Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 4. února 2012

Co zahřeje v mrazu

Mrazivé ráno bylo ještě chladnější, než to včerejší.
Jedinou mojí útěchou bylo to, že už je pátek a před námi je víkend. Topení přes noc jen temperuje. Teplota v bytě poklesla na necelých 18°C. Není se čemu divit, při pohledu na venkovní teplotu je rozdíl téměř 35°C. Rychle jsem vytáhla fot'ák, abych to zdokumentovala. Teplota venku potom ještě poklesla, jak mi potvrdil manžel.
Foceno krátce před šestou ranní:

Nabalená jako pumpa jsem došla na konečnou. Tramvaje tu mají dvě koleje a ta "moje" jezdí z vnitřní. Usoudila jsem, že mezi tramvajemi mi bude lépe. Stály vedle sebe na smyčce. Ve dveřích tramvaje stála řidička a dávala si ranní cigárko. Na můj vkus byla oblečena hodně nalehko, ale asi jí ještě hřálo mládí.
"To je kosa, není vám zima?" vypadlo ze mně. Občas se mi stane, že svou myšlenku vyslovím nahlas.
"Je zima, pojd'te do tepla" usmála se. "I když do tepla? Ale vevnitř vám bude líp než venku." Udělala mi místo ve dveřích, já poděkovala a nastoupila. Mezi tramvajemi se krčil zimou malý kluk, který se mnou jezdí denně. Vystupuje na Letné, kam chodí pravděpodobně do školy, ale dnes jsou přeci prázdniny. Že by to popletl? "Ty pojd' taky", tramvajačka se obrátila na kluka. Kluk byl okamžitě za mnou v tramvaji. Usadili jsme se a kluk pronesl: "Ta je hodná, vid'te." "Máš pravdu, je, tohle se mi ještě nikdy nestalo." "Mě taky ne", řekl kluk.
Do odjezdu tramvaje chyběly 4 minuty. Seděli jsme s klukem ve tmavém voze a mnou prostupoval příjemný pocit, že dobří lidé ještě jsou. Uvědomila jsem si, že se usmívám.
Tramvaj se rozsvítila a rozjela se k nástupnímu ostrůvku. Čekající lidé viděli dvě sedící zachumlané postavy. Určitě si mnozí z nich mysleli, že jsme dva bezdomovci. Při té myšlence jsem se znovu usmívala.
Nejsem blázen? Přeci se říká - "pátek, bláznů svátek." Venkovní teplota hodně nízká, něco málo po šesté hodině ranní, jedu do práce, kde budu trávit pravděpodobně většinu pracovní doby "nicneděláním" a já se přesto všechno usmívám.
A to všechno kvůli milému a lidskému gestu řidičky pražské tramvaje.

Do práce jsem přišla sice se zmrzlým, ale s úsměvem. Dobrá nálada mě neopouštěla po celý den. Navíc, kolegyně si vzala dovolenou, má dva kluky, kteří mají dnes prázdniny. A já si také vzala - ne dovolenou, ale její práci, abych alespoň trochu vyplnila čas, který tu musím trávit. Díky tomu se čas tolik nevlekl.
Občas se objevil zákazník. Závady jako přes kopírák, prasklé žárovky, nedobíjející baterie. Prodej sortimentu opět ovládla originální chladíci kapalina G12. Mráz nám "poslal" trochu víc práce. Pan šéf si nás přijel dopoledne zkontrolovat, to aby měl přehled, kdo tu je a kdo tu není. Jak se objevil, tak také zmizel.

V době oběda jsem se oblékla, narazila baret, omotala krk šálou a vyrazila k tramvaji. Jela jsem vyzvednou a hlavně zaplatit lístky na koncert Nightwish. Je to dárek pro dceru. Mám tuto skupinu ráda, ale raději se podívám v klidu doma na jejich DVD, či si je poslechnu. Při představě, že bych měla jít "do kotle" v hale, jsem se znovu usmála. Na to jsem fakt už hodně stará. Ale na druhou stranu, moje sestra se na koncert také chystá, třeba si to ještě rozmyslím. :-D
S lísky a o nějakou korunu lehčí, jsem šla zpátky na tramvaj. Můj kabát je opravdu dlouhý a já ho musím při nastupování zvedat, abych jednak nezakopla a nenastoupila po hlavě a druhak, proč mám kabátem čistit schody. Stála jsem pod schody tramvaje, podkasala kabát a ... ten debil, který mě viděl, zavřel dveře a odjel. Stála jsem na zastávce, mžourala jsem do slunce a počkala na další tramvaj. Na slunci byl mráz snesitelný. Přeci si nenechám zkazit náladu pitomým chlapem. Měl by si vzít příklad ze své kolegyně, která mě ráno fakt udělala radost.

V práci byl stav nezměněn. Na mysl mi přišla věta z Černých baronů: "Po dobu mé služby se nic zvláštního nestalo."
Zbytek pracovní doby mi tentokrát utekl. Díky mrazu a nepřítomnosti kolegyně jsem si práci "vyšetřila", dokonce jsem mezi tím stihla i občas kouknout na počítač.

Přijel pro mě manžel, tak jako každý pátek a odvezl mě na velký nákup. Zítra dorazí všichni mladí, tak hlavně nic nezpomenout. Cestou mi řekl, že ještě musí jet spravit jedno topení. Pomohl mi s nákupem do bytu a odjel. Z mrazáku jsem vytáhla velký modrý pytel s kusem nějakého lesního živočicha. Dostala jsem ho od synovce, který je lesní inženýr a chodí na lov. Předal mi to už zmrzlé a sám nevěděl, co to je. Nahmatala jsem tehdy kosti, ale vybalovat se mi to nechtělo.
Vybalila jsem maso a zjistila, že jsou to kotlety s kostí. Ale z čeho? Bud' srnec, nebo lončák (mladý kanec).
Je mi jasné, že ten flák masa musím zpracovat celý. Kus udělám na smetaně a další? Uvidím, až to ráno oddělím od kostí. Každopádně zítřejší dopoledne budu trávit u sporáku.

Konečně jsem se dostala k tomu, že jsem stáhla fotky, které jsem pořídila při nedělní procházce na Hradčany.

Krásný pocit, který způsobilo milé gesto řidičky tramvaje, přetrval po celý den.
Po nastoupení do tramvaje jsem jí poděkovala a ted' jí ještě věnuju jeden obrázek.
Je z nedělní procházky. Tento kostel je vedle konečné tramvaje na Bílé Hoře.

33 komentářů:

  1. Jo, jak maličko by stačilo, aby byl ten náš svět mnohem obyvatelnějším a příjemnějším místem, co? Troška ochoty a lidskosti a hned by bylo líp.

    OdpovědětVymazat
  2. Je úžasné, jak tak malé gesto dokáže zlepšit člověku celý den. Mně se něco podobného stalo minulý týden, kdy jsem byla jedněmi sourozenci obdarována novinami a příjemným popovídáním během cesty tramvají prostě jenom proto, že jsem vypadala unaveně. Úsměv jsem z obličeje nedostala až do večera. Hodní lidé ještě jsou

    OdpovědětVymazat
  3. " Co zahřeje člověka při mrazu ?

    OdpovědětVymazat
  4. Teplé lidské slovo dokáže zahřát i v největším mrazu. Zrovna tak mrazivý pohled studí člověka dlouho , ač jsou letní parna.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Kéž by takových lidí bylo víc. Já se pořád usmívám.

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Hani, naprosto souhlasím, k tomu není co dodat.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, lidská gesta mi občas taky vyrazí dech Jak málo stačí... chce se mi říct )

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý člověk ještě žije a ty mrazy nám nějak tmelý ten náš lidský kolektiv, zima je nám totiž všem stejná.    Lituji ptáčky a zvířátka, že musí ty mrazy přečkat venku, lituji i všechny bezdomovce, snad nebudou trvat na tom, že si musí hlídat svá místa pod mostem a půjdou se někam ohřát. Mrazy mají pomaloučku polevovat, ale mrznout bude ještě celý příští týden.

    OdpovědětVymazat
  9. Jedna dobrá tramvajačka a jeden blbej tramvaják.

    OdpovědětVymazat
  10. Stačí nám málo- jen trochu lidskosti a hned je líp.Vlastně je to hodně.

    OdpovědětVymazat
  11. No, to snad není možné...jak jsem u sebe napsala, já tu najdu vždycky tolik analogického se svým životem! Zrovna dneska v noci jsem psala na Nightwish a jejich nové CD recenzi. Sice je ten článek ještě schovaný v rozepsaných článcích, abych ho mohla vybalit o pár dní později, ale je napsaný. On je koncert? Jaktože o tom nic nevím? To se hned musím podívat.

    OdpovědětVymazat
  12. U nás bylo ráno okolo dvaceti pod nulou, je to fakt už velká zima. Dneska jsem jenom rychle vyběhla ven nakoupit a myslela jsem, že mi upadne nos i uši .

    OdpovědětVymazat
  13. Je to tak, jak je psáno. Vše je stále v nás, v lidech a záleží na každém, jaký budou mít ti ostatní den. Já jezdím autobusem denně a také vidím řidiče různých nálad. Někdy stačí úsměv a pozdrav a je hned hezčí den. Tak ať to všechno doma s těma mlaďochama zvládneš na 1*.

    OdpovědětVymazat
  14. U nás bylo ráno "jen" -10°C a protože jsem jela domů po noční, byla jsem zmrzlá jako filé.     

    OdpovědětVymazat
  15. Jo, jo, nejhorší je srážka s blbcem což evidentně ten tramvaják byl...ani neví co je to gentlemanství. Tu zvěřinu ti vcelku závidím, docela bych nějakou si i dala. Tak jsem zvědavá co z ní vykouzlíš. Takže hezký zbytek víkendu přeju

    OdpovědětVymazat
  16. Moc hezky jsi to napsala. Smutné je na tom to, že nás podobná gesta dokáží vyvést z míry, jako něco zvláštního a pozoruhodného. Přitom by to mělo být vlastně normální. Mě tyhle věci také vždycky dostanou, někdy se mi chce až brečet, když je na mě někdo hodný a nečekám to.

    OdpovědětVymazat
  17. Ona i prázdná tramvaj potěší - chudáci bezdomovci. fakt bych nechtěla zmrznout! nedávno večer mi volala vydeptaná kamarádka, toulala se zimou a nějakým obchodním centrem a prej už neví, jak dál. měla ttrable, sukni a jen tenký pnčochy - vůbec jsem si ji nechtěla představovat... brrrr! nakonec se s někým domluvila, strávila noc v teple a potom nejspíš zamířila domů, ač se jí tam nechtělo.

    OdpovědětVymazat
  18. Ano vlídné slovo a úsměv to zahřeje. Zrovna dnes jsem byla s mužem nakupovat a pak na oběd v pizzerii. Úsměv servírky dodal obědu milý ráz. Vzpoměla jsem si na kolegyni v práci jak si zákazníci stěžovali jak na ně v mrazech řvala ať rychle zavřou dveře a co, že se courají po jednom jak vidí, že chodí po sobě co vteřinku. Měli podle ní asi vyčkat a pak najednou vejít No dopadlo to tak, že jak tam byla ona tak otevřeli a zas zavřeli a šli do jiné trafiky Pak neměla tržbu a tak se vztekala a ječela co nejdou si něco koupit a otevírají jen dveře To bylo dílo s ní dělat, no jak není práce a je ti holka 50 tak bereš co se dá a tak bych mohla psát zážitky s lidmi   

    OdpovědětVymazat
  19. Jo a ta paní řidička tramvaje jedna z mála, že ji zdravím!

    OdpovědětVymazat
  20. Tak jsem měla delší příspěvek a nešel zveřejnit. Tak krátce. Zatím se mi vyplatilo jednat s lidmi s úsměvem. Skoro ve všech případech to zabere.

    OdpovědětVymazat
  21. Hm, tak to já jsem v pátek kolem šesté cestovala ve zcela nevytopeném autobuse, který měl rozbité dveře, takže v každé zastávce je pět minut otevíral a zavíral, než mohl jet dál. Byli jsme tam všichni zmrzlí na kost, ale čekat 20 minut na další to by nic nevyřešilo.-:((

    OdpovědětVymazat
  22. Vždycky záleží na lidech. A vstřícné gesto hned po ránu doslova nastartuje celý den na úsměv a hned tak něco či někdo to nedokáže odbourat. Kéž by takových dnů bylo víc. Když jsem chodila do práce, taky se mi to občas stávalo, že třeba v travice se paní usmála či v pekárně paní donesla čerstvé pečivo a prodala je s úsměvem na rtech anebo i řidička tramvaje počkala, až vylezu a vlídně mi pokynula dál. Tolik skoro samozřejmostí a den se celý rozzářil, i když nějaký blb se taky objevil, jak jinak.

    OdpovědětVymazat
  23. Dneska ráno jsem odcházela nabalená jako medvídě v -12 a když jsem se vracela domů, přišlo mi, že je nějak horko. A doma jsem zjistila, že se oteplilo na nulu .

    OdpovědětVymazat
  24. Alenko, něco takového opravdu zahřeje, hlavně u srdíčka. Občas se najdou hodní a citliví lidé, jen na ně natrefit. Mně to vždycky skoro rozbrečí! Jak by bylo na světě krásně, ...!

    OdpovědětVymazat
  25. Věřím, že takové gesto potěší a zahřeje, dvojnásobně v zimě. Já jezdím často autobusem a můžu se pochlubit, že i u nás máme hodné řidiče. V zimě lidi nenechají stát venku, pustí je dovnitř, zavřou a pak zase otevřou dalším. Myslím,že to s námi zase není tak špatné. Záleží to opravdu na lidech a na vzájemné komunikaci.

    OdpovědětVymazat
  26. Je dobré vědět, že dobří lidé ještě existují Občas se mi něco podobného také stalo a narazila jsem na takto milé lidi, spíš ale převažujou lidé typu toho tramvajáka, který Ti zavřel před nosem... Hlavně, že sis tím nenechala zkazit náladu To já bych nejspíš nesvedla a byla bych pěkně načertěná

    OdpovědětVymazat
  27. Noo, tak to si mala dobre stastie. To ja som bezala na bus stala pred nim a on tie dvere neotvoril.. z vyhodenu smerovku cakal kym sa zaradi do premavky a odisiel. ja som do poslednej sekundy kym sa zaradil si myslela ze si robi srandu a tie dvere este otvori.. ved bol vecer a zima.. nie musela som cakat na dalsi

    OdpovědětVymazat
  28. V mrazu mě zahřálo i tvé video s nikotinovou závislačkou - to nemělo chybu! Zuřivá bojovnice za svá práva!     

    OdpovědětVymazat
  29. Tak jsem taky vystupoval a dokonce ho i obešel, ale zdál se mi nepřístupný. V Německu jsou kostely přes den stále otevřené, ale v Čechách bohužel kromě těch "turistických" zavřené.

    OdpovědětVymazat
  30. Lidská laskavost je vzácné koření, bohužel, ale zato má sílu, nejen zahřát a rozjasnit den, ale přináší naději, že přeci jen ještě nebude tak zle.

    OdpovědětVymazat
  31. Z vašich milých komentářů, za které moc děkuji, vyplývá, že i mnozí z vás se setkali s lidskou ochotou a s laskavostí. Kéž by jí bylo více, svět by byl hned mnohem hezčí.

    OdpovědětVymazat
  32. JAK MÁLO NĚKDY STAČÍ  K LIDSKÉMU ŠTĚSTÍ -úsměv, vlídné slovo, pohlazení..nic krásnějšího na světě není. Trocha lásky k bližnímu a hned je svět hezčí (i v krutém mrazu)

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤