Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 29. března 2011

Krteček

Myslím si, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že Krtečka zná každý.
At' už ho provázel od dětských let, nebo se s ním "seznámil" až prostřednictvím svých dětí či vnoučat, prostě Krteček se zapsal nám všem do podvědomí.

Jeho autor Zdeněk Miler se dožil 21. února 2011 významného životního jubilea - 90. narozenin a u této příležitosti byla 22. února 2011 otevřena v pražské galerii Vltavín výstava, která se jmenuje "Zdeněk Miler dětem".
Na výstavě jsou díla, která shrnují celoživotní Milerovu tvorbu a jak už název napovídá, je určena dětem. Na nevelkém prostoru jsou vystaveny obrázky nám všem tak důvěrně známé.
K vidění jsou tu i krtečkovy kalhotky, které výtvarně vyzdobily děti a další dětské výtvory.
Vystaveny jsou tu i šablony, které byly "v předdigitální době" základem animovamých filmů. Naše holky to opravdu zaujalo.
Doprovodnou částí výstavy je promítání filmů o Krtkovi a možnost zakoupení knížek, omalovánek, přívěsků a dalších předmětů s tímto tématem.
Výstava je otevřena až do 10. dubna 2011.

Přijměte proto malé pozvání na prohlídku této výstavy. Obrázky nejsou úplně dokonalé, jsou pod sklem a na fotografiích je to občas vidět:

24 komentářů:

  1. Krásné obrázky, Krteček je velký šikula. Obdivují ho prý dokonce i Australané - čeští imigranti tam přivedli Krtečka a ono se to ujalo, líbí se prostě všem

    OdpovědětVymazat
  2. A teď poletí i s Američanama do vesmíru.

    OdpovědětVymazat
  3. Krtečka milují děti už několikáté generace

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěla jsem napsat, to co Pavel. Je to tak, náš krteček se proletí vesmírem. Tu výstavu bych moc ráda viděla na vlastní oči, obrázky pana Milera se mi moc líbí a pohádky o krtečkovi, taky.

    OdpovědětVymazat
  5. Zvláštní, kdykoliv ho vidím, dýchne na mě pocit bezpečí, na maličký okamžik jsem zase dítě, okouzlené, nadšené a bezstarostné. Když ten okamžik pomine a jsem zase dospělá, zjistím, že se usmívám. Krteček je klíč do dětství.

    OdpovědětVymazat
  6. Jejej. Tak toho jsem už dlouho neviděl.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]:[2]:[3]:[4]:[5]:[6]: Vidím, že Krteček oslovuje všechny bez rozdílu věku. Já ho viděla poprvé jako malá holka v pohádce "Jak krtek ke kalhotkám přišel" a ta pohádka byla mluvená. Milovaly ho moje děti a moje vnučky také. A přesně jak píše Adaluter, symbolizuje pocit bezpečí a klíč do dětství.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Poradila bych ti, aby ses vypravil na výstavu, ale přeci jen to máš dost daleko.

    OdpovědětVymazat
  9. Škoda, že je to tak daleko. Snad bude časem výstava i někde poblíž. Tyhle dětské výstavy bývají super. Kdysi jsem byla s dcerkou  na Ladovi a Sekorovi.

    OdpovědětVymazat
  10. Správně, přiznám se, že Krtečka můžu ještě teď, ale také Boba a Bobka a Jen počkej... u toho všeho se pořád bavím! Tak ať hlavně nepřijdeme o kalhotky jako ten Krteček!

    OdpovědětVymazat
  11. Na krtka jsem se koukala jako malá... teď se radši kouknu na parodii na něj =D Ale stejně se tento malý tvor zapsal v našich srdcích... na galerii nepříjdu, to by chtělo čas, protože bydlím dost daleko.

    OdpovědětVymazat
  12. Krteček byl můj dětský hrdina a udělal mé dětství hezčím. Asi ve čtyřech letech jsem dostal knížku "Jak krtek ke kalhotkám přišel". Byla to moje první knížka a rád na ni vzpomínám.

    OdpovědětVymazat
  13. Je zajímavé, že je tak oblíbený u dětí, zatímco u zahradníků zrovna moc ne. Čím to asi bude?

    OdpovědětVymazat
  14. [10]: Možná, že ta výstava bude ještě někde jinde. Pro děti je to zážitek a já se musím přiznat, že já byla také nadšená.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Já mám krtka rád, protože díky jeho hromádkám už jsem si bez větší námahy hezky srovnal hrbolatý pozemek. Jen vždycky krtiny hráběmi nahrnu do prohlubní. Ale je taky pravda, že nejsem žádný zahradník.

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: Zem od krtka je vždycky krásně načechraná a prokypřená. Na naší malé pražské zahradě jsme ho nikdy neměli, asi je tam pro něj příliš hlučno, ale kamarád na chalupě u Berouna s ním "bojuje" už dlouho.

    OdpovědětVymazat
  17. Také milujeme krtečka!

    OdpovědětVymazat
  18. [15]:Myslím, že kdyby se dcera dočkala a viděla svého hrdinu ve skutečnosti, byla by hodně zklamaná. Většinou chodí bez kalhotek.

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Krteček je milován napříč generacemi.

    OdpovědětVymazat
  20. Krtečka miluju a to už jsem  "velká holka". Ale to malé stvořeníčko mi přirostlo k srdci... a nezapomenutelné kalhotky, které byly pro krtečka postupně utkány, nastříhány a ušity.

    OdpovědětVymazat
  21. Krásné fotky. Jenda Krtka miluje.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤