Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 5. března 2013

Po dobrém, nebo po zlém?


Zachovala jsem se opravdu hnusně a přiznám se, že se za to i stydím.

Můj muž přišel před čtyřmi roky o práci. Není to nic neobvyklého, naopak. Takových, jako se on, je hodně a v poslední době ještě víc, než před těmi zmíněnými čtyřmi roky. V té době měl už několik let živnostenský list, šel tedy na "sociálku" a následně pak i na zdravotní pojišt'ovnu, aby tam nahlásil, že ted' bude živnost jeho jediným výdělkem. Nebylo to na veliké vyskakování, ale s mým příjmem to bylo na celkem slušné živobytí.

Do důchodu jsem se těšila. Prostředí v práci, kde se netopilo, blbý šéf a navíc pár jedinců, kteří dokázali lézt po zádech druhých, aby byli blíže na výsluní, dokázali otrávit tu většinu, která se snažila pracovat poctivě a napravovat chyby těch ctižádostivých a ambiciózních. Několik mých kolegů odešlo do předčasného důchodu. Já o tom uvažovala také a pak jsem se za mrzké dva tisíce hrubého, o které byl navýšen můj plat, nechala přesvědčit, abych zůstala. Přesně ve znění Murphyho zákona, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán, jsem dopadla i já. Dvakrát po sobě zápal plic mi sebral hodně sil.

Když jsme se vraceli minulý rok v neděli navečer z jihu Itálie a stáli v koloně na dálnici, nevěděli jsme, v kolik hodin dorazíme domů, kolona aut byla dlouhá a nebyl vidět její konec. Jediné, co jsem věděla, bylo to, že budu muset ráno ve čtvrt na šest vstát a jet do práce. Auta stála ve třech pruzích, můj muž nervózně klepal do volantu a já pronesla: "To už je naposledy." "Co je naposledy?" "To, že dorazíme v noci a já budu muset vstávat v tu nekřest'anskou hodinu." Podíval se na mě, jako bych něco provedla. Tenhle pohled znám, takhle se dívá pokaždé, když se zlobí. "Nikdy neříkej nikdy", ucedil. Seděla jsem a přemýšlela, zda je naštvaný na mě, pro to, co jsem právě řekla, nebo ho zlobí ta stojící dálnice.
Kolona se po nějakém čase rozjela, znovu se zastavila, pak zase rozjela.
Domů jsme dojeli v noci. Po krátkém spánku jsem překročila na chodbě nevybalené tašky a po sprše a snídani jsem jela do práce.

V červenci jsem dojela na "sociálku" a požádala o důchod. Moje rozhodnutí odejít ten den, kdy opravdu budu moci, zůstalo nezměněné. Opravdu jsem se těšila na to, že už nebudu muset sedět v nevytopené hale, nebudu muset časně ráno vstávat a cestovat hodinu tam a hodinu zpátky. Těšila jsem se na to, že budu mít více času na vnoučátka, dám do pořádku spoustu věcí, na které nezbýval čas, doženu resty, dodělám seznam svých knih, budu mít čas na to, abych se vrátila k vyšívání.

A pak jsem konečně byla doma. Nejprve jsem dobírala dovolenou a pak nastal důchod. Nemůžu si ani stěžovat na jeho výšku, protože mezi čistým platem a důchodem je rozdíl něco přes tři a půl tisíce. Doma se dá tento rozdíl ušetřit. Nikam nejezdím, méně utratím. Stejně tak ušetřím i na jídle. Zatímco dříve jsem si chodila kupovat oběd do lahůdek, dnes uvařím za polovinu nákladů.

V klidu, bez nočního pečení a hektického úklidu, jsem chystala vánoce. Bylo to týden před vánoci. Manžel tehdy přijel dříve a říkal, že do práce půjde až po Novém roce. Nevadí, uděláme si pohodu, v klidu zajedeme do mého rodného města, můžeme něco podniknout s holčičkama.

Je to, jako by překročil bludný kořen. Firma, pro kterou z větší části pracoval, pro něj nemá práci. Od ledna je z větší části doma. Občas je jen nějaká menší práce. Je to rozdíl. Zatímco před těmi čtyřmi roky byl aktivní a hned si vše zajistil, ted' rezignoval. Občas jsem se ho zeptala, jak to vypadá. Seděl, pokrčil rameny a většinou mi toho mnoho neřekl. Prý snad něco bude příští, nebo přespříští týden a nebo, že by to byl měsíc?

Takhle to přeci nejde dál.
Ano, je mu šedesát, celý život dělal, je možná unavený. Ale hlavně je otrávený a z toho vyplývá, že i protivný. Když byl na "sociálce" s přehledem výdělků za minulý rok, zeptal se na předčasný důchod. Dostal telefonní kontakt, kam si má zavolat, domluvit si konzultaci a kde mu vše předběžně spočítají. Ale tím to skončilo. Je to už více než měsíc, kdy byl u nás kamarád. Muž mu říkal, že uvažuje o tom, že by šel do předčasného důchodu. Kamarád mu říkal, že by si mohl dát inzerát a mohl by pracovat jako tzv. "hodinový manžel". Opět pokrčení rameny.

Včera odpoledne konečně dorazil "počítačový Honza", aby mi nainstaloval poštu a další věci, které chyběly. Měl přijít už ve čtvrtek, ale nevyšlo mu to, my měli pro změnu zase nabitý víkend - v sobotu návštěva severu a v neděli oslava narozenin Emy. Tomášova maminka se během nedělního odpoledne ptala mého muže, jak to má s prací. "Jsem doma, práce není." "Tak to máte docela pohodu, ne?"
Usmála jsem se, ale bojím se, že můj úsměv byl asi křivý. Marie si toho určitě všimla a dál se už raději neptala.


Honza odešel a já si říkala, že si sednu k počítači, u kterého jsem byla naposledy v pátek, nepočítám-li těch několik sobotních minut na sestřině počítači. Zvonek! Dorazil kamarád. Počítač jsem vypnula a šla uvařit kávu.
"Tak co? Jak to máš s tím důchodem?" Můj muž pokrčil rameny. "Hele, a dal jsi si ten inzerát?" Další pokrčení ramen. Pak mu kamarád nabídl materiál, který má a nebude ho potřebovat. "Vezmeš si ho?" Můj muž neodpověděl, jen seděl a rezignovaně koukal. A já cítila, jak mnou začíná cloumat vztek. Všechny otázky, které kamarád mužovi položil, zůstaly bez odpovědi, stejně tak neodpověděl, zda si vezme tři krabice elektromateriálu. Pan elektrikář! Sakra, to už se ani nedokáže rozhodnout, zda něco chce, nebo nechce?
Věděla jsem, že pokud bude pokračovat hovor tímto směrem, že bouchnu. Přehodila jsem výhybku a jakmile hovor začal znovu směřovat k práci či nepráci mého muže, okamžitě jsem řekla nějakou blbost, abych oddálila pohromu. No co? Kamarád mě zná tak dlouho jako můj muž a ví, že dokážu bouchnout jako papiňák.

Kamarád večer odešel, já si zalezla k šicímu stroji a šila. Hlavou mi táhly divné a černé myšlenky. Asi bych si měla spíš vzít křížovku, nebo knížku, abych těm myšlenkám trochu zabránila. Šla jsem do kuchyně, abych si vzala křížovku. Můj muž seděl za stolem a prohlížel si výpis z účtu, který po odchodu kamaráda vytáhl z kaslíku. "Víš to, že máme na účtu o deset tisíc míň, než na začátku měsíce?" "Vím to a taky vím, že bude hůř, pokud budeš sedět doma a čekat, až se stane zázrak." A je to, bouchla jsem! Kdyby jen mlčel, ale ne. "A to jsi tolik utratila? Neříkej mi, že za měsíc utratíš tolik peněz?" Vzala jsem si výpis z účtu, sedla si vedle v pokoji. Na papír jsem začala sepisovat výdaje. Zdravotní, socální a nemocenské pojištění, pojistky, důchodové pojištění, inkaso, internet. Sečetla jsem položky a dostala se na částku něco přes dvanáct tisíc. Muž seděl za stolem. Položila jsem před něj papír a jedovatě jsem mu řekla, že to jsou jen položky, které šly přes účet. "Je to bez jídla, bez nákladů na auto. Ani můj důchod na to nestačí. A já se bojím toho, že budeme muset zrušit i tu dovolenou, i když přijdeme o nějaké peníze, prostě na ní nebude.
A taky se b
ojím toho, že pokud zůstaneš sedět doma, nebudeš nic řešit, že se s tebou asi budu hádat."
Odešla jsem do koupelny a můj muž s papírem přišel za mnou a pronesl: "Vždyt' jsem snad toho tolik neřek'". Bum!!!
Jsem cholerik, sice dlouho vydržím, i když to ve mě bublá, ale ted' to muselo ven. Přiznám se, že jsem se ho zvýšeným hlasem zeptala, kdy si zavolá na to číslo, které dostal na "sociálce", aby se informoval o předčasném důchodu. A pak jsem použila i sprostý výraz a křikla jsem: "Ty jsi se na to prostě vy..al, tak jako obvykle na všechno."
Mrzelo mě to, styděla jsem se, ale kdybych to v sobě dusila....

Šla jsem si lehnout. Spala jsem špatně. Jednak ve mě doznívala hádka a druhak jsem věděla, že jdu ráno k lékaři. Syndrom bílého pláště působí neomylně a nedovolí mi klidně spát. Prostě psycho!
Ráno jsem vstávala ještě před svítáním. Blbé myšlenky a vzpomínky na večerní hádku, která mě mrzela. Nemusela jsem spěchat, byla jsem objednaná až na devátou. Ve čtvrt na devět manžel vstával. "Dobré ráno", pronesl. "Dobré, co tak brzo?" "Nemusím každý den chrápat do půl desáté." Uvařila jsem mu kávu, oblékla si kabát a rozloučila se.
Tramvaj mi samozřejmě ujela, tak jako obvykle. Naštěstí jela za chvilku další. Na polikliniku jsem dorazila za deset minut devět. Paráda. Čekárna byla plná lidí. Domnívala jsem se, že alespoň tady to bude fungovat lépe, než v lednu na očním. Do ordinace jsem byla zavolána za deset deset - tedy po hodině. Sestřička se omlouvala, že to nestíhají, že paní doktorka měla minulý týden dovolenou. Plíce se mi nezhoršily, tachykardii jsem dnes neměla, tlak a tep byl v normě. S receptem v ruce jsem opustila polikliniku, v lékárně si vyzvedla léky na své astma a doběhla jsem tramvaj.
Domů jsem dorazila v půl jedenácté. Manžel doma nebyl. Přišel v půl dvanácté a hlásil mi, že se byl ptát po práci asi v pěti firmách v okolí, ráno prý volal na dva inzeráty, na dvě místa má poslat životopis. A pak konečně zavolal na číslo, které dostal před měsícem na "sociálce".

Po dobrém, nebo po zlém?
V tomto případě jsem přesvědčená, že to "po zlém", mělo snad nějaký výsledek.

29 komentářů:

  1. Je to těžké. Ani se mu nedivím, že někdy stagnuje. Člověku na štěstí nepřidá, že přijde o práci a další není.

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko,klid.Ono nebude líp,ani když bude tvůj muž v předčasným důchodu.Tohle u nás probíhalo před dvěma roky,pořád přemýšlel a vymýšlel,i když ještě prácu měl,tak v ní po 40letech ( nechovali se k němu zrovna nejlíp,ale on je na stáří taky trochu patron) podle mě nebyl spokojenej,to se odrazilo na jeho zdraví,k tomu hodně psychika a bylo vymalováno.Šel do předčasnýho,udělal podle mne dobře,protože  koncem toho roku 2011 stejně jeho firma skončila.Nemoci se zklidnily,teď sedí doma,je nespokojenej se vším, deptá mě,tak  už taky jen čekám,kdy vybuchnu.I já si říkám,nebudu zlá,protože stejně jako tebe mě to vždycky strašně mrzí,ale nevím,nevím.Už se těším zase na jaro,kdy se budem doma míjet,začne vrtat na zahradě a já taky na tom svým vyčleněným,protože i tam dělám všechno špatně.Prostě skoro v 60letech,po 40let manželství už neumím vůbec nic.A to jsem se vždycky těšila, jak si budem spolu důchod užívat. Jo,svět se mění a my s ním. Tak teď jen vydržet,držím palce.Jinak věrně popsáno,včetně kritiky utrácení.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:Koukám, že je to všude stejné. Muž po mrtvici a operaci ledviny měl neschopenku celý rok, dostal se z toho sice, ale dali ho do invalidního důchodu. Já jsem dělala až do důchodu a pak ještě rok- měla jsem obchůdek, kzterý jsem pak předala majitelům domu, kde byl najatý. Po pár měsících jsem šla na brigádu do stánku- trafiky, hodilo se jim, že jsem zapracovaná a navíc jsem ,,přivedla" své oblíbené zákazníky. Byla jsem tam 3 roky ns zkrácený úvazek 0,7. Pak zase necelý rok doma a že už jako nechci, ale nevydržela jsem toa další léta na půl úvazku zase ve stánku, jiném jsem zapracovávala majitele-šéfa. Pak jsem řekla dost. Ale jedna věc se mi podařila: nejprve podle papírku a pak tak parádně zaučený muž na nakupování, že už teď skoro nemusím nakupovat potraviny vůbec. A má zábavu. Obejde, kde je co levnější, prostuduje si nabídky, nakoupí některé věci i sousedce-kamarádce. Pak si zajde na procházku kam chce, dívá se na co chce. Prostě volnost činnosti, já jen zajišťuji jídlo- uvaření, prádlo, úklid, správky oděvů a pod. A blbnu si na netu- na blogu. Dělba práce a pokud chce brblat, nebere mne to. Jsem drzá jako opice, on se mě taky nebojí, musíme nějak žít, ne? Ono se to srovná, zadejte si mantinely a netrapte se navzájem.

    OdpovědětVymazat
  4. To ti nezávidím. Znám to z vlastní zkušenosti, že chlapi se se stresovými situacemi vyrovnávají daleko hůř. Oni totiž MŮŽOU zalézt do ulity a tam si být nasraní nebo smutní....ženská, i když padá na hubu, musí obstarat domácnost a nakonec ještě jeho.

    OdpovědětVymazat
  5. Alenko, všichni děláme chyby a není třeba si to zase tak moc vyčítat. Moudrá biblická rada říká: „Ať slunce nezapadá nad vaším hněvem!" Tohle se snažte dodržovat a bude dobře!

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: On spíš rezignoval na všechno. Dnes odpoledne trochu pookřál ve společnosti vnuček, zatímco my s dcerou "kuly pikle", jak ho z té letargie probudit. je to těžké pro nás všechny.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím ze jsi udelala dobre. Pokud je mu teprve sedesát a uz rezignuje, potrebuje trochu po hlave aby se vzpamatoval. Rychle by zlenivel. Nekteri chlapi starnou nejak moc rychle, dedkovatí.

    OdpovědětVymazat
  8. Alenko, moc ti rozumím. Někdy je třeba použít ta správná slova, abychom vytrhli toho druhého s letargie, i když tvého manžela chápu. Musel si projít svým "zklamáním" a pocitem zbytečnosti. Myslím, že by stejně brzo vyrazil hledat práci, ale tvoje reakce ho jen "popostrčila". Muži to mají jinak než my ženy, drží to v sobě, neboť těžko přiznávají prohru, i když jí nezaviní. Je na nás ženách, abychom jim podaly pomocnou ruku a někdy i to ostřejší "slovíčko"    Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  9. Bude líp. Najdi mu prácu jako hodinovýho manžela, a bude dobře. Nejde všechno hned...

    OdpovědětVymazat
  10. Miša Tomišková6. března 2013 v 10:01

    Blahopřeji...k čemu?Že se Vám povedlo muže zvednout ze židle a jednat!Moc moc Vám i jemu přeji aby našel zase práci,třebas "jen na chvilku" a dostalo se mu veškerých informací k důchodu.

    OdpovědětVymazat
  11. To můj muž šel do předčasného důchodu s klidem Angličana a přestože plánoval, jak si bude k důchodu přivydělávat, teď si nicnedělání náramně užívá. Je pravdou, že každý den jezdí za svou už skoro nechodí maminkou a venčí jí pejska, ale jinak žádnou povinnost nemá, jen své koníčky a je v pohodě.    Držím palce, aby tvůj muž ze stávající situace našel dobré východisko.

    OdpovědětVymazat
  12. Alenko, je mi líto, že tvůj muž ztratil práci. Nedovedu si to u nás představit. I když jsem si také užila svoje, když jsem z pánů podnikatelů páčila jeho výplatu. Také byl v té době takový odevzdaný a nechával to na mě. Byl zvyklý, že všechno zařídím.

    OdpovědětVymazat
  13. Alenko, jedním dechem jsem přečetla vše, včetně komentářů! Přiznám se, že jsem zvědavá, jak to bude u vás dál. Ale já si myslím, že se vyčistil vzduch, manželovi došlo pár věcí a určitě bude dobře. Jé, škoda, že nejste blíž, takového "hodinového manžela", na kterého bych se mohla spolehnout, toho bych potřebovala jako sůl. Můj manžel už na nich nestačí. Jo a syn je také OSVČ, a já se ho často ptám, má-li práci. Je autorizovaný projektant a statik, zatím to jde, ale jeden dnes nikdy neví. Držím pěstí!

    OdpovědětVymazat
  14. Alenko, ani se mu nedivím. Být bez práce je ubíjející. Po čase člověk rezignuje a přestane i hledat. Taky už nemám sílu pořád dokola prohledávat servery, obvolávat firmy, posílat životopisy. K čemu to je?

    OdpovědětVymazat
  15. [7]: Asi jsem udělala dobře, ale trochu se stydím.

    OdpovědětVymazat
  16. Docela se ti divím, že jsi to vydržela tak dlouho... Někdy je to prostě lepší maličko po zlém .

    OdpovědětVymazat
  17. Těžko říct. Na jednu stranu ho i chápu, možná že dospěl do stádia, kdy ho tato situace uzemnila, zneschopnila. Možná k tomu přispělo i obecné hodnocení, kolik lidí je bez práce, jak se propouští a propouštět bude (já nevím, co si od toho slibují, to jednou všichni skončíme na prácáku? A nikdo nebude dělat, protože všichni budou bez práce?). Ony i ty řeči (a to je slyšet i v televizi) dovedou podrazit nohy a sebrat sebevědomí už beztak belhající se.

    OdpovědětVymazat
  18. [7]: Pavle, tobě se zdá, že chlap v šedesáti je ještě v pohodě. To je dobrý názor a hodně lidí v tom věku ještě může být zdravých a činných. Jenže spoustě zaměstnavatelů už se tohle nezdá, pro ně je starej člověk už v padesáti. Taková je u nás realita.

    OdpovědětVymazat
  19. [16]: Vydržela jsem to opravdu dlouho. Sice jsem se občas zeptala, co bude či nebude, ale vybouchla jsem až v pondělí.

    OdpovědětVymazat
  20. Předčasný důchod je dobré řešení, třebas důchod bude nižší, ale stálý. A hlavně bude bez stresů! Tedy tvůj muž, ne ten důchod, jasně...

    OdpovědětVymazat
  21. P.S. elektrikář, kutil, umí se dřevem a leccos opravit?

    OdpovědětVymazat
  22. A není to riskantní půjčovat manžela žádostivým vdovám?   

    OdpovědětVymazat
  23. [2]:Ali - jde to i jinak....

    OdpovědětVymazat
  24. No není to jednoduché a bude hůř...oni holt páni tvorstva to někdy nedokážou překousnout, že už těmi pány nejsou. Já se jen děsím okamžiku (tak až za deset let) kdy tahle situace nastane při dobré konstelaci zdraví a zdravého rozumu u nás doma. Už teď je muž na hranici téhle rezignace a nic s ním nehne. A ona dvě varování kdy ho vezla rychlá a kdy jsme si jako rodina mysleli že se začne chovat jinak a starat se trochu o své zdraví? Tak ani ty ho nějak nepoznamenaly....to totiž pak bude doma sedět a jen prudit, jak už to je občas teď. Ale udělala jsi dobře, i když máš třeba špatné svědomí. To znám moc dobře. Jenže pak se ukáže že jsem měla pravdu. Anebo muž udělá něco, co mne okamžitě toho špatného svědomí zbaví....to mu jde docela dobře

    OdpovědětVymazat
  25. Chlapi takoví bývají. Ženská to bere jinak, jenže pro ně je to něco jako potupa. Dobře jsi udělala, někdy se musí na ně po zlém, manžel ti určitě  dá časem za pravdu.Vždyť jsi to myslela dobře. Já bych udělala to samé, jen bych na něj vylítla asi už o něco dříve.  Kdybys na něj nevylítla, mohl by také sedět jen tak doma až do vánoc. Držím palce, ať mu něco vyjde.

    OdpovědětVymazat
  26. Ali, nejspíš jsi udělala dobře, někdy je potřeba trochu zvýšit hlas a použít silnější výrazy. Jak je vidět, pomohlo to. Chlapi se prostě s některými situacemi nedokážou vyrovnat, pak musí zasáhnout "vyšší moc".   

    OdpovědětVymazat
  27. To nebyla hádka, ale přátelský pohovor. Měla jsi použít mnohem víc a mnohem tvrdších slov. Takový chlap je na dvě věci - víš na jaké ...

    OdpovědětVymazat
  28. [23]: pracovitej, hlídá vnoučata, vodí je na trénink...jo, už dávno vím, že jsem se spletla v manželovi (a tím samozřejmě i ve tchánovi). Vidíc tchána, je na tom tvůj manžel ještě pořád dobře!

    OdpovědětVymazat
  29. [27]: Musím se naučit být na chlapy tvrdá, pořád to neumím...

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤