Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pátek 25. března 2011

Dětská fantazie a řeč

Fantazie nebo fantazírování patří neodmyslitelně k dětství.

Jiří Suchý ve své písni zpívá:
...kuchyně se stane lesem,
štokrdle medvědem,
já i vy to těžce nesem,
že to taky nesvedem...

Tato slova vyjadřují to, co momentálně prožívám ve společnosti svých vnuček a i to, co jsem prožívala před lety se svými dětmi.

Můj syn byl veliký fantasta a byl obdařen navíc obrovskou představitostí. Musím se přiznat, že už mi s tím mnohdy lezl na nervy. Byla jsem s ním na tříleté prohlídce a on začal vyprávět paní doktorce, že máme doma všude, ale opravdu všude pavouky. Doktorka se na mně tehdy podívala jako na špindíru a já se dívala na svého syna s naprosto nechápavým výrazem. Proboha, jací pavoucí? Po příchodu domů jsem se syna zeptala, kde jsou ti pavouci. Dovedl mě k otapetované stěně a ukázal mi toho "jeho pavouka". A já stála, upřeně jsem se dívala a nic takového jsem neviděla. Chlapec poletoval kolem stěny jako motýlek a vykřikoval . "Tady, tady, tady a tady taky". Tapeta byla květovaná a v trochu jiném odstínu byla i ve vedlejší místnosti. Tupě jsem koukala a hledala, co by jen alespoň náznakem připomínalo jakýkoliv hmyz, natož pavouka. A z vedlejší místnosti se ozýval hlásek: "Tady, tady taky..."
Své fantazie dovedl k takové dokonalosti, že jim potom i věřil a pak následně odmítal chodit kolem mrazáku, protože v něm přeci žije lední medvěd.
Dcera tolik nefantazírovala, chovala se od malička realisticky. Ovšem, na rozdíl od svého staršího bratra, jí dělala obrovský problém řeč. Ne, nebyla němá, ale souzvuku písmen jsem nerozuměla. Ale vždy stál vedle ní její velký bratr, který mi tu její hatmatilku překládal. Pak došlo k tomu, že si manželovi rodiče vzali našeho juniora a odjeli s ním na tři týdny do Jugoslávie. Problém byl na světě. Dcera pronesla: "Ajt'átudýknut" a já strnula. Co budu dělat, vždyt' já jí vůbec nerozumím.
"Ajt'áááúúú". "Co chceš, holčičko moje?" Ajááábekú". Brečely jsme obě. Já, protože jsem nedokázala pochopit, co chce moje více než dvouleté dítě a ona, protože maminka nechápe, co chce. Následující dny se staly noční můrou. Trvalo mi tehdy čtrnáct dní, než jsem své dceři začala rozumět. A když už jsem byla schopná pochopit její zvláštní mluvu, vrátil se nám opálený "tlumočník" z Jugošky a prohlásil: "Viděl jsem tam slona a s náma bydlela véééliká ryba".
Dcera mluvila hodně špatně do svých téměř čtyř let. Návštěvy logopedky se staly pravidelnou součástí našeho života. Věta: "Hanka mi to nehaháhala" se používá v naší rodině dodnes. Dcera si tehdy stěžovala, že jí její sestřenice nezavázala boty.

Moje vnučky, které miluju a se kterými trávím spoustu času, mě vracejí zpět ke vzpomínkám na příhody, které jsem zažila se svými dětmi.
Té větší je tři a půl, dobře mluví a kromě písmene "Ř" jí nedělá nic problém. A také fantazíruje. Běžně je tygrem a vrčí na nás. Oblečena v tygrovaném županu nebo pyžámku chodí po čtyřech a je zlý tygr, ten úplně nejzlejší tygr. Před nedávnem jsme byli všichni na procházce na Strahově, navštívili jsme bludiště a největší část odpoledne jsme trávili na dětském hřišti, kde jsou provazové prolézačky. Byl čas k návratu a holčičky protestovaly a chtěly ještě zůstat. Slíbili jsme jim, že přijdeme zase příště. Při návratu k autu jsme šli kolem stanice lanovky a moje starší vnučka šla pár kroků přede mnou. Děda s tou mladší byli kus za námi. V tom se ozvalo: "Já jsem ztracená, já jsem ztratila rodiče, já je budu muset jít hledat". Davy cestujících se podívaly po malém děvčátku. Rozeběhla jsem se za ní. Nějaká paní mě zastavila a dívala se na mně jako na devianta, který chce unést "ztracené dítě". Začala něco vykřikovat a kolem mně bylo najednou dusno. Mezi lidmi se protáhla moje vnučka a pronesla: "Babi, není ta paní ňáká dívná? Proč kičí?"
Včera jsem mluvila s dcerou přes Skype a holčičky se předváděly. Loučila jsem se a ta větší začala volat: "Babi, ještě ne! Já tě ještě chci!" "Ale já musím už jít něco dělat" "Nééé babíííí, ještě tu bud'". "Ale vždyt' se zítra uvidíme, s dědou k vám přijedeme a budeme s vámi až do neděle". "Ale babí, já mám hlad, my tu totiž nemáme žádný jídlo!" Vyprskla jsem smíchy a dceři, která seděla doma před monitorem jsem řekla: "Vy jste fakt už případ pro sociálku".
Zůstala jsem sedět před počítačem a hodně dlouhou chvíli jsme se všichni chechtali. Vnučka dosáhla svého, babička zůstala. Jen dcera říkala: "Teda mami, já už se z ní fakt zblázním".
Mladší vnučce jsou dva roky, je po své matce realistická, ale na rozdíl od ní báječně mluví. A už ted' se ptá: "A proč?" A hlavně se snaží s tou větší "držet krok", což jí posouvá hodně dopředu.

Čeká nás víkend v Košířích. Dcera se zet'em odjíždějí večer na další šermířskou akci a my s dědou budeme do neděle pečovat o ty dvě malé cácorky. Máme v plánu návštěvu výstavy Zdeňka Milera - Krteček a já už ted' přemýšlím, co tam holky vyvedou.

Budou ztracené, nebo budou mít hlad?

23 komentářů:

  1. S dětmi je zábava. Už se docela těším, až budu tetou. Budu ségřiny děti rozmazlovat :P Jen to bude asi až za deset let

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek, my patříme také k té snílčí skupině.

    OdpovědětVymazat
  3. S dětmi je legrace. U nás teď letí věta: "Babička je popleta." Honzík si totiž ještě trochu šlape na jazyk a babička mu  nerozumí a pak dochází k nedorozuměním (= babička všecko poplete)     

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Neboj, ono to uteče strašně rychle.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím proč, ale tvé vyprávění mi připomnělo máho mladšího bráchu, který měl období, kdy chtěl všem vyprávět pohádku O svítícím pařezu. Nevím jestli tu pohádku někde slyšel, nebo jestli si ji úplně celou vymyslel, ale poslouchat ho bylo utrpení. S jeho chabými vyjadřovacími schopnostmi a snahou říct tu pohádku co nejpodrobněji, to byl nekonečný příběh. Jak našel někoho, kdo tu pohádku ještě neslyšel a chtěl zahájit monolog, všichni se ho snažili rychle umlčet.    Užijte si s dědou krásný víkendík s vnučkami a pokus se pro nás udělat nějaké fotky z té výstavy.   

    OdpovědětVymazat
  6. Možná pohádku opravdu někde slyšel, ale s odstupem času na to určitě vzpomínáš s úsměvem, i když tehdy byl asi "na zabití"

    OdpovědětVymazat
  7. Při tvém článku jsem se dobře pobavila, ano, děti nám někdy způsobí pěkné trapasy, když si něco vymyslí a vyfantazírují. Moje děti nebyly jiné a teď to zažívám znovu s vnoučaty. Zajímavé je, že netrvají na klasické verzi pohádek, ale vyžadují právě ty netradiční, mnou všelijak přizpůsobené, popletené a přeházené. Baví se u nich a někdy mi napovídají, jak to má být dál. Asi to bude právě tou fantazií, jakákoliv "kravina" jim není cizí.

    OdpovědětVymazat
  8. Mně vnučka zase ukazuje přes telefon obrázky v knížce knížce... schau mal...

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Moje vnučky zatím preferují klasiku, jako je Rumcajs, Křemílek a Vochomůrka, nebo klasické staré české pohádky. Vzpomínám, jak moje děti už téměř všechno znaly a já se tehdy rozhodla, že si pro ně pohádku vymyslím. A tak jsem jim tehdy povídala, kterak si zvířátka v lese stavěla svůj dům. Byly nadšené. Po nějakém čase si na tohle vypravování na rozdíl ode mně vzpomněly a já vyprávěla a dětičky říkaly: "Ale né, maminko, takhle to nebylo". A od té doby jsem už jen četla.

    OdpovědětVymazat
  10. To s tou mluvou mi hooodně připomíná bratra. Od narození špatně viděl a slyšel, párkrát byl už na zákroku a jelikož jsem si zvykla, tak mi teď, v jedenácti jeho  letech připadá, že už mluví celkem normálně, ale ještě nedavno nikdo cizí nepochopil, co říká.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Tvůj bratr, rodiče i ty to máte poněkud těžší, než my. Držím celé tvé rodině palce, aby se to stále zlepšovalo.

    OdpovědětVymazat
  12. Taky jsem si zavzpomínala a se zájmem přečetla. Tvé články mi unikají, protože jsem na tvé stránce nenalezla RSS, tedy upoutávku na to že jsi něco nového napsala. Myslím, že by ti administrátor poradil jak dostat RSS na tvé stránky

    OdpovědětVymazat
  13. Co ztracené či hladové .. třeba se z nich po výstavě stanou ježci a založíte jablečnou farmu

    OdpovědětVymazat
  14. Vnoučat si dědové a babičky opravdu víc užívají než vlastních dětí, protože je mají jen občas... a není na nich ten hlavní nápor starostí... Ale bylo to krásné vyprávění o fantaziích dětí, i když by je občas člověk nejradši přetrhl a přerazil a rozkouskovala na tisíc malých pumprlíků a zařval - Herodes, to byl král!

    OdpovědětVymazat
  15. Já si teď takhle užívám čtyřletou neteřinku. Snažím se rodiče přesvědčit, aby si vedli zápisník výroků dětí. My takový máme a je zdrojem opakovaného rodinného veselí. Některé výroky už pochopitelně vstoupily do naší běžné mluvy, jako u vás.   

    OdpovědětVymazat
  16. Děti a vnoučata - věčné téma a to nejkrásnější, co nás v životě mohlo potkat. My také, když se sejdeme, tak všichni rádi vzpomínáme jak na děti, tak na vnoučata, protože i ta už jsou velká. Je to krásné a drží mne to "nad vodou".

    OdpovědětVymazat
  17. Mimo téma - posílala jsem ti email, nevím ale, jestli došel. Můžeš mi to, prosím, potvrdit? Díky za zprávu...

    OdpovědětVymazat
  18. [13]: Já se nad RSS budu muset zamyslet a eventuelně si ho nastavím.

    OdpovědětVymazat
  19. Škoda že my sami si nepamatujeme jací jsme v těch třech nebo čtyřech letech byli a jak jsme brebtali, jen z vyprávění. Dnešní děti se mohou aspoň vidět na domácím kině.

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: To máš stoprocentně pravdu. Maminka mi kdysi říkávala, že já byla takový exhibicionista, že jsem stála na schodech před domem a zpívala na celou ulici. Při jejím vyprávění jsem se sama za sebe už styděla.

    OdpovědětVymazat
  21. no teda, to su zlaticka decka fantazia je snad bez hranic

    OdpovědětVymazat
  22. I am sorry, that I interfere, there is an offer to go on other way.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤