Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 15. dubna 2012

Nejen sčítání ztrát


Dnes mě potěšilo, že meteorologům nevyšla jejich předpověd'. Podle ní totiž mělo pršet.
A já, místo do deštivého dne, jsem se probudila do dne prozářeného sluníčkem. Na zahradu jsem vyrazila hned ráno. Vybavena zahradnickými nůžkami, koženými rukavicemi a teplou vestou, protože i přes to, že bylo slunečno, byla celkem zima.
Čekaly mě růže. Manžel je před dvěma týdny, kdy jsem se povalovala s teplotou v posteli, "odkopčil" a mě čekalo jen stříhání. A také sčítání ztrát. Zimu nepřežilo pět růží. Nejvíc je mi líto, že mi zmrzla Barcarola, nádherná tmavočervená růže, jakoby sametová. Ale snad seženu novou. Když jsem stříhala třetí růži, došlo mi, že koš, který jsem si vzala je malý. Šla jsem do garáže a vyvlekla ven kolečko.
Asi v jedné třetině práce vyšel ven i můj muž, vzal si také nůžky a začal na druhé straně.
"To kolečko je bezva nápad, večer to v něm rovnou spálíme", řekl.
"A to já do garáže původně šla, abych si tam vzala krabici na další větve a žádnou jsem nenašla."

Nejhorší práce nás čekala u pnoucích růží, které rostou do minimálně třímetrové výšky. Větve, které se zdály být suché, měly po ustřižení očka.
"Víš co? Dáme tomu ještě týden, takhle ty růže likvidujeme, skoro jako mráz."
Manžel souhlasil už proto, že se blížil čas oběda.


Pnoucí růže máme už mnoho let a já dlouho hledala ve svém fotoarchivu nějaké fotografie. Těch klasických je spousta, digitální jsem našla tyto, jsou z června 2005. Nevím, proč své růže fotím tak málo.

Po obědě jsme pokračovali na zahradě. Sluníčko sice svítilo, ale začal foukat ostrý vítr. Zalezla jsem do závětří a stříhala buxus. Odborník, který by mě viděl, by zaplakal.

Ve čtyři odpoledne se obloha zatáhla. Asi to těm meteorologům vyjde, i když se zpozděním.

I přes zamračenou oblohu a poryvy větru jsme udělali hodně práce, muž prostříhal taybery, já čistila jahody v záhonu i ty převislé, které pěstujeme v květináčích.
Květináče mají zvláštní tvar, říká se jim "trelista", sestavují se do sebe a vytvářejí, v našem případě, "jahodovou pyramidu".

Hlavně, že nepršelo. Ve finále jsme spálili v kolečku ostříhané větve růží, ostříhanou taybery a i zbytky vánočního stromku, který jsme původně chtěli spálit v krbu. Mrzelo mě, že nemáme žádnou uzeninu, mohli jsme si jí nad ohněm opéci.

K mému sčítání ztrát - kromě pěti růží tuto zimu nepřežila jedna z levandulí a pár jahod. Na to, jak ta zima byla divná, je to celkem úspěch. Vzpomínám si, jak jsem dopoledne na Štědrý den fotila očka a poupata růží. Listopadové mrazíky je neuspaly, bylo v nich ještě hodně mízy. Tehdy jsem si říkala, že to bude malér, pokud začne mrznout. V únoru mrzlo, teploty klesaly až k - 20°C. Je proto velký úspěch, že ztráty jsou tak malé. Malé, co do počtu růží, ale velké, co se týče množství ostříhaných větví.

Kromě ztrát mám také několik objevů.

Zjistila jsem, že už začínají kvést jahody a to jsem je teprve dnes "dočistila".

Letos asi bude hodně rybízu.

Při práci jsem si připadala, jako bych objevila "poklad". Přiznám se, že se vůbec, ale vůbec nevyznám ve hmyzu.
Tenhle nádherný brouk se skrýval pod loňskými listy jahodníku a já ho vyrušila.




Manžel mi došel pro fot'ák a tady je. Je opravdu nádherný, vypadá jako modrý drahokam. Já doufám, že si našel jinou skrýš, když já mu svou činností tu jeho zlikvidovala.

Na zahradě jsme vydrželi do půl osmé.
Začínalo se šeřit a ještě více chladit. Určitě něco přijde. Ve zprávách jsem pak slyšela, že má začít během noci pršet.

Jsem sice unavená, bolí mě "celý člověk", ale jsem št'astná.
Zítra budu pokračovat, i když bude pršet. Musím přesadit rajčata a muškáty a to jde dělat pod střechou.

32 komentářů:

  1. Jo s tím deštěm jim to moc nevyšlo no. U nás bylo taky krásně. Jinak ty květináče na ty jahody jsme měli taky, ale náš pes si je oblíbil a hrabal do nich, takže to uspěch nemělo. taď si v nich na okně "pěstuju" kaktusy. Jiank ačkoliv nemám ráda brouky a všelijakej hmyz....   je opravdu nadhernej   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Jsem ráda, že nepršelo a já mohla udělat kus práce.

    OdpovědětVymazat
  3. Máš nádherné růže, Ali. Taky jsem sčítala ztráty na zahradě, odnesla to jedna růže, jeden keřík, který asi okousal srnec tak důkladně, že se už nevzpamatuje a kupodivu jedna čemeřice, která neustála ten březnový mráz. Líbí se mi ty tvoje nádoby na jahody, když se z nich udělá pyramida, ani to nezabere tolik místa a musí to vypadat moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  4. No Alenko, krása odshora dolů. I ty květináče mě zaujaly. U nás sousedkám pomrzly skoro všechny růže - komplet. A nám, jak se zdá, vloni vysázené tříleté ibišky venkovní. Nemají ještě žádný živý puk. Loni jsme je konečně přesadili na místo a tu máš čerte kropáč - zase spíš uschly než zmrzly.

    OdpovědětVymazat
  5. Já teprve začínám sčítat.Na stříhání je ještě čas- zatím se to pomaloučku probouzí.Ale taky chodím a pokukuju,co má očka a co ne.Už se moc těším, až budu moci makat na zahradě.Zatím mám obavu o dvanáctiletou cesmínu- ale je čas.

    OdpovědětVymazat
  6. Růže foť častěji. Máš je pěkné.

    OdpovědětVymazat
  7. Po zimě mě také práce bolí, tělo zleniví, nahromadí se kyselina mléčná a ta se dostane ven jen pohybem, tenhle pohyb, tedy práci na zahradě také považuji za zábavu, když jsem viděla vaše pnoucí růžičky udělala jsem ÁÁÁCH, léta jsem po nich toužila a léta je znovu a znovu kupovala, různé, bílé tmavě červené, tyhle divoké co máte vy, prostě tady na horách bych je musela mít v květináči a uklízet je do zimní zahrady i jsem to také jednou zkusila, vydržela čtyři roky, a potom ji udolalo padlí, nemám na ně štěstí a tak mám radost, že vám přežili, vnučky máte kouzelné a milé, v minulém článku bych je opusinkovala, také se mě moc líbí systém květníků na jahody, kdybych to někde viděla, líbilo by se mě to i na kytičky, je to moc pěkné, těším se až to sestavíte, že budou fotky. Zdravím a všem hodně zdravíčka.

    OdpovědětVymazat
  8. Také jsem chtěla jít včera dop zahrady , ale zjistila , že je to všechno strašně moc mokré , u nás asi pršelo víc , to víš liberecko . Ale usušila jsem všechno prádlo venku a do půl třetí do noci jsem ho skládala . Byla toho strašně veliká hromada , co se mi za celý týden nahromadilo . Dnes musím dodělat ještě maličkosti . A přesadit kytky , které chci vzít zítra do práce .

    OdpovědětVymazat
  9. Inu, to nebyl ztracený den . Tolik práce, to se večer pozná .

    OdpovědětVymazat
  10. Což včera snad ani tolik pršet nemělo a i u nás svítilo sluníčko. Ten "vydatný" déšť měl přijít dnes a u nás opět, kde nic - tu nic, je jen pořádně zataženo. Zahrádku nemáme, tak nám odpadá starost o rostliky, ale s tím zároveň i potěšení z toho, když pak všechno rozvete a urodí se rybíz, nebo jahůdky. Duhového brouka pojmenovat neumím, ale fešák to je v každém případku.

    OdpovědětVymazat
  11. Asi se urazíš, že nebudu velebit tvé květinové výtvory, ale mně se nejvíc líbí ten brouk.

    OdpovědětVymazat
  12. Hele, broučínek! A pěknej, krásně metalízované krovky...

    OdpovědětVymazat
  13. Tak ty velké radosti z pěstování kytiček a zeleniny nemáme. Je takové to drobné pinožení na balkoně. Letos to bude minimální, protože nám budou zateplovat panelák, tak by nebylo kam všechno dát. Ani na chodbě nám nesmí nic překážet při výměně chodbových oken. Nevadí, však si to potom vynahradíme, budeme-li schopni.

    OdpovědětVymazat
  14. Teď si připadám nějaká vadná, či co. Ne, že bych toho brouka nenechala žít, ale že by se mi líbil? Ani náhodou, já se takových tvorů bojím nebo štítím, či co. Já hlasuji pro růže. Ty jsou opravdu nádherné!

    OdpovědětVymazat
  15. Ali to je střevlík, je to dravý brouk a likviduje různé škůdce, tudíž velmi užitečný brouček a hodně žravý! Růžička je krásná a ta Barcarola mne mrzí. Nejen že je nádherná ale jako jedna z mála moderních čajohybridů i překrásně voní. Já zjistila, že mi zašly snad všechny růže. A mezi nimi je i Kardinál, taky krásná purpurovofialová (opravdu kardinálská barva) růže s úžasnou vůní...

    OdpovědětVymazat
  16. Mně se líbí všechny obrázky, růže i krásně modrý brouk. Letos toho hodně pomrzlo, u nás to také odnesly pnoucí růže,ale ne úplně,odspoda obráží nové výhony.Nejvíce je mi líto krásné fialové komule, kterou mám moc ráda,protože její květy jsou doslova obsypány množstvím motýlů všech barev. Určitě si pořídím novou. No už nám to začíná!

    OdpovědětVymazat
  17. Na zahradě je vždycky práce jako na kostele. Námaha ale stojí za to, protože se zahrádka krásně odmění svému majiteli, což je ostatně vidět i na fotce s růžemi. Růže mám ráda a to jakékoliv. Jednou jsem měla velikou stromkvovou růži metr osmdesát vysokou a přes veškerou péči nepřežila druhou zimu. Růže jsem nikdy netrhala do vázy, protože jsem chtěla, aby dělaly parádu na zahradě. Pouze těsně před mrazy jsem je ostříhala, nechala usušit a vyrobila z nich  kytice. To byla nádhera! Brouček střevlíček je malý pomocník.

    OdpovědětVymazat
  18. Včera jsem se na svůj blog vůbec nedostala, dopoledne jsem sice na malou chviličku zapnula počítač, abych se podívala na meteorologický server a zjistila, jak dlouho bude pršet.

    OdpovědětVymazat
  19. Růže máš nááádherné. Už jsem se také smířila se ztrátou několika jahod, kytiček i keříků na zahradě. Nejvíc jsem zklamaná z meruňky. Již několik let zmrzly květy nebo minulý rok i malé plody. Letos to bude stejné. Práce na zahradě je pro mne relax i když tělo protestuje.   

    OdpovědětVymazat
  20. Co ti ještě můžu napsat, co by nebylo řečeno?

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Já s nějakými ztrátami počítám nejen každí jaro, ale i po svém návratu začátkem července z Itálie.

    OdpovědětVymazat
  22. Alenko máš růžičkový ráj , páni a výš jak si vše užiješ až budeš v důchodě. Ta vůně každý moment jiná, ráno, v poledne i večer. Za deště i za sluníčka. Ty a tvůj ráj . Práce jste tedy zvládli mnoho. Ten brouk je opravdu krásnej, ale jak se jmenuje nemám potuchy.

    OdpovědětVymazat
  23. [8]:Chtěla jsem vám jen říci, že děkuji za návštěvu u mě, vzpomněla jsem si ale na brouka a myslím, že je to tesařík, nejsem si docela jistá nevidím dobře tykadla, Tesařík má dlouhá, pokud to je on, tedy bych mu moc nefandila, máte-li v domě dřevo, na topení, nebo obklady, jeho larvy jsou zhouba domu a dokázaly by vám dost znepříjemnit život.

    OdpovědětVymazat
  24. [24]: Přesně v tomhle duchu jsem uvažovala v neděli večer, po sobotní robotě na zahradě a nedělním přepichování rajčat a přesazování muškátových sazenic. Manželovi jsem říkala, že příští rok to už nebudu takhle blbě honit po víkendech, ale budu mít na práci víc času.

    OdpovědětVymazat
  25. Máš vážně úžasnou zahradu! Ty růže jsou přenádherné! To z vás musejí mít sousedi a kolemjdoucí radost, co? Když kolem někdo projde, hezky to zavoní a zalahodí to pohledem. Hezky se s mužem o zahrádku staráte a je hezké, že spolu trávíte takhle čas společnou činností a jestli vás to oba baví, není nic lepšího. Ten brouček je ale moc pěkný, trefně jsi ho nazvala modrým drahokamem!

    OdpovědětVymazat
  26. Díky, ještě to s tou komulí zkusím, už jsem se v neděli na ni chtěla vrhnout s pilkou,tak ještě počkám!

    OdpovědětVymazat
  27. Ali, ty popínavé růže jsou nádherné. Zahradu máš krásnou, dobře o ni pečuješ a ona se ti za to odmění. Pohyb při práci na zahradě je fajn, tohle já neznám, protože mám jen miniaturní zahrádku, a docela mě to mrzí.

    OdpovědětVymazat
  28. [20]: Klidně bych ti poslala, kdybys chtěla! (myslím, boží dřevce, třebas jeden keřík, záleží, jestli by se ti ještě vešel nebo nevešel na zahradu)

    OdpovědětVymazat
  29. Nádherné fotky, miluji růže. A brouk nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  30. This is a great site. Good fresh UI and very informative articles. I will be coming back soon, thanks for the great blog.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤