Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 14. března 2013

Rukama a jehlou


V jednom z únorových článků jsem psala, že jsem se pustila do tolik odkládaného úklidů skříní. Pojala jsem ho tentokrát důkladněji a začala "vyrábět" krabice na úschovu věcí, které ve skříni jsou. V komentářích pod článkem jsem byla požádána, abych hotové krabice ukázala. A přiznám se, že jsem na to úplně zapoměla.
Na výrobu krabic jsem použila bedýnky od ovoce, které jsem si po zeptání mohla vzít v supermarketu, protože, jak mi bylo řečeno, budou slisovány a poté se vrátí zpět do papíren. A pokud prý někomu poslouží, bude to jen dobře. Kromě bedýnek jsem ještě použila samolepící tapetu, šňůru na prádlo a manžel mi udělal destičky z nějaké umělé hmoty, aby se šňůra při prvním vytažení krabice ze skříně nevytrhla.
Kromě již výše zmíněného jsem potřebovala obrovskou dávku trpělivosti, protože jsem původní krabice musela o 3 cm zmenšovat a navíc, některé byly hodně křivé a tapeta mi "utíkala". Nejhorší bylo vytapetovat krabice i zevnitř. Nakonec se povedlo a já do nich mohla roztřídit ubrusy, ubrousky a další věci. Ted' mám přehled, kde co je.

Tak tady jsou hotové krabice.

Při třídění ubrusů jsem některé z nich vyfotila. Už jsem se přiznala, že mezi mé koníčky patří, kromě jiného, i vyšívání. Odchodem do důchodu jsem se k této vášni vrátila a když už sedím u televize, zaměstnávám své ruce a jehlu. Jen tak sedět a koukat nedokážu. Od listopadu, kdy jsem doma, jsem vyšila už pět ubrusů a na šestém pracuji.
Při svém hobby používám různé techniky.







Malá ukázka toho, co jsem rukama a jehlou vytvořila.

Včera večer jsem zjistila, že mi chybí jeden odstín perlovky, kterou vyšívám. Nevadí, dopoledne si zajedu na sídliště do galanterie a tam si jí koupím.
Ráno jsem se probudila a zjistila že opět napadl další sníh a navíc je téměř -7°C. Moc se mi nechtělo do zimy, proto jsem se pustila do jiné činnosti a po obědě, kdy už se trochu oteplilo, jsem se vydala v mrazu na zastávku autobusu. Jel hned. V galanterii měli obrovské množství odstínů, ale ten, který potřebuji, jako na potvoru nebyl. Zkusila jsem ještě jednu prodejnu textilu, kde mají také galanterní zboží. Paní prodavačka byla velice ochotná, ustříhla si kousek perlovky, kterou jsem si vzala sebou, abych měla stejný odstín. Mám se prý stavit v pátek, zítra jede do skladu pro zboží. Zlatá ženská.
Autobus zpátky mi ujel a já čekala 20 minut na další. Mráz mě štípal do tváří a já byla vděčná, že jsem si vzala nejen rukavice, ale i čepici. Navíc mě hřálo vědomí, že ještě existují tak báječní lidé, kteří se snaží pomoci. Kéž by takových bylo víc.

Domů jsem dorazila sice zmrzlá, ale s dobrým pocitem. Před domem jsem věnovala pohled sněženkám, které jsme v neděli s vnučkami obdivovaly. Rozkvetly už v lednu, ale od té doby je už několikrát pokryl sníh.



Nahoře v bytě jsem si vzala fot'ák a vrátila se na zahradu a chudinky sněženky jsem vyfotila. Bude vůbec letos jaro?

Při focení jsem zaregistrovala, že nejsem na zahradě sama.
"Ahoj babí, my jsme tady, my jsme šly ze školky po "O". Za vnučkami stála dcera. Nechala jsem focení a všechny jsme šly nahoru do bytu. S dcerou jsme si udělaly kávu a pak jsme všechny společně vyrazily do nákupního střediska. Holčičky měly ve svých kasičkách naspořené nějaké korunky a měly slíbeno, že si za ně budou moci koupit, co budou chtít.
Jak to dopadlo? V hračkářství jsme byly více než hodinu.

38 komentářů:

  1. Ubrusy jsou nádherné, máš opravdu šikovné ruce .

    OdpovědětVymazat
  2. Jses moc akcni a sikovna

    OdpovědětVymazat
  3. Mě už vyšíváni pustilo. Jednak nemám čas, jednak to nikdo nechce, jednak semi kazí oči, tak jem nechci namáhat zbytečně, když v práci čučím do monitoru....

    OdpovědětVymazat
  4. Vyšívání jsem vždycky obdivovala a jen tajně jsem zašla nad výrobky kamarádčiny mámy, která ji vyšívala i krásné malé sloníky na spodní prádlo...

    OdpovědětVymazat
  5. Krabice jsou dokonalé. Tvoje dílo pro tvoji potřebu. A skříň je zaplněná doplna. Navíc máš radost nad svou šikovností.

    OdpovědětVymazat
  6. Krabice jsou perfektní - velké, stejné, pěkně označeny, dobré úchyty. To jsou krabice od banánů? Jen přemýšlím, odkud jsi to fotila, zvláštní je úhel pohledu, z postele vleže?! Ubrusy máš pěkné, každý jiný!

    OdpovědětVymazat
  7. Krabice jsou super, máte přehled kde co je. A ten první černobílý ubrus je úžasný, nádherný, dokonalý !

    OdpovědětVymazat
  8. Ali jsi moc šikovná,moc se mi líbí ubrusy,je to skutečně vášeń,jsou nádherné,ty macešky,ale i ten první je krásný.No a s vnučkama to nemohlo dopadnout jinak.Je zvláštní,když děti utrácejí za svoje,tak hodně přemýšlí,co si koupí nebo je to u vás jinak?

    OdpovědětVymazat
  9. [1]:+[2]: Moc děkuji za pochvalu.

    OdpovědětVymazat
  10. Alenko, úplně jsi mi vzala dech! Taková krása! Já se občas taky snažím něco vyšívat, ale asi nemám na to tu správnou trpělivost. Navíc nevím, jak to držet, vyšívací bubínek nemám a tak to vždy odložím. Tys ale moc šikovná a ty krabice též nemají chybu! Takových šikulek moc není!

    OdpovědětVymazat
  11. Alenko ty krabice jsou velmi dobrý nápad. A ty ubrusy tak ty jsou na jedničku. Je to milé, jak se setkáš s ochotnými prodejci. Jo a k těm ubrusům, navař to červené zelí, jo ten malinový dort můžeš   

    OdpovědětVymazat
  12. Já taky používám krabice z obchodu. Skladuji v nich hlavně kameny, nebo i knihy, které dávám do sklepu, nebo je mám v úmyslu odnést do antikvariátu. Ty německé jsou navíc krásně barevné s obrázky zeleniny a ovoce. Jednou, když jsem venku skládal ty kameny, přišel pán co prý mám za zeleninu na prodej.

    OdpovědětVymazat
  13. Páni, nemůžu se vynadívat na ty tvé ubrusy. Ten první mě úplně dostal, ale když jsem koukla i na ostatní, tak se nějak nemůžu rozhodnout, který je nej.

    OdpovědětVymazat
  14. Smekám nad ubrusy - nádherné umění, opravdu překrásné!

    OdpovědětVymazat
  15. Alenko, jsi šikovná. Udělala jsi si príma krabice a nyní máš pěkně přehled.

    OdpovědětVymazat
  16. Krabice vypadají dobře, jsou barevně sjednocené, dobrý nápad je ten provázkový úchyt na povytažení. Že to musela být práce, věřím, jednou jsem si lepila krabici (od bot) textilem a myslela jsem, že to všechno vyhodím - naštěstí jsem krabici dokončila, ale byla to vážně pipla.

    OdpovědětVymazat
  17. Alenko, moc pěkné - vyšívání je krásný koníček a ubrus ve sváteční chvíli na stole je radost z vlastní práce. Také vyšívám, ale ne ubrusy, ale obrázky. Mám všechny v chaloupce vlastní a stejně jako ty, v zimním čase se vyšívání věnuji. Tak ať se i další ubrus daří a vnoučátka ti dělají stále radost.    Pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
  18. Ty krabice jsou perfektní, máš to teď pěkně úhledné pro oko a dokonale roztříděné a uklizené. Ubrusy jsou moc hezké a pro každé roční období máš na výběr, být tebou, tak nevím, který honem použít. Včera u nás dopoledne taky sněžilo a celodenně mrzne už druhý den, ale napadaný sníh se někam vypařil, možná ho odnesl ten ledový vítr, co u nás fučí.

    OdpovědětVymazat
  19. ak to tě obdivuji, já bych k tomu neměla ani schopnosti, ani trpělivost.

    OdpovědětVymazat
  20. To je úžasné, ten první ubrus s tou černou výšivkou je opravdu dokonalý!

    OdpovědětVymazat
  21. Alenko, to jsi dobrá, já bych vydržela měsíc, pak bych to zastrčila do skříně a byl by konec. Moc krásné, mě šití nebaví.

    OdpovědětVymazat
  22. [12]: Ježurko, šiju bez bubínku či ráměčku a moc děkuji za pochvalu.

    OdpovědětVymazat
  23. Páni,tak to smekám!Obdivuju ty nádherné výsivky,hlavne ty macesky!To je perfektní.To je dobre mít takovou zálibu!S detma jít do hrackárství to je treba mít dobré nervy,krásný víkend preju,konecne svítí slunícko,snad se i oteplí

    OdpovědětVymazat
  24. Všechny ubrusy jsou skvostné, ale tem maceškový, ten je ze všech nejkrásnější. Bavlnek mám plné krabice, jen ten čas, ten se mi nedostává.

    OdpovědětVymazat
  25. Ukaž nám, prosím ty krabice zblízka, i zevnitř, nějak jsem nepochopila, jak jsi to dělala.

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Děkuji za pochvalu. Já mám těch zálib víc, střídám je podle ročního období a už se moc těším na jaro.

    OdpovědětVymazat
  27. [22]: P.S. musím se přidat, opravdu ten první se mi líbí nejvíc, atraktivní kousek!

    OdpovědětVymazat
  28. Ali, to teda zírám! Věděla jsem, že jsi šikovná, ale tohle je něco úžasného.

    OdpovědětVymazat
  29. [24]: Jen v Německu, i když v lednu jsem v Praze taky jedno dopoledne prodával na burze minerálů.

    OdpovědětVymazat
  30. To je parádní uspořádání ve skříni a ještě hezčí jsou ty ubrusy. Jsi moc šikovná a hlavně trpělivá. Já jsem ráda, že pozašívám co je třeba, díky rameni levému už šít dlouho nevydržím .

    OdpovědětVymazat
  31. Podobné ubrusy vyšívala i moje maminka.

    OdpovědětVymazat
  32. Mám trpělivost na lecos (málokdy na něco užitečného), ale ruční práce to tedy nejsou a to se nevymlouvám na oči, i když teď šílím radostí, když se mi podaří do hodiny navlíknout jehlu, bylo to tak i když jsem měla zrak jako ostříž.

    OdpovědětVymazat
  33. Křížek je můj favorit, někomu se může zdát lehký, ovšem dá se s ním kouzlit, a když si ještě jako já dá člověk práci a kontury a jednotlivé detaily ještě objede předním stehem, nemá to chybu. A navíc nic jiného neovládám ...podobný ubrus jak máš ten černě vyšitý jsem také kdysi na objednávku dělala. Není náhodou z Burdy?

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj Ali, Ty jsi tedy rychlík, tolik ubrusů za krátkou dobu a ještě do toho Vánoce a příprava před nimi.

    OdpovědětVymazat
  35. půjčky bez příjmu a registru

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤