Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 26. září 2012

Bílá Hora

Karel Kryl
Bílá Hora
"
"Pod bílou zdí má bláto barvu perlet'ovou
a zvony odletěly za větrem do Říma,
obzor se rdí, můj táto, barvou šarlatovou,
už jsme tu osaměli, z kříže se nesnímá."
"
Tato krásná slova jsem si vypůjčila z písně Karla Kryla, jako úvod k fotoreportáži z rekonstrukce Bitvy na Bílé Hoře. Tato akce se na louce před oborou s letohrádkem pořádá už několik let. I když to neslavné výročí bude až 8. listopadu, rekonstrukce bitvy se koná pokaždé v září a to proto, že je příhodnější počasí. Letos se počasí opravdu vydařilo, stejně tak, jako se vydařila celá akce. Pořádají jí Rytíři Koruny České a je to trochu paradox, protože nesídlí na Bílé Hoře, ale jsou z Plzně. I když, v Plzni mají také Bílou Horu. Kromě mnoha účastníků z Čech a Moravy se letošní akce zúčastnili i bojovníci z Polska, Německa a Itálie. A navíc? Celou akci provázel Václav Vydra.
..
.
Vypravila jsem se na ní v neděli s dcerou a vnučkami, po jejich návratu z dovolené v Chorvatsku. Dokonce jsem oželela sledování závodu F1. Nechaly jsme doma mužské osazenstvo a vyrazily před oboru.
První šok - cena vstupného. Pamatuji si dobu, kdy tuto bitvu organizovalo pár nadšenců a vstup byl volný - kdo přišel, mohl se podívat. Letošní vstupné bylo 180 Kč pro dospělého a 120 Kč pro děti od 1 m. Rodinné 500 Kč. S připravenou bankovkou na rodinné vstupné jsem přistoupila k pokladně a paní se zadívala na Emu a prohlásila: "Ta je ještě malá, ta neplatí." Čímž jsem ušetřila celých 20 Kč. Přiznám se, že kdybych tam ty naše holky nevytáhla, asi bych se otočila a vrátila se fandit Ferrari, tak jako to udělali mnozí, kteří přišli a po prohlédnutí ceníku se otočili a odešli.
I ostatní ceny na historickém tržišti byly vysoké až přemrštěné.
Samozřejmě, že holčičky dostaly chut' na trdelník, pak měly žízeň. Navíc, Emu to vůbec nebavilo, dokonce chvilkama brečela, že chce jít pryč. Je to však holka statečná, nakonec vydržela, i když si při střelbě z děl zacpávala uši.
Po skončení bitvy a představení se jednotlivých účinkujících, jsme si prošly celé tržiště. Sára se musela nutně projet na koni, nezbytně musely obě holky do skákacího hradu a na skluzavky a zakoupení rytířské přilby bylo nezbytností.
Jediná užitečná věc, kterou jsem si donesla domů, byla malá, dřevěná lopatička na sůl.
.
.
Vrcholem všeho byly ceny nafukovacích balónků. Kdyby tam byla cena napsaná, určitě bych je holkám nekoupila. Obě si vybraly koně a až poté, co jsme jim s dcerou udělaly poutko na ruku, aby jim neuletěli, vypálila na mě prodavačka, že chce 300 korun. Zůstaly jsme s dcerou jako opařené. Došlo mi, že to musím zaplatit, protože to těm malým holkám nemůžu udělat. Pocit hořkosti jsem měla notnou chvíli, ale jen do doby, než ke mě přišla Sára, která toho svého koně držela za nafukovací otvor, který je na dolní části břicha: "Babí, myslíš si, že je ten můj koník chlapec?" Vyprskla jsem smíchy a bylo po vzteku na prodavačku balónků.
.
Jak už jsem se zmínila, rekonstrukce bitvy byla opravdu zdařilá, kdyby jí nekazily přemrštěné ceny všude kolem, byla by ještě zdařilejší.
.
Přijměte proto pozvání k nám, na Bílou Horu.
Při prohlížení fotografií můžete poslouchat tento krásný text, jehož úryvek jsem použila na začátku článku.

.
...
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

22 komentářů:

  1. Zapojte sa do súťaže, o najkrajšiu fotku očí :) Ďakujem!

    OdpovědětVymazat
  2. Bitva byla podle obrázků zajímavá , ale ty nekřesťanské ceny.   Moc pěkně jsi všechno zdokumentovala. Účinkující rekonstrukce bitvy měli krásné kostýmy.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Od ateistických Čechů člověk nemůže očekávat křesťanské ceny.

    OdpovědětVymazat
  4. Vidíš Alenko, že i z největší národní prohry se dá udělat dobrej kšeft. To vstupný je fakt nehoráznost! Pořadatele bych zhodnotil slovy stejné písně Karla Kryla. Musí totiž "MÍT DUŠI NESTYDATOU A MOZEK BEZ CENY!"

    OdpovědětVymazat
  5. Sára je všímavá holčička.

    OdpovědětVymazat
  6. Alenko, díky za parádní fotky a psané slovo, protože coby chudý důchodec, bych se na celou akci s prominutím, vyprdla. Ceny to bylo opravdu nehorázné a ty balónky mě dorazily. Jestli to takle budou pořadatelé vést dál, budou za chvíli účinkující, celé divadlo předvádět jen sami sobě.

    OdpovědětVymazat
  7. U nás se koná každoročně "Bitva u Chlumce", ale nepamatuji se, že by se vybíralo nějaké vstupné. Maximálně dobrovolné. Asi bych dopadla jako ty, koukala bych jako trubka a jenom vzhledem k ohledu na dětičky bych to se skřípáním zubů zaplatila. U balónků by tam zcela jistě měli mít napsanou cenu. To už bych nekoukala jako trubka, ale jako trouba a asi bych tam hodně hlasitě zakoukala jako trouba.

    OdpovědětVymazat
  8. Teda Alenko v minulém tvém příspěvku jsem pěla chválu na výstavu a Kutnou Horu a nelitování peněz. Ovšem zde dosud z pusou otevřenou zírám. No to je vrchol nad vrcholi, nicméně já bych se asi otočila, jenže vnoučátka mít sebou, to bych si řekla podíváme se a pak bych dělala móc levná jídla snad celý měsíc. Stejně při pomyšlení PROČ by mě hořkly. No možná příště budou mít pusu údivem otevřenou pořadatelé a budou si říkat "PROČ JE TAK MÁLO LIDÍ, PROČ" jOo to by tak chtělo vydřiduši!

    OdpovědětVymazat
  9. No nevím, jestli by ti to Ferrari udělalo radost, dopadlo skoro jak čeští stavové na té Bílé hoře.......Ale pěkné, ty ceny šílenost na šílenost ale hlavně, byli tam moji milovaní frízové v kočáře zapřažení   

    OdpovědětVymazat
  10. Nafukovací balón za 150 bych asi nerozdejchala, a to kolikrát nadávám na ty vydřiduchy na pouti, ty za něj chtějí jen třetinu .

    OdpovědětVymazat
  11. Alenko, to vstupné by mě asi odradilo a dala bych přednost F1, i když podle foteček, co jsi pořídila, to bylo zajímavé. Ovšem ty ceny za balonky jsou šílené.

    OdpovědětVymazat
  12. Jezdím kolem Bílé hory každý den brzičko ráno a odpoledne z práce, sakra, jakto že jsem si toho nevšimla?

    OdpovědětVymazat
  13. To jsou ale palety nehorázný! Ale nejsme v tom sami. Já teď přešlapuju nad vstupným asi 22 liber do londýnské ZOO, jestli jo či ne během víkendu. Spíš na "ne" to momentálně vypadá. Zato do té naší pražské jsem už třikrát prošvihnul termín - každé první pondělí v měsíci - důchodcovské vstupné: 1 Kč. Vždycky mi do toho něco vlezlo. Ještě u nás daremně zdražili vstupné pro psy z 20 Kč na 100 Kč. Tak asi bude mít Pepina smůlu.

    OdpovědětVymazat
  14. akce na pohled krásná, dojem pokažen cenami. Když ono těch podobných akcí je spousta, každý aktér a pořadatel na toch chce vydělat, lidi mají peněz čím dál míň, akce jsou sice čím dál dokonalejší (počet "herců", jejich kostýmy, výzbroj, secvičení...), ale jde to jedno proti druhému. Krása x nákladnost x vstupné x počet návštěvníků x nízká tržba a z toho znovu dokola zvýšit vstupné....

    OdpovědětVymazat
  15. Obdivuji, jak jsou podobné akce bezvadně zorganizované, Ali, to tedy klobouk dolů. Tohle musel být parádní zážitek, i když pro malé holčičky možná až tak moc ne.

    OdpovědětVymazat
  16. [2]: Ceny byly opravdu přemrštěné. Akce však byla moc pěkná.

    OdpovědětVymazat
  17. Pokud se sečtou náklady na dopravu účinkujících, platbu za vystoupení herců vč. Václava Vydry, který  to nedělal určitě zadarmo, ,,pronájem louky" chtěli asi také něco trhnout. Nějak si nedomysleli, že při nižším vstupném by přišlo více lidí a peníze by tak získali. Stánkaři sice nějaký poplatek platí, ale je to totéž. A ceny měli mít vystavené, to je předpis. Tady stály nafouknuté balónky 30- 50 Kč podle tvaru, na městském jarmarku a zdálo se to lidem drahé, tak to bylo opravdu moc. Nevím, jestli bych dětem nerozmluvila ty balonky a nevrátila je. Kdyby věděly, že za cenu těch balonků mohou mít něco kvalitnějšího, po čem touží, určitě by to vzaly rozumně. Ta prodavačka by se mohla chytit za nos a balonkama si houpat. Ale to už je volba osobní...

    OdpovědětVymazat
  18. No, to jsi toho nafotila, něco jsem zahlédla v televizi, ale ty balónky, to už je opravdu moc! Já se v Praze divila, že jsme dali v restauraci na malou neperlivou vodu 35 Kč a taky za balónek 150? To je přímo sprosté!

    OdpovědětVymazat
  19. Na Bílou Horu to mám pár minut. Na bitvě jsem byla s rodinou asi 3x.Už loni bylo vstupné dost vysoké. A abych se každý rok koukala na to samé za šílené peníze, prostě jsme už letos nešli.

    OdpovědětVymazat
  20. Great blog you ought to start many more. I like all the info provided. I will be able to stay tuned
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤