Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 25. března 2013

Mrazivé střípky


Máme za sebou další víkend.
První jarní, tedy alespoň podle kalendáře. Ve skutečnosti byl víkend hodně mrazivý.

Tuto teplotu ukazoval teploměr v sobotu pozdě večer. Na to, že to bylo 23. března, řekla bych - nic moc.

Jaro a s tím související velikonoční přípravy jsem zahájila ve středu, kdy jsem umyla všechna okna. Měla jsem štěstí, využila jsem jediného teplejšího dne minulého týdne, kdy navíc ještě svítilo sluníčko. Moje obavy o poblázněný vánoční kaktus, který se rozhodl ted' vykvést, byly liché a jeho dočasné přemístění při mytí okna, se obešlo bez následků. Tentokrát to přežil a květy neshodil. Možná jsem byla při manipulaci s ním opatrná, nebo už si na "mojí péči" zvykl. Každopádně kvete dál.

Kromě umytí oken jsem přikročila i k umytí mé bohaté květeny. Kytičky jsem odnášela do vany, kde jsem jim poskytla vlažnou sprchu. Mám jich hodně, vana je malá a touto činností jsem trávila téměř celý čtvrtek. U orchidejí jsem jen dávala pozor, abych nenamočila jejich květy.





Muž přišel ve čtvrtek navečer domů a zjistil, že je "obsazená vana".
"Jak dlouho to tam budeš mít?", zazněla otázka. Ve vaně byla obrovská dracéna, na jejíchž listech byly veliké kapky vody. Co ted'? Budu-li jí stěhovat ven, zamokřím cestu z koupelny přes chodbu, pak jí stejně nebudu moci dát na okno, protože z listů bude kapat voda. Nechat jí na koberci, kde by voda vytvořila loužičky, se mi také moc nechtělo. Nakonec jsem si poradila. Vzala jsem do ruky fén a sfoukávala vodu z listů. Kdyby mě někdo pozoroval, asi by zapochyboval o mém zdravém úsudku či o výšce IQ. Ještě, že ten fén má studené foukání. Dracénu jsem odnesla, vana byla k dispozici.

Večer mi nebylo dobře. Měla jsem pocit, že na mě něco leze. To mi ta okna přijdou draho. Hlava se mi točila, žaludek byl jako na vodě. Připadala jsem si jako po hodně dlouhém a těžkém flámu. Sedla jsem si do svého koutku, zavřela oči a vnímala, jak mi buší srdce. Zase ten zrychlený tep. Vytáhla jsem si tlakoměr, opět zalezla do svého koutku, abych po chvíli zjistila, že mám nízký tlak a srdce buší jako kovadlina. Moje tachykardie se opět ozvala. Kdyby to bylo včera, docela bych to chápala, to jsem lezla po štaflích nahoru dolů jako veverka. Ale dnes? Jen jsem stěhovala a koupala kytky.
Šla jsem si hodně brzy lehnout a měla pocit, že se mnou postel zatáčí doleva, doprava.

V pátek ráno se mi hlava stále točila. Tep srdce se uklidnil. Tak si dnes dám pauzu.
Dopoledne volala dcera. Nechala holčičky doma ze školky. Sára prý ráno plakala, že se jí točí hlava. Dceři jsem řekla, že jsem na tom podobně, jen s tím, že u mě to začalo už večer. Den jsem téměř celý prolenošila, jen jsem zadělala těsto na linecká kolečka. Zvažovala jsem, co upéci na blížící se velikonoce a linecké nakonec zvítězilo nad perníčky.
Odpoledne přijela dcera s Emou. Sáru nechali doma. Uvařila jsem kávu, sobě tedy spíš jen "švestkovou vodu" a probíraly spolu plány na nadcházející velikonoce. Mladí mají šermířskou akci a my budeme od pátku do pondělí "hlídací".
"Mami, prosímtě, nevadilo by, kdybych ti holky dovezla už v pátek ráno? Oni totiž chtějí všichni vyjíždět v deset dopoledne, Tomáš i brácha si kvůli tomu vzali dovolenou."
Dceru jsem ujistila, že mi to nevadí, jen jsem si v duchu říkala, že mazance a beránka budu muset upéci už ve čtvrtek. Dcera odcházela a pronesla: "Mě už se taky točí hlava."
"To není normální, asi bude nízký tlak."

V sobotu ráno telefonoval kamarád. Zval nás na nedělní výlet do míst, kam jsme za ním mnoho let jezdili a kde jsme prožili spoustu času. Dům, na který zbydou jen vzpomínky a několik fotografií, prodává. Lákalo mě to, mohla bych si projít přírodní rezervaci v jeho blízkosti. A pak mi to došlo. "Hele, je mi to líto, ale v neděli přijedou mladí."
"Škoda, já to chtěl pojmout jako takové rozloučení."
"A navíc, já se necítím stoprocentně ve své kůži, od čtvrtka se mi točí hlava. Ted' už je to lepší, ale co kdyby se to vrátilo."
"Tak tobě taky? Já myslel, že včera vůbec nevstanu z postele, jak mi bylo zle."
A potom mi vysvětlil, že byl kolísavý tlak a že meteosenzitivní jedinci, jako jsme my, to vnímáme víc, než ostatní. Příčiny mé "nemoci" byly vysvětleny. Hlava byla tupá, ale už se tolik netočila.

Vytáhla jsem vál, vykrajovátka, plechy a nastříhala pečící papír. Pustila jsem se do lineckých vajíček. Když bylo upečeno, dala jsem do trouby upéct vinné klobásy.
Odpoledne jsem linecká vajíčka slepila marmeládou a nechala je na tácu v kuchyni.
Ve sklepě jsem si nasypala zeminu do okenního pařníčku a vysela semínka rajčat a muškátů. Z domu jsem nevystrčila nos. Jen občas jsem se podívala na teploměr, abych zjistila, že venkovní teplota je stále nižší a nižší. Muž byl u souseda pro nějaké nářadí a vrátil se slovy: "Teda, tam je zima jak v ruským filmu."

V neděli po snídani jsem chvilku koukala s mužem na F1. Potom moje oči zabrousily k tácu s lineckými vajíčky. Zjistila jsem, že to byla chyba, nechat je takhle na tácu. Některé "komínky" byly už nižší a aby to nebylo tolik znát, manžel i další zarovnával.


Došla jsem si pro krabici, vyložila jí ubrouskem a linecké přeskládala. Na talířku jsem jich několik nechala. Po obědě jsem je nabídla jako moučník. Holčičkám zářily oči. Obě linecké pečivo milují.

"Mami, co máš v plánu na odpoledne?", zeptala se dcera.
"Musím ozdobit stromeček."
Dcera vykulila oči, synovi zaskočilo linecké v krku a zet' se na mě koukal jako na zjevení.
"Cožéééé???"
Začala jsem se smát a vysvětlovala rodině, že půjdu na ibišek ven navěsit barevná vajíčka, když už je "Květná neděle".
"Fuj, to jsem si oddych", pronesl syn.
Smáli jsme se notnou chvíli všichni. No, vlasně proč ne? Na zahradě ještě leží sníh, venku mrzne jen praští, linecké je upečené, tak proč neozdobit stromeček?

Přišla Ema, tvářila se nešt'astně, což ona báječně umí, a pak mi řekla, že by chtěla ještě vajíčko, protože jí to Sára "sežrala". "Tak pojd', já ti ještě dám."<
/div>
Šla a rovnou si vzala talíř.
Položila jsem ho na stůl a šla do skříně na chodbu vytáhnout velikonoční výzdobu. Holčičky mi pomáhaly vybírat z krabice vajíčka a slíbily, že půjdou zdobit se mnou.
Zvonek! Kdo to může být? Dcera mi oznámila, že přijel kamarád. Tak se zdobení odkládá. Uvařila jsem kávu, sedli jsme si a já nabídla další vajíčka. Když to půjde tímhle tempem, budu muset upéci ještě jednu várku.
Asi po hodině jsem šla obléci vnučky i sebe, vzaly jsme vajíčka, velikonoční věneček na dveře, keramickou slepici a vyrazily na zahradu. Holčičky zdobení stromečku bavilo, i když si musely sundat rukavice.




Foukal studený a ostrý vítr, který zimu ještě zhoršoval. Měla jsem sebou fot'ák, tak jsem holčičky u stromku vyfotila.

"Víte co holky? Podíváme se dolů na zahradu, kolik je tam ještě sněhu." Souhlasily. Ema vyrazila dolů po schodech a já za ní. Co je to za hluk? Otočila jsem se a zjistila, že Sára za námi vleče hrablo na sníh. Otevřela jsem kůlnu, holčičkám dala jejich lopatky a hrabičky a s fot'ákem obcházela zahradu.

Holky se snažily umenšit hromadu zmrzlého sněhu v místech, kam nesvítí sluníčko

Tam, kam už zasvitne, vyrážejí ze země krokusy

Sněženky jsou chudinky pomlácené, tuto zimu je zasypal několikrát sníh

Jarní kytičky vylézají i přes sněhovou pokrývku

Holky se snažily, házely sníh před garáž a já měla obavu, aby jim to na zmrzlé hromadě neuklouzlo a nesjely ze zdi dolů.
Na zahradě jsme vydržely necelou hodinu, zima byla čím dál tím víc lezavější. Poté, co mi Sára hodila lopatku zmrzlého sněhu na hlavu, jsem vyhlásila odchod. Sice trochu protestovaly, ale šly. "Mami, co to máš ve vlasech? To vypadá jako sklíčka, " řekla mi dcera, když viděla mojí hlavu. "Chytla jsem jednu lopatku." :-)
Pak všichni odešli, kamarád i naši mladí. Manžel seděl u počítače a něco tam kutil. Udělala jsem velikonoční výzdobu v bytě, pak si vzala do ruky vyšívání, zalezla do svého koutku s rozhodnutím, že už dnes nic dělat nebudu.
Zítra je totiž také den.

33 komentářů:

  1. Jsem ráda, že už jsi zase fit a je vidět, že si toho důchodu užíváš a myslím, že Ti ta práce ani nechybí. Holčičky jsou sladké, jak tam tak stydlivě koukají. S tím zdobením stromečku jsi mne také rozesmála, ale nakonec to byla pravda, ne? Moje sestra, se kterou jsem před chvíli kecala na Skype, tak teprve bude synovo rodině a mamince dávat vánoční dárky. Před Vánocemi začala s tím maroděním a až před 10 dny skončila. Taky dobrý, co?

    OdpovědětVymazat
  2. Teplota je vskutku jarní. Ty to máš doma jako v květinářství! Taky jsem dala přednost lineckému cukroví před perníčky. Stromeček jste ozdobili pěkně velikonočně.

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu nechat oči na Tvých orchidejích Ali.To je hotová sbírka. Teploty jsou nízké i tady,ale o trochu míń.Zajímavé ale je,že už všechno startuje sníh nesníh.Když se oteplí,bude terno. Holčičky jsou zlaté a s tím stromečkem jsem taky zírala. Pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
  4. To mi povídej, o víkendu jsem promrzla, kdybych to tušila, nevystrčila bych paty. Velikonoční stromek a vajíčka jsou pěkná. Loni touhle dobou jsem měla kytky venku na balkóně a letost jen prázdné truhlíky.

    OdpovědětVymazat
  5. Téééda, co Vy všechno stíháte:) Holčičky jsou zlaté. Je vidět, že si užíváte každou chvilku s nimi Taky by se nám taková hodná babička hodila do krámu

    OdpovědětVymazat
  6. Velikonoční výzdoba je pěkná. Já nevím,zda vůbec něco dělat - je skoro souvislá sněhová pokrývka a na sjezdovce se lyžuje....

    OdpovědětVymazat
  7. Jak vidím, Ali, na Velikonoce jsi připravená. Linecká kolečka, úklid, výzdoba, .. ty jsi pilná!

    OdpovědětVymazat
  8. Alenko, tak tomu říkám "týden" Všechno jsi zvládla i přes ten "kolísavý tlak" a nyní už budeš jen odpočívat.    Máš nádherné orchideje, vnučky a všechno co jsi zde ukázala. Zaujala mě hodně linecká vajíčka a protože naše děti milují linecké, hned dnes jim ho udělám - je to dobrý nápad ten tvar vajíčka s dírkou. Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  9. Tada Alenko, ty nezahálíš. Okna máš umytá, pokojové květinky jsi vykoupala, linecká vajíčka napekla i vnučky pohlídala a to všechno přestože ti nebylo úplně dobře. Nikdy jsem drobné cukroví na velikonoce nepekla, ale na to linecké jsi mě namlsala a jestli najdu vykrajovátko připomínající vajíčko, snad se do nich taky pustím.   

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě že jsem si přečetla tvůj článek. Trklo mě, že už zítra musím napéct jidáše. Dávám je každý rok chlapům v práci. A my zemědělci potřebujeme začarovat, aby byla úroda. K tomu je tvar "hádek na žebříčku." Těším se na to.

    OdpovědětVymazat
  11. Alenko, velikonoční stromečky zřejmě nabírají na kurzu. Jak jsem fidlala vrbu, darovala jsem tři větší větve. Taky jsem viděla několik opravdu živých stromků přizdobených vajíčky... a vypadá to hezky!

    OdpovědětVymazat
  12. Moc hezky jsi vse sepsala,más vypravecský dar a i banální veci umís tak napínave popsat....a más tam porád veselo

    OdpovědětVymazat
  13. .....já taky pecu Linecké na velikonoce,nejak se to zavedlo... To je zajímavé:my jsme slabé káve ríkali "hrusková voda" Veselé velikonoce!

    OdpovědětVymazat
  14. Alenko, máš nádhernou sbírku orchidejí. Úžasné barvy.

    OdpovědětVymazat
  15. Mimo hezké Velikonoční  výzdoby, máš krásnou sbírku orchidejí. Manželka ji obdivuje, a  ptá se  co s tím děláš,že to tak kvete. Máme jednu, ale jaksi se ji nedaří.

    OdpovědětVymazat
  16. [1]: Co se týče točení hlavy, jsem fit. Práce mi opravdu nechybí, mám dokonce pocit, že když jsem do ní chodila, měla jsem víc času. A nebo to bylo pravidelným režimem, což ted' moc nemám.

    OdpovědětVymazat
  17. Alenko díky za radu, manželka si to již napsala a až se vzpamatuje ( ta kytička) dám ji na blog. Není nadto,když se člověk má koho zeptat. Díky moc.

    OdpovědětVymazat
  18. Koukám, že počasí bylo skoro všude stejné. U nás bylo v sobotu ráno mínus čtrnáct, přes den to vyskočilo nad nulu a my začali jásat. Propukla vycházková akce hurá sluníčko, jenže jsme nějak neodhadli ten děsivý mrazivý vítr, byli jsme rádi, že jsme vůbec došli domů a nedělní vycházku jsme s radostí vynechali .

    OdpovědětVymazat
  19. Na to, že Ti není úplně dobře, jsi toho stihla nějak moc. Kolik toho stihneš, kd\ž je Ti dobře si ani nechci představit. Měla bych asi  potom depresi. Fotečky pěkný, zvláště děvčátka.

    OdpovědětVymazat
  20. Všichni se tím počasím necítíme zrovna dobře.

    OdpovědětVymazat
  21. [17]: Mirku, není zač. Doufám, že se orchidej vzpamatuje.

    OdpovědětVymazat
  22. Áno, vidím, že sú aj ďalšie blogy (nielen u Jarky), kde sa pečie Prišla som sem teraz iba na skok, lebo musím ísť preč. Ale nedalo mi, aby som nenapísala, že kedysi to aj na mojom okne v obývačke vyzeralo presne tak, ako u vás. Lenže mne už tie orchidey všetky skapali Teraz mám dve nové, ale aj tie práve dokvitli.

    OdpovědětVymazat
  23. Hádci jsou určitě pro jakoukoliv úrodu.

    OdpovědětVymazat
  24. [22]: Linecké jsem upekla kvůli vnučkám, které budeme mít od pátku do pondělí a které ho milují. Doufám, že moje orchideje vydrží, snažím se, aby tomu tak bylo.

    OdpovědětVymazat
  25. Mně se orchideje stratily i s foťákem. Synovi ho někdo ukradl.

    OdpovědětVymazat
  26. [16]:  Alenko, děkuji za nabídku ibišku. Jsi moc hodná. Ale já ze zdravotních důvodů zahrádku zmenšuji a nechci nic nového sázet. Je pravda, že mi léta ibišek dělal radost, ale musím být rozumná.

    OdpovědětVymazat
  27. Hlavně žes neonemocněla a bylo to "pouhé" bolení hlavy - my máme od pátku doma marodka, ale má skoro 40 a nepomáhá ani Paralen, tak se nám svírá srdce, jak je chudáček zbědovaný, pobledlý... Když jsme dnes odcházeli ze školy, tak jsme se smáli, že nemáme Velikonoční, ale Vánoční prázdniny :) A velmi obdivuji tvé orchideje - já mám dva roky dvě, ale pořád jsem nepřišla, jak se o ně starat, a přesto se mi odměňují neustále květy.

    OdpovědětVymazat
  28. Zima je příšerná. Dnes ráno opět ležel sníh. Pak se sice oteplilo, ale díky silnému větru to vůbec nebylo cítit.

    OdpovědětVymazat
  29. Orchideje máš nádherné, my máme jen jednu.

    OdpovědětVymazat
  30. Máš docela slušný počet phal. A krásně ti kvetou. Mě rozkvetla 18.3. celogyne která se nechala přemlouvat celé čtyři roky než se k tomu odhodlala. Ta zima mne tak hnusně vysává veškerou energii, že mne nebaví nic pořádně dělat. Ráno se přemlouvám vůbec opustit teplej pelech a pořád bych nejradši v něčem byla zahrabaná nebo naložená v horký vaně. Tam mi je všude nejlíp. Sice se při opravdu absolutním nedostatku kyslíku vybičuju a jdu fotit, ale pak zase zvadnu a vrátím se ke své hibernaci...

    OdpovědětVymazat
  31. Ali, konečně jsem si dala odběr novinek z tvého blogu, tak už budu chodit určitě častěji. Máš opravdu úctyhodnou sbírku orchidejí a všechny ti krásně kvetou.

    OdpovědětVymazat
  32. zdravím po dlouhé době Koukám, že děti si zábavu najdou i v tomto počasí, ještě že to bereš s nadhledem

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤