Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 15. května 2012

Tak nevím ....


Ze všech sdělovacích prostředků slyšíme a vnímáme, že je krize, že je nedostatek financí v rozpočtu, že se musí šetřit. Souhlasím s tím.
Ale trochu mi vadí, že se šetří i ve zdravotnictví a to na úkor pacientů.

Dnes cestou domů jsem se v tramvaji sešla se svou dlouholetou kamarádkou, která pracuje jako novinářka a shodly jsme se, že je "cosi shnilého ve státě Českém". Ptala se mě, zda už máme vnoučka a já se jí pochlubila MMS, která mi přišla v den jeho narození. Popřála malému i jeho rodičům, aby byli hlavně zdrávi a pak se zeptala, kdy je pustí z porodnice. "Syn je přivezl už v pátek." "Cože, tak brzy? Vždyt' jsi říkala, že se narodil císařem?" "Taky mě to překvapilo, za nás se nechávaly maminky po císaři v porodnici deset dnů." "Ty se s tím teda nes..ou", pronesla kamarádka na celou tramvaj.

Začaly jsme se bavit na téma zdravotnictví a já jí líčila, jak mého muže propustili loni v květnu z nemocnice po necelých 24 hodinách po operaci. Ona mi na oplátku vyprávěla, jak byl její muž požádat o to, aby byl poslán na kolonoskopické vyšetření, protože jeho sestra zemřela na rakovinu tlustého střeva. Byl praktickým lékařem odmítnut s tím, že nevidí důvod. Až když naléhal a lékaři řekl, že si vyšetření zaplatí ze svého, dostal milostivě doporučení k vyšetření. Polypy, které měl, mu byly odstraněny.

Tak nevím ... na jedné straně je propagován zdravý životní styl a na straně druhé nemají doktoři příliš velký zájem o to, abychom byli zdraví. Nebo se pletu?

Minulý rok, když jsem měla recidivu zápalu plic, mi náš praktický lékař naordinoval cibulový sirup. Zdůvodnil to tím, že mi nechce psát znovu antibiotika a já mu věřila. Říkala jsem si, že je pečlivý a ohleduplný k mé špatné imunitě.
Pak mě ale hnal po dvou dnech v mrazech na kontrolu a raději mě odeslal na plicní. A tam jsem si vyslechla: "Proč vás sem posílá? Proč vás neléčí?" Tehdy mi došlo, že je něco špatně. Do té doby jsem o svém praktickém lékaři nepochybovala a byla přesvědčena, že je to odborník na svém místě. Tak jsem si marodila a chodila současně na plicní, kde mě léčili a k praktickému, který vedl mou neschopenku. Za každou návštěvu 30 korun. Dobře, já si na to vydělám, ale co ti, kteří na to nemají. Dvakrát týdně k praktickému, který se mě, sedíc za stolem, zeptal jak mi je, aniž by se na mě podíval, či si poslechl mé nemocné plíce. "Zaplat' ševče" - věta z filmu Pyšná princezna se do této situace více než hodila.
Při konci nemoci jsem tehdy potkala známou, která mi řekla, že už k němu nechodí, že změnila lékaře. Našla si jiného a říkala, že se ted' cítí jako člověk a ne jako obtížný hmyz. A ve mě začal hlodat červík pochybností.
S kamarádkou jsme si tedy dnes krátily cestu povídáním o nešvarech ve zdravotnictví. A já se dozvěděla, jak se také léčí.
Její příbuzná na jaře onemocněla nějakou virózou. Je už v důchodu, neschopenku nepotřebovala, tak se léčila sama. Čajíčkovala, užívala léky na horečku a kurýrovala se - tak, jako už mnohokrát předtím. Ale nemohla se z nemoci stále nějak "vyhrabat", tak navštívila našeho praktického lékaře a tam se dozvěděla, že je to jarní únava. "Vymačkejte si celý citron do půllitru vody a denně to pijte. Přijd'te se mi ukázat za 14 dní." Tak pila vodu s citronem a stále se cítila slabá a unavená. Po čtrnácti dnech šla opět k lékaři, že se její stav nelepší, že je slabá, stále unavená. "To je jarní únava, pokračujte s tím citronem, vaše tělo potřebuje po zimě doplnit vitamíny. Přijd'te se mi za dva týdny ukázat." Opět pila vodu s citronem a bylo jí stále zle. Šla k našemu praktickému a on tam nebyl. Na dveřích se na cedulce dočetla, který lékař ho zastupuje a šla tam. "Nechal vám váš pan doktor udělat krevní rozbor?" "Ne, já už měsíc piju vodu s citronem."
Zastupující lékař poslal kamarádky příbuznou do laboratoře a z vyšetření zjistil, že má leukémii. Co k tomu dodat?
Přiznám se, že už se nedivím své známé, že změnila lékaře. Moje pochybnosti začaly narůstat.
Citron, či cibulový sirup?
Ještě tu chybí babské ucho a odvar z oprátky oběšencovy.

Snachu propustili z porodnice po císařském řezu pátý den po porodu. Moje dcera šla po spontánních porodech obou holčiček také pátý den a podivovala se, že snachu propustili tak brzy. Ve zdravotnictví se šetří. Naštěstí je snacha mladá, zdravá a hojí se.
Asi nikoho netěší pobývat v nemocnici, ale jít po operaci břicha domů po necelém dni a po porodu císařským řezem pátý den? Je to správně? Hojí se ted' rány a jizvy rychleji, než před pár lety? Tak nevím...

Světlým okamžikem mého pochmurného vypravování je naše malé sluníčko - vnouček, dnes osmidenní.


Držela jsem ho v náručí, dokud neusnul a užívala si ty nádherné, nezapomenutelné okamžiky.

32 komentářů:

  1. Alenko, hned se začátkem článku musím nesouhlasit! Já nevěřím tomu, že cestou z krize je šetřit! Není to tak, to jen hloupí novináři věří tomu, co jim vláda říká a přesvědčují o tom ostatní!

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko, tvůj článek je obsáhlý a tak postupně - 30 Kč platit lékaři nemusíš, pokud na tebe "nesáhl", pokud je požaduje, oznam na VZP. Moje dcera rodila také císařem (stejná poloha jako u vás - konec pánevní) - šla domů 5 den, za mě "císařovny“ šly za 14 dnů, my za 10 deset Dnes je dcera šest týdnů po porodu a jako by vůbec nerodila - tady bych souhlasila, pokud je žena zdravá a má kvalitní domácí zázemí, je to pro ní přínos. Co se týče "lidového léčitelství", tady je na místě jako prevence nikoliv léčba závažnějšího onemocnění. A šetření ve zdravotnictví ? To je složitá otázka - platy lékařů a sester jsou ubohé - lékařská péče je omezena na minimum a odnáší to pacient, bohužel. Závěrem jediné - ti co cinkali na náměstích, ti napomohli k tomu, že je nyní celá naše země v p.deli

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Svatu pravdu tu hovoris! Presne tak to je, nie ako teraz "modna" hysteria (Grecko a spol.) diktuje!

    OdpovědětVymazat
  4. Není doktor jako doktor. Možná by si o změně měla uvažovat. Šetří se čím dál víc.Je to vidět i na preventivních prohlídkách. Už se nedělá EKG, odběr krve se provádí jen z prstu. Zkontrolují ti zrak, změří tlak a to je všechno.

    OdpovědětVymazat
  5. Jeden z velkých omylů je také ono "šetření ve zdravotnictví". Opak je pravdou. Ve zdravotnictví se nešetří, ale naopak plýtvá. Prioritou lékařů není léčit, ale udržovat nemoc v určitých mezích, aby mohli co nejdéle inkasovat od pojišťovny.

    OdpovědětVymazat
  6. Nerada navštěvuji doktory, ordinace, o nemocnicích nemluvě. Kdybych někdy musela do nemocnice jít, uvítala bych, kdyby mě pustili domů co nejdřív!! S těmi poplatky tomu moc nerozumím a mám ten dojem, že si je každý doktor vybírá jak chce. Je to víc než rok, kdy jsme chodila snad půl roku k zubařce se zubem, který mi léčila a pak stejně vytrhla, ale 30,-Kč jsem zaplatila na začátku a pak už ani korunu.   

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: A zvednout a přímé a nepřímé daně je také podivuhodný krok.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Přiznám se, že cestu z krize nevidím. Souhlasím s tebou, že by bylo určitě lepší víc utrácet a posilovat tím ekonomiku, ale je to začarovaný kruh. Malé platy a nízké důchody vedou k šetření. Lidé už nekupují kilo rajčat, ale koupí si dva kousky. A tak je to ve všem.

    OdpovědětVymazat
  9. Zde souhlasím snad s každým názorem, který tu pad.

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě se vrátím k tomu doktorovi - tady možná cibulový sirup nebyl opravdu na místě, jestli jsi měla zápal plic, to snad měl poznat podle dýchání, na co poslouchají stetoskopy? A jestli jsi měla horečky, tak to tě měl poslat na rentgen hned a nasadit něco silnějšího s tím, že bys měla být opravdu doma.

    OdpovědětVymazat
  11. Podle mě je krize obrovská a drží se uměle v hranicích.K vyřešení by přispělo,kdyby ti nahoře začali pěkně u sebe přemýšlet a utahovat.Tím utahováním vám vysvětlím,co myslím.

    OdpovědětVymazat
  12. V péči o pacienty asi hodně záleží na přístupu jednotlivce. Kupříkladu taková paní doktorka, která nahlédla do švagrovy dětské karty, když mu byly tři roky, se ho v téměř jeho čtyřiceti letech arogantně zeptala, zda se ještě pomočuje...

    OdpovědětVymazat
  13. Jiříček je krásné miminko. Ať vám všem roste pro radost.

    OdpovědětVymazat
  14. Vzpomněla jsem si, jak známá pár let po revoluci přiletěla do práce z preventivky z otevřenými ústy a vyprávěla, jak pan si pan doktor, specialista, pořídil nové přístroje a je jako vyměněný, samá laskavost, nechybělo mnoho a udělal prý by jí i manikúru! U stejného pana doktora jsem byla nedávno i já, pravda, po letech. Když jsem se ho zeptala na běžnou informaci, odbyl mě jako školačku. Stejné "kapky" jsem dostala včera u jiné lékařky. Tady jsem si to vysvětlovala tím, že jsem byla příliš slušná. Mladá drzá dívenka, která byla přede mnou, byla naopak přijata velmi vlídně.

    OdpovědětVymazat
  15. Já mám takovou zkušenost, že nejlepší je nikam nechodit. Několikrát jsem se pokusila o něco preventivně a nikdy to k ničemu nebylo. Řeším proto jen akutní stavy, snažím se žít rozumně co se týká stravy a pohybu a beru léky na vysoký tlak. S neduhy stáří si to stejně každý musí vyřídit sám, na to žádné zázračné pilulky nejsou. Úroveň zdravotnictví je podivná. V něčem velký pokrok a pak "selže lidský faktor" a je to....na jednu stranu umí zázraky, ale taky jak pro koho....raději to nerozebírat a nekazit si den. Celé je to v naší republice zralé na další revoluci. Ale kdo důvěryhodný a perspektivní by ji měl vést, to tedy nevidím...

    OdpovědětVymazat
  16. Se vším co je tady napsáno souhlasím- se vším.Po vážné operaci břicha jsem byla v nemocnici 2 dny- a mazej domů. 56 dní jsem měla břicho otevřené- dostala jsem domů infuzní roztok a pár kousků gázy,kterou jsem pak musela dokupovat a prý- musíte si to čistit.Nebýt manžela a jeho opravdu silného žaludku- tak to dopadlo nedobře.

    OdpovědětVymazat
  17. Když mám občas nějaké zdravotní problémy a mamka do mě hučí, abych šla k doktorovi, říkám jí, že raději umřu bez pomoci lékařů. Kromě toho si myslím, že lékařskou péči přežijí jen silní jedinci.

    OdpovědětVymazat
  18. Myslím, že hodně záleží na jednotlivých doktorech. Mám štěstí na lékaře, ale to naplatilo v případě zubaře. Pořád měl zájem mi dělat nový "můstek". Že jsem měla dva zuby na urgentní vytržení zjistila až nová zubařka ke které jsem přešla. Měla jse štěstí, že mne poslala na stomatologickou chirurgii do Prahy. Tam se podivovaly, že jdu až nyní.

    OdpovědětVymazat
  19. To argentinske prislovie je vyborne! K tym porodom: videl som film z nejakych ostrovov, kde dama porodila, dieta padlo do nejakeho piesku ci popola a ona isla rubat drevo. Pan lezal v hupacej sieti a nariekal a vsetci ho lutovali, ake ma "porodne bolesti"! (To bol dokumentarny film.)

    OdpovědětVymazat
  20. Taky přidám svou trošku do mlýna . Jednak z pohledu pacienta , jednak z pohledu zdravotníka .

    OdpovědětVymazat
  21. [9]:Vendy, já si myslím, že ti co "cinkali" byli jen dav, který se zvedl a šel, aniž tušil za čím a pro co. Spousta euforie z něčeho, o čem nikdo z nás nevěděl jaké bude mít následky. Vedli ho ti, jež se cítili utlačování a když se podíváme na "jejich vzorek", tak to byli ti, jež i za minulého režimu žili "nad poměry" a lid využili jen k tomu, aby se měli ještě lépe a "zplundrovali" celou naší zem - a to dokázali pro všechnu budoucí generaci. Je mi smutno, že moje děti a vnoučata budou muset žít z chyb nás všech...pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  22. Je to vážně smutné, jak jde tady všechno do kytek, jak už začíná být úplně normální, že doktoři jsou líní a ještě si za to nechávají platit. Co se týče mě, já mám naštěstí doktorku pečlivou, ta mě poslala na všechno možné, když sjem si našla bulku v podpaží, ale i bez jakýchkoli prášků nebo diagnózy se to zmenšuje a asi to vůbec nic nebylo. Přece má doktorka neponechala nic náhodě a je vidět, že se opravdu zajímá. Naproti tomu náš ortoped se zeptá jen na to, jestli chci omluvenku do školy na tělocvik, ačkoli jsem ji nikdy nechtěla. Víc neudělá, takže ten je taky pěkně na nic.

    OdpovědětVymazat
  23. [9]: Patřila jsem mezi ty, kteří stáli na Václaváku, poslouchali s nadšením, že konečně dojde ke změně, viděli po letech umělce, kteří nesměli vystupovat. Nevadilo mi, že mě zebou nohy, cítila jsem se št'astně. V ty dny jsem vnímala obrovskou euforii a věřila, že když se nebudeme mít líp my, tak naše děti určitě ano. Tohle jsme ale opravdu nechtěli.

    OdpovědětVymazat
  24. Jak jsem si tak přečetla, tak jsi krásně píchla do vosího hnízda a na toto téma by se toho napsalo, že bychom se asi všichni divili! My s manželem máme štěstí, že máme výbornou praktickou lékařku, která nás zná už pomalu 30 let a poradí i po telefonu, dokonce mi i poslala sanitku, aby mne odvezla do nemocnice. Na kontrolu na internu chodíme 2 x za rok (já se srdíčkem a manžel s vysokým tlakem a cukrovkou), dělají nám EKG a vyšetření krve odběrem a také moči. Jinak si taky myslím, že je to všechno "v háji", ale určitě tohle nechtěl NIKDO! Ani v roce 1989!

    OdpovědětVymazat
  25. Hezké mimino. Já tady naopak teď v Německu šel se žaludkem, protože mne bolel poté chřipce a ona mne posla na všechny vyšetření která ji napadla. Od srdce až po dermatologii. Abych se snad cítil nemocnej.

    OdpovědětVymazat
  26. Ano taky se mě zdá, že dnes propouští z nemocnice příliš brzo. Na druhou stranu se nedivím, jak je jich tam tak málo na tolik pacientů. No cinkali a nyní je docinkáno. Opravdu je s podivem pozorovat jak si někteří i při kontrole účtují, nebo chtějí účtovat těch 30,- kč. Já mám svou praktickou lékařku zodpovědnou, dost často ve srovnání s jinými lékaři mých přátel.

    OdpovědětVymazat
  27. Ještě Ali k tomu přidání v minulém tvém příspěvku - řekni: "Ani za pytel buráků", to já vždy říkám, když nemá cenu mě přemlouvat. Rozesměji se jak se začne dotyčný v zoufalství ptát: "Ty máš tak ráda buráky?" Jo a ta výstava tak pejsky můžu, ale nyní mě kňučí a štěkají dva od vedle sousedů a to pak je dlouho nemusím. Jinak ti krasavci z výstavy jsou šik.

    OdpovědětVymazat
  28. [24]: Ježurko, bud' ráda, že máte báječnou a pečlivou lékařku, protože to je "výhra v loterii".

    OdpovědětVymazat
  29. jako zdravotník jsem měla opravdu mizerný plat. za tu zodpovědnost to nestálo.  O úrovni zdravotnictví si nedělám iluze. Otec mi 5 let umíral na rakovinu a byla to tragédie.

    OdpovědětVymazat
  30. ... A někdy paradoxně pomůžou jen ty byliny a citron. Co když se za pár měsíců nebbo let začnem děsit s každým zvláštním pocitem, jestli snad nemáme rakovinu?

    OdpovědětVymazat
  31. Chtěli byste zvýšit návštěvnost na signoraa.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

    OdpovědětVymazat
  32. Velmi pěkný blog, těším se na nová pracovní místa

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤