Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 30. března 2011

Letní čas

Letní čas - někdo si představí čas trávený v létě, dlouhé prosluněné dny, čas prázdnin a odpočinku, krásná letní nálada. Jo, to by byl ten pravý letní čas.

Bohužel tento nadpis znamená i to, co se v naší zemi odehrává už od roku 1979 a to značí, že poslední březnový víkend se hodiny posunou o jednu hodinu dopředu. Kdysi, za komančů, to bylo zdůvodňováno úsporami energie. Ale opravdu jen hlupák se může domnívat, že k nějakým úsporám dochází. Proboha k jakým? Ještě minulý týden jsem vstávala do práce za denního světla a ted' si musím rozsvítit. Kde jsou ty úspory? Jestli spálím nějaké kilowatty navíc, nebo nespálím, je mi celkem jedno, ale není mi jedno to vstávání o hodinu dříve.

Rozumově si to dokážu zdůvodnit, můžu mít i dobrý pocit, že je odpoledne déle světlo. Ovšem moje tělo je jiného názoru. Abych šla spát o hodinu dříve než obvykle? Samozřejmě můžu, ale co nemůžu, je usnout. Ráno sice vstanu o hodinu dříve, budík mě z postele vytáhne. Ale co pak? Jsem zvyklá doma snídat. Tak snídám, ale po celý den mě tlačí žaludek a zažívám pocity vlka z pohádky o Karkulce, jemuž byly do břichá dány kameny. Moje tělo "pracuje" podle původního času a na ten letní se jaksi neohlíží. Cítím se dost blbě. A takhle mi bude minimálně dva týdny.

V neděli večer, po návratu z "hlídacího víkendu", jsem si na hodinkách, mobilu a budíku přenastavovala čas. Ve své neskonalé "šikovnosti" jsem si budík nařídila tak, že jsem vstávala ne o hodinu, ale o hodinu a půl dříve. Celý den se mi vše jakoby sypalo pod rukama. S výrazem mátohy a s těžkým žaludkem jsem se doplazila do práce. Tady se mi také spíš nedařilo, než dařilo. Odpoledne cestou domů jsem v tramvaji usnula. K domovu jsem se doslova plazila, bolelo mě celé tělo a jen jsem si říkala, jak by to vypadalo, kdybych šla po čtyřech.

Včerejší den byl téměř stejný jako pondělí, jen s tím malým rozdílem, že jsem vstávala jen o hodinu dříve. A tak to půjde několik dní.

Bude mi trvat minimálně dva týdny, než se srovnám s touto změnou, než se moje tělesná schránka srovná s tímto časovým posunem a začne fungovat tak, jak fungovala před, podle mně, touto blbou změnou. Kdybych měla tu moc, zrušila bych tyhle časové posuny.

Ač nepatřím mezi velké příznivce dotazníků nebo anket, dovoluji si sem anketu dát. Budu ráda znát Váš názor.

27 komentářů:

  1. Změna času je nesmysl. Především pro děti je náhlá změna režimu velmi krutá.

    OdpovědětVymazat
  2. Čím jsem starší tím mi to vadí více a více.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si také myslím, že o šetření to není. Ale musím se přiznat bez mučení, že mě to zas nějak nebere. Já špatně spala snad jen tu první noc a to si navíc myslím, že to nebylo tím posunem.

    OdpovědětVymazat
  4. Nemusím vstávat do práce, tak je mi to jedno . Ale vážně, nevadilo mi to ani když jsem do práce dojížděla, za den nebo dva jsem si zvykla. A to jsem vstávala ve 4 ráno - tedy po změně ve 3.

    OdpovědětVymazat
  5. Změna mi nijak zvlášť nevadí. Můj biorytmus se řídí sluníčkem. To  znamená, že se budím podle intenzity světla.

    OdpovědětVymazat
  6. Jak jsem mladá, je mé tělo značně flexibilní, takže nějaká ta hodinka víc nebo míň mě nerozhodí.

    OdpovědětVymazat
  7. A mě to vadí, už pro ten pocit křivdy, že nás klíďo obrali o jednu hodinu. Už vstávat nemusím, ale když jsem chodila do práce, během týdne jsem si nějak zvykla, jenže nechápu proč se musí dělat s časem takové kejkle, když to opravdu žádnou energii neuspoří.

    OdpovědětVymazat
  8. Mě letní čas vyhovuje. Jsem noční tvor, tak mi vyhovuje, že je večer déle světlo. Zvlášť když jsem na chatě. Ráno nevstávám, tak ani nevím kdy je a nebo není tma. Když vstávám já, tak už je vždycky světlo.

    OdpovědětVymazat
  9. Musím říct, že ráno jsem jak zabitá, ale pěší cesta do školky a zpátky mě celkem probere. Mnohem větší problémy vidím na Juli, vstávat se jí, ne že nechce, ale nejde, místo oblékání, které jinak zvládá úplně sama, jen stojí a kouká a pak nestíháme. No a dostat jí do postele o tu hodinu dřív je tak vyčerpávající, že by bylo jednodušší, nechat jí jít spát podle starého času. A i když už jí do postele dostanu, stejně nemůže usnout a nejmíň čtyřikrát mi přijde říct něco "strašně důležitého" a nakonec usíná později než dřív. No a ráno.....

    OdpovědětVymazat
  10. Letní čas se mě týká jenom v tom, že si musím přenastavit hodiny. Jinak mě nijak neomezuje. Letos jsem dokonce  zaznamenala, že na letní čas nereagovaly ani mé děti. Prostě fungujeme podle hodin.

    OdpovědětVymazat
  11. Já letní čas miluju. Pravda, první týden se mi hůře vstává, i dětem, ale mám moc ráda dlouhé letní večery, kdy je vidět do desíti. Nechtěla bych, aby se tato změna zrušila.

    OdpovědětVymazat
  12. Vadí mi to hodně. Někde jsem četla, že už to není kvůli úspoře energie, ale z rekreačních důvodů, aby lidé po příchodu z práce měli delší dobu světlo.

    OdpovědětVymazat
  13. Moc Vám všem děkuju za názory. Je vidět, že každý z nás jsme originál, každý na změnu reaguje jinak, nebo jí vůbec nevnímá. Dříve jsem takové problémy nemívala, ale čím jsem starší, tím jsem asi méně přizpůsobivější.

    OdpovědětVymazat
  14. Je to blbost. Jsem z toho zmatená a děti rozhozené. Neznám nikoho, kdo by v tom nějaký smysl viděl.

    OdpovědětVymazat
  15. Změnu času jsem nikdy nepochopila.

    OdpovědětVymazat
  16. Ty změny považuji sice za velkou hloupost, ale zdravotně na mne nijak nepůsobí, protože vstávám jako Angličan a bez budíku.

    OdpovědětVymazat
  17. [14]: Jsem téhož názoru. Rozumově si tuto blbost zdůvodním a pak nějak funguju. Ale děti z toho mají "pěknou bramboračku". Ted' jsem mluvila s dcerou, tak holky včera usnuly v půl dvanácté. Když od nás v 7 večer odjížděly, byly unavené a vypadaly, že každým okamžikem usnou.

    OdpovědětVymazat
  18. Já si taky vždycky pár dní zvykám, ale letní čas mám rád. Nejlíp to pořešil ruskej prezident Medveděv, kterej rozhod, že tam od letoška bude letní čas furt.

    OdpovědětVymazat
  19. [20]: Musím se přiznat, že mi letní čas také vyhovuje, ale problém mám, když se přechází ze zimního na letní a naopak z letního zpět. Rozhodnutí ruského prezidenta jsem viděla ve zprávách a říkala jsem si, proč tohle taky nemůže být u nás.

    OdpovědětVymazat
  20. Já tuhle změnu vůbec nevnímám Hodina sem, hodina tam, to už se ztratí u mě převažuje spíš pocit zadostiučinění z toho, že je dlouho světlo. Trochu se nestačím orientovat v čase, kolik je hodin, když ho odhaduju podle světla venku, ale to se do týdne dá do pořádku a je to v pohodě, rozhodně si nemůžu stěžovat na nějaké komplikace a problémy organismu :)

    OdpovědětVymazat
  21. Skvělá synchronizace!! napsaly jsme si komentáře navzájem na minutu přesně!!

    OdpovědětVymazat
  22. Mně se na letním času líbí jen to, že se později stmívá.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Já tu změnu bohužel vnímám, a čím jsem starší, tím to zvládám hůř. Moje vnučky jsou z toho taky špatné. Nějak mě napadlo přísloví: "Kůň je jednou hříbětem, člověk dvakrát dítětem." Možná by se to dalo aplikovat i na tu změnu - vadí to dětem a starším lidem.

    OdpovědětVymazat
  24. Já jen tak mimochodem oznámila třídnímu, který se radoval, že už nechodím tak často pozdě, ať počká až se změní čas. Za celý týden jsem nepřišla včas ani jednou. Já jim kašlu na to, že je večer dýl vidět, na čtení si musím rozsvítit i tak a ráno chci vstávat pokud možno za světla.

    OdpovědětVymazat
  25. Já měl potíže se vstáváním celý minulý týden. Večer to nebylo zase tak horzné, ačkoli jsem neusínal tak dobře, jako dřív. Ale ta rána !! Ani budík mi moc nepomáhal, sice jsem byl probuzený, ale chyběla mi vůle na to vstát a chystat se do práce.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤