale domnívám se, že takových nezvyklých příběhů přináší život víc a mnohé opravdu zůstanou utajeny.

    OdpovědětVymazat
  19. [17]: Nevěru na pranýř většinou stavějí ti, kteří se stali její obětí. Bohužel se dost často ti samí dívají na nevěru velmi shovívavě v případě, když se jí sami dopouštějí na někom jiném.

    OdpovědětVymazat
  20. Život někdy píše nejpodivnější scénáře.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]:Drbny jsou v podstatě nešťastné osoby, které mají vlastní život tak ubohý, že musí prožívat životy druhých (a hlavně je odsuzovat, aby vypadaly jako ty lepší.)

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: Je to zvláštní. Kdyby tohle pravidlo platilo, musela bych i já nevěru pranýřovat.

    OdpovědětVymazat
  23. Já bych tohle teda nezvládla, ale každého věc. Drbny jsou a budou, tu jsme na malé vesnici a jak se něco šustne, tak je z kachny kterou vidí ráno, večer velbloud, druhý den slon!! Já to popravdě nesnáším a naopak každému, řeknu na rovinu vše, ale to se také nevyplácí. Lidi toto nemají rádi, ale tak se pozná přítel, tak jsem tu o jednu kamarádku přišla, ale nevadí mi to, když se někdo usmívá a za zády ho drbe, je horší jak nepřítel. Drbny by se měli léčit. Krásný nový týden ti přeji.

    OdpovědětVymazat
  24. Já bych to také nezvládla a nechtěla bych být v situaci mladé ani starší ženy. Drbny jsou opravdu kapitola sama pro sebe a přesně jsi to vyjádřila, jak se na drb nabaluje další, až je z toho problém obrovských rozměrů. Sama se snažím jednat rovně a přímo a mám ráda, když mi každý bez obalu řekne pravdu do očí. Raději at' mi někdo vynadá, než aby se mi do očí stavěl jako přítel a za zády mi nasazoval psí hlavu.

    OdpovědětVymazat
  25. Opravdu specifická situace, ale ne nepochopitelná. Nic k doporučení, ale ani k odsouzení. S drbnami se nic nenadělá, to je nesmrtelný druh. Tak jsou mi aspoň ukradené.

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: Cítím to podobně. Sama bych to prožít nechtěla, ale chápu to.

    OdpovědětVymazat
  27. Velice neobvyklý příběh a co k němu dodat?Snad jen tolik,že to měli všichni tři opravdu těžké.A k těm drbnám?Tak to bylo i pro ně asi silné kafíčko....

    OdpovědětVymazat
  28. [28]: Těžké to opravdu měli, ale byli nakonec svým způsobem št'astní.

    OdpovědětVymazat
  29. Tak tohle je život, někdy drama, někdy červená knihovna, a někdy spojením obou je hromada štěstí pro pár lidí .

    OdpovědětVymazat
  30. Hezký příběh. Promiň že jsem tu u tebe na blogu dlouho nebyl, ale měl doma zase velké problémy a pak do toho přišla ještě ta Praha a internet šel stranou.

    OdpovědětVymazat
  31. Nezlob se na mne, že ti budu oponovat, o bigamii se jedná, je-li to poměr mezi pokrevními příbuznými, a myslím, že toto není ten případ, Je to zvláštní příběh, není moc morální, ale neodsuzuji je, hlavě proto že se narodili děti které jsou šťastné a žijí v poklidném soužití a to je vzácné a není to odsouzeníhodné, je to svým způsobem, napravení nějaké životní křivdy a nastolení lidské spravedlnosti s tou boží se budou muset srovnat posléze, a i o té si myslím že přivře oko.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤