Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 8. září 2012

Křest knihy Cesty k mým matkám

.
Je to už více než dva roky, kdy jsem při svém nočním brouzdání po blogu narazila na blog Edith Holé.
Začetla jsem se do příběhu jejího hledání biologické matky, jehož první část zveřejnila v den mých narozenin. Zvláštní náhoda. A pak už jsem jen čekala na další pokračování. Vracela jsem se, četla vše znovu a někdy pro slzy neviděla na monitor počítače. Později, jsem se osmělila napsat komentář.
Co já mohu komentovat? Vyrůstala jsem v úplné rodině, kde jsem měla tátu, mámu, sestru. Netvrdím, že vše bylo úplně idylické, to bych byla pokrytec. Lidský mozek má však tu báječnou vlastnost, že špatné vzpomínky upozadí a člověk pak vzpomíná jen na to pěkné. V podstatě však bylo moje dětství hezké.
A v porovnání s příběhem Edith, si mohu dovolit napsat, že bylo krásné.
Stala jsem se jejím pravidelným čtenářem a z jejího příběhu mě mnohdy mrazilo. Neznala jsem nikoho, kdo vyrůstal v pěstounské péči. Poznala jsem jen několik svých vrstevníků, kteří žili v dětském domově a chodili k nám do školy.
Vůbec jsem netušila, ani jsem si nedokázala představit, co vše se může odehrávat v pěstounské rodině. Až při čtení těchto, občas až syrových slov, mi docházelo, že tomu tak může být. Ve stejné době, kdy Edith psala, byl medializován příběh rodiny Rosnerových, kde si jejich "děti" dovolili poukázat na to, že jsou týrané.
A tehdy mi Edith potvrdila, že tomu tak mnohdy je.
.
O datu vydání jsem věděla a ještě ten den jsem šla do Neoluxoru, abych si knihu koupila. Ještě jí neměli.
Chtěla jsem si jí vzít sebou na dovolenou, kterou jsme trávili s vnučkami na jihu Čech. Vzala jsem si sebou tedy jinou knihu, ale nestihla jsem jí ani otevřít.
.
Cestou do centra Prahy jsem si na Vypichu uvědomila, že jsem zapoměla vzít fot'ák.
Na křtu Pohádek pro kulíšky jsem ho měla - ta skleróza. Budu-li se vracet, přijdu pozdě. Přiřítila jsem se Štěpánskou do Pasáže Lucerna a první, koho jsem zaregistrovala, byl Standa Rulc, který šel proti mě a rozhlížel se stejně jako já. Také hledající. Došla jsem k pokladně kina, vyčkala, až si pán přede mnou koupí lístek a pak jsem se osmělila zeptat, kde je knihkupectví, kde se bude kniha křtít. Pokladní mi s milým úsměvem popsala cestu, já poděkovala a vyrazila.
V pasáži jsem zaslechla už známý hlas a věděla jsem, že jdu dobře. S Edith jsme se přivítaly, na chvilku jsem se posadila, pronesla několik slov se spolusedícími blogerkami a Standou Rulcem. Bylo mi v ten moment jasné, že opět budu nejstarší a budu zvyšovat věkový průměr zúčastněných. Ale co je to věk? Důležitější je stav duše a ta nestárne.
Potom jsme se přesunuli do druhé části knihkupectví a já zaregistrovala Punerank, která volala: "Už jí slyším." Konečně jsem poznala osobně i Tygra, který sice kdysi tvrdil, že tygři jsou teritoriálními zvířaty, jež nerada opouštějí svůj prostor. Malkiel přišel o něco později. "Tak jsme zase nejstarší, co?"
.
Při křtu přečetla Edith krásnou recenzi, kterou napsala Punerank. Přiznám se, že jsem byla jedna z mála, která knihu ještě nečetla. Příběh jsem znala jen v syrové blogové podobě. Ilustrátorka Ida Novotná se přiznala, že se po přečtení knihy dívá trochu jinýma očima na své rodiče. Petra Pávková z Natamy, která byla Edith při hledání biologické matky oporou, nám osvětlila mnohé z oblasti pěstounské péče. Řeč přišla i na nepříliš povedený zákon o adoptivní péči.
.
Co dodat?
Kniha je pokřtěna a já jí přeji, aby se dostala do co nejvíce rukou a k co nejvíce čtenářům.
Edith přeji, aby jí šlo psaní stále tak dobře a hlavně - moc Ti děkuji za odvahu se kterou jsi do toho šla.


.
P.S. Začala jsem psát už včera večer, po návratu ze křtu.
A jak to dopadlo?
Knížka s černým srdíčkem na přebalu ležela hned vedle počítače a já mezi psaním tohoto článečku do ní občas nahlédla.
Četla jsem si do tří do rána. :-)

33 komentářů:

  1. Čtení takové knížky není ztráta času ani spánku. Najdu si ji a koupím. Když jí při křtu asistovaly takové, mnou vážené veličiny, bude dobrá. A dík za tip, najdu si ji u Edith a předpřečtu, abych zhruba věděla, do čeho du. I já knížce přeju hodně vnímavých čtenářů - můžeš to Edith prásknout. Dnes budu u ní na blogu jedno oko...

    OdpovědětVymazat
  2. Jméno Edith Holá mi není neznámé. Každý máme svůj příběh. My šťastnější jsme si mohli jeho část prožít v bezpečí té své pravé rodiny a mami, tati moc vám děkuji, ale už jenom tam nahoru...

    OdpovědětVymazat
  3. Strašně jsem se tam tešil, ale díky škole nebylo nic. Pro mě to bylo hodně nešťastný datum

    OdpovědětVymazat
  4. To muselo být moc milé setkání. O blogu Edith jsem nevěděla a její příběh neznám.

    OdpovědětVymazat
  5. Já znám několik rodin , které mají děti v pěstounské péči . Někde to drhne , někde to je v pohodě . Jak ze strany dětí , tak ze strany pěstounů . Ale abych poznala podrobnosti , musela bych proniknout do jejich společenství . Je to jiné , je to občas zvláštní . Nevím jestli bych zvládla mít dítě v pěstounské péči a k tomu ještě vlastní . Každopádně mají můj obdiv . Děti i pěstouni .

    OdpovědětVymazat
  6. Na knížku se opravdu těším, ale ještě jsem na ní u nás nenarazila . Inu, zapadákov, no .

    OdpovědětVymazat
  7. Já tam nedojela, protože jsem byla úplně grogy z práce. Taky bych zvyšovala věkový průměr. Knihu mám zamluvenou v knihkupectví, ale distribuce se loudá.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem to věděl, že někdo ten křest popíše podrobněji než já, blablablabla.

    OdpovědětVymazat
  9. Knížku jsem si objednala a jsem na ní moc zvědavá. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak jsem už psala u Malkiela když jsm viděla datum 7.9. zajásala jsem že s konečně hurá! dostanu na nějakou blogovou akci a zrovna na takovouhle velmi očekávanou, jenže moje radost zhasla v okamžiku kdy jsem viděla od kolika hodin že to je. Jsem tu odkázaná na autobusy a z Prahy mi jede poslední v deset hodin, takže bych si vlastně nic neužila a stihla bych se tak možná pozdravit a zase bych svištěla zpět....tak snad se vydaří nějaká jiná akce a já budu mít to štěstí že tu zase budu....

    OdpovědětVymazat
  11. Přiznám se, že mám trochu strach z toho, až tu knihu začnu číst. Jsem poměrně měkkosrdcatá a slzy mám hned na krajíčku. Asi proto, že vím, co je to žít bez rodičů v rodině, kde vám sice neubližují fyzicky, ale někdy i slůvko necitlivé, před citlivým dítětem pronesené, raní na dlouhá léta. No, projevuje se to často i v mé tvorbě na blogu, vím.Proto asi  četbu Edith knihy poněkud ,,probrečím."

    OdpovědětVymazat
  12. Alenko, tygři opravdu jsou ve své podstatě hodně teritoriální a velkou společnost rozhodně nemají moc rádi. Jenže já věděl, že tam budeš ty, Neriah, Malkiel a Edith a to jsou všechno lidi, se kterými jsem se potkat chtěl. Navíc kdybych nejel, tak by to způsobilo problém Markétě, jak se tam dopravit.

    OdpovědětVymazat
  13. Vy Pražáci se máte, když se něco děje, jste "u toho" nebo ti, co bydlí v okolí to mají kousek. Jak ráda bych se také někdy zúčastnila takové akce, ale bohužel... Třeba se ještě někdy s někým setkám osobně, kdo ví?

    OdpovědětVymazat
  14. Je vždy příjemné, nemuset něco objevovat a hledat, někdo to objevil, my se jen přidáme, přečteme si..... Protože, je to ověřené, a chválené, koupím, přečtu a děkuji za to.

    OdpovědětVymazat
  15. Taky jsem ještě nečetla, ale všichni jsme teoreticky věděli, do čeho jdem... já otevřela už v autobuse cestou domu a málem jsem zapomněla vystoupit na zastávce :)

    OdpovědětVymazat
  16. Alenko, tak vidím, že asi málokdo v noci spal. Děkuji, žes přišla. Na facu jsou fotky. Na pár jsi i ty v pozadí. Na blogu jsem dala jen jednu s více lidmi. Bohužel fotek mám málo

    OdpovědětVymazat
  17. Po přečtení komentářů zde všem děkuji za podporu i za koupi knihy. Moc si toho vážím. Není levná. Doufám, že slzičky u ní budou počtis´tující. Aspoň zatím mi to taky všichni říkali, že jim to pomáhalo, i když to bylo nelehké číst.

    OdpovědětVymazat
  18. No jooo když já byla tak ráda, že tě slyším, známej hlas a tak jsem si byla jistá, až mě to nutilo volat:)

    OdpovědětVymazat
  19. Tentokrát mne opravdu mrzelo, že nemohu přijet na křest. patnáct let už nejezdím vlakem, já která kdysi jezdila do Prahy 4 x do měsíce. Nojo, časy se mění. Snad si v říjnu budu moci knihu ještě koupit. Nyní nemohu, koupila jsem si léky a už nemám nazbyt. Ale knize přeji hodně úspěšných kroků do světa a nadšených čtenářů.

    OdpovědětVymazat
  20. Až ušetřím pár korun, ráda bych si ji také přečetla.

    OdpovědětVymazat
  21. Škoda, že nebydlím blíže Prahy, velmi lituji toho, že jsem se křestu nemohla účastnit. Taky bych se chtěla seznámit s takovými známými a zároveň vynikajícími blogery, kterou Edith mimo jiné bezpochyby je.

    OdpovědětVymazat
  22. Moc Vám všem děkuji za milé komentáře, nestíhám odpovídat. Ted' využívám (či spíš zneužívám) toho, že jsem se na chvíli připojila z práce - na jak dlouho nevím.

    OdpovědětVymazat
  23. O knize vím asi jen z blogu. Četla jsem pár prvních kapitol a pak úryvky u Punerank, která o knize moc pěkně napsala. Musí to být smutné čtení, ale svým způsobem myslím, že pro Edit byla očišťující. O pěstounské péči toho moc nevím, a doufám, že ne každý pěstoun je takový, jak zažila Edit.

    OdpovědětVymazat
  24. Je to opravdu těžké posoudit zda ti či oni mají k sobě jaký vztah. Já sama jsem si syna adoptovala ještě s prvním mužem. Nebudu se rozepisovat jak a proč a jak vztahy jsou a byli. Ono je to velmi těžké kolikrát s vlastními dětmi s vlastní rodinou. Nicméně nejsem nespokojena, byli chvíle pro mne krásné i kruté, zrovna tak by mohl možná říci i můj syn. Chci jen říct, že je to tak trochu sázka do loterie, a to ať se to líbí či ne. Každopádně narodila se mě i dcera a aby to nebylo málo adoptovala jsem si i manželovi děti. Ne papírově ne, jen jako. Manžel je měl ve své péči a máme spolu skvělý vztah. I ten se ovšem musel vytvářet pomalu a nemyslete si karambolky byli a to s obou stran. Ovšem tak to chodí. Knihu ani ukázky jsem nečetla, určitě si je přečtu, chci jen zde napsat, že ať adopce či pěstounství není běh na kratkou trať a není vůbec snadné vše sladit. Je velké umění odpouštět, smířit se i s křivdou. Většinou to ta, či ona strana nebere jako křivdu. Cítí se v právu či ukřivděná, vše chce čas a hlavně sundat ty růžové brýle, neodsuzovat, ale věřte je to těžké ... a moc

    OdpovědětVymazat
  25. Napsala jsi moc pěkné povídání, Alenko, a křest knížky i setkání s autorkou musel být krásný zážitek. Protože věřím tvému úsudku, knížku si seženu, mám ráda silné příběhy. O pěstounských rodinách nic moc nevím, ale jedno vím jistě, dítě potřebuje mnohem víc než jen jídlo a ošacení.

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj jmenuji se Lewis Margaret, chci podělit o své svědectví s veřejností o tom, co ten člověk říká Dr. Musa z (musaspellcaster@gmail.com, za to, co právě udělal pro mě, tento muž právě přivezl svou ztracenou rodinu mi s jeho velkým pravopisu catsre, byl jsem ženatý s tímto mužem jménem Richard Brown jsme byli spolu na dlouhou dobu a my jsme si zamilovali naše já je, ale když jsem byl schopen dát mu dítě po dobu 2 let opustil mě a řekl mi, že může "t pokračovat už pak jsem se nyní hledá způsoby, jak ho dostat zpátky do doby, než můj přítel mi řekl, že o tomto muži a dal mu kontaktní e-mail: musaspellcaster@gmail.com), pak jste zvyklý věřit, když jsem kontaktoval tohoto muže na mých problémů připravil toto kouzlo obsazení a přinese své ztracené manžela zpět a po měsíci mi chybíš můj měsíc a jít na test a výsledek je uvedeno am těhotná jsem dnes šťastná jsem Matka s holčičkou, děkuji Vám ještě jednou velký Musa pro co jste pro mě udělal, když jste tam procházející touto stejného druhu problémů, které potřebujete ztracenou lásku zpět, nebo jakýkoli druh problémů vás může kontaktovat on dnes na svém mailu (musaspellcaster@gmail.com) a on bude také pomoci i vám

    OdpovědětVymazat
  27. Pan Raymond Garrett9. listopadu 2012 v 15:53

    Potřebujete úvěr z jakéhokoli důvodu? Navštivte nás s přijatelnou úvěru nabídky na 3% úrokové sazby, a v případě zájmu by nás prosím kontaktujte na adrese: garrettfunds@gmail.com, pro více info.

    OdpovědětVymazat
  28. Not too interior merchants could very well make an effort to utilize anyone, but they're bound to result in the most impressive business they will achieve; could be now an industry. So being aware of what to complete certainly not conduct for all those surely along at the phase connected settlements is a must.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤