Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 13. února 2012

Sliby se mají plnit


V komentářích ke článku o jednom z mých trapasů, byli někteří zvědaví na šaty, ve kterých jsem se, s prominutím, válela před čtyřiceti lety uprostřed tanečního parketu.
A já slíbila, že šaty ukážu, protože sliby se opravdu mají plnit.
Tušila jsem, kde asi budou. Nechala jsem si však hledání na víkend, protože ve všední dny se domů dostávám téměř za šera. V části půdy, kde se skrývá i můj kufr s poklady, je pouze střešní okno a přiznám se, že s baterkou se mi na půdu nechtělo.
V sobotu za denního světla jsem si přinesla kufr do bytu a zjistila jsem, že čtyřicet let je na šatech znát. Manžel se na mě díval s dost podezíravým pohledem, když jsem šaty strčila do pračky. "Hele a nemáš strach, že se rozpadnou?"
Trochu jsem strach měla, ale přeci nebudu fotit šaty, které celou dobu odpočívaly na půdě. Riskla jsem to a vyprala jsem s nimi i své svatební šaty, ve kterých můj syn chodil několik let coby anděl. Ty byly mnohem špinavější. Jejich dolní lem napovídal, že když v nich syn byl naposledy, bylo na Mikuláše bláto. Uložil je do kufru i s andělskými křídly.

Šaty přežily. Usušila jsem je, trochu srovnala žehličkou a tady jsou:

Jejich barva je trochu jiná, než na předchozí fotografii. Umělé osvětlení barvy zkresluje. Jejich barva ve skutečnosti je více zelená, jak je patrné z fotografie ze sušáku:

Tady jsou ještě jednou více zblízka:

Maminka si s nimi před těmi roky dala hodně práce, prostříhané rukávy byly dozdobeny perličkami:

Perličky zdobily i výstřih a zakončení rozparků.

Tak to jsou ony.
Šaty, které jsem si před více než čtyřiceti lety navrhla a které maminka ušila. Měla jsem je na sobě jen jednou na svém maturitním plese. Jen jednou je měla na sobě naše mladá profoesorka, která se v nich vdávala.

Nevím, proč jsem je schovala. Asi jako vzpomínku na svou babičku, která měla na půdě v truhle také schované šaty a ve kterých jsme si se sestřenicí hrály na princezny. Možná o tom babička věděla, ale nikdy neřekla ani slovo.

Třeba je jednou objeví moje vnučky.

32 komentářů:

  1. Ali, ty jsi zásadová a obětavá, všechna čest! Máš pravdu, sliby by se měly plnit a byla by velká škoda tyhle šaty neukázat. Na ramínku to tak nevynikne, ale na tobě musely vypadat nádherně. Navrhla jsi krásný model a maminka ho precizně vypracovala.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty musely dát opravdu hodně práce. Švagrová mi šila svatební šaty a taky se na nich vyvztekala.

    OdpovědětVymazat
  3. Šaty jsou moc hezké, jistě pracné, spíš ale víc tají než ukazují. Chlapci museli mít velkou představivost, aby tě v nich objevili. Také jsem měla různé oblečení jak na taneční hodiny, prodlouženou a dlouhé šaty na ples. Ty ale byly hráškově zelené, prosté, bez rukávů, jen takové ,,motýlky" přes ramena. Navíc mi je švadlena na pokyn tety skoro vůbec nevypasovala, abych nebyla moc tvarovaná a nesváděla kluky. Štvalo mě, jak na mě nechala šít- takové pytle. Později jsem si šila sama , zdobila perličkami, ,,vyráběla modely", někdy dělala na ,,papuče ostruhy", ale bylo to fajn. Na postavě šaty určitě vynikly, zvláště ty výšivky, co tam maminka udělala.

    OdpovědětVymazat
  4. Ali to si piš, že objeví, jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsou jako stvořené pro hry na princeznu

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsi o těch šatech psala, jako o zelených, říkala jsem si, to není moje barva. Jenže ty šaty nejsou zelené, jsou něžně duhově zelenkavé a ta barva je úžasná. Krásně sis vymyslela střih a maminka je skvěle ušila, s těmi perličkami na rukávech si opravdu vyhrála.   

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že by bola veľká škoda také krásne šaty neuchovať..... prekrásna látka a vypracovanie.... a nakoniec, skrývajú v sebe predsa ľudské osudy....

    OdpovědětVymazat
  8. Některé věci se vyplatí schovávat a tyhle šatičky to potvrzují. Opravdu krásná látka a rafinovaný střih, trochu mi připomněly Popelčiny plesové šaty, jen jinak ušité. A ty prostřihy jsou fantastické, rafinované, a perličková výzdoba dokonalá. Jsou opravdu pečlivě vypracované a maminka prostě uměla.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkujeme za to, že nám tak ochotně plníš naše přání!

    OdpovědětVymazat
  10. No krásný šatičky-jsi hodná,že jsi je vytáhla.

    OdpovědětVymazat
  11. S těmi schovanými šaty jsi mi připoměla dětství.Když jsme jezdili na chalupu tak jsem tam kamarádila s jednou holčinou a oni měli takovou velikánskou půdu a na konci místnost kde měli odložené různé věci a mimo jiné také kufr se starými šaty z let šedesátých, které nosila jejich maminka, takové ty silonové, poloprůhledné vypasované na tělo s těmi čtyřmi šifonovými spodničkami, prostě něco jak v Slunce, seno a.... takže jsme si tam v nich vžýdycky také hrály na princezny ba dokonce i do zahrady jsme se s nimi odvážily. její brácha z nás vždycky měl srandu jak jsme tam tak chodily a ty šaty za sebou tahaly a v pase je měly uškrcené tím širokým páskem. Ale teď bych dala nevím co za to mít je takhle v truhle a kochat se s nima....

    OdpovědětVymazat
  12. Sliby se mají plnit a to nejen o Vánocích. Jsou věci, které by se měly uchovávat v truhlách, jenže ne vždy jsou na to prostory, takže moje svatební kytice uchovávaná několik let v krabici skončila nakonec v popelnici, pro nedostatek místa.Šaty taky.Dnes by bylo fajn je vytáhnout a ukázat vnoučatům, aby viděli, že i babička byla kdysi štíhlá, že by ji v pase mohli přeštípnout.   

    OdpovědětVymazat
  13. Šatky by byly určitě ještě krásnější na nějakém modelu . Ale i tak jsou krásné, takové popelkovské :). Trochu mi připomínají máminy svatební, ale ty strááášně kousaly...

    OdpovědětVymazat
  14. Také jsem měla schované šaty z maturitního plesu, ale jak jsme se stěhovali, tak jsem je vyhodila. Ale mám schovanou pozvánku z hedvábí na maturitní ples a stužku.

    OdpovědětVymazat
  15. SignoraA (Paní A)14. února 2012 v 15:09

    [2]: Hani, na ramínku opravdu nevyniknou, ale já za těch čtyřicet let nějaké to kilo navíc nabrala, takže jsou už opravdu jen pro vnučky na hraní. Pamatuji také, jak se mnohé šaty přešívaly.

    OdpovědětVymazat
  16. Jsou krásné. Vnučkám o nich zatím radši neříkej. A příště ukaž ty svatební.

    OdpovědětVymazat
  17. Nádherné šaty. Mě z nich nezbylo nic. Nejdřív jsem si dala ustřihnout vrch, který jsem kombinovala k černé sukni a když bylo vše to hezké za mnou, už jsem si tu vzpomínku nějak nechtěla uchovat!-:( Možná, že je tu taky taková komentátorka, ale kdoví, s tím se prý nikdo nechlubí. Mě je to už nyní jedno!-:)

    OdpovědětVymazat
  18. Na tu dobu nádherné šaty. Také mi maminka šila všechny šaty do tanečních. My jsme tehdy v roce 1969 maturitní ples neměli. Byla blbá doba.Jo a zdobení korálky tehdy bylo IN.Já jsem měla ještě i štrasové zdobení.Ach, jo....   

    OdpovědětVymazat
  19. To je skvost jako z pohádky. Souhlasím s Mniškou, tenhle styl šatů se mi líbí více (že by to bylo těma pohádkama ). Je tam vidět kvalitka, že všehcno drží, hlavně ty perličky.

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuji za fotky šatů. Byly opravdu krásné. Měla jsi šikovnou maminku.   

    OdpovědětVymazat
  21. Vůbec bych se nedivila, kdyby inspirací byly Tři oříšky pro Popelku. Jako bych v nich tu Libušku Šafránkovou viděla. Určitě mají pro tebe velkou cenu, protože je v nich obsažená maminčina práce. Jsou krásně vypracované.

    OdpovědětVymazat
  22. Jů, super fotky. Ty rukávy jsou nádherně dělané.

    OdpovědětVymazat
  23. Jů, super fotky. Ty rukávy jsou nádherně dělané.

    OdpovědětVymazat
  24. Ali, ty šaty jsou nádherné. Musely dát mamince hodně práce, ale vyplatilo se.

    OdpovědětVymazat
  25. Vidím, co Ti dalo práce, abys splnila slib, který jsi dala nám, zvědavým blogerkám. Ale jsou opravdu parádní a musely dát opravdu strašně moc práce. Moje maminka také šila, tak trošku vím, o čem mluvím. A jestlipak ses k tomu návrhářství ještě někdy vrátila?

    OdpovědětVymazat
  26. Na detailech je vidět pečlivou práci maminčinu a to samo o sobě je to, jak já tomu říkám památeční a také z nějaké piety, nebo pro vzpomínku, některé věci uschovám, třeba vnukovu maturitní růžičku, věřím že jednou po letech až ji třeba najde bude to hezká vzpomínka.

    OdpovědětVymazat
  27. Tedy, klobouk dolů, před tvojí maminkou. Mám pocit, že se koukám na šaty z pohádkové kostymérny, ty detaily jsou tak krásné.

    OdpovědětVymazat
  28. Alenko jsou opravdu krásné a jak píšeš vnučky princezny. No to já bych jim je nenapadně podstrčila ať mají holky radost. Dovedu si živě představit jak manžel koukal. Ještě, že si nemyslel, že chceš jít na bál. Maminka si opravdu pěkně mákla než ty šaty ušila.

    OdpovědětVymazat
  29. Všem Vám moc děkuji za milé a pochvalné komentáře.

    OdpovědětVymazat
  30. It's an interesting approach. I commonly see unexceptional views on the subject but yours it's written in a pretty unusual fashion. Surely, I will revisit your website for additional info.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  31. Very Interesting Post! Thank You For Thi Information!.
    http://www.begwatches.net

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤